Мариана Site Admin- Педагог
|
Пуснато на: Сря Юли 24, 2013 12:37 pm Заглавие: Нов член в екипа на НФМД |
|
|
Колеги и приятели, в нашият екип има нов член и това е Надие Карагьозова, магистър по педагогика и секретар на МКБППМН в Община Кубрат. Тя вече има свои публикувани статии в нашия сайт и ще бъде много полезна със своя професионален опит на нашите потребители. Ето, какво сподели за себе си и за проблемите, които я вълнуват!
Цитат: | Здравейте! Казвам се Надие Карагьозова. Завършила съм СУ „Св. Климент Охридски”, магистър съм по предучилищна педагогика и връзки с обществеността. От пет години работя в Община Кубрат. Секретар съм на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Образувам и провеждам възпитателни дела по сигнали /преписки/ на Районната прокуратура и РУ „ Полиция”. За района са характерни кражбите и хулиганските прояви. Всяка сряда комисията провежда „Дни на отворени врати, които се посещават от ученици, които през седмицата живеят в средношколското общежитие в града и учат в двете средни училища- СОУ „ Христо Ботев” и Професионалната гимназия... Една част от тях са от непълни семейства, друга се отглеждат от близки, поради това, че родителите им са в чужбина. Учениците, с които се срещам и работя са от различен произход, етнос и социално положение. По време на консултациите поставят въпроси свързани с конфликти в училище, в семейството, първото влюбване, неуспехите, страха,изпитване на несигурност и др... От консултациите и срещите ми с тях, от разговорите по време на делата и родителите имам доста натрупани впечатления и един от изводите до, които съм стигнала е, че- липсва общуване в къщи… родителите почти не намират време за разговори с децата си-забързани и отдадени на ежедневните задачи и битовизми. За голяма част от родителите е достатъчно те да им осигурят добри условия за развитие и живеене...
Умеем ли да общуваме с децата си, чуваме ли ги, когато те „крещят” за помощ, намираме ли онези пет минути през деня- в които да попитаме- Как си? Нещо тревожи ли те, с какво мога да ти помогна? Пет минути, които биха дали много, като информация - какво се случва в детската душа. Освен детето ни да бъде нахранено и облечено то изпитва нужда от любов, обич, разбиране.. То има нужда да бъде поощрявано, да му се вдъхва доверие и увереност. Разговорите, общуването в къщи, са много ключов фактор за това. Особено в деликатната юношеска възраст, когато се извършват бързи промени в психическото и физическото състояние на детето-ролята на родителя е много много важна. Родителят трябва да е и преди всичко ПРИЯТЕЛ със своето дете…в този период, когато то е емоционално неустойчиво и реагира доста чувствително към промените, които го съпровождат. Изисква се много търпение и такт, когато разговаряме с децата. Изисква се умение и за реална оценка на поведението на самия родител…защото той е моделът на поведение, което детето вижда, приема и копира, докато расте..
Виждам ли себе си , премерен ли съм в приказките и постъпките си -са въпросите, които често родителят трябва да задава към себе си…ако иска по късно да вижда в детето си положително отношение и поведение. В семейството трябва да се говори открито за проблемите, за страховете, въобще за нещата ,които тревожат детето и да се търсят бързи начини за тяхното отстраняване и решаване . И когато не се справяме да потърсим помощ от специалист. Всяко едно отлагане може да доведе до по-големи нежелани последици и да увеличава тревогите ни. Общуването, в което хората се опознават ,споделят опит, разменят чувства, преоткриват себе си е най-приятното и полезно време , в което много неща могат да се видят, както положителни така и негативни. Задачата на всеки един от нас е да прояви отговорност и бърза намеса, там където се налага и да съпреживеем радостта и успехите, когато ги изпитва нашето дете.
Да намерим онези пет минути всеки ден, които могат да ни разкажат и да ни подскажат много, преди да е станало късно!
Приятели, радвам, се че съм част от Вашия екип и се надявам на приятно и полезно общуване и сътрудничество. Четящ човек съм, от както се помня и с удоволствие, чета материали поднесени на децата с любов и всеотдайност! Благодаря Ви!
С поздрав, Нади |
Добре дошла, Нади!
_________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
|
|