Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Полезни съвети. Домакински хиртини.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Мама"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Яну 04, 2007 8:01 pm Заглавие: Полезни съвети. Домакински хиртини. Отговорете с цитат

Изпитани домакински хитрини:

-Готвене:
Морковите и репичките, за да не изсъхват бързо, трябва да се отрежат листата им, които изсмукват влагата от тях.
Цветното зеле не трябва да се вари в алуминиева тенджера, защото става кафяво или синьо-зелено. По-добре да се използва тенджера от алпака.
Магданозът, за да се запази 15 дни в хладилника, достатъчно е да се потопи в съдинка или буркан, пълен с прясна вода, която да се сменя на 2-3 дни.
Палачинките, за да не залепват за тигана, добре е към приготвеното тесто да се добавят олио и малко ванилия. За да станат по-леки, млякото може да се замести със светла бира. При пърженето вкусът и ще изчезне напълно.
За да се почисти по-лесно тавата, в която ще се пече месото, на дъното и трябва да се сложи лист алуминиево фолио.
За да стане отново свежа омекналата целина, трябва да се постави в студена вода, в която е потопен половин обелен картоф.
-Почистване:
Петната по ваната се отстраняват лесно с препарат за почистване на фурни. Необходими са само няколко минути за да се изтъркат.
Кожените обувки могат да се почистят съвсем лесно. Първо се намокрят с вода, после със стара четка за зъби се натъркват със сапун, а накрая сапуна се изплаква с помощта на четката.
За да стане по-лесно чистенето на стени, в плътно затвореното помещение се слага кофа вода с бързовар. Врящата вода се изпарява и навлажнява стените, след което те се измиват много по-лесно.
Мръсните петна по мебелите се отстраняват по-лесно, като се натрият с пяна за бръснене, след което се изтъркват с мека четка.
Котленият камък се наслоява не само в пералните, но и върху металните части на мивките, душа и т.н. За да се отстрани лесно, достатъчно е съответните места да се натъркат с половин разрязан лимон.
-Разни:
Докато се мият кристалните чаши, чучурът на крана трябва да увие с гумичка или ластик, за да не се счупят при неволен удар в него.
За да намалеят миризмите в кухнята, във вряща вода се слага за половин час стръкче розмарин.
Животът на изтощените батерии може да бъде удължен за известно време, ако за 5 минути положителния полюс (означен е със знака +) се натърка в килима или панталона ви.
Ръждясалият нож се почиства, като острието първо се намазва със сок от пресен лук, а след това с пудра захар. То се търка енергично, докато заблести.
Ако капачката с винт на бурканите заяжда поради образувалия се вакуум, достатъчно е да се използва отварачка за обикновени буркани, за да излезе част от въздуха. След това се отваря много лесно с ръка.
Миризмите в хладилника се премахват, като вътре се сложат малко дървени въглища – те поемат изцяло неприятните миризми.

А вашите хитринки какви са?




_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пон Сеп 17, 2007 4:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 4:06 pm Заглавие: Чаши. Напитки. Сервиране. Отговорете с цитат

Основни видове чаши

Коктейлна чаша (Cocktail glass) с вместимост от 100 до 160 мл за аперитивни, коктейлни напитки след вечеря.
Олд фешънд (Old fashioned) - ниска чаша с вместимост от 150 до 200 мл за напитки с много лед, дейзи, фикс. Позната е като най-подходяща чаша за сервиране на уиски.
Колинс (Collins) - висока чаша от 250 до 280 мл за дълги коктейли (с повече течност). Подходяща е за сервиране на коктейли тип крюшон и коблър.
Хайбол (Highball) - средновисока чаша от 200 до 280 мл за коктейли от категориите коблър, джулеп, студен пунш, фикс. Подходяща е за сервиране на млечни коктейли, морс, крюшон, фрапе, ег-ног.
Гоблит (Goblet) - чаша със столче от 200 до 280 мл за вода, фис, дълги коктейли, плодови и зеленчукови сокове - обикновено с украса от сметана или цели плодове (резенчета на ръба на чашата).
Сауър чаша (Sour glass) - висока чаша със столче от 160 до 230 мл за коктейли сауър. Подходяща е за шоколадово-кафеени коктейли, напитки с нес-кафе, нес-као, аперитиви, билково-лечебни питиета.
Бренди чаша (Ballon, Napoleon, Brandies) - чаша балон с вместимост от 120 до 500 мл. Позната е като най-подходяща чаша за сервиране на коняк.
Шери чаша (Cherry glass) - с вместимост от 80 до 130 мл за сладки вина и напитки.
Чаша за ликьор - чаша със столче с вместимост от 50 до 95 мл за ликьори и горчиви лечебни отвари.
Айриш кофи глас (Irish coffeglass) - за ирландско кафе и яйчни коктейли.
Шампански чаши (Champagne) - големи и малки за коктейли от категорията фис. Чаша за бяло вино със столче и издължен тумблер.
Чаша за червено вино със столче.
Пунш чаша (Punch glass) - от 50 до 300 мл за пунш, грог, лечебни билкови отвари и чайове.

Подходящи напитки

Важно допълнение към ястията, приготвени на грил, е подходящата и правилно подбрана напитка. Първият принцип, валиден не само за напитките, но и за всички хранителни продукти се основава на предимството на качеството пред количеството.
От безалкохолните напитки най-търсени са алкалните минерални води без подправки. Поднасяме ги добре изстудени без запушалка. Домакинът напълва чаша, приготвена на помощната маса, след което гостът вече се обслужва сам според желанията си. Подсладените минерални води, лимонада и швепсове са подходяща напитка не само за децата, но и за възрастните при поднасяне на плодове и сладкиши, приготвени на грил.
Обичайна напитка за възрастни при поднасяне на ястия на грил са различните видове вина, разбира се, в разумно количество.
Известни са сухите естествени бели и червени вина, десертните вина, шампанското и подправените вина. Подправените и десертните вина са с по-голям процент алкохол и се поднасят главно на празници, най-вече като аперитив. Наливаме ги в малки чаши с високо столче.
Естествените бели и червени вина поднасяме само в безцветни чаши със столче. За бялото вино използуваме по-малки чаши - с вместимост до 100 г, за червеното - до 200 г. Бялото вино поднасяме изстудено, червеното трябва да бъде със стайна температура. При поднасяне на червено вино домакинът отпушва бутилката пред гостите 1 час преди консумацията му. Познавачите на вино твърдят, че само така могат да проличат всичките му вкусови и ароматни предимства.
Никога не пием вино на гладен стомах. Наливаме го до самия ръб на чашата и доливаме едва когато чашата е напълно празна. Леките бели вина са подходящи за студени предястия. По-силните бели вина поднасяме с риба на грил, леки ястия с месо, птици на грил и телешко на грил.
Червените вина подхождат на подчертано месните ястия, на дивеч и др.
Сладникавите вина са подходящи за десерти, тестени сладкиши или сладолед. Поднасяме ги в по-малки чаши със столче.
Сиренето, особено с характерен вкус, си подхожда с червеното леко тръпчиво вино.
Подходяща напитка за обилно ястие на грил е добре изстудената бира. Поднасяме я в половинлитрови халби или във високи чаши без столче.
След завършване на храненето можем да поднесем безалкохолни напитки от рода на плодови сокове, плодови лимонади, допълнени с плодов компот, цитронада, украсена с парче лимон, или чай. В специален съд с щипки поднасяме парченца лед.
Препоръчвани температури за напитките:
минерална вода (лимонада) - 8 - 10 °C
светла бира - 8 - 10 °C
тъмна бира - 10 - 12°C
вермут - 6 - 8 °C
десертно вино - 10 - 12 °C
бяло вино - 9 - 12 °C
червено вино - 14 - 16 °C
бяло шампанско - 4 - 6 °
червено шампанско - 8 - 10 °C
Много от нас вече не могат да си представят сърдечна среща с приятели или гости без чашка ароматно кафе. Затова ще приключим нашата глава за подходящи напитки с тази любима течност.
Навсякъде кафето се пие и приготвя по различен начин. Винаги обаче е в сила правилото, че в поднасяното кафе, не трябва да има утайка. Много са рецептите за приготвяне на кафе. Чаша силно подсладено кафе със сметана наричаме виенско кафе. Традиционно капучино е кафето с малко прясно мляко, щипка какао и сметана. Наливаме кафето върху помощната масичка за всеки гост поотделно и поднасяме веднага. Понякога наливаме всички чаши наведнъж и след това ги поднасяме.

Прибори

Прибори за спагети
Те представляват: вилица с дълги тънки зъби (обикновено 3 на брой) и плоска лъжица. Така яденето на спагети няма да бъде "задача с повишена трудност" и гостите едва ли ще се притесняват, да не проявят неловкост и да изцапат покривката. Не забравяйте и лъщицата (или щипка) за сервиране на спагети.
Прибори за риба
А казваха, че рибата се яде с ръце...? Възможно е, но не винаги. Към горещите рибни блюда се използват специални прибори: вилица с къси зъбчета (обикновено 4 на брой), снабдена с вдлъбнатини, с чиято помощ се отстраняват костите и т.н. "нож" за риба, който наподобява миниатюрна лопатка с плоската си повърхност.
Лъжичка за маслини
Ако сервирате маслини, освен подходящ съд, не забравяйте да сложите и лъжичка. Тя е с дълга дръжка и дупчица, която дава възможност да се вземе маслинката, без да попада течност.
Прибори за омари
Комплектите обикновено съдържат един брой клещи (за черупките) и вилици, напомнящи изящни шишове. Ако не разполагате с подобни прибори, по-добре се откажете от сервирането на омари с черупки.
Прибори за охлюви
Представляват специални щипки с пружина, с чията помощ се захваща черупката на охлюва, докато се извади месото с помощта на вилица.
Прибори за суши
Разбира се... необходими са ви пръчици и съответните им поставки (както и за китайските специалитети). Понякога сушито се яде и с ръце.
Прибори за скариди
Използват се вилици за морски дарове, с три зъба (различни са от вилиците за омари). Понякога също се ядат с ръце.
Нож за сирене
Разбира се, тук изборът изцяло зависи от сиренето, което ще сервирате. Ножът за пармезан например, е плосък и с вирнато връхче, за да се взима по-удобно от общото плато.
Лъжица за сладолед
Тя е с дълга дръжка и съвсем леко огънато крайче.
Лъжица за кисело мляко
Ако десертът ви е, например цедено кисело мляко, изберете подходящи лъжички – те са по-скоро с квадратна или правоъгълна форма и леко извито крайче.
Прибори за плодове
Размерите им са по-малки от тези на десертните прибори. Виличката е с две зъбчета, а ножът е с двустранно заострен край.
Нож за портокали
Ако десертът се състои от необелени цитрусови плодове, използва се специален нож с миниатюрно острие, с чиято помощ се обелва кората. А след това е по-добре да се използват приборите за плодове.
Чаени прибори
Когато сервирате чай, не е достатъчно да извадите красивия си порцелан. Добавете чаени лъжички, ножче (с назъбено острие) и виличка с два зъба за лимона.

Сервиране

Приборите за подправки – сол, пипер, оцет, олио(зехтин), а в зависимост от ястието добавете и тези, необходими за него.
Салфетник – изберете такъв, който да подхожда на чиниите и украсата.
Пепелник – дори само един от присъстващите да е пушач, не го принуждавайте да се чувства неудобно, по-добре сложете пепелник на масата.
Чиниите – най-важните, чието присъствие е задължително са чинията за салата и под нея - тази за основно ястие.
Салфетките – използвайте тези от плат – по-изискани са. Сгънете ги в красива форма и ги сложете върху чиниите.
Приборите:
Отдясно на чиниите (в този ред): нож за основно ястие – лъжица за супа – нож за предястие (салата).
Отляво на чиниите (в този ред): вилица за основно ястие – вилица за предястие (салата).
По време на хранене винаги се започва с най-външните прибори, като се редуват последователно.
Към центъра на масата: нож, вилица и лъжица, поставени с дръжките на дясно. Те са предназначени за десерта и са с размери по-малки от тези на приборите за предястие (салата).
Хляб – за него се поставят малки плоски чинии, с нож за масло върху тях, като обикновено мястото им е над приборите отляво.
Чаши – мястото им е над приборите отдясно и е хубаво да има чаша за вода и такава за вино.
Покривката – Ако обядът/вечерята е официален не експериментирайте с цветна покривка. Най-добре сложете бяла , така ще имате възможност да творите на тема "аранжиране на украсата".
Украса – Съобразете я с вида и цвета на чиниите и стила на приборите. Не прекалявайте с нея, за да оставите достатъчно място на масата и гостите ви да не се притесняват дали няма да съборят и да разлеят нещо. Цветята са подходящи, но е задължително да са свежи и за това ги сложете последни. Изберете такива, чиито цветове да се съчетават с цвета на салфетките или на питието и такива с не много силен аромат, за да може гостите да се насладят на аромата на вкусното ястие.
Можете да добавите листчета с имената на гостите, да сложите тематична украса, в зависимост от празника, да използвате свещи и сувенири за украсата, но не забравяйте, че целта на всичко това е добрия апетит.
Сервирането в България:
1. Вечерята у нас започва традиционно с ракия (в определени случаи е възможно да бъде заменена с мастика) като питие към салатата.
2. Минералната вода е абсолютно задължителна!
3. Ако сервирате риба, пиле или агнешко, както и топли предястия, питието към тях е бяло вино.
4. Телешкото и свинското "изискват" червено сухо вино.
5. А силното (таниново) вино придружава ястията с дивеч.
6. Допустимо е виното да се замени с бира, но само по желание на някои от гостите. Не лишавайте трапезата от вино.
7. С десертът се сервира ликьор. Подберете го според вида на десерта.
8. Вкусът на кафето се съчетава чудесно с този на коняка.
9. След храната, предложете на гостите си шампанско.
Сервирането в Европа:
1. Аперитиви: западноевропейците предпочитат сухите коктейли, анасоновите напитки, вермут или сухо шампанско.
2. Минерална вода, която в редки случаи е допустимо да се замени с газирана вода (или други газирани напитки).
3. Рибата, пилето, агнешкото и топлите предястия насякъде се сервират с бяло сухо вино,
4. телешкото и свинското – с червено сухо вино,
5. а дивеч – със силни и тежки вина.
6. Голяма част от европейците са почитатели на бирата (както и у нас) и не забравяйте да заредите хладилника с добре изстудени бутилки.
7. След като бъдат отсервирани чинийте, на гостите се предлага питие – коняк, водка, както и коктейли.
8. Вечерята (или обядът) завършва с кафе или чай.
Аперитивът, а също и кафето се сервират извън трапезарията, например в хола.




_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Съб Апр 26, 2008 5:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Окт 21, 2007 10:03 am Заглавие: Готвене Отговорете с цитат

Начини за готвене

Има най-различни начини за приготвяне на месо, зеленчуци и риба. Изберете онзи, който ви харесва най-много, но не се лишавайте от изненадата да откриете новия вкус, който могат да дадат неочакваните начини на приготовление.
Аланглез (по английски)
Готвенето “по английски” е различно в зависимост от конкретните продукти.
• Зеленчуците се обелват, сваряват се във вода и се поднасят с разтопено масло и магданоз.
• Месото и птиците се сваряват на тих или на силен огън в бял бульон (вж. по-нататък).
• Рибата се овалва в брашно, после в разбит жълтък, смесен с една супена лъжица зехтин, и в галета, която трябва да прилепне добре. Пържи се в тиган с топено масло или се пече на фурна, поръсена с разтопено масло. Когато повърхността стане златиста и препечена, се поднася поръсена с лимонов сок.
“Ал денте”
Това е италиански израз и се отнася предимно за готвене на макарони и тестени изделия, но по този начин се варят и зеленчуци, които се пускат в кипяща солена вода. Тестата и зеленчуците, сварени “ал денте”, не трябва да се разкашкват, а да остават малко твърди. За да прекратите процеса на варене, ги оставете няколко минути в студена вода.
Барбекю
• Четката с дълга дръжка е идеалният инструмент за омазняване на продуктите, които се пекат. Тя нанася само толкова мазнина, колкото е необходимо.
• Никога не използвайте денатуриран спирт за активизиране на пламъците, защото често е причина за инциденти.
• Напълвайте пещта до две трети от обема є с дървени въглища, иначе пламъците ще се задушат.
• Ако мазнината подхранва пламъците, шепа едра сол пък ги гаси.
• Не печете прекалено тънки резени месо, запичайте бързо от двете страни, за да се образува коричка. Обръщайте често месото, за да може кръвта да го оросява по-добре отвътре.
• Най-добре е бялото месо за печене да се маринова.
• Никога не слагайте на барбекюто месо, току-що извадено от хладилника; оставете го поне 30 минути на стайна температура.
Бланширане
Бланширането не е равнозначно на сваряването. То има за цел да се улесни беленето или да се направят продуктите по-лесно смилаеми.
Бульон
За да получите добър бульон от месо, го сложете да се вари в студена вода; зеленчуците могат да се пуснат в топла вода.
Бял бульон
Съставен е от вода и брашно. Вземат се 25 г брашно, смесват се с няколко супени лъжици вода и сместа се изсипва в един литър вода. В такъв бульон се варят цвекло, кокошки, телешко. Може да се добави резенче лимон.
Варене
Вари се или в кипяща течност, или продуктите се слагат в студена вода, която после започва да се затопля до кипване. Течността не бива да ври силно, варенето е бавно. Бульонът във всички случаи трябва да е ароматизиран със зеленчуци и подправки.
- Месо
За да получите хубав бульон, сложете месото в студена течност. Ако искате да подчертаете вкуса на месото, го сложете в кипяща течност. То се пресича и това съсирва албумина в месото.
• В студена вода се слагат за варене кокошки и телешки кости за костен бульон. Телешките момици, телешкият мозък и агнешкият мозък се варят в бульон за варене на риба с оцет.
• Пуйката се вари 20 минути в кипящ бульон, преди да се опече на грил, допича се на фурна, за да се запази месото крехко.
- Риба
Рибата се слага за варене в студен, вече сварен бульон за варене на риба, който обаче не бива да кипва.
• Рибата треска се слага за варене в студена смес от мляко и вода.
• Пъстървата се вари до полусваряване в кипящ бульон с оцет.
- Ракообразни
Пускат се в солена вода или в бульон за варене на риба на границата на кипенето, ароматизиран с бяло вино. Поднасят се топли или студени.
- Сухи зеленчуци
• И за бланширане, и за варене се пускат в студена вода заедно с подправки.
- Зелени зеленчуци
Пускат се в кипяща солена вода и се варят незахлупени.
- Тестени изделия
Варят се в кипяща солена вода.
- Плодове
Варят се в горещ сироп.
Варене на тих огън
Това е бавно варене. Сложете тенджерата върху изолираща подложка на котлона или пъхнете съда с ястието във фурната с регулирана умерена температура.
Водна баня
Препоръчва се за деликатни ястия, сосове, кремове ­ съдът с ястието се слага в по-голям съд, пълен с вряща вода.
Грил
Това е печене на месо и риба на открит огън.
- Риби
Целите риби може да се почистят от люспите или да останат с тях. Люспите образуват броня. Ако сте ги махнали, посолете рибата, поръсете я с черен пипер, намажете я обилно с мазнина и направете леки нарези по двете повърхности. Печете на силен огън върху сгорещен грил. Обръщайте и довършете печенето на по-умерен огън. Оставете да отпочине.
• Изберете ароматизирано олио ­ с розмарин и босилек.
- Червени меса
По принцип се препоръчва месото да не се соли, защото това привлича кръвта навън. Парчето месо се намазва с четка с мазнина. Не слагайте на прекалено силен начален огън.
• На скара поддържайте равномерна топлина, но не много силна, за да не овъглите месото. Обръщайте го на половин оборот, така че да се образуват четири страни. Не използвайте вилица за обръщането, защото кръвта изтича.
• Пържете в тиган в смес от олио и масло. Когато тиганът се затопли, сложете в него намазаното с олио парче месо и пържете от двете страни, като усилите леко огъня.
• Месото е сурово (алангле), когато по повърхността има ситни перлички и се поддава при натискане с пръст; полуготово е, когато перличките кръв са повече и при натиск оказва лека съпротива; готово е, когато оказва известна съпротива при натискане с пръст.
• Месото, приготвено на грил, както и другите меса, трябва да се оставят да почиват 10 минути под чиния или алуминиево фолио, преди да се поднесат.
• Ако не сте посолили месото преди печене, нито по време на печенето, посолете и поръсете с черен пипер непосредствено след като го нарежете.
• Не обръщайте месото с остър предмет, например вилица, а с дървена или метална лопатка.
• Първото опечено парче, което е най-красиво, се поднася винаги в затоплена чиния.
- Бели меса
Температурата трябва да е по-ниска. Мариновайте птиците предварително в олио. Печете ги 20­30 минути.
Задушаване с малко течност
Месото се запържва леко и се задушава с малко течност. Задушават се големи парчета месо, които имат много сланина. В противен случай шпековайте с ивички сланина.
Месото се задушава в съд с много дебели стени, емайлиран или от неръждаема стомана. Съдът не бива да е много висок, за да не се получава много сок.
На дъното се слагат парченца щавена свинска кожа, лук, моркови и подправки (от всеки продукт по 30 г на 500 г месо). Свинската кожа се нарязва на резени (ако е цяла, се надува). Мазната є страна се слага към дъното на съда, отгоре се разпръсват зеленчуците и накрая се слага месото за задушаване.
- Задушени меса и птици
Месото се подправя, запържва се в дебелостенна тенджерка с олио и масло. Когато стане златисто, излишната мазнина се маха и в остатъка се запържват леко моркови и лук. Изваждат се. Слагат се свинската кожа, нарязана на резени, с мазната страна към дъното, зеленчуците и месото; прибавя се около 200 мл бяло вино, ври, докато течността намалее, после се долива с малко бульон. Може да се вари захлупено на котлон или още по-добре, да се остави 2­3 часа във фурната. Това решение е по-практично, не се налага ястието често да се наглежда и може да се задушава много бавно.
• За да стане вкусът по-фин, прибавете една чашка фламбиран коняк, варете, докато течността намалее, и добавете марината или вино ­ 2­3 пъти по 200 мл. Варете, докато течността намалее наполовина, да не покрива изцяло месото.
• Месото е готово, когато се пробожда без усилие с игла за плетене. Прибавяният бульон не бива да бъде солен.
• Преди поднасяне може да намалите количеството сос с варене.
- Задушена риба
Това означава риба, задушена във фурна върху слой подправки, запържени с масло, полята с вино и гъст месен бульон до 3/4 от височината на рибата. Тавата се покрива с тънка намаслена хартия.
• Сьомгата е подходяща за задушаване по този начин. Тя е готова, когато месото близо до костта е леко розово.
- Задушаване на пара
Продуктите се задушават почти без течност. Този начин е добър за зеленчуци и птици.
Взема се тенджера с дебело дъно, сипва се малко вино, сок от месо или от гъби. Когато кипне, се слагат подправените парчета пиле или телешко, захлупва се и се оставя на много тих огън. Ястието се наглежда и се добавя сок, ако е необходимо. После може да опечете месото на грил и да добавите към соса малко сметана или масло.
Замразяване
Замразеният продукт не бива да се замразява повторно, след като се размрази.
- Готвене без размразяване
В тиган - ­ панирана риба, палачинки
В кипяща вода или на пара - ­ зеленчуци и подправки, сготвени ястия.
На фурна - ­ пица.
- Размразяване преди готвене
В хладилника, след като продуктът е бил изваден от оригиналната опаковка ­ риби, цели и на филета, ракообразни, червени меса на големи парчета. Оставят се за няколко часа до един ден.
В микровълнова фурна продуктите винаги се покриват, когато се размразяват, и се отделят в първия възможен момент. Обръщайте ги, за да ускорите размразяването.
Продукти в оригиналната им опаковка се размразяват под струя студена вода.
Никога не размразявайте в обикновена фурна.
- Замразени зеленчуци
Те се готвят, без да се размразяват. Аспержите, зеленият фасул и карфиолът се пускат в студена солена вода, винаги незахлупени, за да запазят цвета си, или на пара. Замразените зеленчуци винаги се варят малко по-малко време, отколкото суровите, защото са били бланширани преди замразяването. Грахът и морковите се пускат неразмразени в масло и се задушават.
Запържване
Леко запържване в тиган, в масло, след това огънят се намалява и ястието се досготвя захлупено или полузахлупено. Не се прибавя течност. След като стане готово, се слага малко бяло вино, за да се разреди сокът от пърженето. Този начин на готвене е подходящ както за резени месо, така и за птици на парчета или за рибни филета.
• За да запържите крехка риба, обърнете обезкостените филета върху затоплена чиния, това е достатъчно, за да стане готова и другата страна на рибата.
- Зелени зеленчуци
Варят се в голямо количество кипяща вода. Отцеждат се и се пускат веднага в леденостудена вода, за да се прекрати варенето и да се запази зеленият им цвят. Когато изстинат, се отцеждат.
- Месо
За да разберете доколко е готово червеното месо, боднете го с шишче в най-месестата част. Поднесете шишчето към устните си ­ ако е студено, месото не е готово; ако е топло, месото е алангле; ако е много топло, значи месото е готово.
- Миди
Накисват се, за да се махне пясъкът. За да се отворят, ги сложете в захлупена тенджера. Когато се появи пара, са готови. Задушете и свалете от огъня. Може да ги сварите в собствен сос с шафран, къри, червен пипер и сметана.
• В пароварка мидите се отварят, без да изсъхват. Наредете ги на решетката и ги варете малко, около 3 минути.
Микровълнова фурна
Микровълновата фурна е идеална за размразяване и за затопляне на тестени изделия и ориз, които не могат да се затоплят по обикновения начин.
• Зеленчуците (аспержи, праз, моркови, тиквички, чушки) се варят във вода и захлупени. Пообъркват се по време на варенето.
• Ябълките се варят без вода и захлупени, крушите с вода и незахлупени, сушените плодове с вода и захлупени.
• Рибата запазва вида си и вкуса на йод. Готви се незахлупена, без течност, независимо дали е цяла или на филета с малко масло или олио. По-добре е да не се обръща.
• Месото се запържва преди или след печене в микровълновата фурна.
• Не варете рохки яйца в микровълнова фурна! Бърканите яйца стават много сполучливи в микровълнова фурна.
Какви чинии да се ползват?
Всякакви чинии от стъкло, огнеупорен порцелан и специална пластмаса понасят готвене в микровълнова фурна. В никакъв случай не използвайте метални чинии, дори порцеланови със златна или сребърна украса, както и съдове от неръждаема стомана, алуминиево фолио и всякакви желязосъдържащи материали ­ металът може да повреди фурната ви.
Пара
Почти винаги може да се готви на пара. Това е диетичен начин за готвене, продуктите не се разваряват, подходящ е за зеленчуци, риби, кремове, дори за месо.
- Меса
Говеждо, телешко и свинско се пускат на пара и после се допичат на грил. За да станат напълно готови, предвиждайте за рамстек от 150­180 г 13 минути на пара, от които 3 минути полуотхлупено. След като намажете добре месото с мазнина, го запечете до златисто 1­2 минути на много горещ грил. За телешка плешка предвидете 50 минути на пара и 10 минути на фурна.
- Риби
За да ги сварите на пара, по-добре не махайте люспите на дорадото, лаврака и др. ­ месото ще остане по-стегнато. След като отделите филетата, ги поднесете поръсени само със зехтин, с бяло масло или доматен сос. Можете да сварите рибата във “вързопче” на микровълнова фурна.
Печене
Месото се излага на директен огън.
На фурна
Говеждото се намазва леко с олио или масло и се слага в предварително затоплена фурна (240­300 °С). Трябва да бъде запържено, за да остане сочно. Когато се зачерви, температурата се понижава на 240 °С. По време на печенето се полива със сока. Предвиждат се 10­12 минути за всеки 500 г месо. Фурната трябва да е достатъчно голяма, за да не се задуши, вместо да се изпече.
• Агнешкото също трябва да се запържи предварително. След 10 минути намалете топлината на 210 °С до края на печенето.
• Телешкото и свинското трябва да се пекат на по-ниска температура, 210­240 °С. За телешкото се предвиждат 30 минути на всеки 500 г месо, за свинското 35 минути.
• Телешкото и свинското стават много вкусни, ако се пекат бавно, покрити с мляко с чесън. Месото се обръща често, от млякото получава златиста коричка.
Сос
За да получите хубав сос, трябва отначало да печете месото със смес от равни части масло и олио (то е по-устойчиво на топлината). Прибавете малко вода или бульон. В края на печенето махнете мазнината и разредете сока с малко топла вода или бульон, преместете го в друг съд, варете, докато намали обема си, и накрая прибавете бучка масло.
Пълнене
• Най-добре е пълнежът за голямо парче месо или пуйка да се свари предварително.
• Сложете само толкова пълнеж, че да може лесно да увиете руло от месо; иначе ще излезе отстрани.
• Пълнежът за месни рула трябва да се приготви няколко часа предварително или най-добре от предната вечер, за да попие всички миризми.
Пържене
Продуктите се пускат в силно сгорещена мазнина. Тайната на пърженето е да се слагат малки порции, за да не се понижава температурата на маслената баня.
- Риби
Предварително се потапят в мляко и се овалват в брашно. Ако са на парчета, може да се потопят в смес за паниране. Малките рибки се пускат в по-горещо олио, отколкото големите, които се пържат по-дълго.
- Зеленчуци
Картофеният чипс и пържените картофи трябва да се отцедят и подсушат добре. Цветчетата карфиол и тиквичките се потапят в смес за паниране.
- Плодове
Също както зеленчуците, се потапят в смес за паниране.
Смес за паниране
Объркват се добре 100 г брашно, 1 щипка сол, 250 мл вода, 2 супени лъжици олио, последно се примесват 2 белтъка, разбити на пяна.
• За риби: прибавете кората от 1 лимон и вместо вода сложете бира.
• За плодове: прибавете 1 супена лъжица захар. Може да заместите белтъците с цяло яйце.
Сотиране
Печено в дебелостенна тенджерка или тава, отначало запържено на силен огън, след това готвенето продължава, като огънят постепенно се намалява. Класическите сотирани ястия се готвят с малко течност.
Фрикасе
Фрикасето се прави, като месото се запържва леко в масло, поръсва се с брашно и се прибавят малко течност, гъби и малки лукчета. Фрикасето се готви бързо.



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mamikami
Потребител


Регистриран на: 24 Мар 2007
Мнения: 47
Местожителство: гр.Монтана

Пуснато на: Чет Дек 13, 2007 12:32 pm Заглавие: Полезни съвети. Домакински хиртини. Отговорете с цитат

У нас баба ми готви и мъжът ми,но и на мен ми се случи няколко пъти.
Когато се захвана сериозно с кулинарство,съветите ще ми бъдат много полезни.Благодаря,Мери!



_________________

Гледай на личността на ближния,като на свой равен по достойнство.
Кант
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Яну 12, 2008 6:27 am Заглавие: Полезни съвети. Домакински хиртини. Отговорете с цитат

Ръководство за жени - домакини

Готвене, миене, грижи за децата, чистене, пазаруване - след една- две години такъв живот ти се иска да "завиеш като вълк". Много жени виждат като единствен изход от ситуацията незабавното тръгване на работа (където и да е и колкото се може по-далече от дома). Но и това не винаги помага, защото много лесно и в трудовия колектив можеш са се превърнеш в истерична лелка.Основният проблем на жените-домакини е пълното им посвещаване на интересите на децата и съпруга. В резултат на това те изпитват неудовлетвореност, недостиг от впечатления и липса на самостоятелна реализация. Ако денонощието ти се състои само от домакинска работа и време за сън, животът няма да бъде толкова интересен и радостен. За да бъдете добра домакиня, майка и съпруга и същевременно да се радвате на живота, не трябва да изгаряте "мостовете под краката си" или да извършвате необмислени постъпки. Просто коригирайте начина си на живот.
1. Не се посвещавайте изцяло на децата си.
Извоювайте си от своя съпруг т. нар. свободно време за себе си, за да се погрижите за своята красота и интереси. Дори семействата със средни доходи могат да си позволят да наемат помощница, която един ден в седмицата да се грижи за децата.

2. Всеки ден планирайте поне по една мероприятие извън дома.
Стоенето у дома ще ви гарантира недостиг на впечатления и появата на нездравословен цвят на лицето и отпадналост. С какво ще се занимавате - всяка избира според своите интереси - кафе с приятелки, кино, някакъв курс, изложби и т.н. Дори разходките с кучето могат да направят живота ви по-интересен.

3. Занимавайте се с домакинската работа по разписание.
Не е необходимо да готвите преди всяко ядене или да гладите в продължение на три часа. Така няма да ви остане никакво свободно време.

4. Научете семейството си да уважава вашите "свободни часове"
Това е времето за гледане на филми, разговор по телефон с приятелка, медитация. Нека зачитат свободното ви време така както вие уважавате риболова или футбола, по които е запален вашият съпруг.

5. Отделяйте внимание на своята външност и красота.
Вечер много трудно ще успеете да посетите фризьор или фитнес залата, затова си предвидете за това определено време през деня. Фитнес, плуване, аеробика, каране на кънки (това е удобно да се прави заедно с децата) - ако спортът не е натрапчив, той ще ви гарантира активна почивка и добра физическа форма.

6. Заемете се със самообразованието си.
Домакинята може спокойно да завърши аспирантура или да получа второ висше образование, да се занимава с танци (особено с нашумялата напоследък салса) или да посещава различни курсове. Така вие ще разширите своя кръг на общуване и интереси.

7. Извършете културна революция.
За разлика от жените, които след работа трябва да се занимават с домакинска работа, вие имате предостатъчно време за презентации, изложби, кино, четене и преосмисляне на класиката.

8. Научете се да казвате "искам".
Тук не става въпрос за баналната фраза: "Скъпи искам ново палто!". Реализирайте детските си мечти, правете това, за което преди не ви е стигало времето и което ще ви донесе най-голямо удоволствие.

9. Задължително си намерете хоби!
С времето то може да се превърне във вашия малък бизнес, който не изисква големи вложения. Например отглеждайте кактуси и продавайте редките екземпляри.

10. Намерете си надомна работа.
Така вие ще си имате своя работа и ще си изкарвате малко пари. Надомничките често си сътрудничат с магазините за аксесоари и модните ателиета и по този начин се постига единство на творчество и бизнес.

11. Заемете се с обществена дейност.
Тя ще ви помогне да постигнете авторитет в различни области. С часове сте във форума? Можете да станете модератор. Четете женски списания? Тогава създайте някакво тематично общество.

12. Посветете се на благотворителност и доброволническа дейност.
Това ще ви помогне да осъзнаете собствената си цена и желанието да направите нещо добро за другите. Общувайте с децата-сираци, грижете се за животните в зоопарка, събирайте пари за човек инвалид или организирайте кампания по благоустройството на детската площадка. Добрите дела ще направят по-добри и вас, и заобикалящата ви среда.

13.Изберете си някаква далечна от вашите интереси област.
И започнете да я изучавате. Усещането, че можете да се справите с това ще повиши вашата самооценка.

14. Представете си картината на идеалния живот.
И се постарайте да я въплътите в живота си. Не се поддавайте на чувството за безизходица и се замислете как със собствените си ръце да подобрите живота си.

15. Ако всички предходни съвети не са дали резултати и вие не сте открили плюсовете в тях, в края на краищата просто си намерете работа.

Какво не трябва да правите?
Да не вярвате на своите "опитни" приятелки, които ви съветват за развлечение да си намерите любовник или да си родите дете. Ако изпитвате голяма скука, тъга или неудовлетвореност, нямате никакви гаранция, че това ще се промени след изневярата или появата на детето.
Сп. "Тя"



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Вероника Иванова
Психолог


Регистриран на: 18 Дек 2007
Мнения: 90
Местожителство: Варна

Пуснато на: Съб Яну 12, 2008 8:03 am Заглавие: Полезни съвети. Домакински хиртини. Отговорете с цитат

Статията от списание"Тя"-много ми допадна,аз също съм в отпуск по майчинство и понякога се чувствам зле.Благодаря за хубавата статия и за възможността да помагам и тук във форума! Smile


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Авг 28, 2009 2:04 pm Заглавие: Как да се спасим от насекоми и паразити Отговорете с цитат

Как да се спасим от насекоми и паразити

На помощ идват ефикасни природни средства:
Някои от буболечките са полезни, но само докато не обсебят дома ни. Тогава е по-добре да намерим сигурен начин, който да ги прогони надалеч.
Как да го постигнем е въпрос, който често си задаваме. И изпробваме какви ли не средства, обикновено химически. Според изследвания обаче някои от препаратите срещу тази напаст са опасни за здравето ни. Какво е решението тогава? Защо не и достъпни, лесни хитрини от природата!
Мравките:
Ще им препречим пътя с мента
Всяка година те „изникват“ на едни и същи места. Мравките следват пътеките, които са изминавали преди. Достатъчно е да проследим изхода на стария им път и в близост до него да засадим саксия с ароматни билки като мента или риган. Ако предпочитаме цветята, можем да си послужим още с лавандула или теменужка. В случай че мравките не са се появили още в дома ни, е добре да поставим кора от лимон на местата, където ги виждаме обичайно. Ако все пак се озоват вкъщи, ще се справим с нашествието, като поставим в близост купичка със смес от пчелен мед и борна киселина. Те ще се насочат към нея и така ще можем лесно да ги съберем и махнем.
Молците:
Ще ги прогоним с портокал. Тези насекоми обожават тъканите в гардеробите и ги прояждат. За да предотвратим неприятното надупчване, можем да поставим на една от етажерките портокал, в който сме заболи зърна карамфил. Ефикасни са и дафиновите листа, както и клонки от обикновен лопен.
Мухите:
Ще ги отблъснем със средиземноморско ухание. Ако сложим в стаята купичка с лавандулова вода или запалим ароматна свещ със същото ухание, неприятните заразяващи насекоми ще избягат. Друг мирис, който ще ни помогне, е на дафиновия лист. Можем да поставим малки саксии с него на прозореца или да свием няколко листа в букет, който да окачим в някой ъгъл на помещението.
Комарите:
Ще ги изгоним с етерични масла. Здравецът и мушкатото, които поставяме на прозорците, са естествена бариера срещу досадните жилещи. Те не понасят миризмата на двете растения.
Ако живеем на място, в което има цяло нашествие от неприятните твари, няма нищо по-ефикасно от лимонената трева. Достатъчно е да впръскаме есенция от нея върху матрака на леглото или чорапите си. Така ще отблъснем женските комари, които смучат кръв, за да осигуряват хранителни вещества за яйцата си. Единственото, за което трябва да внимаваме, е да не сложим есенцията директно върху кожата си. В противен случай може да получим алергична реакция.
Миризмата на лимонената трева е специфична. Можем да я заместим и с други етерични масла: лавандула, мента, дори евкалипт.
Осите и пчелите:
Да им поставим сладка клопка. Те имат нещо общо с молците: не обичат нафталина и няма да пристъпят в дома ни, ако на прозорците поставим зрънца от него. Какво да направим обаче, ако имаме градина? За да обядваме, без насекомите да ни безпокоят, е достатъчно да сложим на 10 м от нас купичка с подсладена вода. Осите и пчелите ще попаднат в клопка и няма да ни пречат.
Бълхите:
Ще ги надхитрим с отвара от розмарин. Домашните кучета и котки са приемници на тези неприятни паразити. Така бълхите се настаняват не само в жилището ни, но понякога и в леглата. Паразитите обаче мразят някои растения като жиловлек. Връзка от него до местата, където сме забелязали бълхи, ще ги прогоним много лесно. Те не обичат и розмарина. Ако направим билкова отвара с него, ще се избавим от хапещите паразити. За целта слагаме да врат във вода 2-3 стръка розмарин за 10 мин. Сваляме от огъня, изчакваме да изстине и я пресипваме в шише с пулверизатор. С него напръскваме тапицираните мебели, възглавниците, дюшеците и дори домашните си любимци.
Хлебарките:
Чудесно средство да се справим с тях е смес от равни части от боракс и захар. След като опитат от тази „вкуснотия“, те няма да оцелеят.
Паяците:
Срещу домашните тъкачи на мрежи ще ни помогне калиев сулфат от аптеката. Достатъчно е с четка да намажем по ръбовете касите на вратите и первазите на прозорците със смес от 1 част калиев сулфат и 2 части топла вода. Паяците няма да посмеят да влязат повече вкъщи.
Из електронния печат



_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Мама" Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov