Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Неспокоен сън

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от кърмаческа възраст: 0-1 г.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
krasito5
Потребител


Регистриран на: 29 Мар 2007
Мнения: 6

Пуснато на: Вто Май 08, 2007 6:55 am Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

Малката спи много неспокойно, от няколко дни рита, отвива се и се върти/всичко това на сън/. След като стане сутрин се прозява. Дали се наспива?А каква може да е причината?Тя е само на 6 месеца и половина.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Май 08, 2007 11:02 am Заглавие: Здравей! Отговорете с цитат

Не мисля,че имаш основание за притеснение. Потърси причината в това как детето е облечено през нощта и с какво е завито. Добре е да бъде с някаква лека свободна дрешка и лека завивка, спалното помещение да не е много претоплено и да е добре проветрено. Възможно е на детето да му е топло или некомфортно. Може да му никнат зъбчета,което придава допълнителен дискомфорт. Според последни изследвания, прозяването означава, че човек се е наспал, а не че му се спи. По отношение позата за сън, това е нещо индивидуално и всеки спи така, както се чувства удобно. От значение за добрия сън е и храната вечер, като вид. Добре би се отразила и една топла ваничка преди сън. Да потърсим заедно причината...! А ето и нещо полезно по темата:

Цитат:
Ритуалът на заспиването

Създаването на ритуали, които се повтарят всяка вечер, когато бебето си ляга, помага ефикасно на децата да се откъсват от всекидневните си занимания и да се подготвят за сън. Бебето бързо възприема хронологията - къпане, вечеря и т.н. А това естествено го отвежда към лягането. На тази възраст това са само наченки на ритуал, чиято цел е да успокои детето и да му помогне да се отпусне. Но с времето навиците ще придобиват все по-голямо значение и ритуалът почти няма да се промени. Затова внимавайте: трябва да изработите и да установите такива навици, които бихте могли да съблюдавате години наред! Освен къпането и преобличането вие бихте могли да се възползувате от моментите на вечерното спокойствие, за да направите следното:
- да разлистите заедно с детето някоя книжка, албум или пък да му разкажете кратка и простичка приказка;
- да сложите плюшените играчки също да си легнат да спят до детското креватче;
- да изпеете някоя приспивна песен или просто една тиха, нежна песничка;
- да му нашепвате на ухото вълшебно изречение, което се повтаря всяка вечер, като например: "Можеш вече да заспиваш, всичко е наред, мама и татко са тук ...";
- да сложите до главата му любимата вещ, предмета фетиш. След една последна целувка излезте и повече не влизайте при него.
Из "Вашето бебе от 1 ден до 1 година"
Ан Бакюс


Цитат:
Проблеми със съня при малките деца

Почти всяко трето дете под тригодишна възраст страда от проблеми със съня или веднага когато го сложат да спи, или през нощта. Важно е да не се забравя, че някои бебета и деца се нуждаят от повече сън в сравнение с други. „Нормалният\" сън продължава от 10 до 15 часа на денонощие. Може да установите, че трябва да пожертвате дневния сън на прохождащото дете, за да можете да се наспивате и вие.
Симптоми:
• Детето отказва да си легне и дори да е в леглото, бодърства.
• След 1-3 часа сън се събужда объркано, може да се разплаче, да говори или да ходи насън.
• Сънуване на кошмари.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР!
• При продължително нарушаване на съня трябва да се обърнете към лекар.
• Причини за проблема могат да бъдат наследствената предразположеност, околната среда, предишни подобни случаи и цялостното поведение на детето.
Причини:
Често проблемите със съня са свързани с нещо, случило се на детето през активната част от деня - например в хранителния режим, стрес или емоционално безпокойство. Трудното лягане в много случаи е резултат от външни причини -в стаята може да е прекалено светло, шумно или топло.
ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА:
Много удачен медикамент е хомеопатичния - Дормикинд - започва се с два пъти по една табл. /разтваря се в малко вода/.
ЛЕЧЕБНА МАТОЧИНА Запарете 2-3 г сушени листа в 1 чаша вряла вода за 5 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката обед и вечер; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл обед и вечер; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл обед и вечер.
ЛЕЧЕБНА ЛАЙКА Запарете 5-8 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката обед и вечер; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл обед и вечер; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл обед и вечер.
Други мерки:
• Създайте на детето хранителни навици, включващи и определено време на храненията.
• Слагайте го да спи по едно и също време и му наложете установен режим за лягане и нощен сън. Така ще го накарате да осъзнае какво му предстои
• и ще му вдъхнете сигурност и увереност за това какво точно следва да се случи. По същия начин свикнете детето да става от сън по едно и също време всеки ден, което ще му помогне да се впише в режима.
lekar.bg


Цитат:
Приспиване – как да привикнем бебето към бързо заспиване?

Да приучиш бебето да спи може да се окаже една от най-обезсърчаващите и изморяващи дейности. Повечето родители очакват с нетърпение вечерта, времето, когато могат да си починат и да отделят време за внимание един към друг. Само че приучаването на бебето към сън в определено време е трудна задача, която отнема време и изисква упражняване.
Предлагаме няколко метода за приспиване на бебето, специално изведени от специалисти:
Приспиване на бебето по метода на Фърбър:
Една от най-известните техники за приучаване на бебето към сън е методът на Фърбър по името на създателя му, д-р Ричър Фърбър, директор на Центъра за разстройства на съня при децата към педиатричната болница в Бостън.
При първия ден на вкючване на техниката авторът й съветва бебето да се постави в леглото, когато е все още будно, но достатъчно изморено и готово да се отдаде на съня. Следващата стъпка е да излезете от стаята. Бебето не е заспало, ще види излизането ви и най-вероятно ще се разплаче. Д-р Фърбър обаче съветва да почакате пет минути преди отново да се върнете при него. Опитайте се да го успокоите, но в никакъв случай не го взимайте на ръце. Не оставяйте дълго време в стаята, а само 2-3 минути.
В случай, че бебето се разплаче за втори път, изчакайте по-дълго време – 10 минути, преди отново да влезете в стаята. Действието се повтаря – успокоявате мъничето, докато то лежи в леглото си. Оставате за кратко и излизате.
При следващото изплакване изчаквате 15 минути като повтаряте вече описаните действия.
През първото денонощие процесът се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо като се оставят периоди от 15 минути между влизанията, съветва експертът. Най-вероятно бебето ще заспи при първите ви излизания.
Когато бебето се събуди през нощта, техниката на приспиване трябва да се повтори като се започне с минималното въведено време на изчакване за деня до най-максималното.
На всяко следващото денонощие периодът се увеличава с 5 минути. През втория ден първият период на изчакване е до 10 минути, а най-дългият до 20 минути. На третия ден започвате от 15 минути и т.н. Най-вероятно, уточнява авторът, подобно наслагване на времето няма да е необходимо, тъй като бебето ще се научи да заспива много по-бързо.
Родителите с опит от въвеждането на техниката на Фърбър, съветват преди да се пристъпи към нея добре да отпочинат и да сложат бебето да спи в по-ранен час, тъй като периодът е изпълнен с притеснения и е до известна степен изтощителен за изпълняващите го. Процесът на приучаване на бебето към сън е постепенен, но трябва да знаете, че веднъж вземете ли го отново на ръце, скоро няма да го научите да заспива навреме и да управлявате режима му на сън и бодърстване.
Постепенно отдалечаване:
В случай, че родителите не желаят да оставят бебето си будно, специалистите съветват, приспиващият да го остави на леглото и седне срещу него докато то заспи. След два дни обаче трябва да започнете да отдалечавате мястото на стола от леглото на бебето, така че след седмица да стигнете до вратата на стаята. Обикновено след 10-ия ден, най-късно след две седмици мъничето привиква да заспива само.
“Не ти обръщам внимание!”:
Методът не е сложен. Оставете бебето в леглото и дори да се разплаче не го утешавайте. Експертите обаче обръщат внимание на родителите, че за да използват тази техника е необходимо преди това да се научат да разпознават причините за плача у бебето. Техниката е изпитание за родителите, които не могат да устоят на плача на детето си и за тях е по-добре да не я избират – приласкае ли се детето след като е оставено 15 или повече минути да плаче, то заспиването му ще стане още по-сериозен проблем.
Принудително събуждане:
Този метод изглежда крайно противоположен на желаната цел.
Изисква се да отбележите времето на естествено за бебето заспиване в продължение на седмица. През следваща го събуждайте 15 минути по-рано от типичното за него време и го оставяйте да заспи, когато пожелае. Постепенно бебето ще престане да се буди само. Така след някоко седмици ще можете да увеличите периодите на сън, като осигурите на него и себе си продължителна и пълноценна нощна почивка.
Какво пречи на заспиването на бебето:
В отчаянието си да приспят малкото си дете родителите са склонни на драстични постъпки, които освен че вредят на изграждането на здравословни навици, могат и да са в ущърб на здравето му. Тези методи включват: на детето се предлага допълнително извън нормата количество храна;
храни се през нощта – в действителност бебето се буди нощем не защото е гладно, каквато е погрешната популярна представа;
ограничава се времето за сън през деня – при това съществува риск бебето да се преумори, което нарушава съня му, заспиването се затруднява още повече, нощният му сън става по-лек;
слага се по-късно в леглото за нощен сън – което ще доведе до същите проблеми.
puls.bg_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пон Окт 25, 2010 8:56 am; мнението е било променяно общо 8 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
krasito5
Потребител


Регистриран на: 29 Мар 2007
Мнения: 6

Пуснато на: Вто Май 08, 2007 5:25 pm Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

Благодаря за бързия отговор,ще пробвам да я сложа тази вечер с по малко дрешки.Дано даде ефект!


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
anelka
Потребител


Регистриран на: 29 Юни 2007
Мнения: 13
Местожителство: Sofiq

Пуснато на: Чет Авг 02, 2007 2:29 pm Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

И ние стигнахме фазата на неспокойния сън. От един месец насам вече се обръща по корем. Вечер, като го сложа да спи, го слагам по гръб, след известно време започва едно въртене, едно мятане, докато си избере удобна страна, обърне се и слага сладко ръчички под бузката. Няколко пъти вече заспива и по корем. Явно тази поза му допада. А когато това му омръзне, започва пак едно мятане, за да се обърне по гръб, но понеже още не може, са разплаква и се събужда.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
diana25
Потребител


Регистриран на: 25 Юли 2007
Мнения: 15
Местожителство: SLIVEN

Пуснато на: Чет Авг 02, 2007 7:40 pm Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

Моят син, който е на 5 месеца и половина сьщо се дьржи както си описала. Постоянно се обраща по-корем и плаче да го обьрнем. Доста безсьние ни се насьбра.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 6:26 pm Заглавие: Нощен сън Отговорете с цитат

Цитат:
jana turlakova
Потребител:
Имам дъщеря на 9мес.и имаме проблем с нощния сън.Неспокойна е,често се буди.Последното хранене е в 20ч със супа,а тя заспива към 21ч със шише чай с мед 250мл до към 24ч го е изпила и се събужда и плаче,тогава давам 210мл мляко и към 4,30ч пак се събужда и тогава давам пак чай за да не стане много млякото.За нея е без значение стига да има нещо пиене.Какво да правя,къде точно е проблема?


Доколкото разбирам детето е добре нахранено вечер със супа, по всяка вероятност под формата на попарка с хляб. Добре е вместо чай с мед да й дадеш водичка, така няма да чувства глад или жажда, а и ще се изплакне устичката на бебчо. Млякото никога не е излишно, особено ако кърмиш детето. Добре е при нощните пробуждания да получава водичка, не пак храна или подсладен чай. Не ми става ясно от 21 до 24ч.с шишето чай ли заспива?! Добре е постепенно с повече воля и търпение да отпаднат нощните хранения, може би става дума за лош навик. Неспокойният сън може да се дължи и на никненето на зъбки. Надявам се по темата да се включат за мнения нашите диетолог и педиатър, както и други мами. Това е моето лично мнение от позицията на майка.

Цитат:
Г.Кирилова
Диетолог:
Здравейте. Храненето на тази възраст, все още може да остане 5 пъти през 3 1/2 часа.или както следва:
6.30 ч.- кисело мляко с 5% захар
10 ч.попара със сирене, детски нектар или настъргани плодове
13.30 ч.супа / зеленчуков или месен бульон /
млечно - зеленчуково пюре + 1 твърдо сварен жълтък- /3 пъти седмично/,
готово пюре с месо и опит с няколко лъжички подходяща обща храна/ със смляно месо, нетлъсто, без запръжки/
редуват се зеленчуковото и месното пюре.
17 ч. млечна каша или млечно -плодов кисел
20.30 ч. кисело мляко подсладено със захар.
Не давайте пчелен мед на детето до 1 годинка!!!Не подслаждайте с мед храната и водата на детето!!!
Силно алергизиращо действие, възможно е тежко протичащо хранително отравяне!_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
diana25
Потребител


Регистриран на: 25 Юли 2007
Мнения: 15
Местожителство: SLIVEN

Пуснато на: Нед Авг 26, 2007 6:11 pm Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

Да при моето дете се получи точно така, вече има зьбче, но преди това две вечери не сме спали, постоянно цьрка и се вьрти, много беше неспокоен, сега другото отдолу го мьчи.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vuzka
Потребител


Регистриран на: 08 Авг 2007
Мнения: 5

Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 10:50 am Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

И ние напоследък не спинкаме спокойно, но аз го отдавам на това че ни расте зъбче. Вече изкарахме две но сега май расте друго.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svetla83
Потребител


Регистриран на: 05 Яну 2008
Мнения: 1

Пуснато на: Сря Яну 16, 2008 10:23 am Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

Здравейте мамчета надявам се да ми помогнете,моя бебчо е на 3 месеце,но от както се е родил не спи спокоино.Заспива за 10-15мин.и се сабужда,като повечето пъти с рев.Не знам не мога и половн час да го оставя сам.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
снежа79
Потребител


Регистриран на: 13 Авг 2008
Мнения: 11
Местожителство: Кърджали

Пуснато на: Пет Сеп 05, 2008 9:49 am Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

Здравейте и от мен.
Тука в тази тема на всички дечицата са на по-3 или 5м. и не спът Confused
Моя син е на 1г и 7м. от както се е родил не е спал една нощ спокойно без да се събужда. Пробвала съм апсолютно всичко, дори и сиропчета за сън, ефекта бе нулев.
Дали това ще е така постоянно, дали ще го израсте???????????


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
янаВики
Потребител


Регистриран на: 07 Ное 2008
Мнения: 1
Местожителство: ВАРНА

Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 3:23 pm Заглавие: Неспокоен сън Отговорете с цитат

Здравейте и от нас! Моята дъщеря е на 1 г и 3 м.
Имаме същия проблем и това е вече 7 месеца! Докато я кърмех ядеше и през нощта, но се събуждаше на 3-4 часа! След това започна да се събужда на ВСЕКИ ЧАС!
Това продължава и до днес!
Всички обясняват това поведение с никнене на зъби! До сега има 4 зъбчета, които избиха около 1вата годинка!
От както я отбих на 1 г и 1м. вечер пие вода, но понякога си иска и кис мляко, въпреки, че вечер обикновено хапва пюре с картоф с нещо или на Хипп пюретата за спокоен сън/зеленчукови/! В смисъл не е гладна като си ляга вечер!
Спи по боди и пижамка или боди и в лятно чувалче и покрита с олекотена завивка, не дебела!
Температурата в стаята е около 22-23 С, без да се отоплява!
Режимът вечер е един и същ - вечеря, баня и сън!
Пробвах с дормокинд ефекта според мен е обратен, събужда се малко след като е заспала и е много неспокойна!
Не знам къде да търся причината! Ще бъда благодарна за вашите мнения!


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 4:32 pm Заглавие: Здравейте! Отговорете с цитат

ЯнаВики, наистина е трудно да се прецени къде е проблемът, какво е мнението на личния лекар, допитвала ли си се до специалисти? Скоро прочетох книгата "Трудните деца" от д-р Зорка Ургинова: http://knigoteka.com/book/124524 , препоръчват се хомеопатични лекарства за деца, които имат неспокоен сън, поне хомеопатията не вреди. Установих, че хомеопатичните лекарства могат да се прилагат за толкова много проблеми._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от кърмаческа възраст: 0-1 г. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov