Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Детето ми не спира да говори лоши думи

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от предучилищна възраст: 3-7 г.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tangelova
Потребител


Регистриран на: 19 Мар 2008
Мнения: 4

Пуснато на: Сря Мар 19, 2008 10:47 am Заглавие: Детето ми не спира да говори лоши думи Отговорете с цитат

Синът ми е на 3 г. и 3 м. Роди се след дълго чакане и считам, че е ограден с много внимание и обич. Дори понякога се питам дали не прекаляваме с вниманието и с изразяването на обичта ни. За възрастта си е много умен, буден, същевременно е и доста палав, проговори рано и говори правилно. Всички вкъщи се занимаваме доста с него. Ние, вкъщи сме общо взето интелигентно семейство, скандалите и обидите не са наша семейна черта. Не че не употребяваме по някоя лоша дума, но не помежду си като обида, а по скоро като коментар за някой в някаква ситуация и то много рядко. Най-често нашия татко употребява разни думички, когато шофира. Но проблема е, че абсолютно всяка чута дума се повтаря от детето и то в най-неучаквани ситуации. Понякога обижда други деца, даже непознати без повод; понякога обижда приятелчетата си, роднини (и то близки, към които многократно е демонстрирал любов и привързаност); обижда баба си, бащта си дори и мен. Не мога да определя в какви ситуации, защото в повечето случаи това става еочаквано и без някаква определена причина. Имам чувството, че за него това е като някаква игра, чрез която проверява реакцията на останалите. Но аз се чувствам неудобно и се срамувам от хората, когато го извеждам и той започне да говори всички тези думи. Най-използваните са глупак, дришльо, пикльо, ти си лош/а, лайно и всякакви производни от тези думи, които той сам си измисля. Вече опитахме всякакви методи, но нищо не помага. Непрекъснато му обяснявам, че е добро и хубаво момче и че не трябва да говори такива думи и той тихо и кротко ми казва 'мамо, аз искам да слушам и няма да говоря повече' и след 1 час пак продължава. Опитахме се с пердах (нещо което не удобрявам), опитахме и с наказание, опитах и с ограничения - е не и не, не става. Опитах и да не му обръщам внимание - но той ходи след мен, дърпа ме, гледа ме в очите и започва да крещи някаква дума, и докато не ме предизвика да реагирам не ме оставя на мира. Изобщо освен всичко, което запомня много бързо, на секундата запомня и всяка лоша дума, която чуе. Например: заведох го на куклен театър, но приказката явно не беше много подходяща за дете на 3 г. и не можа да му грабне вниманието много, много. Но, в една от репликите (въпреки, че като цяло пиесата не беше добре озвучена, дори аз не чувах думите на актьорите) тигърът каза на вълкът ясно, силно и отчетливо 'Глупак' и явно точно това впечатли моето дете най-много. След това навсякъде обясняваше какво е казал тигърът, което се оказа че е динственото му впечатление от театъра. Да не говорим, че навсякъде в обществото ни цари доста занижен морал и всяко дете може навсякъде и по-всяко време да чуе и види всевъзможни безобразни думи и ситуации. Едно от приятелчетата на моето дете, с което са и в една група в градината, говори още по-лоши и цинични думи. Всичко, което синът ми чуе веднага влиза в употреба, като засега още единствено не говори вулгарни и цинични думички. Но може би и това ни предстои.
Иначе като цяло е добро дете - понякога, когато ме обижда, аз започвам да плача и той идва и ми показва, че е най-нежното дете, гали ме, прегръщаме и казва 'Не плачи мамо', целува ме и обещава, че повече няма да говори.
Моля Ви за Вашия съвет - имам ли основание за безпокойство, дали това е временно явление или трябва да търся консултация със специалист.
Очаквам Вашия отговор, за което Ви благодаря предварително!


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Мар 19, 2008 1:37 pm Заглавие: Детето ми не спира да говори лоши думи Отговорете с цитат

Здравейте! В тази възраст децата са като попивателни и всичко чуто или видяно го запомнят и възпроизвеждат без да осъзнават кое, как и къде. Никога не е излишна консултация със специалист. Но според мен причината може да намерите във вашите думи:
Цитат:
Дори понякога се питам дали не прекаляваме с вниманието и с изразяването на обичта ни...абсолютно всяка чута дума се повтаря от детето...Най-често нашия татко употребява разни думички, когато шофира...Имам чувството, че за него това е като някаква игра, чрез която проверява реакцията на останалите._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ivanka Zaharieva
Психолог


Регистриран на: 05 Яну 2007
Мнения: 115
Местожителство: Димитровград, London

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 5:15 pm Заглавие: Детето ми не спира да говори лоши думи Отговорете с цитат

Да, много е неприятно за възрастните,които имат определени правила и норми да приемат поведението на едно дете така да реагира и да говори неприемливо. У вас не се обиждате, но като цяло моделът на поведение навсякъде е неетичен и грозен и той решава да пробва дали това, което вижда на вън или другаде ще провърви у вас. Не винаги многото приказки вършат работа.Поведението, което им показваме е по-важно от думите.Децата много добре знаят кое върви и кое не върви, кое се приема от възрастните и кое не. Прекаленото внимание е също толкова проблем, колкото и липсата на внимание и грижа. Ако се постсраете по-спокойно и безкритично да приемате думите и да не им отдавате генерално значение като че ли по-ще свърши работа от всичко да сега. Малко трудно е да се дават препоръки от разстояние, но си мисля, че с времето ще се промени това. А и няма място за притеснения, това е предизвикателство към родителя и неговата воля,упоритост и умение да учи различни похвати за справяне.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
dazi
Педагог


Регистриран на: 18 Мар 2007
Мнения: 208
Местожителство: гр.Силистра

Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 9:24 pm Заглавие: Детето ми не спира да говори лоши думи Отговорете с цитат

Мила, майко, това, което се случва с вашетото дете е твърде често срещано и временно явление. Детето ви е умно и е открило, че казването на определената "неприлична", "грозна"дума, ви кара да изпададате в ужас или пък да се се смеете, т.е. обръщате му внимание.
По добре е да не се шокирате и да не показвате своя ужас, защото сигурно малчуганът тайничко се радва, че сте му обърнали внимание и че ви е впечетлил.
От друга страна пък децата така усъвършенстват своите речеви умения. Тези думи лесно се запомнят и могат да ги използват докато не им омръзне. Нека това не се превръща в проблем, а в начин за усвояване на нови думи. Не се притеснявайте и наистина играйте.
Ето някои упражнения и начини за това:
Цитат:

Заместване. Веднага щом обидната дума излезне от устата ви, преди вашия дребосък да е имал възможност да я каже, заменете я с друга, която е по вероятно да привлече вниманието му. Шушу – мушу, Йо-хо-хо и др. – накратко всичко, което ще прозвучи по-забавно и интересно на детето от другото нещо, току-що казано от вас.

Време за римуване. Тъпанар, мъпанар, къпанар......Има много начини да се измъкнете и да не ви хванат, че ругаете, но като че ли римуването е най- добрият. Когато извадите обидната дума извън контекста и я затрупате с рими, вие можете да премахнете наблягането върху нея и да я направите да звучи глупаво. Този метод на пръв поглед изглежда като средство за преднамерено объркване на дребосъка, но е абсолютно безвреден и дори може да е полезен. Според специалисти децата, които често играят с римите като малки, е по-вероятно да станат добри читатели.

Ако вашето дете вече е научило обидната дума и вие се опитвате да я изчистите от речника му, първата стъпка е да станете глухи за нея, когато я чуете. Независимо дали намирате повишаването на детското гласче при изброени думи очарователно или ужасно, не го превръщайте в голяма работа. Колкото по-малко внимание получава детето за неговите избрани изрази, толкова по-бързо ще отпадат от неговия речник.

В случай, че детето ви е научило няколко обидни думи на двегодишна възраст, не се отчайвайте. Това не означава непременно, че за следващите петнадесет години сте се сдобили с дете с нецензуриран език. Няма никакъв смисъл да наказвате малчугана на тази възраст за това, че казва обидни думи, но през следващите една-две години ще трябва да използвате всички възможни средства, за да го откажете от забранената „терминология”.
Добрата страна на нещата е, че след като веднъж сте разбрали колко лесно е да „научите” детето на обидни думи, може би ще ви бъде по-лесно да го учите и на онези, които искате да знае. При усвояването на нова дума, използването на същия метод ще му помогне да я научи по-бързо.Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tangelova
Потребител


Регистриран на: 19 Мар 2008
Мнения: 4

Пуснато на: Чет Сеп 18, 2008 7:56 am Заглавие: Детето ми не спира да говори лоши думи Отговорете с цитат

Здравейте,

Съжалявам, че Ви пиша след толкова много време, но наистина след хилядите задължения нямам много свободно време. Пиша Ви, за да благодаря Very Happy на Вас, които отделихте време, за да ми отговорите! Особена благодарност на dazi Very Happy Very Happy Very Happy - играта с римуването на 'лошите думички' се оказа доста интересна и има доста добър ефект. Surprised
За момента поовладяхме говоренето на 'лоши думички', но сега пък сме на нов етап - копиране на поведение. След като 2 месеца бяхме в сборна група в ДГ с най-големите батковци, вече използваме изрази от типа 'Ще те убия' или 'Не искам повече да те виждам'. Така че борбата продължава. Надявам се да успеем да се справим, въпреки заобикалящия ни свят. Честно казано съм доста възмутена от цинизма в говора и живота ни. Накъдето й да се обърнеш, се леят цинизми и 'мръсни думи' - по ТВ, по вестници, дори и във филмите за малките деца. Адски трудно е да обясниш на едно дете на 3 г. и 10 м., че не трябва да прави или да говори неща, които то непрекъснато вижда и чува от възрастните навсякъде около него.
Още един път голямо БЛАГОДАРЯ


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Фалконе
Потребител


Регистриран на: 15 Сеп 2010
Мнения: 34
Местожителство: Варна

Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 12:20 pm Заглавие: Детето ми не спира да говори лоши думи Отговорете с цитат

При сегашното положение на телевизиите ни мисля,че колкото по-рядко децата ни гледат тв (изключвайки класическите детски филмчета) толкова ще бъдат по-опазени от налаганата простащина на изразяване. Cool


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 7:27 pm Заглавие: Здравей! Отговорете с цитат

Според мен не телевизията и интернет учат децата на лоши изрази и обноски, а улицата и липсата на домашно възпитания при много от децата, при което едно от друго копират лошия пример._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от предучилищна възраст: 3-7 г. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov