Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Кулинарни рецепти. Празнично меню. От нищо-нещо.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Мама"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Яну 02, 2007 4:24 pm Заглавие: Кулинарни рецепти. Празнично меню. От нищо-нещо. Отговорете с цитат

Мили дами, споделете най-вкусните ваши кулинарни рецепти и полезни съвети за домакинството! Ето малко рецепти:

Коледно меню:

-Баница с късмети:

Продукти за тестото: 1/2 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 2 суп. лъж. оцет, 3-4 суп. лъж. олио, 2 суп. лъж. захар, 1 чаена лъж. сол, брашно.
Продукти за плънката: Разбъркват се: натрошено краве сирене, яйце, 2-3 лъжици кисело мляко, половин чаена лъжичка сода. От продуктите се замесва меко тесто. Смело може да се ползва миксер - става за минути, бърка се добавяйки брашно, докато започне да се отделя от стените на съда. За по-малка баница може да се направи и половин доза. Тестото се оставя в хладилника да почива 1 час. През това време може да се приготвят късметчетата. Във всеки дом традициите са различни. Ще ви кажа за една, която знам от майка ми, и използваме в моето семейство. Приготвят се късметчета с едно повече от членовете на семейството - то се нарича за къщата, за Новата година. Късметите се наричат предварително. Например: парченце ябълка - любов; монета - късмет, пари; бадемче - успех; орехова ядка - учение; зърна бял боб - труд; клонче от дрян - здраве и т.н. Тестото се премесва с малко брашно и се разделя на 6 части. Всяка от тях ще бъде една кора от баницата. Някъде след втората, третата, наредете късметите, но отбележете до стените на тавичката с клечка за зъби къде сте ги сложили. Като наредите всички кори, ще нарежете предварително баницата на толкова парчета, колкото са късметите, и ще отстраните клечките. Всяка от 6-те части (ако правите половин доза, може да разделите тестото на 3-4 части) се разточва до размер около 40 см, реже на 12 сектора, но не докрая, в средата остава неразрязана част. Маже се с мазнина - най-добре разтопен маргарин ("Калиакра", да речем), може с масло или дори с олио. Обръщат се всички сектори — два по два срещуположно. После се точи до размера на тавичката. Ако се получи малко по-голяма коричка, тя се надипля, за да се събере. Между корите се ръси мазнина и от плънката. Така се подреждат и 6-те корички. Поръсва се с мазнина. Реже се внимателно между късметите и се пече. Като се извади, се ръсва с малко вода и се покрива с кърпа "да почине". Добре е вечерята да започне с баницата. Иначе на сит стомах, не е същото, пък и всеки е любопитен какво му носи Новата година. Завърта я най-възрастният член на семейството, като предварително се уговаря къде на трапезата седи Новата година — там е късметът на къщата.

-Английски коледен кекс:

Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
На другия ден:Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак :
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар :
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйче се разбива сместта, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
След прибавянето на всички яйца и 6 с л брашно.
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре :
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака)
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин:
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване. След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.

-Коледарски топки:

500 г свински дроб
500 г тлъсто свинско месо
1 глава (50 г) кромид лук
2 с.л. (20 г) масло
1 бр. було (кърпа)
10 зърна черен пипер
1 стрък чубрица, сол.
ПРИГОТВЯНЕ: Дробът се скълцва на дребно и към него се прибавят нарязаното месо, ситно нарязаният лук и подправките. Сместа се посолява, разбърква се добре и се слага на топки по около 200 г в булото. Така приготвеното ястие се слага в тава, намазана с маслото, и се пече във фурна, като се покрива с хартия, за да не прегори.

-Пълнена пуйка със сармички:

1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
1 голяма кисела зелка
50 г краве масло
50 г шунка, нарязана на ситно
1 глава лук
100 г бекон
1 голяма ябълка
2 с.л. стафиди
2 с.л. коняк
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. вино
2 с.л. олио
3 с.л. свинска мас (или олио)
1 лимон
3 ч.ч. вода
сол, черен пипер и ким на вкус.
ПРИГОТВЯНЕ:
Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат. Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби). От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове отт компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).

-Зелеви сърми:

1 голяма прясна зелка; 1 глава лук; 1 морков; 1 глава целина; 1 ч.ч. ориз; 1-2 картофа; сол; магданоз; черен пипер.
ПРИГОТВЯНЕ: Избира се голяма прясна зелка, която се попарва с кипяща вода, с кочана нагоре. Омекналие от парата зелеви листа се накъсват. Приготвя се плънка от нарязан на дребно лук, нарязаните на кубчета моркови и целина. Всичко се пържи и след известно време се прибавят нарязаните на дребно картофи. Към омекналата запръжка се прибавят оризът, дребно нарязан магданоз, сол и черен пипер. Вземат се два омекнали листа, от които единия по-голям, с другия по-малък. Върху по-големия се слага плънка. Покрива се с по-малкия лист и по-големият лист се навива около малкия, като се два ръгла форма на сармите. Сармите се нареждат на разстояние, една от друга. Налива се малко вода и се слагат във фурна. Пекат се до зачервяване.

-Пълнени чушки с ориз:

12-15 сухи червени чушки
1 голяма глава лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. стафиди
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
магданоз
олио
ПРИГОТВЯНЕ:
Сухите чушки се почистват от дръжките и семките и се накисват в студена вода за окоо 15 мин. През това време се запържват лука, нарязан на ситно, настъргания морков и ориза. Прибавят се стафидите, заедно със солта, черния пипер, чубрицата, магданоза и червения пипер. Залива се със вода и се оставя на умерен огън да поври, докато ориза набъбне. С така приготвената плънка се пълнят чушките, слгат се в тавичка, заливат се с вода , така че да се покрият 2/3 от чушките и се пече на умерена фурна.

-Коледни сърми:

1 кг тлъсто свинско месо
1-2 бр. кисели зелки
30 г мас
червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
ПРИГОТВЯНЕ: Месото се нарязва на еднакви малки парченца. Посолява се и се поръсва с чубрица и черен пипер. Нарязват се листата на зелката според големината на парченцата месо. Всяко парче се увива като сарма. Сармите се нареждат в плитка тенджера, чието дъно е покрито със ситно нарязано зеле. Заливат се с 1 ч.ч. (200 мл) топла вода и 1 ч.ч. (200 мл) зелев сок, притискат се с чиния и се варят на умерен огън. Готовите сарми се заливат с препържената мас с червения пипер и се поднасят топли.
megy, djpacolya.com

Още рецепти за бъдни вечер, Коледа и Нова Година:

Рецепти за Бъдни вечер:

-Пита за Бъдни вечер:
Обреден хляб, украсен с тестени цветя, плодове и житни класове – символ на плодородието.Поставя се пара и пъпки от дрян за благополучие, здраве и късмет.
Продукти:
1кг брашно
2 супена лъжица захар
кубче мая
60мл растително масло
1 чана чаша вода
на върха на супена лъжица сода бикарбонат
1 супена лъжица сол
Начин на приготвяне:
* Захарта, маята и водата разбърквате добре.
* Оставяте докато шупне.
* Брашното пресявате със содата и солта.
* Оформяте кладенче и изсипвате в него шупналата мая.
* Измесвате средно твърдо тесто, което оставяте да почине за около 10 минути, за да стане по-еластично.
* От тестото отделяте едно топче колкото юмрук с което ще украсите питата.
* В питката се поставя пара и пъпки от дрян за благополучие, здраве и късмет.
* От останалата част оформяте питка.
* От малкото топче се прави украсата и се закрепва отгоре на питата.
* Покривате и оставяте да втаса от 30 до 50 минути в зависимост от температурата в стаята.
* Печете в умерена фурна (170 градуса).
* 5 минути преди да извадите намазвате погачата със смес от 2 супени лъжици вода и 1 супена лъжица олио.

- Питка с късмети:
Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, 10 г сол, 1 пакет бакпулвер, смесен с брашното, монета от 5 стотинки.
Приготвяне: В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и питката се пече в силна фурна.

-Яхния от стар фасул:
Продукти: 2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, магданоз, джоджен, сол и по желание 5-6 лютиви чушлета.
Приготвяне: Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушават се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в пръстени гюведжета. Отгоре се разпределя заръжката. Върху нея се поставя по едно лютиво чушле и по едно резенче домат. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се сипва по 2-3 супени лъжици от водата, в която е врял фасулът. Гюведжетата се запичат на фурна. Поднасят се топли.

-Пълнени чушки със стар фасул:
Продукти: 2 1/2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2 глави лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне: Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.

- Зелеви сарми:
Продукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша ориз, сол, черен пипер, чубрица.
Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

-Сарми с лозов лист:
Продукти: 1 буркан консервирани лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1/2 чаена чаша олио, 2-3 глави лук и 1 стрък праз, 1 лъжица доматено пюре, сол, сух магданоз и копър.
Приготвяне: Консервираните лозови листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките - размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

-Ошав:
Продукти: 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар.
Приготвяне: Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.

-Варено жито:
Продукти: 500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки.
Приготвяне: Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на тих огън докато омекне, след което се изцежда от водата, в която се е варило, оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.

-Тиквеник:
Продукти: 200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела.
Приготвяне: От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната). Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.

Какво да сготвим за Коледа?

- Коледна пита:
Продукти: 1 кг брашно, 3 яйца, 1 1/2 бурканче кисело мляко, 1 кафена чашка олио, мая, колкото кибритена кутийка, 1 равна чаена лъжичка сода, сол.
Приготвяне: Маята се разтваря в малко хладка вода, сол и щипка захар. В брашното се прави кладенче, изсипва се втасалата мая и останалите продукти и се замесва тесто. Питата се оставя да втаса. Намазва се след това с 1 жълтък и се пече.

- Пържоли:
Продукти: 750 г пържоли, 2-3 моркова, няколко скилидки чесън, 1 натрошен дафинов лист, 1/2 чаша вино, 1 суп. лъжица доматено пюре, сол, 1/4 чаена чаша олио.
Приготвяне: Пържолите се изпържват леко в олиото. Половината от тях се нареждат в плитка тенджера. Покриват се с нарязаните на колелца моркови и чесън. Натрошава се дафиновият лист. Отгоре се нареждат и останалите пържоли. Заливат се с виното и 1/2 чаша вода, в която е размито доматено пюре. Тенджерата се захлупва и пържолите се задушават 30 минути на слаб отън. Поднасят се с пюре или пържени картофи.

- Баница с късмети:
Продукти: 1 кг брашно, 300 г сирене, 7 яйца, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица оцет, 1 супена лъжица олио.
Приготвяне: От брашното, солта, олиото, 1 яйце и оцета се омесва средно твърдо тесто. След като престои 10-15 минути, за да се отпусне, то се разделя на 7 топки. От всяка топка се точи кора, след което се разтегля с ръце върху стара покривка. Краищата на кората се изрязват, след което тя се поставя в намазана с мазнина тава. Плънката се приготвя от предварително натрошено сирене, шестте яйца и киселото мляко. Ръси се равномерно с плънка и разтопено краве масло. След нареждане на половината от корите, се слагат късметите - клончета от дряново дърво, които означават различни пожелания, и монета, която носи щастие. Последната кора се поръсва само с мазнина. Баницата се пече в умерена фурна. След като се изпече, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

- Баклава:
Продукти: 1 пакет готови пресни кори; за плънката: 200 г счукани или смлени орехови ядки, 1 непълна чаена чаша захар, 1 чаена лъжичка канела, 3 супени лъжици разтопено краве масло; за сиропа: 1 1/2 чаена чаша захар и 2 чаени чаши вода.
Приготвяне: Корите се разделят на две части. Отделно се приготвя плънката от посочените продукти. Половината от корите се нареждат в тава, като върху всяка се ръси по малко мазнина. Слага се приготвената плънка и продължава по същия начин реденето на корите. Баклавата се пече в предварително загрята умерена фурна. След като изстине, се залива с горещ сироп, приготвен от захарта и водата. Той се вари, докато леко се сгъсти. Баклавата ще стане ароматна и не толкова сладка, ако към сиропа се прибавят няколко капки лимонов сок. Не се поднася веднага, а се оставя да престои най-малко 5 часа, за да се напои добре.

Какво да сложим на празничната маса за Нова Година?

- Погача:
Продукти: 1 кг брашно, 3 яйца, 2 лъжици олио, 1 лъжица захар, 20 г мая, 200 мл прясно мляко; за намазване: 1 яйце, 1 с. л. прясно мляко, 1/2 с. л. сусам, 1/2 с. л. ким.
Приготвяне: Маята се размива на кашица с малко прясно мляко и се оставя да набухне. Брашното се изсипва в по-дълбок съд, прави се кладенче и се изсипват маята, млякото, яйцата, олиото, захарта и солта. Измесва се и се оставя да втаса. Разделя се на 8 части, които се разточват на въжета върху набрашнен плот. В средата на по-голяма намаслена тавичка се прави геврече, въжетата от тестото се оформят във формата на охлюв и се притискат в средата. Яйцето, млякото и подправките се разбиват и се намазват отгоре. Пече се в умерена фурна до златисто.

- Печена пуйка:
Продукти: 1 пуйка, 1 глава лук, 3-4 лъжици масло, 1 чаена чаша ориз, бульон, 1 кафена чашка стафиди, 1 чаена лъжица черен пипер, 1/2 чаена лъжица канела, ситно нарязан магданоз и сол
Приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и отвън. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Ситно нарязаният лук се задушава с маслото до омекване, прибавя се оризът, който се пържи, докато стане прозрачен, след което се залива с 1 1/2 чаша от бульона на дреболиите, стафидите, черния пипер, канелата, магданоза и солта. С тази смес се пълни пуйката и се зашива. Слага се в тавичка, намазва се с масло, отстрани се сипва 1 чаша от бульона и се пече в умерена фурна. За да остане пуйката сочна, се полива често със соса. Можете също, докато се пече, да я покриете с листа от кисело зеле, за да не изсъхва месото, както и да я печете върху 1 нарязана на ситно кисела зелка.

- Празнична торта:
Продукти: 5 яйца, 80 г пудра захар, 150 г брашно, 200 г мед, 1 чаена лъжица сода за хляб, 50 г кисело мляко, 100 г нарязани орехи, 50 г стафиди, 2 ванилии, 2 супени лъжици какао, 1 чаена лъжица канела, 5 счукани карамфилчета, 1 чаша конфитюр, 1 чаша желе, желирани бонбони, плодове от сладко.
Приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се медът, содата, разтворена в киселото мляко, какаото, брашното, конфитюрът, стафидите, орехите и подправките. Разбърква се добре, изсипва се в тортена форма или по-малка тавичка и се изпича. След като изстине, се слага в подходяща чиния, намазва се обилно с желето и се украсява с бонбоните и плодовете от сладкото.

Още:

- Кавърма със свинско месо:
Продукти:
1 кг.крехко свинско месо,
3 големи глави кромид лук,
1 голям морков,
300 гр. пресни гъби(може и мариновани в краен случай),
2 с.л. доматено пюре,
½ к.ч. червено вино,
1 ч.л. червен пипер,
сол,
черен пипер,
кимион,
чубрица,
къри (може и подправка за барбекю),
соев сос,
1 с.л. мед,
4-5 с.л. водка (ракия),
олио .
Приготвяне:
Месото се нарязва на хапки. Поръсва се с подправки: черен пипер, кимион, къри или подправка за барбекю, соев сос и меда, смесен с водката или ракията. Може да прибавите подправка по ваш избор. Разбърква се. Оставя се да престои поне 1-2 часа в хладилник.
Сгорещява се мазнината (около 1 каф. чашка) и се прибавя месото. Пържи се до леко златисто, като се разбърква от време на време. След това се прибавя нарязания лук и настъргания морков. Позапържва се още 3-4 мин. Слагат се почистените, измити и нарязани по на едро гъби. Отново пържим 3-4 мин. Посолява се със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. Налива се ½ кафена чашка вино и още толкова вода, ако е нужно, похлупва се с капак и се задушава на лек огън, докато остане почти само на мазнина. Тогава се прибавя доматеното пюре, разтворено в малко вода. Ври още 2-3 мин и е готово за похапване. По желание, при прибавянето на доматеното пюре, може да се сложи настърган или ситно нарязан чесън (1-2 скилидки) и магданоз.

- Пуйка с кисело зеле:
Продукти:
1 пуйка,
1 голяма кисела зелка,
1 ч.ч. ориз,
1/2 кг. гъби,
масло или олио,
4 глави лук,
2 сухи червени чушки,
червен и черен пипер,
сол,
дреболиите на пуйката.
Приготвяне:
Почистваме и измиваме пуйката. Задушаваме ситно нарязания лук, чушките, ориза, сварените вътрешности , нарязани на дребно, наливаме малко вода и оставяме да омекне оризът. Прибавяме подправките и с тази плънка пълним птицата, зашиваме я и намазваме със сол, червен и черен пипер. Нарязваме зелето и го пържим в мазнина, прибавяме червен и черен пипер и изсипваме в голяма тава, като в средата поставяме пуйката. Завиваме с фолио и печем 2 часа в умерена фурна. Махаме фолиото и запичаме до червена коричка пуйката, като я обръщаме.

Още рецепти:
http://www.az-jenata.com/display.php?show_article=3
http://bgkulinar.net
http://www.mandja.com
http://gotvarstvo.georgievi.net
http://vkusnotiiki.hit.bg
http://vkusnotiiki.net
http://recepti.startirai.com
http://kulinar.gbg.bg/cooklinks.php




_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пон Дек 14, 2009 5:27 pm; мнението е било променяно общо 18 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Фев 04, 2007 10:38 am Заглавие: Какво да сготвя днес? Отговорете с цитат

Да разменим идеи и рецепти за всекидневното меню! Но да се придържаме на принципа:"От нищо-нещо!" Да споделим повече рецепти за сладкиши и плодови десерти! Very Happy

Плодова торта

Става бързо и лесно с готов блат за торта. Нареждат се един над друг отделните блатове, напоени със захарен сироп или сок от компот, като между тях се поставя разбира сметана със захар и различни пресни или консервирани плодове, отгоре се украсява с ядки, шоколадови пръчици и по желание желирани плодове!




_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Съб Дек 26, 2009 6:02 pm; мнението е било променяно общо 7 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Мар 27, 2007 3:27 pm Заглавие: Великденски козунак Отговорете с цитат

Великденска трапеза

Как да приготвим козунак за Великден

Продукти (за една доза):
500 гр.брашно, 1 яйце за намазване, 125 г захар, 30 г бадеми, 125 г масло, пудра захар, 50 г мая, 20 г мазнина за намазване на хартията, 5 бр. яйца, 4 г сол, мармалад - от сливи или шипков, 150 мл прясно мляко
кора от 1 лимон, ванилия, 100 г стафиди, 20 г бадеми.
Начин на приготвяне:
В малък съд се натрошава маята, прибавя се една лъжичка захар, малко студено мляко. Разбърква се, след което се прибавя брашно до получаване на рядка кашичка. Разбърква се добре с дървена лъжица и се наръсва отгоре с брашно, след което се покрива с кърпа и се оставя да втаса. Маята е готова тогава, когато увеличи обема си двойно и слоят от брашното се напука силно. Към втасалата мая се прибавят леко затопленото брашно и сместа от разбитите яйца, захар, сол и лимонова кора. С останалото леко затоплено мляко се замесва тесто, като накрая се прибавя и разтопеното масло и стафидите. Измесва се добре докато тестото стане гладко. При измесването е може да се добая още брашно, ако тестото е много меко. Остава се да втаса на топло място. При втасването то увеличава обема си два, три пъти. Втасалото тесто се разделя на две части от които се оформят два козунака по желание (оплетени или кръгли). По желание в козунаците може да се сложи мармалад. Като преди оформянето им се разточат и се мамажат с мармалада, а след това се завият. Козунаците се оставят отново да втасат още половин час, след което се намазват с разбито яйце. По желание се поръсват с обелени и нарязани бадеми. Отначало козунаците се пекат в силна фурна, а се допичат на умерена до получаване на златистокафяв цвят. По желание се поръсват с пудра захар.

-Агнешка супа с магданоз
Продукти:
400 г агнешко месо
3 лъжици краве масло
1 връзка ситно нарязан зелен лук
1 с.л. брашно
3 по-малки връзки нарязан магданоз
1 яйце
3 с.л.кисело мляко
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме на малки късчета месото и го варим в студена вода. След като заври, посоляваме. Когато месото е наполовина сварено, запържваме леко в маслото зеленият лук, брашното и магданозът, разреждаме с част от бульона и изсипваме в супата.
Варим до готовност месото и застройваме супата с яйцето и киселото мляко.

-Салата със спанак
Продукти:
8 чаши накъсани листа спанак
3/4 ч.чаша нарязани на филийки репички
1/2 чаша нарязан на филийки червен лук
1/2 чаша настърган твърд кашкавал
1/4 чаша олио за готвене
1 с.л.захар
1 с.л.лимонов сок
1 с.л.майонеза
2 ч.л.оцет
1 ч.л.горчица
1/2 ч.л.сол
1 скилидка чесън счукан
6 шайби бекон, запържен до хрупкавост , отцеден от мазнината
Начин на приготвяне:
В голяма купа, смесете спанака, репичките, червения лук и кашкавала.
За заливката, смесете в подходящ съд с капак олиото, захарта, лимоновия сок, майонезата, оцета, горчицата, солта и чесъна. Покрийте и разклатете добре.
Изсипете около 1/2 от заливката върху салатата.
Отгоре натрошете хрупкавия бекон.
Остатъка от соса можете да съхраните в хладилника за около 3 дни.

-Агнешко бутче с хрупкава глазура
Продукти:
1 малко агнешко бутче, с костта
2 - 3 скилидки чесън, нарязани на трески
1 1/2 с.л.зехтин
1/4 ч.л.сол
1/4 ч.л.прясно млян черен пипер
2 скилидки чесън, обелени
3 малки глави лук, обелени
1 1/2 ч.чаши листа от пресен магданоз
4 - 5 филии сух бял хляб, на трохи (необходими са около 2 ч.чаши). За целта можете да използвате кухненски робот.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Направете 12 прореза в месото, около 1,5 см., разположени напосоки от двете страни на бутчето. Напъхайте вътре тресчиците чесън.
Натъркайте месото с 1/2 с.л. зехтин. Смесете солта и черния пипер и поръсете месото. Поставете бутчето в тавичка за печене, с горната част надолу. Печете около 20 мин. на 220 градуса.
Междувременно, изсипете обеления чесън, лука и магданоза в купата на кухненския робот и накълцайте на ситно. Добавете трохите и бавно добавете в сместа останалия зехтин, като бъркате само, докато трохите се овлажнят. Сместа не трябва да става на бучки!
След 15 минути печене, обърнете бутчето и го покрийте отгоре с хлебната смес, като потупвате с пръсти.
Намалете температурата до 180 градуса и печете още 30 минути. Оставете месото да престои във все още топлата фурна за 20 мин., преди да го нарежете.

-Домашен козунак
Продукти:
5 яйца
1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша разтопено масло
1 кг.брашно
мая (колкото кибритена кутийка)
настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция
стафиди
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно.
Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.
Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата.
Тестото втасва за втори път.
Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица.
Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре.
След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.

-Шоколадови гнезда
Продукти:
1 ч.чаша сладкарски шоколад
6 чаши корнфлейкс или друг вид царевична закуска
малки шоколадови формички – пиленца, яйца, зайчета за украса или желирани бонбони.
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада с малко прясно мляко и го смесете с корнфлекса.
Използвайте формички за малки кексчета. На дъното поставете по една лъжица от шоколадовата смес – не трябва да се заравнява, за да се получи по-неправилна форма, нещо като гнездо.
Поставете формичките в хладилника за около час и после ги украсете с шоколадовите фигурки или желираните бонбони.
Повече: http://velikden.start.bg

Из електронния печат



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Съб Апр 26, 2008 8:16 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
doni972
Потребител


Регистриран на: 17 Сеп 2007
Мнения: 1

Пуснато на: Нед Окт 21, 2007 1:25 pm Заглавие: Кулинарни рецепти. Празнично меню. От нищо-нещо. Отговорете с цитат

Изключително интересни идеи!


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Яну 08, 2008 5:48 pm Заглавие: Яхнии Отговорете с цитат

Яхнии

ЯХНИЯ ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ
Зелен фасул пресен 977 г или Зелен фасул консерва 942 г, Кромид лук 84 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Домати пресни 132 г или Домати консерва 155 г, Брашно 20 г, Червен пипер 4 г, Магданоз 18 г или Копър 18 г, Сол 5 г, Кисело мляко за гарнитура 200 г.
Почистеният, измит и нарязан на дребно лук и нарязаният на тънки ивици зелен фасул се задушават в малко вода и растително масло до омекване, след което се посоляват. Прибавят се настърганите на ренде или дребно нарязани домати и червеният пипер. Ястието се разрежда с гореща вода, полива се с кашица от размитото в студена вода брашно и останалото растително масло и се вари до готовност. Подправя се с маслото, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася с киселото мляко.

КАПАМА
Картофи 195 г, Моркови 44 г, Целина 45 г, Спанак 228 г, Домати пресни 154 г или Домати консерва 180 г, Кромид лук пресен 432 г или Кромид лук стар 408 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Брашно 10 г, Червен пипер 4 г, Магданоз 18 г, Сол 5 г, Кисело мляко за гарнитура 200 г.
Почистените, измити и дребно нарязани моркови и целина се задушават в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязаната бяла част на пресния лук до полуомекване. Разреждат се с гореща вода и се разбъркват с размитото в студена вода брашно и червения пипер. Към тях, след като заврят, се прибавят нарязаните на дребно зелени пера на пресния лук, нарязаните на средни кубчета картофи и солта. Когато полуомекнат картофите, се прибавя дребно нарязаният спанак, а след 10-15 минути – дребно нарязаните или настъргани домати. Ястието се вари до готовност, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася с киселото мляко.

ДОБРУДЖАНСКА ЯХНИЯ
Пиперки 225 г, Домати 308 г или Паприкаш консерва 515 г, Целина 59 г, Моркови 68 г, Ориз 65 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Магданоз 18 г, Сол 5 г.
Почистените, измити и дребно нарязани целина, моркови и лук се задушават в мазнината и малко вода до полуомекване, след което се прибавят дребно нарязаните пиперки и задушаването продължава до омекването на ароматните корени. Тогава се прибавят дребно нарязаните или настъргани домати и изчистеният и измит ориз. Ястието се залива с гореща вода, посолява се и се пече във фурна до готовност, поръсва се с дребно нарязания магданоз и се поднася.
Забележка. Паприкашът се използва като заменка на пиперките и доматите.

ЯХНИЯ ОТ СПАНАК
Спанак 975 г, Растително масло 90 г, Кромид лук 67 г, Домати пресни 97 г или Домати консерва 115 г, Брашно 20 г, Червен пипер 4 г, Сол 5 г, Кисело мляко без гарнитура 200 г.
Почистените, измити и дребно нарязани лук и спанак се задушават в мазнината и малко вода до омекване. Прибавят се настърганите на ренде домати, червеният пипер и размитото с вода брашно. Ястието се долива с вода, посолява се и се вари на тих огън 10-15 минути (до готовност). Поднася се с киселото мляко.

ЯХНИЯ ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЪС ЗРЯЛ ФАСУЛ
Зрял фасул 146 г, Кисело зеле на глави 713 г или Кисело зеле рязано 711 г, Растително масло 65 г, Свинска мас 40 г, Кромид лук 71 г, Червен пипер 4 г, Сушени пиперки Червена капия с дръжки и семки 40 г или Сушени пиперки Червена капия без дръжки и семки 40 г, Джоджен 18 г.Почистеният и измит фасул се кисне в студена вода 2-3 часа, залива се отново със студена вода и се оставя да ври на тих огън. Като омекне фасулът, се прибавят растителното масло и ситно нарязаният лук. Отделно в свинската мас се задушава до омекване дребно нарязаното зеле. Смесват се зелето и фасулът и се разбъркват с червения пипер и дребно нарязаните сушени пиперки и джоджен. Ястието се изсипва в тава и се задушава 15-20 минути (до готовност) в умерена фурна.

ЯХНИЯ ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ
Зрял фасул 340 г, Растително масло 90 г, Моркови 24 г, Целина 27 г, Кромид лук 67 г, Пиперки 49 г, Домати пресни 114 г или Домати консерва 135 г, Брашно 9 г, Червен пипер 4 г, Джоджен 18 г, Магданоз 14 г, Сол 5 г.
Почистеният и измит фасул се залива със студена вода и се кисне 2-3 часа, след което тази вода се изхвърля. Залива се отново със студена вода и с част от мазнината и се оставя да ври на тих огън. Като полуомекне фасулът, се прибавят почистените, измити и дребно нарязани моркови, целина, лук и пиперки, а след омекването на ароматните корени се прибавят дребно нарязаните или настъргани домати, червеният пипер, размитото във вода брашно, солта и дребно нарязаният джоджен. Варенето на ястието става до пълната му готовност. След отстраняването му от огъня то се поръсва със ситно нарязания магданоз и се поднася.

ЯХНИЯ ОТ ЛЕЩА
Леща 340 г, Растително масло 90 г, Моркови 24 г, Целина 27 г, Праз лук 70 г или Кромид лук 76 г, Домати пресни 114 г или Домати консерва 135 г, Чесън 12 г, Брашно 9 г, Червен пипер 4 г, Чубрица (на връзки) 25 г, Сол 5 г.
Почистената и измита леща се залива със студена вода и растителното масло и се оставя да ври на тих огън 10-15 минути. Прибавят се нарязаните на дребно лук (кромид или праз), моркови и целина. Когато омекнат лещата и ароматните корени, се прибавят дребно нарязаните домати и чесън, размитото с вода брашно, червеният пипер, чубрицата и солта. Ястието се вари още 10-15 минути и се отстранява от огъня.

ЯХНИЯ ОТ ГРАХ
Грах консерва 716 г, Кромид лук 84 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Моркови 44 г, Домати пресни 114 г или Домати консерва 135 г, Брашно 15 г, Червен пипер 4 г, Копър 18 г или Магданоз 18 г, Сол 5 г.
Почистените, измити и дребно нарязани моркови и лук се задушават в мазнината и малко вода до полуомекване. Прибавят се грахът, дребно нарязаните домати, червеният пипер и размитото в студена вода брашно. Ястието се долива с вода, посолява се и се вари на тих огън до готовност, подправя се с маслото и се поръсва с дребно нарязания копър (магданоз).

ЯХНИЯ ОТ КАРТОФИ
Картофи стари 873 г или Картофи пресни 1026 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Кромид лук 109 г, Пиперки 64 г, Домати 114 г или Паприкаш консерва 170 г, Червен пипер 4 г, Копър 18 г или Магданоз 18 г, Сол 5 г.
Почистените, измити и дребно нарязани лук и пиперки се задушават в мазнината и малко вода до полуомекване, след което се долива още малко вода и се прибавят нарязаните на кубчета картофи, дребно нарязаните домати и червеният пипер. Ястието се посолява и се вари на тих огън до готовност, подправя се с маслото и се поръсва със ситно нарязания магданоз.
Забележка. Ако се използват пресни картофи, се предвижда по 0,5 г брашно на порция, което, размито във вода, се прибавя към ястието 10-15 минути преди отстраняването му от огъня. Готовото ястие се поръсва с дребно нарязан копър.

ЗРЯЛ ФАСУЛ СЪС СПАНАК (ЛАПАД) – НА ФУРНА
Зрял фасул 291 г, Растително масло 85 г, Брашно 15 г, Доматено пюре 15 г или Домати пресни 88 г или Домати консерва 105 г, Кромид лук 67 г, Моркови 64 г, Целина 45 г, Спанак 390 г или Лапад 388 г, Джоджен 14 г, Сол 5 г.
Фасулът се кисне 2-3 часа в студена вода, отцежда се, залива се отново със студена вода и се оставя да заври, след което се вари заедно с почистените и дребно нарязани лук, моркови и целина до омекване. Прибавят се брашното, размито в малко студена вода, разбърканото с червения пипер доматено пюре и 1/3 от мазнината. Фасулът се посолява и се вари още 15 минути.
Почистеният, измит и дребно нарязан спанак се задушава в 1/3 от мазнината и се прибавя към сварения фасул.
Ястието се разбърква, изсипва се в тава, долива се останалата мазнина и се запича във фурна 10-15 минути. Поднася се със салата според сезона.



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Съб Апр 26, 2008 8:13 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
penas
Потребител


Регистриран на: 28 Фев 2008
Мнения: 2

Пуснато на: Пет Фев 29, 2008 7:37 am Заглавие: Рецепта за Заговезни Отговорете с цитат

Ето и от мен една рецепта за наближаващия празник Заговезни.
Стори ми се доста интересна и мисля да ви я предложа. Първо уважавам семейните традиции и ми се иска катъо млада домакиня пред свеки и останалите да блесна. Надявам се с тази рецепта за баница да ги шашна.

Продукти:
1 опаковка кори за баница “Фамилия”
250г твърдо сирене
100г извара
4 яйца
200мл кисело мляко
100мл прясно мляко
150мл газирана вода
250мл олио
30г краве масло
щипка сол

Приготвяне:
Яйцата се измиват добре и се счупват едно по едно в дълбок пластмасов съд. Добавят се киселото мляко, прясното мляко, сол и така сместа се разбива за около 10 минути с бъркалка. Сиренето се намачква добре с вилица, добавя се изварата, объркват се двете съставки добре и се добавят при яйцата, където отново се разбиват добре. Листите за баница се разпечатват и се разгъват внимателно. Взема се кръгла или правоъгълна тава за печене, намазва се дъното с олио и се зареждат първите две кори за баница. Отгоре се поръсва с плънка и се накапва леко с олио. Оставят се два листа за покриване на баницата отгоре. Останалите кори се разпределеят по две, зареждат се отгоре с плънка, накапват се леко с олио, навиват се на руло и се зареждат така в тавата. Трябва така добре да се разпредели плънката, че да остане за покриване на навитите рула и за най- отгоре върху листата. Накрая след като навитите листи за заредени, върху тях се слага малко от плънката покрива се с двата листа, намазва се най- отгоре с плънка, полива се с газирана вода. Леко с ножа се правят разрези за оформяне на бъдещите парчета (ако тавата е кръгла се режат на лъчове, ако е правоъгълна се режат квадрати) и в прорезите се слага по малко сгорещено краве масло. Баницата се пече 40- 50 минути при температура 200 градуса. След като придобие характернния златист загар се изважда и се похлупва с памучни кърпи. Реже се на парчета, които предварително са оформени от прорезите и се консумира леко топла. Който харесва солено- сладкия вкус, може леко да поръси с пудра захар.

Сега не знам точно дали ще я напудря със захар. Хареса ми защото е иписана подробно, а и доста е богата на продукти. Рецептата съм взела от един сайтhttp://www.babapena.com. И така мили мами
едно от ястията за Заговезни е уточнено Idea


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 5:30 pm Заглавие: Коктейли Отговорете с цитат

Коктейли



Коктейли след хранене (After dinners drinks): Приготвят се от ликьори и горчиви билкови настойки. Консумират се след ядене.
Аперитив-коктейли (Cocktails aperitif) Приготвят се от ароматични вина, вермут, шери, бордо, ликьор, отвари от билки. Консумират се преди ядене.
Коблър (Cobbler) Приготвят се от Imageшери или подсладени вина.Поднасят се във високи чаши със ситно натрошен лед, гарнирани с плодови резенчета и цели плодове. Чашите трябва да бъдат предварително охладени. Обикновено се пият без сламка.
Коктейли от шампанско (Champagne cocktails) Приготвят се от шампанско или друго пенливо вино в комбинация с Imageликьори (Гран Марние, кюрасо), капка ангостура битер и се добавя бучка лед.
Колинс (Collins) Вид студени и пуншообразни напитки, приготвени от алкохол, натурален сок, лимонов сок и сода, поднесени с лед на кубчета във високи чаши. Могат да се гарнират с плодови кубчета или резенче лимон. Колинс е найдългият от всички категории коктейли, много Imageосвежаващ и подходящ за летните горещини.
Кулър (Cooler) Дълго и студено питие, което се състои от лимонов сок, алкохол, капки гренадин или лимонов битер. Сервира се в чаша Колинс, допълва се с газирана напитка и се гарнира с плодове по избор.
Капс (Cups) Приготвя се от пенливи или бели вина, смесени с отвари, сиропи, ликьори, пресни плодове, предварително охладени. Долива се с много сода и се Imageгарнира с листчета от цветя.
Дейзи (Daisy) Дълги коктейли, подходящи за дами. Приготвят се основно от ликьор, лимонов сок и винаги няколко капки гренадин. Поднасят се гарнирани с много пресни плодове и стръкче мента по желание.
Джулеп (Julep) Приготвят се от ментов екстракт, комбиниран със захар, алкохол Imageи много лед. Прецедени се пренасят в чаши Олд фешънд и се гарнират със стръкче прясна мента.
Лонг дринкс (Long drinks) Дълги питиета в количество над 100 мл, поднесени в чаша Олд фешънд.
Фрапе (Frappe) Идеално питие за летните горещини. Състои се основно от лед, ликьор и плодов сок.
Сауър (Sour) Освежителни питиета, Imageприготвени от алкохолна напитка, лимонов сок и захар. Прецежда се и се налива в чаша тип Сауър, която се допълва с газирана вода. Приема се за мъжко питие.
Карибски коктейли (Karaibes cocktails) Екзотични напитки, приготвени предимно от ром и многоцветни плодове: ананас, грейпфрут,Image пъпеш, диня, кокосов орех и др. Поднасят се със сламка, резенчета от цитрусови плодове.
Яйчни коктейли (Drinks а l'ouf) Топли или студени подсилващи питиета на основа яйце - мляко или яйце - бира, мед, захар, бахар, канела, чер пипер, ароматични подправки и вина. Поднасят се в чаша заImage шампанско (ако са студени) или в чаша за пунш.
Кафе-коктейли (Drinks au cafe) Приготвят се от изстудено силно кафе, коняк, кокосов или какаов крем. Поднасят се с много лед, разбита сметана и сламка.
Фис (Fizz) Най-известната категория коктейли.Image Името произлиза от шума на газираната вода при наливане в чашите. За основа служат силноалкохолни напитки, смесени с плодови сокове. Допълват се с газирана вода или шампанско. Гарнират се с резенче плод според сока, който е използван.
Шорт дринкс (Short drinks) Къси питиета от силноалкохолни напитки без разредител.
Фикс (Fix) Питиета, които се смесват направо в чашата. Състоят се от алкохол, захарен сироп, билкови отвари, лимонов сок, много счукан лед, резенчета от цитрусови плодове или кубчета от пресни плодове.
ImageСлинг (Sling) Индийски напитки, приготвени основно от чай или вода, силен алкохол (джин, уиски, ром, коняк), черешов или ябълков сок и захар. Сервират се в чаша Колинс върху кубчета лед, допълват се със студен чай и се гарнират с резенчета цитрусови плодове и настъргано индийско орехче.
Фенси дринкс (Fancy drinks) Напитки, приготвени с много фантазия от силен алкохол, гъстImage крем-ликьор, обикновено се добавя и синьо кюрасо, много лед, разбита сметана и пресни плодове за украса.
Пус-кафе (Pouse-cafe) Приготвят се във високи Imageчаши със столче и се състоят от различни на цвят пластове течност - ликьор, отвари, сиропи, които остават отделени поради различното относително тегло на напитките. Наливат се една след друга директно в чашата - от най-тежката до най-леката напитка, които се стичат по ръба на барова лъжица, допряна до последния слой течност.
Мист (Mists) Освежителна напитка от уиски или бренди, лимонова кора и много ситно натрошен лед. Поднася се в ниска чаша без столче.
Пунш (Punch) Най-често студена напитка, приготвена от силен алкохол (арак, ром или коняк), чай или вода, подправки (чер пипер, бахар, индийско орехче, канела, карамфил), захар и лимонов сок. Топлите пуншове се приготвят с гореща вода или горещ чай. Сервират се в стъклена чаша с дръжка и се гарнират с резенчета от лимон или портокал.
Коктейли след хранене (After dinners drinks) Приготвят се от ликьори и горчиви билкови настойки. Консумират се след ядене.
Аперитив-коктейли (Cocktails aperitif) Приготвят се от ароматични вина, вермут, шери, бордо, ликьор, отвари от билки. Консумират се преди ядене.
Коблър (Cobbler) Приготвят се от Imageшери или подсладени вина.Поднасят се във високи чаши със ситно натрошен лед, гарнирани с плодови резенчета и цели плодове. Чашите трябва да бъдат предварително охладени. Обикновено се пият без сламка.
Коктейли от шампанско (Champagne cocktails) Приготвят се от шампанско или друго пенливо вино в комбинация с Imageликьори (Гран Марние, кюрасо), капка ангостура битер и се добавя бучка лед.
Колинс (Collins) Вид студени и пуншообразни напитки, приготвени от алкохол, натурален сок, лимонов сок и сода, поднесени с лед на кубчета във високи чаши. Могат да се гарнират с плодови кубчета или резенче лимон. Колинс е найдългият от всички категории коктейли, много Imageосвежаващ и подходящ за летните горещини.
Кулър (Cooler) Дълго и студено питие, което се състои от лимонов сок, алкохол, капки гренадин или лимонов битер. Сервира се в чаша Колинс, допълва се с газирана напитка и се гарнира с плодове по избор.
Капс (Cups) Приготвя се от пенливи или бели вина, смесени с отвари, сиропи, ликьори, пресни плодове, предварително охладени. Долива се с много сода и се Imageгарнира с листчета от цветя.
Дейзи (Daisy) Дълги коктейли, подходящи за дами. Приготвят се основно от ликьор, лимонов сок и винаги няколко капки гренадин. Поднасят се гарнирани с много пресни плодове и стръкче мента по желание.
Джулеп (Julep) Приготвят се от ментов екстракт, комбиниран със захар, алкохол Imageи много лед. Прецедени се пренасят в чаши Олд фешънд и се гарнират със стръкче прясна мента.
Лонг дринкс (Long drinks) Дълги питиета в количество над 100 мл, поднесени в чаша Олд фешънд.
Фрапе (Frappe) Идеално питие за летните горещини. Състои се основно от лед, ликьор и плодов сок.
Сауър (Sour) Освежителни питиета, Imageприготвени от алкохолна напитка, лимонов сок и захар. Прецежда се и се налива в чаша тип Сауър, която се допълва с газирана вода. Приема се за мъжко питие.
Карибски коктейли (Karaibes cocktails) Екзотични напитки, приготвени предимно от ром и многоцветни плодове: ананас, грейпфрут,Image пъпеш, диня, кокосов орех и др. Поднасят се със сламка, резенчета от цитрусови плодове.
Яйчни коктейли (Drinks а l'ouf) Топли или студени подсилващи питиета на основа яйце - мляко или яйце - бира, мед, захар, бахар, канела, чер пипер, ароматични подправки и вина. Поднасят се в чаша заImage шампанско (ако са студени) или в чаша за пунш.
Кафе-коктейли (Drinks au cafe) Приготвят се от изстудено силно кафе, коняк, кокосов или какаов крем. Поднасят се с много лед, разбита сметана и сламка.
Фис (Fizz) Най-известната категория коктейли.Image Името произлиза от шума на газираната вода при наливане в чашите. За основа служат силноалкохолни напитки, смесени с плодови сокове. Допълват се с газирана вода или шампанско. Гарнират се с резенче плод според сока, който е използван.
Шорт дринкс (Short drinks) Къси питиета от силноалкохолни напитки без разредител.
Фикс (Fix) Питиета, които се смесват направо в чашата. Състоят се от алкохол, захарен сироп, билкови отвари, лимонов сок, много счукан лед, резенчета от цитрусови плодове или кубчета от пресни плодове.
ImageСлинг (Sling) Индийски напитки, приготвени основно от чай или вода, силен алкохол (джин, уиски, ром, коняк), черешов или ябълков сок и захар. Сервират се в чаша Колинс върху кубчета лед, допълват се със студен чай и се гарнират с резенчета цитрусови плодове и настъргано индийско орехче.
Фенси дринкс (Fancy drinks) Напитки, приготвени с много фантазия от силен алкохол, гъст крем-ликьор, обикновено се добавя и синьо кюрасо, много лед, разбита сметана и пресни плодове за украса.
Пус-кафе (Pouse-cafe) Приготвят се във високи Imageчаши със столче и се състоят от различни на цвят пластове течност - ликьор, отвари, сиропи, които остават отделени поради различното относително тегло на напитките. Наливат се една след друга директно в чашата - от най-тежката до най-леката напитка, които се стичат по ръба на барова лъжица, допряна до последния слой течност.
Мист (Mists) Освежителна напитка от уиски или бренди, лимонова кора и много ситно натрошен лед. Поднася се в ниска чаша без столче.
Пунш (Punch) Най-често студена напитка, приготвена от силен алкохол (арак, ром или коняк), чай или вода, подправки (чер пипер, бахар, индийско орехче, канела, карамфил), захар и лимонов сок. Топлите пуншове се приготвят с гореща вода или горещ чай. Сервират се в стъклена чаша с дръжка и се гарнират с резенчета от лимон или портокал.




_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Чет Мар 04, 2010 7:26 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Май 04, 2008 8:21 am Заглавие: Гергьовден Отговорете с цитат

Рецепти за Гергьовден- 6 май

- Агне на фурна:
Продукти
1 бр. агне
400 гр масло
Приготвяне:
1.Изчистете и измийте агнето
2.Извадете вътрешностите му, като оставите само бъбреците
3.Поставете го в тава заедно с допълнителнo кости (за повече вкус)
4.Залейте го с разтопеното масло и го сложете да се пече в по-силна фурна
5.Когато агнето хване отгоре коричка, посолете го и добавете малко топла вода
6.От време на време го поливайте със соса от тавата 7.Ако е необходимо, долейте още вода, но не върху месото, а отстрани
6.Поднесете агнешкото с топла гарнитура и в собствения му сос

-Агнешки пържоли:
Продукти
6 бр. агнешки пържоли
240 мл доматено пюре
100 мл олио
6 бр. ананас резени
50 гр къри
Приготвяне:
1.Потопете пържолките в олиото и ги оставете да престоят така 6 часа
2.След това ги изпечете на електрическа скара или за предпочитане - върху жар
3.На дъното на всяка чиния поставете доматено пюре, къри и парченце ананас
4.Сервирайте топло.

-Агнешко на фурна с пресен лук и гъби:
Продукти
1 бр. агне
50 мл олио
2 вр. лук кромид пресен
100 гр гъби
15 мл доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
2 гр черен пипер млян
1 вр. джоджен пресен
Приготвяне
1.800 гр от месото се обезкостява и се нарязва на хапки. Сърцето и черния дроб се нарязват и смесват с месото
2.Сместа се пържи в силно загрятото олио, докато месото побелее
3.Тогава се прибавят пресния лук, нарязан наситно и нарязаните на малки парченца гъби, нарязания на дребно пресен джоджен, червения и черния пипер, доматеното пюре, размито с 2 кафеени чашки топла вода. Добавя се сол на вкус. Сместа се задушава на умерен огън
4.Агнешкото було се измива добре и се разстила. Върху него се изсипва охладената смес. Навива се на руло, завързва се с бял конец и се слага в намаслена тавичка
5.Пече се в умерена фурна, докато отгоре се появи кафява коричка Поднася се със зелена салата.



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Дек 30, 2008 8:58 am Заглавие: Идеи за празнично меню Отговорете с цитат

Стек "Антоанета"

За 1 порция:
Поставя се в чинията 1 изпържена с яйце филийка хляб без кората. Над нея- изпържена крехка пържола без кост или най- добре св. или тел. филе, един ред кисели краставички, парче пушено сирене, тънък резан шунка и най- отгоре тънък резан кашкавал. По желание между плънката се поставят ред праскова или портокал. Отгоре се полива с гъби в сос бешамел. Леко се запича и се сервира с гарнитура по вкус.

ПС: Сос бешамел
Продукти: 25 гр. краве масло, 1 к.л. брашно, 1 ч. прясно мляко, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Маслото се разтопявя в тиган на слаб огън. Прибавя се брашното и се бърка напрекъснато, като се сипва млякото. Оставя се на котлона до сгъстяване и се наръсва със сол и черен пипер.

Интересувам се от рецепти за приготвяне на пържоли!



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 7:29 pm Заглавие: Гръцка коледна баница Отговорете с цитат

Гръцка коледна сладка баница

1 бр. кори за баница се намачкват и нареждат в тава, предварително намазана с олио и поръсена с малко брашно.
Заливат се със смес приготвена от 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.чаша захар, 3-4- яйца, 1/2 ч.чаша олио, 1 бакпулвер и 1 ванилия, добре разбити. След което баницата се наръсва с различни ядки, стафиди и други дребно нарязани сушени плодове. Пече се в умерена фурна. След като стане готова, докато е топла баницата се залива със студен захарен сироп, приготвен от 1 л.вода и 500 гр. захар, които се варят 10 мин. След няколко часа баницата е готова за консумиране.



Баницата е специалитет на дъщеря ми и с баща си я приготвят всяка Коледа. Наистина е много вкусна.



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Яну 29, 2011 5:35 pm Заглавие: Соленки Отговорете с цитат

Бързи соленки

Продукти:
1 яйце
1 ч. ч. кисело мляко с лъжичка сода за хляб
1 ч. ч. натрошено сирене
1 ч. ч. царевично брашно
1ч. л. сол
1ч. л. захар
щипка ронена чубрица
и бяло пшеничено брашно, колкото поеме, не повече от 3 чаши

Приготвяне:
От изброените продукти се замесва меко тесто, от което се оформят 10-12 топки подобно на курабийки. С палец се натискат по средата, а в получената трапчинка се слага мъничко парченце краве масло или маргарин. Пекат се в намаслена тава, в предварително загрята фурна на 200 градуса до розово.
Време за приготовление до готовност – 30 мин.



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Мама" Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov