Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Споделен опит. Работа с деца. Теми за ЧКР.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » За специалисти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Юли 24, 2013 12:34 pm Заглавие: Споделен опит. Работа с деца. Теми за ЧКР. Отговорете с цитат

Споделен професионален опит от Н.Карагьозова, магистър по педагогика и секретар на МКБППМН- Община Кубрат:

Цитат:
Тема: Защо трябва да използвам правилно времето за учене и почивка?

Защо трябва да използвам правилно времето за учене и почивка, какво постигам така? Защо трябва при хубаво време да се разхождам навън и да поканя приятели на разходка? Защо трябва да помагам в къщи, как да се включа в изпълнение на домашните задължения… Да се грижа за домашния любимец-ако имам такъв??
Върху тези въпроси разговаряха учениците от І и ІІ Б класове на СОУ„ Христо Ботев” и секретаря на МКБППМН в Кубрат- Н.Карагьозова, които прекараха полезни минути в часа на класа и дискутираха върху тези въпроси, към които от малки трябва да имаме отношение и да се отнесем отговорно. В разговора активно участие взеха и класните ръководители-Цв. Стоянова и В.Иванова. За ползата и вредата от интернет-как да се предпазвам, да поддържам чисто своя кът у дома и да помагам в къщи. Ако имам по малко братче или сестриче да го водя на разходка и да отделя време за игра с него и така да покажа ,че съм по голям и съм му приятел.
С тези препоръки секретаря на МКБППМН си взе довиждане с малките възпитаници, с които вече втора година провеждат срещи около актуални въпроси и превръщат срещите в минути за размисъл и придобиване на познавателен опит.Да засилим желанието за учене,да имаме ясен мотив за това за да можем да се радваме и на свободното време в приятно занимание беше резултат, който си пожелаха в края на срещата–учителите, учениците и секретарят на МКБППМН.

Споделено от Н. Карагьозова, МКБППМН_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Чет Юли 31, 2014 10:52 am; мнението е било променяно общо 6 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Авг 02, 2013 11:23 am Заглавие: Тема "Познаваме ли основните закони? " Отговорете с цитат

Цитат:
Тема "Познаваме ли основните закони?"

Познаваме ли основните закони? Кога може да бъдем подведени под наказателна отговорност, при какви случаи? Защо трябва да познаваме ЗБППМН и как действа той? Интересни случаи от практиката на МКБППМН. Тези въпроси събрани в темата „ „Законът и ние” беше разгледана в часа на класа с 11 „ а „ клас в СОУ „ Христо Ботев” с класен ръководител Борислав Борисов. Учител, който стои много близо до своя клас, интересува се от всеки един, знае за проблемите на всеки един и търси и предлага помощ и решение при възникване на такива.
Поздравих го за това му разбиране и в разговора той сподели-че така разбира ролята на учителя-не само да присъства в живота на ученика по време на урок а и извън него. Такива учители будят възхищение и уважението и обичта, която получават от ученици, родители и колеги и е съвсем заслужена.
Секретарят на комисията Н. Карагьозова /гост-лектор/ на срещата запозна учениците с основните моменти от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /ЗБППМН/ и предложи на вниманието на учениците пример-/Ако бъде извършена и констатирана кражба на телефон най-честата кражба, която се извършва в последно време/ - Къде се подава жалба и какъв е пътят на жалбата…Може ли да се разкрие извършителят и какви санкции получава…/ Създалата се топла атмосфера- активира присъстващите, които се включиха в дискусията и показаха добра информираност относно –органите и институциите, които трябва да познаваме и към, които трябва да се обръщаме при необходимост.

27 Май 2013
Н. Карагьозова- МКБППМН_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Авг 02, 2013 11:26 am Заглавие: Тема "Не на насилието" Отговорете с цитат

Цитат:
Тема "НЕ НА НАСИЛИЕТО… НЕ НА ТОРМОЗА..."

Под това мото секретаря на МКБППМН гостува на най-малките възпитаници на СОУ „ Христо Ботев” в Кубрат преди броени дни . Обект на превенция бяха учениците от 1 б клас с класен ръководител Цветомира Стоянова и 2 б клас с класен ръководител Величка Иванова.
Защо не трябва да отвърнем на насилието с насилие? Защо не бива да проявим агресия? Защо да не тормозим и не позволим да бъдем тормозени? И защо трябва винаги и навсякъде да сме толерантни и дружелюбни! Какво постигаме и какво изпитваме , когато учтиво използваме формите на извинение като: „ „Извинявай”, „ Съжалявам”, „ Моля те, прости ми”. Да БЛАГОДИРИМ за всичко, което получаваме и да казваме „Обичам те” на хората от близкото ни обкръжение -върху тези въпроси широко дискутираха секретаря на МКБППМН Н. Карагьозова и малките възпитаници. Ежедневно да се борим срещу агресията и да развиваме положителни качества, като добронамереност, загриженост, съпричастност. Да говорим с красиви думи, да постъпваме честно и искрено с хората около нас. Да покажем разбиране и подкрепа на различния от нас. Да намерим подходящия начин на общуване с него ,без да го накърним и обидим. Да помогнем, при нужда и когато на нас ни се наложи помощ, да не се колебаем да я искаме. В хода на разяснителната беседа, с много примери от ежедневието и активното участие на учениците секретаря на комисията превърна двата часа в забавен и атрактивен. Да разкажат кога, защо и на кого са казали скоро –„Обичам те”, на кого са се извинили или благодарили…провокира още по-вече учениците, които се надпреварваха да споделят и разкажат. В края на срещата и в двата класа секретаря на МКБППМН препоръча на учениците- , да наблюдават и да откриват добрите постъпки в поведението на съучениците си и да го обявят за ДОБРИЯ ПРИМЕР НА МЕСЕЦА!

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Авг 02, 2013 11:29 am Заглавие: Тема "С игрите на мама и баба" Отговорете с цитат

Цитат:
Тема "С игрите на мама и баба"

Да си припомним игрите на нашите майки и баби, да се потопим в тяхната динамика и радост…. На тази тема посветиха един ден с игри на открито МКБППМН и Ученическото общежитие „ Максим Горки” в града с директор Виолета Костадинова, които вече шеста година развиват съвместна активна дейност. Когато е нямало компютри, когато е нямало джобни телефони- как са се забавлявали нашите майки и баба?!. Как са прекарвали свободното си време , кои игри са ги събирали заедно в махалата и в двора на училището. Върху тези въпроси ученици и възпитатели от общежитието и МКБППМН заедно потърсиха отговор и си подариха един щур и забавен ден, който предизвика голямо вълнение върху всички участници. Всеки ученик имаше за задача да попита у дома майка си или баба си —кои игри са играли, когато са били на техните години. „Пръстенът пътува”, „ Гори гори кърпа”, „ „Развален телефон”, „ Народна топка”„ Челик”, „Замразяванка” намериха място в деня посветен на игрите на мама и баба, който се проведе в градската градина на 17 октомври в град Кубрат. Игрите, като форма са много полезни развиват доста качества като бързина, ловкост, сръчност, състезателните игри пък носят тяхната повишена закачливост и хъс за победа, която превръща играта в още по динамична и развива колективност и сплотеност на отбора. Най-активен и ентусиазиран беше най-малкият участник в игрите -първокласникът Серкан, който прекара един незабравим ден с по големите каки и батковци. Не пропусна игра, в която не се включи, игра с огромно желание и така изживя всяка игра. С много смях и закачки ученици и възпитатели се потопиха в игрите и се убедиха , че няма нищо по приятно от хубавото време и от игрите на открито, които дават възможност и за среща с приятели и в същото време да се спортува, което помага да сме здрави, в добра форма и по добра кондиция. Нещо, което в днешно време почти липса. Голямата обездвиженост на съвременния човек, довежда до редица фактори, които са и причина за постоянния стрес, от който човек изпитва лесна умора, главоболие, става по раздразнителен, избухлив и непродуктивен.
Дните сряда на МКБППМН, които се провеждат вече 6-та година са дни и на взаимопомощ. Дни, в които учениците имат възможност да споделят за възникнал проблем, да разкажат за постигнат успех или да потърсят съдействие при намиране на решение върху въпроси, които будят тревога, да разкажат за своите интереси и хоби. Дните бележат голям интерес и посещаемостта е голяма. Тези срещи са доброволни. Когато човек сам избира къде и как да участва тогава и дава най-доброто от себе си, като присъствие, като отношение, като организация и така помага най-вече на себе си, като изгражда умения свързани със себепознаването и себереализацията. Това са дни, в които имат възможност да предлагат идеи, с които да направят живота си по интересен и забавен извън училище. Така те стават и по инициативни, по креативни, развиват творческо мислене, което осмисля живота им и така се чувстват значими и полезни, както на самите себе си така и за околните. В дните сряда се решават различни казуси по въпроси- свързани с първото влюбване, първите раздели, загубата на близък и др. По въпроси свързани с безопасния секс, влиянието на наркотичните вещества върху физическото и психическото състояние на човека, изкуството като форма за въздействие върху емоциите и чувствата на човека и др., секретаря на комисията Н. Карагьозова дава богата информация и с това тези дни са и дни на превенция, която трябва да бъде част от ежедневието още по-вече, когато обект са децата в училищна възраст, които са и най-уязвими към различни явления.

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Авг 02, 2013 12:27 pm Заглавие: Споделено от Цветомира Стоянова- педагог Отговорете с цитат

Цитат:
Педагогът трябва да е агент на положителната и позитивна промяна в училище

Да си педагог е призвание, мисия и отговорност. Начин на разбиране и влизане в света на ученика. Обучението, където най-ярко се проявява и присъства взаимодействието педагог-ученик е и мястото, в което най-добре се откроява ролята на учителя –творец и новатор. Няколко срещи с една от учителките в СОУ „ Христо Ботев”, с която проведохме няколко открити занятия бяха и повода да споделя следващите редове.
Бързо променящото се ежедневие, новите потребности на обществото, промяната в приоритетите и ценностите, поставят и нови изисквания и предизвикателства пред ПЕДАГОГА от нов тип, който да умее да чете новите промени, да предвиди и внедри новото в обучението и възпитанието на подрастващите.
Малко преди началото на лятната ваканция, когато се прави и разносметка за постигнат от през годината, за удовлетвореността от постигнатите резултати от изминалата година разговарях с Цветомира Стоянова, дългогодишен начален учител в СОУ „Христо Ботев” в Кубрат. Трябва ли педагогът да е агент на позитивната промяна, за професията учител, за предизвикателствата , за отношението към учителя и неговата личност, за промените, които настъпват и са задължителни, за необходимостта от активното участие на родителите в обучително-възпитателния процес, за плюсовете и минусите в образователната ни система, ето какво сподели Цветомира Стоянова:

„Смятам, чe бъдещето на нашата страна е в децата и младото поколение. Искам да възпитавам и обучавам учениците си в любов към знанието, доброта, съвестност, честност, взаимопомощ. Винаги съм се стремяла да им помогна да станат хора с добри и честни сърца, да вършат всичко с желание и любов и разбира се да обикнат училището. Да учиш малчуганите на нещата, които знаеш и ти се струват простички, а те да те гледат с ей такива големи очи, пълни с удивление е наистина невероятно усещане. А любовта на децата засилва чувството за гордост от добре свършената работа.
Педагогът трябва да има много голямо търпение и обич, която да раздава безвъзмездно. Защото да си учител не е просто професия, а - призвание, орис, съдба, а в днешни дни и огромно предизвикателство. Едно от тях е да накараме обществото отново да се чувства част от образованието като цяло. Позитивната промяна в обучението е абсолютно задължителна, а ние учителите имаме привилегията да сме агентите, които имаме възможностите, желанието и куража да я осъществят. Огромна доза позитивизъм е нужна и за да успееш да създадеш личност от малкото дете, което тепърва навлиза в света на цифрите и буквите.
За да успее с тази мисия, учителят трябва да е отворен към новостите. Да не изостава от огромните потоци информация, които заливат децата, буквално от детската градина. Честно казано ми се иска в бъдеще децата да се обучават в по – интерактивна среда и се опитвам да работя в тази насока. Да си в крак с новите технологии и да успяваш да пренесеш съвременните модели на общуване и обучение в класната стая е възможност българският учител да върне авторитета си. Трудно е , но не и невъзможно.
Авторитет се гради и чрез общуването с родителите. Достигането до взаимно разбиране между учители и родители е сложен и многостранен процес, който носи позитиви и за двете страни. Учителят вижда в тяхно лице добри и надеждни помощници в своята работа, а те се обогатяват с педагогически идеи, методи и похвати, които ще им бъдат полезни при възпитанието на децата им. Благодарна съм на родителите, с които съм работила досега и в момента за това, че винаги сме намирали общ език в името на децата. На всички колеги и им пожелавам с любов и всеотдайност да продължават да вървят по трудния път на Учителя.”

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Окт 17, 2013 12:05 pm Заглавие: дни на Отворени врати на МКБППМН Отговорете с цитат

Цитат:
МКБППМН В ПОДКРЕПА И ПОМОЩ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЧЕНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ „МАКСИМ ГОРКИ”- КУБРАТ

От началото на месец октомври тази години, дните сряда, които са определени за учениците от УО „М. Горки”, познати още като дни на Отворени врати на МКБППМН започна с приемането и консултирането на ученици по тяхно искане и търсене в решаване на проблеми от ежедневието, за които те самите желаят.
Всяка година дните на Отворени врати протича под определено мото- след успешна реализация на задачи в – „Красотата около нас”, където акцента беше в подготовка на презентации, които претворяваха красотите около нас и Творческа работилница, тази години дните на отворени врати ще се помнят с името-клуб „Дебати”. Отново акцента ще пада върху мотивацията на учениците- защо трябва да търся начини и пътища за решаване на възникнал проблеми или причина,как да оползотворя свободното време, как да развивам полезни и устойчиви качества в поведението си и др. В проведените две срещи и консултации се избраха и основите теми , по които учениците искат да получат знания и нови умения- Позитивно претълкуване на конфликтите, така секретарят обобщи основната тема, тъй като най-често се поставят въпроси свързани с възникване на конфликти в къщи и в училище.

Н. Карагьозова
Секретар на МКБППМН_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пон Ное 11, 2013 8:43 am Заглавие: МКБППМН В ЧАСА НА КЛАСА Отговорете с цитат

Цитат:
МКБППМН В ЧАСА НА КЛАСА

С автoрски презентации и интерактивни игри секретарят на МКБППМН – Н. Карагьозова, гостува в началния курс в часа на класа на СОУ „Хр. Ботев” в Кубрат. ІІ”б”, и ІІІ”Б” класове, бяха първите домакини и слушатели на темата „Вълшебните думички-добрата дума цена няма”. Целта на съвместните изяви, които продължават от миналата година е да се работи в изграждане на добра обща култура, да се затвърждават познати знания и върху тази база да се надгражда с нови знания, умения и опит.

КАКВО ТРЯБВА ДА КАЖА, ако някой е бил любезен и внимателен , помогнал е?
КАК ДА БЛАГОДАРЯ НА НЯКОГО?
ЗАЩО Е ВАЖНО ДА КАЗВАШ „МОЛЯ” И „ БЛАГОДАРЯ”?, бяха сред основните въпроси, около които протече и разговора. Въпросите, които имаха за цел да провокират децата към мислене и търсене на примери от ежедневието, секретарят поднесе по интересен начин темата от екрана.
С темата беше отбелязан и 16 ноември-международният ден на толерантността. Да уважаваш различния от теб, да си отзивчив, добронамерен, услужлив и вежлив, бяха само една малка част от ценностите-които обобщиха малките възпитаници с помощта на класните си ръководители Цветомира Стоянова и Величка Иванова. Добрата постъпка, добрият пример трябва да са водещи в мислите и действията ни , като пожелание и препоръка отправи секретарят. За втората част на срещата бяха предложени интерактивните игри „Избирам” и „Предай нататък”, авторски разработки на секретаря на комисията, в които участва всеки ученик и имаше възможност да покаже, колко добър може и трябва да бъде, когато играем заедно и заедно се борим за най-добрия резултат от играта или поставената задача.
До края на годината предстоят посещения в 12 клас на същото училище, Професионалната гимназия и ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Бисерци. На предстоящите срещи ще бъдат разгледани и обсъдени темите „ Законът и ние” и „Полезни правила”.

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Дек 19, 2013 8:57 am Заглавие: Споделен опит. Работа с деца. Теми за ЧКР. Отговорете с цитат

Цитат:
МКБППМН И УО „МАКСИМ ГОРКИ” 7 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Започнала, като еднократна инициатива преди седем години, срещите с учениците от УО” М. Горки” в Кубрат се превърнаха в традиция , добра и успешна практика на МКБППМН, която вече седем години провежда дните на Отворени врати. Един път седмично, МКБППМН е домакин на ученици, от различна възраст, които търсят помощ и подкрепа по различни проблеми и казуси от ежедневието. Една част от живеещите в общежитието деца, имат различна съдба-те нямат или не познават майчината обич, бащината подкрепа, не познават уюта на благополучното семейство.Техните очи и усмивки носят по-вече тъга, техните спомени познават по-вече болката, отколкото радостта. Те порастват с лишения и ограничения, чувства които оставят травма в душата им. На тези деца, МКБППМН протегна приятелска ръка и вече седем години градим и отчитаме едни добри резултати. Така и на 18 декември, когато се събрахме преди зимната ваканция и си подарихме едно мини-парти, такава беше и почерпката ни мини-торта-но бяхме доволни. С хубави пожелания и послания си подарихме една по различна атмосфера. Най-редовните посетители в дните на Отворени врати- Серкан Сейхан, Станислава Стефанова, Мерлин Зейнел, Магдалена Георгиева, Десислава Ангелова, Айсел Зюхтю, Селвис Ибрахим и др.бяха и сред най-активните участници, в дните, в които обсъждахме теми свързани с приятелството, толерантността, агресията, ценностите, здравните беседи. Отбелязахме всеки празник от календара, научихме се да виждаме и отразяваме красивото, да му се радваме, отделихме време за спорт и игри на открито, резултатите от творческите задачи през годината събирахме в различни тематични презентации.Консултациите-индивидуални и групови и реализирането на творческите задачи се осъществи под ръководството на секретаря на комисията- Н. Карагьозова, която от 24 юли тази година е сред екипа педагози на Национален форум моето дете от 0-18 години .

Н.Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Сря Фев 05, 2014 2:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Яну 21, 2014 12:35 pm Заглавие: МКБППМН-КУБРАТ С КОНКУРС ЗА ПЪРВА ПРОЛЕТ Отговорете с цитат

Цитат:
МКБППМН-КУБРАТ С КОНКУРС ЗА ПЪРВА ПРОЛЕТ

„ Агресивен не искам да бъда- ЗА ТОВА ИЗБИРАМ….” На тази тема МКБППМН обяви конкурс пред учениците от І, ІІ и ІІІ „Б” класове от СОУ „ Хр. Ботев”. Те бяха обект на превенция по различни актуални теми и информационни кампании на комисията миналата година. „Не на насилието и тормоза”, „Дружелюбен и толерантен в училище” , „Примерен в училище и клас” и др. теми бяха дискутирани в часа на класа. Какво са запомнили, как биха предали темата сега са в основата и целта на конкурса. Участниците могат да участват с есе или презентация по горепосочената тема. Да продължат изречението така, че да се получи кратък текст с изложение и завършеност. Слайдовете, тези които ще участват с презентация също трябва да следват логическа обосновка свързана с темата. Жури ще отличи най-добрите. Наградите ще бъдат връчени на 22 март, или с награди и усмивки участниците ще посрещнат Първа Пролет. Три нови идеи заложи МКБППМН за тази година, които ще реализира до края на годината.

Н. Карагьозова, МКБППМН_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Фев 05, 2014 2:13 pm Заглавие: Прашец от добрини Отговорете с цитат

Цитат:
Прашец от добрини

ТАКА СЕ НАРИЧА ЕДНА ОТ СЪВМЕСТНИТЕ РЕАЛИЗИРАНИ ИДЕИ НА МКБППМН С УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЧАЛНИЯ КУРС НА СОУ „ХР. БОТЕВ

Една от силните творчески страни на МКБППМН –Кубрат е - със свои инициативи да участва във формиране на знания, умения, отношения и ключови компетентности у децата и учениците. Да насърчава и оценява постиженията им, както и да изгражда увереност и самочувствие у тях още от ранна училищна възраст. В тази посока МКБППМН успя да изгради ползотворно сътрудничество с В. Иванова, Цв. Стоянова, Н. Халилова-дългогодишни начални учителки от СОУ „ Хр. Ботев” в Кубрат, които не спират да търсят и прилагат нови моменти в педагогическия процес. В часа на класа, в дискусиите по различни теми, презентации с техните ученици и самите тях водени от „ С любов и грижа за децата ни” успяхме да създадем специализирани кътчета, в които децата да виждат себе си и другите. В края на всяка лекция се обединявахме около това- добрата постъпка да е водеща, за нея да се говори, да правим и събираме добрини, да умеем да делим общото пространство с останалите, да си помагаме взаимно и да се радваме на общи успехи и др. И така, в първи клас, когато говорихме за основните правила, които трябва да спазва всеки ученик в училище и клас и си казахме ще използваме вълшебните думички в общуването, които ще бъдат вписани в огромното червено сърце, което ще събира по една вълшебна думичка на ден и с тях ще се поздравяват и отправят пожелания по случай различни поводи.Във втори клас всяка пчеличка носи името на ученик от класа и разказва за неговата добра постъпка или за тази, която е получил. Знаят защо трябва да се говори за добрия пример.Трети клас, с които най-много срещи има секретарят на МКБППМН могат да се похвалят със свои вътрешни правила, които спазват и осъществяват контрол върху тях- знаят значението на думата толерантен и дружелюбен и знаят, каква отговорност имат към тях.Колкото по-вече интерактивни методи в пряката работа с деца се използва, толкова по-голяма изява и възможност за творческо участие получават самите деца, а това е от значение за тяхното цялостно развитие и формиране на уверени и със самочувствие личности.
Н.Карагьозова, МКБППМН- Кубрат, 2014_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Сря Фев 19, 2014 4:50 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Фев 19, 2014 1:19 pm Заглавие: Изразени и предадени чувства с ръце Отговорете с цитат

Цитат:
Изразени и предадени чувства с ръце

Най-истински са подаръците сътворени с ръцете и сърцето -в това се убедиха всички участници в традиционния ден на Отворени врати на МКБППМН, където специален гост на празничния 14 фавруари беше Aйсу, която показа как свободното време може да се превърне в минути на творчество и забавление.
Айсу Айдън Касим е на 11 г. от село Беловец. Ученичка е в пети клас на СОУ „Христо Ботев” в Кубрат. Има много интересно и забавно хоби- обича да превръща всякакви маниста, кончета, подръчни материали в невероятни картички и красиви символи- пеперуди, калинки, цветя и др. Намерила е свой начин да оползотворява свободното си време и собственоръчно да приготвя малки символични подаръчета за свои близки, приятелки, съученици. От сръчните ръце на Айсу много нейни приятелки и близки пазят спомени свързани с празниците, на които са били заедно. Попитах я как се е запалила за този вид творчество? Ето какво разказа тя:
”Не помня точно как се получи, но от първи клас захващах разни, даже може да се каже отпадъчни неща и ги превръщах в разни символи и така полученото ме запали още по-вече и така до днес- имам ли свободно време нахвърлям каквото имам под ръка и така без да се замислям много и почвам-лепене-рязане, апликиране, рисуване и така в хода на разните операции, които извършвам знам какво искам да получа накрая. Не винаги се получава, но не се и отказвам . Всеки път тръпката и вълнението са големи. Много обичам да подарявам направеното на приятелки, на близки даже на класната по различни поводи. Сега вече се опитвам по професионално да работя и оглеждам в различните сайтове за нови и нови техники”.
В края на срещата тя подари пеперуда и пчеличка, които изработи по време на срещата на МКБППМН с пожелание за хубави пролетни празници.
Надяваме се нейното гостуване да е положителният пример-как да се използва правилно свободното време и да се превърне в магия на творчество.
Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Мар 07, 2014 1:27 pm Заглавие: ЕДИНСТВО В МНОГООБРАЗИЕТО Отговорете с цитат

Цитат:
ЕДИНСТВО В МНОГООБРАЗИЕТО

ТВОРЧЕСКА ИНИЦИАТИВА СЪБРА МКБППМН И ДВЦУ –КУБРАТ

Арт - работилницата на дневния център за възрастни с увреждания в Кубрат с управител Танжу Фетта беше домакин на МКБППМН на 5 март тази година. Деца и възрастни рисуваха заедно върху глина - по този начин се проведе традиционният ден на Отворени врати на МКБППМН. С топло посрещане и приятна изненада управителят на центъра се обърна към всички ученици. Всеки получи като подарък глинен сувенир, върху който щеше да рисува, заедно с най-активните от центъра - Георги Неделчев, Еменнур Хасанова, Танер Мъстънов и Съдкъ Реджеб. От техните ръце, през техния поглед и избор на цветове и решения над 5 000 глинени сувенири са намирали място в различни изложби и благотворителни базари. Възрастните от центъра са с умствени или двигателни проблеми, но в изкуството те са по-вече от успешни творци, сподели ръководителят на Арт-ателието Росица Неделчева и добави: „Изкуството обединява всички хора и създава предпоставки за съпреживяване на обща радост и удовлетворение.” Тя запозна малките художници с тънкостите на рисуването върху глина. Като във всеки творчески процес, и тук бързо пролича, че усетът към цветовете, реализирането на идея искат доста умения и тънкости. Под нейното ръководство деца и възрастни прекараха полезно и приятно време в Центъра и си пожелаха тези срещи да станат и по чести. Почти всички деца решиха, че с нарисуваните от тях сувенири ще зарадват любим човек от семейството си. Най-малкият участник Серкан Сейхан, който си избра да нарисува гълъбче, каза че това ще е неговият поздрав и подарък за празника на Мама .Приятни минути в ателието сподели и Алкин Неби, рехабилитатор в Центъра и общински съветник. Като баща на две момичета, добре запознат с женските капризи и вълнения, не пропусна да се пошегува с по-големите момичета, които определено си избраха любовната тематика за рисуване. В края на срещата, участниците си тръгнаха с още една изненада- всеки получи по една мартеничка, изработени лично от сръчните ръце на Еменнур Хасанова, една от най-активните в Центъра. Ежедневието, което ни среща с различни хора и съдби трябва да се използва и за развиване на чувство на толерантност и емпатия, за изграждане на социални умения, за да приемаме с разбиране и човещина различния от нас - тези въпроси са сред любимите теми на МКБППМН, които често се разглеждат и дискутират в дните на Отворени врати, защото ЕДИНСТВОТО СЕ ПОСТИГА В И ЧРЕЗ МНОГООБРАЗИЕТО.
Н.Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Мар 21, 2014 9:14 am Заглавие: 23 деца с награди от конкурса на МКБППМН-Кубрат Отговорете с цитат

Цитат:
23 деца с награди от конкурса на МКБППМН-Кубрат
Кметът на Общината с поздравителен адрес към участниците


23 деца получиха награди на 18 март тази година в залата на Общинския съвет в Кубрат. 9 презентации и 14 есета на тема” Агресивен не искам да бъда-за това избирам” си поделиха награди в различни категории. Жури в състав: председател-Светлана Димитрова, директор на Общинския детски комплекс - Кубрат и членове: Стефан Калинов - директор дирекция „ХДТО” в Общинска администрация Кубрат и Христо Николов - отдел „Закрила на детето” отличи най-добрите в обявения преди месец конкурс от МКБППМН. По идея на секретаря на комисията - Н. Карагьозова, ученици от началния курс на СОУ „ Христо Ботев” в два раздела есе и презентация показаха своето разбиране и тълкуване по сериозната и актуална тема свързана с агресията, насилието и тормоза в училище. Как приемат агресивното поведение, как разбират значението на думата агресия, какви са начините в борбата с овладяване на агресивното поведение, били ли са обект на агресия, какви примери от ежедневието познават и др. въпроси бяха поставени в изложението на техните разработки. В конкурса взеха участие ученици от І, ІІ и ІІІ „б” класове, които бяха обект на ранна превенция и имаха съвместни срещи със секретаря на МКБППМН и разговаряха по темата в часа на класа миналата година в серия от лекции.
Конкурсът си постави две основни цели: да провокира и стимулира учениците за участие в извънкласните дейности, които развиват творческото мислене и интегрират децата и да даде възможност на децата да обобщят знанията и да ги систематизират по конкретна тема. Журито изрази силно впечатление и задоволство от участието на всички ученици. „Въпреки крехката им възраст и чувствителност и липсва на опит в подобни участия всички показаха отлични познания по трудната тема”, сподели председателката на журито Светлана Димитрова. Участниците от трети клас, които участваха основно с презентации, затрудниха сериозно журито, защото идеите им по темата бяха богато пресъздадени с подходящи снимки и текстове. Най-малките участници от първи клас, впечатлиха управителя на ДЦВУ Танжу Фетта, който награди две момичета и едно момче със специално изработени за случая сувенири.
С най-добри есета се представиха-Василена Тодорова, Димитър Стоилов, Ерай Мехмед, Ферхат Юмеров, Преслава Павлинова, Стефания Тодорова, Виктор Десиславов, Берна Нурай, Ралица Ивайлова, Ива Димитрова.
В раздел презентации, в категория съдържателни аспекти награди си поделиха Петя Петрова, Анелия Георгиева и Станислава Стефанова. В категория най-добре технологични аспекти наградите отидоха при Селин Неби, Йонна Пешева, Десислава Веселинова и Сечил Даудова.
Две специални награди присъди още журито. За съдържателност на Атила Хасан и за оформление на Ния Данаилова.
Наградите /предметни-ученически пособия и принадлежности/ връчи Стефан Калинов, директор дирекция „ХДТО” в Общинската администрация. Поздравителен адрес от името на кмета към участниците и техните учители прочете Светлана Кирилова, юрист в общината и член на МКБППМН. „ Скъпи ученици и учители, поздравявам всеки един от Вас за положените усилия, творчество и активност „, бяха част от думите на кмета на общината и председател на МКБППМН Ремзи Халилов. Благодарствени картички от МКБППМН, получиха и началните учителки - В. Иванова, Ц. Стоянова и Н. Халилова за доброто партньорство с комисията, които бяха връчени от Ж. Пойраз, юрист и член на камисията.
На връчването на наградите присъстваха членове на МКБППМН, служители от администрацията и родители. С награди, усмивки и самочувствие си тръгнаха учениците от тържествения ден. Ден, който в навечерието на Първа Пролет отчете техните големи успехи и постижения.

Н.Карагьозова


_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пон Мар 24, 2014 11:57 am Заглавие: Пролетен ученически Бал в Бисерци Отговорете с цитат

Цитат:
Пролетен ученически Бал в Бисерци

МКБППМН- Община Кубрат с две награди за ръчно изработени маски

Празничен за учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров” беше петъчният 21 март. Проведе се традиционният Пролетен Бал на ОУ „ Н. Й. Вапцаров”, в който ученици и учители показаха усет към красивото и подариха много настроение и емоция на гости и жители на селото , дошли да уважат тържеството и споделят пролетното веселие. С изложба от ученически творби, изработени в часа по домашен бит и техника с ръководители Гюлай Сеидова и Вели Мехмедов на пролетна тема посрещаха гостите малките възпитаници. След което, с букет от стихотворения водещите на училищното тържество Гьонюл Гюрсел и Люба Мехмед изпратиха Баба Зима и казаха”Пролет, здравей”. Три възрастови групи в три категории показаха умения и сръчности: Пролетни маски, Модно ревю и Танц. Жури в състав: Алиш Арифов-председател и секретар на местното читалище и членове: Надие Карагьозова от Община Кубрат и Рефика Касимова отличиха най-добрите в съответните категории. С най-добре изработени ръчно маски и домина се представиха учениците от 1 до 4 клас и извоюваха заслужено първото място. Две индивидуални награди за ръчно изработени маски от секретаря на МКБППМН Н. Карагьозова при Община Кубрат получиха Бурчин Ерхан и Сибел Еролова . В категорията- Модно ревю най-добре се бяха подготвили момичетата от 7 и 8 клас, които не бях спестили нищо в подготовката си –прически, рокли, грим-всичко синхронизираше на Пролетното слънце отвън. В най-забавната част- Танците- най-добре се представиха учениците от 5-6 клас, които събраха аплодисментите на журито и гостите. В трите категории наградените получиха парични награди. Трудът на учениците, участващи в изложбата бе възнаградени с предметни награди и похвално слово от директора на училището Д. Ангелова.
Малко преди да започнат танците и волната програма, с лакомства почерпиха Алиш Арифов, Рефика Касимова и Рафи Исмаил.

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Мар 27, 2014 2:03 pm Заглавие: ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО Отговорете с цитат

Цитат:
ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО

Златните момчета на Стефан Калинов- един от най-успешните треньори по хандбал в Лудогорието в инициатива на МКБППМН-Кубрат

ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО - под това мото ще се проведат серия от спортни мероприятия, които инициира за пролетта и лятото МКБППМН-Кубрат. Тази инициатива ще бъде споделена и от най-малките хандбалисти на града. Малко преди турнира им на 27 април ще получат от името на кмета на Общината Ремзи Халилов тениски с лого на МКБППМН–ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО. С тях ще тренират, играят, привличат и мотивират свои връстници, приятели и съученици за спорта. Спортната слава на малките хандбалисти от години се дължи на майсторството на Стефан Калинов, който с голямо търпение и любов предава тънкостите на колективния спорт. Докато разговарях с малките спортисти, често споменаваха името на треньора си-което показва тяхното огромно уважение, любов и признателност към него. Хандбала има традиции в малкия лудогорски град и може да се похвали с множество извоювани престижни награди, медали и призови места. Атила Хасан, Александър Цветомиров, Росен Попов, Росен Христов, Георги Рашков и Преслав Русев са ученици от началния курс на СОУ „Хр. Ботев” в града и са спортисти от най-малката възрастова група. Отдавна са намерили решение за ползотворно свободно време - избрали са спорта, посветили са се на хандбала- за едни любима игра, за едни случайно откритие но вече част от тяхната съдба и ежедневие. Как са попаднали в спорта и защо спортуват? Разказват самите те:
Атила Хасан: „ Активно се занимавам със спорт от 5 години, основно с хандбал, каквато е традицията на града. Сам избрах тази игра и в последствие се запалих. Тренировките ме срещнаха и с нови хора, с част от тях ме свързват и добри приятелства.Взаимно си помагаме и прекарваме приятно време заедно. Желанието за победа и по добра игра ни обединява още по-вече.Сега съм на 11 години и не възнамерявам да спирам. Спорта ме прави дисциплиниран и отговорен”
Георги Рашков: „ Избрах хандбала, защото е един от любимите ми спортове . Когато ходя на тренировки се чувствам добре и желанието ми за среща с другите отбори и победа ме прави силен и отговорен. Много от моите приятели са също в отбора и така срещите ми с тях става в тренировъчната зала.Ние сме един от най-силните отбори не само в нашия регион и се гордея , че съм част от отбора на моя роден Кубрат.
Росен Христов: „ Покрай приятелите ми и аз се занимавам с хандбала, отборната игри ми харесва много. Всеки играе неговата игра-но сме едно-един отбор и екип и общата победа е повод за радост и гордост.

„ЕДИН ЗА ВСИЧКИ ВСИЧКИ ЗА ЕДИН” - казаха в хор малките хандбалисти в края на нашата среща и така показаха още веднъж, че осъзнават значението на екипната и отборна игра и мястото на всеки един в него.

Н. Карагьозова


_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Чет Мар 27, 2014 2:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Мар 27, 2014 2:05 pm Заглавие: За значението на спорта Отговорете с цитат

Цитат:
За значението на спорта

Спортът-начин на живот, начин за ползотворно свободно време, начин да изразиш себе си и философия за професионалистите-спортисти

Спортът, няма онова място в живота ни, като в другите култури. Някак си остава настрани-заключава се само в часовете по физическо възпитание в училище, които според експертите са крайно недостатъчни. Тревожни са и резултатите от проведените изследвания сред децата-почти не спортуват, почти не се движат, което наред с нездравословното хранене е причина за нарастващото затлъстяване при децата от ранна възраст. Това от своя страна довежда до липсва на самочувствие и загуба на вяра в собствените сили и възможности. Значението на спорта обаче за цялостното формиране на личността е огромно. Особено голямо е значението на спортните игри за развитието на нравствено-волевите черти на характера - самостоятелност, организираност, целенасоченост, инициативност. Качества необходими за добрата себереализация и развиване на творческия потенциал.
Спортът има съществено значение за разширяване границите на адаптация на личността към бързо променящите се условия на живот и за продължително съхраняване на творческите възможности и способности на личността. Игрите и спортът са решаващ фактор за физическото развитие и укрепване на децата. Той влияе и за хармоничното развитие на човека, за укрепване на здравето му и за повишаване на физическата и психическа устойчивост на децата и за включване в активен режим на тяхната двигателна дейност. Спортно-състезателната дейност помага за формиране на полезни навици, създават се трайни и устойчиви интереси и навици за занимание със спорт. Колективните спортове помагат за създаване на отборна и екипна работа, учат на отговорност и дисциплина. Редовните занимания със спорт подобряват самочувствието, повишават самостоятелността. Подвижните игрите, които изискват активни движения (бягане, скачане, катерене), съдействат за развитие на мускулатурата, координацията на движенията и физическите качества (ловкост, бързина, сила, издръжливост), стимулират кръвообращението и допринасят за пълноценна обмяна на веществата. Игрите на открито и колективните спортни игри са неизчерпаем източник на радост и удоволствие, с което способстват за утвърждаване на оптимистичната нагласа в живота и формиране на жизнерадостен характер.
Експертите убедително се обединяват за спорта, като една от най-успешните форми за борба с агресията. Превенцията е в основата на противодействието на асоциалните прояви на малолетните и непълнолетни правонарушители. Това е необходим и много значим процес, чиято цел е да се ангажират провинилите се с обществено-полезна дейност и да се формира хуманно отношение към обществото и хората, за да си изградят позитивна некриминогенна нагласа. Ето защо спортно-състезателната дейност трябва да се приеме и разглежда като неразделна част от превантивната работа с подрастващите, която се осъществява от различни държавни органи и институции.
МКБППМН-Кубрат в последните пет години през месеците май и юни организира игри на открито –волейбол, басктебол, футбол и поход до местността „Хижата” за да популяризира спорта и предложи приятно занимание на подрастващите в дните на Отворени врати на комисията.

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Апр 03, 2014 9:08 am Заглавие: Силно творческо начало за МКБППМН-Кубрат Отговорете с цитат

Цитат:
Силно творческо начало за МКБППМН-Кубрат

Силно творческо начало отбеляза МКБППМН-Кубрат за първото тримесечие. Конкурсът на тема свързана с агресията, инициативата свързана със спорта, съвместната инициатива с ДЦВУ и темите разгледани в дните на Отворени врати са повод за гордост на комисията. „Тормозят ме в училище, как да постъпя?” „В къщи не ме разбират”, „Когато съм в конфликт”, „За липсата на самочувствие”, „Моето място в общото пространство с другите”, „Личности и събития- повод за национална гордост” – отбелязване на националния празник 3-ти март с презентация са темите, които с желание се дискутират от присъстващите в дните за консултации и отворени врати. Интерактивните игри също намират своето място в тях.
МКБППМН образува и разгледа 7 седем дела относно 5 малолетни и 2 –ма непълнолетни от началото на годината до края на март тази година. Делата са по предложение на Районната прокуратура и РУП Кубрат. От разгледаните и наложени мерки съгласно ЗКБППМН две са за хулигански прояви и 5 за битови кражби. Местната комисия от три години успешно прилага мярката труд в полза на обществото спрямо непълнолетни лица, които са със здрав статус и могат да изпълняват труд съобразена с тяхната възраст и възможности. Контрола по изпълнение на мярката се възлага на кметовете по населени места и адрес на извършителите. Поради липса на центрове за обществена подкрепа и други в града, всяко дело завършва с консултативно-възпитателна беседа, в която се включват активно М. Минев, Хр. Николов, Ж. Пойраз, Т. Фетта, С. Кирилова и секретарят на комисията, които подробно обясняват на провинилите се лица и придружаващите ги лица за последствията от извършване на нови прояви, допускане на чуждо влияние и какво казва още законът, когато не са спазени основните моменти и положения в него.

Н. КАРАГЬОЗОВА_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Апр 29, 2014 12:13 pm Заглавие: Полезни правила - А сега накъде? Отговорете с цитат

Цитат:
Полезни правила - А сега накъде?
Среща на МКБППМН с абитуриентите от Професионалната гимназия


ПГ и МКБППМН са дългогодишни партньори. Лекции и беседи по актуални въпроси, свързани с проблемите на учащите са реализирани в часа на класа многократно. Превърнала се в традиция почти всяка година в началото на годината секретарят гостува на обща среща с учениците и така поставя началото на превенцията, по която ще се работи през годината. В края на учебната година се провежда и задължителна среща с абитуриентите. И тази година интресната тема предложена с презентация „Младежи на кръстопът-а сега накъде?” събра в часа на класа абитуриентите и секретарят на МКБППМН. Накъде след училище, каква специалност да избера, как да потърся подходяща работа, чувствам ли се достатъчно подготвен и квалифициран - са част от въпросите , около които се завъртя разговорът ни. Срещата ни на 24 април тази година съвпадна и с идеята на Г. Тотева, директор на гимназията – училището да участва в инициатива на Общината , подкрепяща националната кампания ”Да изчистим България за един ден” или в случая- „Да изчистим двора на училището”-нашето място, нашия двор и да сме добрия пример. Идеята събра цялото училище в училищната акция в края на учебните занимания. За един час, дворът, спортната площадка, бяха изчистени от ентусиазираните ученици, които ПОКАЗАХА-ЧЕ ДЪРЖАТ НА ЧИСТОТАТА И ИСКАТ ДА ВИЖДАТ РОДНОТО УЧИЛИЩЕ ЧИСТО И ПРИЯТНО.Двама от зрелостниците-Несрин Сезгинова и Мехмед Мустафа, получиха по една тениска –подарък от секретаря на МКБППМН за отличната организация и старание.
Н.Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Вто Апр 29, 2014 12:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Апр 29, 2014 12:14 pm Заглавие: Споделен опит. Работа с деца. Теми за ЧКР. Отговорете с цитат

Цитат:
СОУ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ „Св. Константин –Кирил Философ” Русе домакин на МКБППМН-Кубрат

На 16 и 17 април тази година по поканата на г-жа Светлана Христова и Маша Станчева, учители и класни ръководители, в едно от най-елитните училища в Русе с традиции и богата история, гостува секретарят на МКБППМН-Кубрат-Н. Карагьозова. Учениците от трети „д” и пети”д” клас за първи път се срещнаха в часа на класа с експерт от системата на местните комисии. Въпроси свързани с изграждане на позитивни нагласи и добри взаимоотношения със съучениците, с които прекарвам по-вече време и деля общо пространство, темата за толерантността, разлики между кражба и грабеж предизвикаха любопитството на учениците, които се включиха активно в широката дискусия. С авторски презентации по темата, секретарят постави сериозни въпроси и провокира вниманието на малките възпитаници, които показаха много добри познания и активност по време на срещата. Защо трябва да съм толерантен и дружелюбен в училище и извън него, защо трябва да показвам уважение към съученика си и зачитам неговите интереси и по –различно мнение, какво печеля когато съм добър към останалите и какво губя, когато не спазвам правилата в училище и проявявам агресия бяха част от въпросите, които възбудиха интереса на класа и станаха повод за една полезна среща. В края на срещата секретарят сподели и част от презентациите, изработени от техни връстници от малкия лудогорски град, спечелили конкурса на МКБППМН в края на месец март на тема „Агресивен не искам да бъда-за това избирам…”. Презентациите на три кубратски деца- Селин Неби, Ния и Атила Хасан предизвикаха интереси и станаха повод да засегнем и така сериозната тема свързана с агресията. На срещата с пети „д” клас , присъства и г-жа Цвета Балтакова-педагогически съветник за началния курс в училището, която сподели за интересни моменти от тяхната работа.
С пожелание за още срещи и по-нататъшно партньорство, обмен на „Добрата практика” и мултиплициране на работещите идеи СОУ за европейски езици Русе и МКБППМН-Кубрат поставиха начало на едно добро сътрудничество и партньорство свързана с превенцията по актуални теми и въпроси.


Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пон Юни 30, 2014 1:00 pm Заглавие: Лятната творческа забавачница на МКБППМН Отговорете с цитат

Цитат:
Лятната творческа забавачница на МКБППМН

Лятната творческа забавачница на МКБППМН- Кубрат през летния период ще бъде открита за всички желаещи ученици, които познават МКБППМН от часа на класа. Ще събира на едно място деца, които са участвали до сега в различни инициативи на комисията , били са част от конкурсите, на които са участвали и са показали настойчивост и упоритост да са част от дните на отворени врати, които според техните признания им носи голяма полза и удовлетворение. „Позитивното общуване, изграждане на доверителни връзки, с песни и танци да покажем и разкажем за толерантността и емпатията, с какво и как да съм полезен на другия, какво аз мога да науча и др.. ”, ще са темите , които ще са повод и причина за различни творчески епизоди от лятната забавачница на МКБППМН, която освен основната си дейност превенция и противодействие на детското асоциално поведение залага и на интерактивни форми на работа, които поставят детската уникалност и неповторимост на първо място и дават възможност за тяхната творческа изява. „Танца на толерантността” беше първата реализирана задача в лятната забавачница, в която участие взеха ученици от ІV „Б” клас в първите дни на лятната ваканция. Ръководител на идеята е секретарят на комисията, която обича да провокира ученици и младежи и им предоставя възможност чрез различни форми да разгръщат и развиват потенциала си. Дългогодишен участник от тези форми на МКБППМН – Магдалена Георгиева е носител на втора награда от националния журналистически конкурс „Григор Попов”.

Н.Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Юли 03, 2014 3:05 pm Заглавие: МЕЛИС И АНЕЛ Отговорете с цитат

Цитат:
МЕЛИС И АНЕЛ-ЛИЦАТА НА ЛЯТНАТА ТВОРЧЕСКА ЗАБАВАЧНИЦА НА МКБППМН-КУБРАТ

Мелис Севгинова и Анел Мехмедова са от Кубрат. Учат в същия град-съученици са. Есента ще бъдат в пети клас. Любовта им към музиката и песента е причина да станат и по близки. Хобито им ги свързва в добро приятелство. Заедно пеят, заедно ходят на уроци по китара, заедно се вълнуват от поп и рок идолите на българската и световна сцена. И двете имат активен училищен живот- с желание се включват в различни извънучилищни занимания или самите те са инициатори в класа- къде и как да участват. С това си старание те са и добрия пример за съучениците си. Мелис и Анел са сред талантливите партньори на МКБППМН в дните на Отворени врати, които през лятото ще носят името - Лятна творческа забавачница и те са избрани от своите връстници за лица на лятната забавачница. Ще поддържат уменията си по китара, ще свирят и поздравяват другите участници с песни на любими техни изпълнители и хитове. И двете с огромно желание изпълняват песните на любимата на малки и големи Тони Димитрова. Ще разказват интересни истории от живота на своите любими изпълнители сред които, Мария Илиева, Селена Гомес, Уан Дайрекшън и др.
За музиката Мелис казва: „ Музиката за мен е не само забавление но и начин да научавам много за нея като изкуство, източник на знания е за живота на много велики композитори и изпълнители. Китарата ми стана приятел от две години, когато започнах да ходя и на уроци по китара-сега съм щастлива , че мога да пея и свиря и така да радвам и поздравявам приятелите си-когато сме заедно и празнуваме рожден ден , имен ден или просто така- решаваме да свирим и пеем и така се забавляваме.”
Песни, танци и забавления ще има в изобилие в лятната творческа забавачница, които ще пазят спомени за едно забавно и вълшебно Лято 2014, организирано от МКБППМН-Кубрат.

Н. Карагьозова,юли, 2014_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Юли 08, 2014 1:06 pm Заглавие: МКБППМН поздрави служителите от РУП-КУБРАТ Отговорете с цитат

Цитат:
МКБППМН поздрави служителите от РУП-КУБРАТ по случай професионалния им празник– 5 юли

Лицата на спортната кампания на МКБППМН - „ Да спортуваме заедно”, спортисти от хандбалния отбор в града присъстваха и бяха част от тържествената церемония организирана от РУП - Кубрат по случай професионалния им празник - 5 юли. На празничната среща състояла се на 4 юли в Ритуалната зала на местното читалище в Кубрат специален гост беше г-н Ивайло Йовчев - директор на Областната дирекция на МВР. От негово име силно поздравително писмо пред служители на РУП Кубрат прочете г-н Здравко Георгиев-началник отдел”Човешки ресурси”. Много писмени похвали от името на г-н Йовчев, повишаване в ранг на служители от системата отбелязаха силен акцент по време на церемонията. „Уважаеми колеги, респект и уважение към всичко , което правите и постигате като резултат при нелеките условия на труд и съм щастлив днес да видя служителят, такъв какъвто трябва да е..”, сподели в личното си обръщение г-н Йовчев към всички служители в залата и допълни: „Приятно изненадан и впечатлен съм от доброто сътрудничество , което сте постигнали с МКБППМН и днес виждаме, че това взаимодействие говори за хора, , които са добри експерти, които могат да общуват, да си партнират и да търсят алтернативни работещи форми на партниране, пожелавам на спортистите , които са тук да не спират в активната си дейност и да следват все по нови успехи.”
Поздрав към своите служители и гости отправи и г-н Стефан Христов, директор на местното районно управление, който поздрави всички наградени, които имаха повод за гордост и още по-голямо самочувствие.
Специалната изненада, с която МКБППМН стана част от тържествената церемония на РУП-Кубрат, бяха лицата на спортната инициатива на комисията. Петима от най-изявените спортисти и партньори на МКБППМН а може би и бъдещи полицаи, наградиха петима полицаи с тениски с лого на комисията „ Да спортуваме заедно”. Атила Хасан, от името на малките спортисти се обърна с думите” Уважаеми полицаи, всички ние знаем колко е важен спорта за добрата физическа подготовка и издръжливост и за това Ви поздравяваме и казваме-Да на спорта и да спортуваме заедно и Ви благодарим за реда и спокойствието ,което осигурявате на училищните и общински тържества и мероприятия”.
Секретарят на МКБППМН Н. Карагьозова, връчи на Стефан Христов-началник на кубратското РУП, поздравително писмо от името на кмета на Общината г-н Ремзи Халилов, в което се казва: „Уважаеми служители от системата на МВР, бъдете здрави, самоотвержени и все така всеотдайни в осигуряването на сигурността и спокойствието на гражданите”. От негово име поздравително писмо получи и г-н Ивайло Йовчев. Благодарствени писма от МКБППМН получиха и полицейските инспектори Б. Ялама, П. Ганчев, Й. Йорданов, В. Веселинов, Й. Пеев и Мирослав Минев -инспектор детска педагогическа, за професионализма, с който подхождат и голямата активност в решаването на различни казуси, свързани с детското асоциално поведение. Ползотворно взаимодействие има между местното районно управление и МКБППМН , които си сътрудничат в нелеката и специфична дейност свързана с превенцията и противодействието на деца с асоциално поведение.

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Ное 18, 2014 7:40 am Заглавие: Информирам се в часа на класа Отговорете с цитат

Цитат:
Информирам се в часа на класа

Старата практика на МКБППМН-Кубрат дала и добри резултати през годините да си партнира с педагозите от началния курс в часа на класа е с ново звучене тази година. В инициативата „Информирам се в часа на класа” заложена за учебната 2014-2015 година МКБППМН стартира успешно своята първа среща. Тя се проведе в ІІ „б” клас на СОУ „Хр. Ботев” в града.
Тази година темите и лекциите са посветени на емоциите и чувствата - познаваме ли ги, можем ли да ги разпознаваме, умеем ли да определим състоянието на човека до нас и така познавайки ги да предотвратим неприятни моменти от ежедневието – или, както беше отбелязано и по-рано изграждането на социални умения, емпатия и толерантност, като контрапункт и противовес на агресията ще бъдат приоритет в творческата работа на МКБППМН.
Второкласниците се забавляваха и информираха с картинен тест, предложен от секретаря на комисията с изображения на 15 различни емоции. Научиха се да ги разпознават и назовават, както и получиха съвети и препоръки как да предотвратяват и избягват възникването на напрежение у дома и извън него. Предстоят още срещи по тези въпроси.
Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пон Дек 08, 2014 12:43 pm Заглавие: Вие сте част от цялото и правите света по-добър Отговорете с цитат

Цитат:
Вие сте част от цялото и правите света по-добър…

Така поздрави МКБППМН - Кубрат, своите приятели и партньори от Дневния център за възрастни с увреждания, които отпразнуваха своя празник на 3-декември. За по-вече тържественост и настроение - групата по музикотерапия към центъра поздрави с букет от песни, скечове и лирика присъстващи и гости. Танци и хора превърнаха задушевната атмосфера в истинска фиеста. И така показаха, че не са различни- имат отношение и талант към изкуството, умеят да се веселят с чувство за хумор. През отиващата се година в творческото ателие на центъра деца от МКБППМН и възрастни рисуваха заедно и така споделиха незабравими мигове от съвместното време и среща в творческата инициатива. Една от основните теми по които МКБППМН работи е формиране на емпатия и толерантност, приемане и разбиране на другите независимо от различията. И най-ефективно, както показва и практиката това се осъществява в общуването с тези хора, които са част от цялото, и които правят света по-добър. Чувствителни и сърдечни, те са част от нашето общество и отношението към тях трябва да бъде хуманно, уважително и приятелско. Директорът на центъра Танжу Фетта в своето поздравително обръщение пожела, всеки делник да им е с настроение на празник.

Н.Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Дек 18, 2014 8:36 am Заглавие: Коледно настроение в МКБППМН- Кубрат Отговорете с цитат

Цитат:
Коледно настроение в МКБППМН- Кубрат

Със скромно коледно тържество но с много настроение, усмивки и забава МКБППМН отбеляза 17 декември. Приятелите и партньори на МКБППМН-участници в Дните на отворени врати, които през годината бяха активни, дейни и творчески заредени заслужиха своето коледно парти, на което отчетоха ползите и радостите от съвместната работа в извънучебните дейности и си обещаха още по силни срещи през идната 2015 година.
Специални гости на тържеството бяха Огнян Сапунджиев, инспектор ДПС, който награди с тениски и привлече нови приятели на спортната инициатива на комисията ”Да спортуваме заедно” и най-малките приятели на МКБППМН 6 годишните Викторио и Никола, които получиха книжки с приказки и пожелания да са успешни ученици догодина и все така активни в творческите инициативи на комисията и да надминат каките и батковците.
Тържеството отбеляза своя най-емоционален момент със запалване свещите на тортата размяната на подаръци и пожелания, както и многото снимки, които запечатаха още един мил спомен и споделен празник. Танцът на пингвините, вдигна градуса на настроението и малки и големи се завъртяха в ритъма на музиката.
Приятна изненада и трогващо обръщение към секретаря на комисията поднесе Светлана Кирилова, юрист в общината и майка на прекрасния Викторио, която от името на майките поднесе коледна звезда и каза: „Вие сте нашата коледна звезда и Ви благодарим, че светете над нашите деца и не спирате да им поднасяте изненади”.

Н. Карагьозова_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » За специалисти Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov