Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Овулационен календар.Здравен календар.Женски секс календар.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Мама"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Май 15, 2008 3:00 pm Заглавие: Овулационен календар.Здравен календар.Женски секс календар. Отговорете с цитат

Женски секс календар

За всяка жена светът буквално е подчинен не на обичайния 365 дневен календар, а на съвсем друг цикъл. И събитията в сексуалния живот зависят пряко от него. Особено важно и е мъжете да успеят да разберат този своеобразен календар. Всеки женски организъм има своите особености. Средно естественият цикъл на жените е от порядъка на 28 дни. Всеки месец организмът изработва репродуктивни хормони, чието ниво се повишава и понижава през различните периоди от цикъла. А това непосредствено влияе на емоционалното и физическото състояние и разбира се - на сексуалната активност.
От 1-ия до 7-ия ден
Критичните дни едва сега започват. В кръвта се наблюдава ниско съдържание на полови хормони. Това води до минимално отделяне на естествени секрети по време на половия акт. Затова предварителната любовна игра, която да предразположи жената към секс, е от особено голямо значение. През този период женската кожа е особено чувствителна - това дава възможност за голямо удоволствие от еротичния масаж.
От 8-ия до 14-ия ден
С всеки ден съдържанието на половите хормони в кръвта се увеличава. Съответно се увеличава и самоувереността на жената. Това е периодът, когато според специалистите тя най-добре контролира собствените си емоции и мисли. Желанието за секс е най-голямо, а самият той доставя най-голямо удоволствие.
От 15-ия до 21-ия ден
През тези дни жената продължава да е в добра кондиция: настроение, оптимизъм. Що се отнася до сексуалния живот, тези дни могат да се нарекат затишие пред буря. Желанието за секс постепенно намалява – поне през определени периоди от денонощието, но като цяло удоволствието от акта остава голямо.
От 22-ия до 28-ия ден
Женският организъм навлиза в предменструалната фаза. Съдържанието на полови хормони достига своя пик. Именно в този момент при много жени се променя тембърът на гласа - той става по-приглушен и звучи по-сексуално. А сексуалното желание достига максимална амплитуда – от пълно равнодушие до безумна страст.
Из електронния печат_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Съб Авг 28, 2010 7:30 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 6:16 pm Заглавие: Пресмятане на овулацията Отговорете с цитат

Пресмятане на овулацията

Всяка жена има нужда от метод за пресмятане на датата на овулация. По този начин може да прецени кои дни за зачеване са най-вероятни или обратното – да се предпази от такова. Овулация се нарича процесът на пукане на фоликул в яйчника на жената, в резултат на което се освобождава яйцеклетката годна за оплождане. Процесът настъпва 14 дни преди края на цикъла или средно от 24 до 36 часа след повишаване на Лутеинизиращия Хормон. Продължителността на процеса трае 1 – 2 дни, а освободената яйцеклетка може да живее само от 12 до 24 часа. Признаците за настъпване на овулация са напрежение в областта на гърдите, болки в яйчниците, увеличение на влагалищния секрет (цервикална слуз) и е възможно леко кървене. Методите за определяне на дните на овулация са няколко. Най-простият начин е “Календарният метод”. При цикъл траещ 28 дни, овулацията ще настъпи на 14-я ден. Ако е по-продължителен, например 30 дни, извадете 14 дни и се получава 16-ти ден на овулация. Начинът на определяне е приложим само ако имате редовен цикъл.
При “Температурния метод” се наблюдава повишаване на “базалната температура” с 0.2 до 1o C. За целта е нужно да измервате температурата си всяка сутрин, преди да сте станали от леглото. Предварително трябва да сте запознати с температурните колебания на вашия организъм. През втората половина на цикъла се наблюдава по-висока температура от тази през първата. Базалната температура се покачва от 12 до 24 часа след пукане на фоликула и е над 37 С. Методът не винаги може да е точен, защото за повишаване на стойностите влияят и други фактори, като например инфекции, преумора, прием на алкохол и др.
Друг начин за определяне е посредством цервикалният секрет. Три дни преди овулация и един ден след нея, се наблюдава увеличение на секрета, който се образува в шийката на матката. Той е точлив, слузест и прозрачен. Основното му предназначение е да подпомага придвижването на сперматозоидите към кухината на матката. Както при предишния метод се правят наблюдения всеки ден и определянето му не винаги може да е точно, поради влияние на други външни фактори, като например настинка.
“Слюнчест метод” е подобен на принципа на увеличаването на цервикалната слуз. Наблюдава се промяна в количеството и състава на слюнката. В аптеките продават различни видове материали, като тестове-ленти и мини микроскоп. Тестването на слюнката става сутрин рано, непосредствено преди поемането на течности или храна.
Препоръчително е за по-точното определяне на овулационните дни да комбинирате някои от изброените методи.

Признаците на овулацията

Признаците на овулацията Ако се опитвате да забременеете, е много важно да разберете кога сте в овулация. Ето някой общи признаци, по които можете да се ориентирате:
- Промяна в телесната температура – вашата температура премерена, когато станете сутринта – може да е индикация, че сте в овулация. При повечето жени температурата непосредствено преди овулация се понижава. След това има рязко повишаване, което показва започването на процеса.
- Промени в маточната шийка – при овулация маточната шийка е по-мека от обикновено и е леко повдигната
- Влагалищно течение – по време или преди овулацията влагалищното течени се величава, за да се подготви за овулацията. Но този признак не може да се смята за много сигурен, тъй като течението може да се дължи и на много други причини
- Болки в гърдитe , болки в яйчниците и ниско долу
Из електронния печат_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Авг 28, 2010 7:29 pm Заглавие: Здравен календар за всяка възраст и за всяка жена Отговорете с цитат

Здравен календар за всяка възраст и за всяка жена

Благодарение на бързото развитие на медицината през последния век – ваксини, образна диагностика, тестове, инвазивни и микрохирургични методи, продължителността и качеството на живота се увеличиха значително. Днес всяка съвременна жена може с информираност и повече мотивация да предпази в максимална степен здравето и активността си във всеки един житейски цикъл.

На 10 - 15-годишна възраст (преди началото на сексуалния живот):
- Ваксина срещу рак на маточната шийка;
- В случай на оплаквания (много болезнена менструация, влагалищни течения, закъснение или избързване в пубертетното развитие) - първи преглед при детско-юношески гинеколог.

Между 15 и 20 години:
При започване на сексуален живот задължително обсъждане с гинеколог на методите за предпазване от нежелана бременност и от полово предавани инфекции.

Между 20 и 30 години:
- Начало на редовните профилактични гинекологични прегледи, включващи цитонамазка, тест за наличие на човешки папиломен вирус (HPV), ехографски преглед на гърдите (през 2-3 г., ако всички резултати са нормални);
- Направете си една папка за вашето здраве, където да събирате документите от профилактичните прегледи, резултати от цитонамазки, тестове и други изследвания, рецептите за приеманите медикаменти. Носете тази папка при всички следващи посещения при АГ специалиста;
- Допълнително и навременно посещение при гинеколога при течения, извънменструално кървене, нередовна менструация, болки в малкия таз, необяснимо подуване на корема, опипване на бучки в гърдите;
- Обсъждане с гинеколога на методите за предпазване от забременяване и планиране на желана бременност; изследвания на двамата партньори в случай на невъзможност за забременяване;
- Своевременно установяване и редовно проследяване на бременността и ранния следродилен период.

Между 30 и 40 години:
- Профилактичните гинекологични прегледи са всяка година, а при установяване на проблем (ерозия на маточната шийка, неблагоприятен резултат от цитонамазката, ендометриоза и др.) – и по-често; тест за HPV – в тази възрастова група тестът има най-голяма роля;
- Редовни (всяка година) ехографски прегледи на малкия таз с оглед установяване на проблеми с матката и яйчниците;
- Всяка година преглед на гърдите с ехограф, а при установяване на патологични образувания – първо рентгеново изследване – т.нар. мамография.

Между 40 и 50 години:
- Гинекологичните и мамологичните прегледи са отново веднъж годишно, ако резултатите са нормални;
- Първи преглед за установяване на костната плътност – този преглед може да бъде на китката или на петата (ултразвукова остеоденситометрия). Ако се установи ниска плътност с този метод, трябва да се направи т.нар. рентгенова остеоденситометрия – ДЕКСА – на лумбалните прешлени и на шийката на бедрената кост. При установена остеопороза – ранно лечение!
- При първи прояви на климактериум: нередовна менструация, топли вълни, колебания в настроението, нестабилност на кръвното налягане – консултация с АГ специалист;
- Редовно проследяване на кръвното налягане дори и да липсват оплаквания;
- Профилактични кръвни изследвания веднъж годишно: кръвна картина, СУЕ, глюкоза, С-реактивен протеин, чернодробни проби (АСАТ, АЛАТ), креатинин, урея, холестерол-профил, пикочна киселина; общо химическо изследване на урината.

Между 50 и 60 години:
- При цитонамазка с резултат ПАП-ІІІ и повече и/или при положителен тест за HPV – прегледи през 6 месеца при гинеколог;
- Профилактично изследване на туморния маркер СА-125 за ранна диагноза на рак на яйчника. Маркерът е неспецифичен, но насочващ.
- Профилактично ехографско изследване на коремните органи и малкия таз;
- Костна плътност – по метод според резултатите от предишното изследване;
- Проба за т.нар. окултно кървене (за установяване на микрокървене от дебелото черво);
- Превенцията на инконтиненцията започва от тази възраст с гимнастика, избягване на констипацията, пластични операции при нужда.

Над 60 години:
- Редовните гинекологични и мамологични прегледи продължават според указанията на гинеколога. Задължителен вагинален ултразвук с цел ранна диагноза на заболявания на ендометриума и яйчниците. При установяване на сериозен проблем, преди да се вземе решение за операция или друго лечение, да се вземе второ лекарско мнение; - Профилактични кръвни изследвания и редовно проследяване на възникналите хронични заболявания – хипертония, диабет, остеопороза и др.- Ново изследване за окултно кървене.
health.bg_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Мама" Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov