Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Открито писмо от Сдружение "Родилница"

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Новини, публикации, факти и коментари.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Май 09, 2012 8:12 am Заглавие: Открито писмо от Сдружение "Родилница" Отговорете с цитат

Раждане у дома. Отворено писмо.

http://www.rodilnitza.com/blog/pregnancy/open-letter-homebirth/

Цитат:
Отворено писмо
От сдружение „Родилница”
До:
Г-жа Десислава Атанасова, Министър на здравеопазването
Г-жа Емилия Казълова, председател, Алианс на българските акушерки
Г-жа Милка Василева, председател, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи
Проф. Стоимен Иванов, председател, Българско дружество по акушерство и гинекология
Г-жа Нели Маринова, председател, Българско дружество по акушерство и гинекология – секция акушерки
Д-р Цветан Райчинов, председател, Български лекарски съюз
Медии

Отправяме апел към съсловните лекарски и акушерски организации в България, както и към Министерство на здравеопазването, за създаване на работна група, която да изработи регламент за асистиране при планирано домашно раждане. Изборът къде да се роди детето им е основно човешко право на всяко семейство. Редно е държавата да регламентира оказването на помощ по време на планирано домашно раждане, за да няма страх сред медицинските лица, че ако помогнат на такива семейства, след това ще бъдат преследвани от закона.
Поводът да напишем това писмо е прессъобщение на Международната федерация на акушер-гинеколозите (FIGO) и Международната конфедерация на акушерките (ICM). В общо прессъобщение от 6 март 2012г. двете международни организации се обявяват против криминализирането на акушерството и за уважание към основното човешко право на жените да изберат къде да родят детето си.
В прессъобщението организациите цитират делото Терновски срещу Унгария, по повод на което Европейският съд за правата на човека в Страсбург реши, че законодателство, което под заплаха от наказателна отговорност обезкуражава медицински лица да асистират на жени, избрали да родят в дома си, „представлява пречка пред упражняването на правото на уважение към личния живот на бъдещите майки“ и съответно е в нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.
В прессъобщението още се казва, че „има силни доказателства, че извънболничното раждане, асистирано от регистрирана акушерка, е сигурен и предпочитан избор за много майки. На жените не бива да бъде отказван този избор заради липсата на адекватна позволяваща регулаторна рамка, която да дава възможност на акушерките да практикуват професията си на всяко място, на което жените изберат да раждат.”
Международните съсловни организации призовават всяка страна да се заеме спешно с въпросите за спазване на човешките права на жените. Те предлагат своята техническа помощ за изработване и въвеждане на подходящ регулаторен механизъм за асистиране на планирано домашно раждане в съответствие с утвърдените международни стандарти и компетенции.
Сдружение Родилница ще установи връзка с представители на Международната конфедерация на акушерките и Международната федерация на акушер-гинеколозите, за да може да се възползваме от това предложение за техническа помощ. Вярваме, че с общи усилия със съсловните организации на акушерките и акушер-гинеколозите в България ще можем да изработим регламент, който да уважава човешките права на жените и да им предоставя най-добрата медицинска помощ, когато и където им е нужна.
Приложение: Копие от превод и оригинал на прессъобщението на FIGO и ICM.
За контакт: Ралица Димитрова, тел: 0897 897 111, ralitza.dimitrova@rodilnitza.com


Цитат:
Прессъобщение от Международната федерация по акушерство и гинекология и Международната конфедерация на акушерките

Международна конфедерация на акушерките
Международна федерация по акушерство и гинекология
Призив към Европейския съюз да уважи ангажимента си към основните човешки права на жените и да преустанови, в европейските страни в които то съществува, криминализирането на акушерството.
Коментирайки изпращането в затвор на унгарска акушерка-гинеколог, Франсис Дай-Стирк, президент на Международната конфедерация на акушерките (МКА) и проф. Гамал И. Серур, президент на Международната федерация по акушерство и гинекология (ФИГО) заявиха:
МКА и ФИГО се присъединяват към колеги и други групи от целия свят, изразявайки нашите тревога и загриженост по отношение на прекомерно тежката присъда на д-р Агнеш Гереб.
Ситуацията, която е назряла в Унгария и други държави в Европейския съюз, е в нарушение на основното човешко право на всяка жена да избере как и къде да роди. През декември 2010 г., потвърдено през март 2011 г., Европейският съд по правата на човека установи, че унгарското законодателството, което под заплаха от наказателна отговорност обезкуражава медицински лица да асистират на жени, избрали да родят в дома си, „представлява пречка пред упражняването на правото на уважение към личния живот на бъдещите майки“ (Терновски срещу Унгария, параграф 22). Съдът съответно установи, че Унгария нарушава правата на жените, гарантирани им от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.
МКА и ФИГО подкрепят правото на всяка бременна жена да има достъп до акушерска грижа за себе си и своето бебе.
Има силни доказателства, че извънболничното раждане, асистирано от регистрирана акушерка, е сигурен и предпочитан избор за много майки. На жените не бива да бъде отказван този избор заради липсата на адекватна позволяваща регулаторна рамка, която да дава възможност на акушерките да практикуват професията си на всяко място, на което жените изберат да раждат.
Част от трудностите в Унгария и други европейски страни очевидно произлизат от неадекватна правна и регулаторна рамка за акушерките да практикуват извън болница. МКА и ФИГО желаят да работят с всяка страна, за да подпомогнат разработването и въвеждането на подходящ регулаторен механизъм в съответствие с утвърдените международни стандарти и компетенции. Регулация на ниво Европейски съюз би узаконила работата на надлежно регистрирани акушерки както в болнична, така и в извънболнична среда, в съответствие с човешките права на жените, признати от Европейския съд по правата на човека.
МКА и ФИГО призовават властите в Унгария и другите европейски държави, за които това се отнася, спешно да се заемат с въпросите за спазването на човешките права на жените. Призоваваме също Европейския съюз да уважи ангажимента си към основните човешки права на жените и да преустанови, в европейските страни в които то съществува, криминализирането на акушерството.
/край
6 март 2012 г.

Източник: http://www.figo.org/files/figocorp/120306%20ICM%20FIGO%20statement.pdf_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Новини, публикации, факти и коментари. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov