Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Нощното напикаване и страхът при децата

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от предучилищна възраст: 3-7 г.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Яну 02, 2007 3:51 pm Заглавие: Нощното напикаване и страхът при децата Отговорете с цитат

Цитат:
Д.Д.
Потребител:
Има ли лечение на нощното напикаване при децата,касае се за дете на 6г.? Как да се справя със страха на детето ми, страхува се от тъмнина, когато е само, често се стряска насън?


Проблемите които поставяте за съжаление са често срещани.Страховата невроза може да възникне още в ранната възраст, но се наблюдава и в предучилищната и в училищната възраст. За най-малките е характерен така нареченият ''нощен страх''. Ако през деня детето е станало свидетел на страшна сцена,нпр. гледало е детски филм с някакви чудовища, през нощта то често сънува това, което е видяло, може изведнъж да започне да пищи, вика, сяда в леглото или се притиска към майка си, произнасяйки името на чудовището, вълка или вещицата. Прегърнете го, кажете му нежни успокоителни думи, скоро то заспива и на сутринта не помни нищо.На такова дете лекарят може да даде нещо успокоително, но вие не бива да му позволявате да гледа филми със страшни сцени, отклонявайте вниманието му от нежелани гледки.Не понасят тъмнината, особено тези деца, които за наказание са затваряни в нпр.банята. Малките деца се плашат и от самотата, държат винаги да има някой при тях.Съществува и страх от високото, от много тясно помещение и т. н. Дете на родители, вечно мъмрещи го, ако то допусне грешка, получава постоянното чувство за неувереност и се въздържа да изказва своето мнение или становище. То винаги отговаря с ''не зная'' и пр.Опазването на децата от страхови неврози е задача на родителите. В своята възпитателна работа те не бива да изпадат в двете крайности - прекалената свобода до разглезване на детето и прекалената строгост. Добрите постъпки и правилните решения на детето трябва да се стимулират, хвалят и награждават. Не плашете децата си с персонажи от рода на Баба Яга, Торбалан и др.п. Не наказвайте децата в тъмни помещения. Не прибягвайте към бой, а се научете да разговаряте с малкото човече до себе си.Не подчинявайте детето си чрез страх, създайте респект,но бъдете и приятел.Помислете какво стресира детето ви в ежедневието и премахнете този дразнител.Ако в семейството ви има конфликтни ситуации,разрешавайте ги насаме и не правете детето си свидетел.
Нощното напикаване също е една от честите неврози у децата. След третата година повечето от децата вече не се подмокрят нощем.Не винаги става въпрос за болестно състояние,но ако това продължи твърде дълго е необходима консултация с лекар.Тук е мястото да посъветвам родителите своевременно да приучават детето си да контролира физиологичните си нужди,като го поставят на гърненце преди навършване на 1г.Но във вашия случай,препоръчвам спешна консултация с лекар-специалист.Надявам се по темата да вземат отношение и нашите специалисти.

Цитат:
Д-р.Д.Димов
Лекар:
Нощното напикаване се среща при 20% от децата до 5 годишна възраст, по-често при момчетата. Проблемът се разрешава спонтанно приблизително в 15% от децата в течение на всяка последваща година. Все пак, бих ви посъветвал да се обърнете към детски нефролог, тъй като се налага провеждане на определени изследвания за уточняване на причината. Уместна е и консултация с детски психолог относно нощните страхове.


Цитат:
Иванка Захариева
Психолог:
Здравейте, въпросът с нощните стахове не бива да бъде отминат с лека ръка. Давам препоръка на родителя работа с психолог ,за да се отработят страховете. В някои случаи могат да са предпоставка за нощното напикаване. Най-добрият вариант е консултация с лекар специалист, за да се отделят физиологическите проблеми от психологияеските и да се разбере каква е основната причина, за да се отработи тя. Успех. Иванка Захариева, психолог.


Цитат:
tanche
Потребител:
Д.Д.,ако си прочела моята тема Торбалан, явно се досещаш, че не мога да ти помогна за страха, но мога да ти кажа , как моята майка се справи с проблена-нощно напикаване. Е, понеже аз съм била пикла доста време и като минали през алтернативна и нормална медицина без никакъв ефект, мама решила да ме прати на лагер. Така аз отидох, първата нощ въобще не мигнах, тя също от страх какво ще стане ако се напишам, как ще реагират децата? Голям риск. Втората вечер, след пътуване и една будна нощ съм заспала ,на сутринта първо се опипах и о, чудо! От тогава та до днес Smile После майка ме чакаше на гарата , първо ме пита "авария?"- НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.Надявам се да не се стига до там, все пак си е голям риск. Но ти може да измислиш нещо друго.


Нещо по темата:

Цитат:
Детската психология и страха

Философията на психолога Фроид е основана на тезата, че повечето страхове на децата идват от възпитанието на родителите или са продиктувани от преживяванията им през първите три години от живота им. Мъчителния опит, придобит през първите години на детството е често пъти подтиснат и се проявява през останалите етапи на развитието на човека. Това е установено и в последните изследвания по психология на страха. Страховете са насъбрани от ранното детство. Всъщност, някои от тях, дори и действия на предпазно поведение са специфични случаи, с изключение разбира се на нелогичните фобии. Когато дете преживее нещо неприятно за него, продиктувано от определен стимул, то има тенденция да развива страх към същия този стимул. Когато стимулът е наистина болезнен (например, остър предмет като нож) детето ще се опита да избегне този обект или ситуация, като изгради самозащита. В такива ситуации, страхът помага на детето да се справя. Що се отнася до бебетата, някои психолози все още спорят дали неволни рефлекси трябва да се възприемат като продукт на страх. Два от тези “несъзнателни” рефлекса са: (1) стряскане (когато детето внезапно се стресне от непознат звук или допир или при усещане за падане) и (2) рязко отдръпване (когато детето се отдръпва от болка или неволно от физически болезнен стимул, какъвто е допир с топъл предмет). С течение на времето, страховете на детето намаляват, продиктувано от житейския му опит. Въпреки, че някои от тях са оправдани (както ухапването от кучета или други свирепи животни), то повечето са продиктувани от фантазията ни (като например страха от призраци и чудовища). Тези страхове се появяват често в сънищата на децата. И ето защо повечето от тях се страхуват от тъмното, както и да остават сами в стаята си и им въздействат преди лягане. Това се случва обикновено вечер след филм на ужасите. Тяхното въобръжение достига такива размери, че те дори могат да повярват, в действителното съществуване на това което са видели преди малко.
Има четири групи страх или фобии при децата. Страховете в детството най-често се делят на четири групи. Както споменахме по-рано, някои от тях са страхове, продиктувани от преживяното и емоционалното развитие на детето, но други то може да носи през всички стадий на своето развитие. В тези случаи неговите родители няма от какво да се притесняват.
1. Фобии към определени животни.
Този страх обикновенно се среща при децата от 3 до 5 годишна възраст. Пример за такива страхове са айлурофобия (страх от котки), арахнофобия (страх от паяци) и пирофобия (страх от змии).
2. Фобии към определени ситуации.
По време на първите 6 месеца от развитието си детето се страхува от силни шумове. В периода от началото на седмия месец и преди навършване първата си годинка, то се страхува обикновенно от височини (айрофобия) и дори от неочакваното. Някои примери за подобни фобии са айхмофобия (страх от остри предмети), бронтофобия (страх от гръмотевици), менофобия (страх от това да останеш сам) и никтофобия (страх от тъмното).
3. Социални опасения.
По време на осмия месец от развитието си, детето развива страх от непознати (ксенофобия) и дори от хора от обкръжението си (антрофобия). Но родителите са длъжни да са до тях и да се опитат да ги предпазят. Някои от тях могат да развият страх дори от порастване. Най-известната разновидност на тази фобия е страха от училището. Психолози установяват, че страха на тинейджъри, страдащи от тази фобия, се дължи именно на напускането на своя дом и разделянето със семейства им.
4. Агорафобия.
Това е страх от открити пространства и обикновено е характерна за деца на възраст между две и четири години. Тези деца се страхуват да излизат от вкъщи, както и да празнуват или организират партита извън “безопастния” им дом.
Преодоляване на страха:
По време на своето израстване, ако детето не е в състояние да се справи със своите страхове, и дори да контролира живота си в даден момент, нещо трябва да промени това състояние. Един от начините да ги превъзмогне е чрез моделиране на съзнанието. Ако то наблюдава, че повечето хора не се страхуват от нещо, от което то се страхува, може да помисли и да превъзмогне тази фобия. В изследване на поведението на Бандура, Грусек и Менлов (1967), където в осем кратки сесии взеха участие деца в предучилищна възраст, чийто страх бяха кучета. Те са наблюдавали поведението на дете, което си играело с куче. По-късно 2/3 от тях също започнали. Друг начин да превъзмогнат своите страхове е чрез систематични десенсибилизации. При тях детето постепенно опознава обекта, пораждащ страх. Морис и Краточвил описват в своята книга “Тълкуване на детските страхове и фобии”, какво са научили по време на тези терапии._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пет Окт 03, 2008 4:47 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
N.N.
Потребител


Регистриран на: 19 Авг 2007
Мнения: 7
Местожителство: Varna

Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 10:19 am Заглавие: нощното напикаване и страхът на децата Отговорете с цитат

Много е важно постоянството и подкрепата на детето ив двата случая.
Зная го от личен опит. Когато съм била в тази възраст- 3-6г. родителите ми са имали същия проблем - нощното напикаване. Били са ми предписани някакви таблетки. Сигурно са помагали, не помня, но се е наложило майка ми да ги изхвърли. Една вечер преди да си легна съм отишла при нея и съм и казала: "Мамо дай ми хапченцето, че иначе ще се напишкам!". Тя ме хванала за ръка, взела хапчетата и директно ги изсипала в тоалетната. След това, започнала да ме следи докато спя и установила, че се напишквам по едно и също време всяка вечер. Започнала да си навива часовника и да ме събужда да отида до тоалетната малко преди уреченото време. И така успяла! И макар да изисква страшна конценрация, постоянство и усиля, този метод подейства и при моя син. Ще помогне много и това да не давате на детето много течности поне два часа преди сън или ако е много жадно да пие само водичка. Колкото до страха -детето трябва винаги да знае къде сте. ще ви помогне и нощната лампа до леглото на детето. Дай те му някакво вълшебсто с което да се бори срещу страховете си - вълшебна пръчка, например. Моят три-годишен син, например се изявява като "СПАЙДЕРМЕН" и винаги има пръчка под ръка за да "бие мечките".


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
VesselaM
Потребител


Регистриран на: 26 Май 2008
Мнения: 5

Пуснато на: Пон Май 26, 2008 7:52 am Заглавие: Нощното напикаване и страхът при децата Отговорете с цитат

Моята дъщеря е на 3г. но още се напишква нощем. Пробвах преди време да я вдигам но не се получи. пак се напишкваше, стигало се е до там да я вдигам по три пъти вечер и накрая пак да е напишкана сутринта, сега съм я оставила и си мисля лятото пак да я пробвам, трябва ли да отида на лекар или може още да се изчака?


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
N.N.
Потребител


Регистриран на: 19 Авг 2007
Мнения: 7
Местожителство: Varna

Пуснато на: Пон Май 26, 2008 4:28 pm Заглавие: Нощното напикаване и страхът при децата Отговорете с цитат

Можеш, да пробваш да не и даваш никакви течности поне два часа преди сън и задължително преди да си легне да се изпишка. Сега моят син ходи дори сам до тоалетната и пренебрегва и гърнето , но ми бяха нужни много усилия и силна воля за да го науча. Обяснявах му също, че вече е голям, а големите не се напишкват и ходят в тоалетната. И сега ми казва, че вече е голям и се оправя сам. Разбира се в стаята му свети нощна лампа, а в тоалетната също цяля нощ свети, но това беще неговото желание. Така той показва, че е пораснал. За сведение - другият месец ще стане на 4г.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
VesselaM
Потребител


Регистриран на: 26 Май 2008
Мнения: 5

Пуснато на: Пон Май 26, 2008 8:48 pm Заглавие: Нощното напикаване и страхът при децата Отговорете с цитат

Много благодаря. Това за течностите горе долу спазваме. Изпишкването, задължително преди сън. Сяда на тоалетната, защото е голяма и не иска да ходи, като твоя сладур на гърне. Very Happy , остава само това напишкване. Crying or Very sad това лято ще пробвам със ставане нощно време и това със светнатите лампи, може да я попитам дали е съгласна.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пон Май 26, 2008 9:03 pm Заглавие: Здравей! Отговорете с цитат

Весела, споделяла ли си за проблема с личния лекар и какво казва той?_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
VesselaM
Потребител


Регистриран на: 26 Май 2008
Мнения: 5

Пуснато на: Сря Май 28, 2008 6:20 am Заглавие: Здравей Отговорете с цитат

Не съм, не бях сигурна дали е проблем или не, но сега съм решила да го питам, възможно ли е да физиологически проблем?


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Май 28, 2008 1:55 pm Заглавие: Нощното напикаване и страхът при децата Отговорете с цитат

Сподели с личния лекар на детето! След това направи и една консултация с детски психолог! Детето е още малко, за да се притесняваш, но един съвет или консултация никога не е излишен! Ето и нещо по темата: http://www.moetodete.com/content/view/299/2/_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kamelia_ivanov
Потребител


Регистриран на: 05 Апр 2014
Мнения: 17

Пуснато на: Пет Апр 11, 2014 12:31 am Заглавие: Нощното напикаване и страхът при децата Отговорете с цитат

Едно от решенията е ограничаване на течностите няколко часа преди лягане Smile


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от предучилищна възраст: 3-7 г. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov