Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Домашното насилие

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Защита правата на детето.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Мар 24, 2007 1:20 pm Заглавие: Домашното насилие Отговорете с цитат

Домашното насилие над деца и жени е често срещан въпрос и по-лошото е,че насилникът е съпругът- бащата. Винаги съм се възмущавала от мъже служещи си с насилие или побои върху съпругата или децата му. Нека отворим тази макар и неприятна тема и поговорим за това.

Цитат:
Форми на домашно насилие над жени

ЕМОЦИОНАЛНО НАСИЛИЕ:
Мъжът налага волята си чрез предизвикване на чувства на страх, срам и вина. Може да принуди жената да върши неща, които противоречат на убежденията и желанията й чрез като заплахи причиняващи объркване и страдание. Например, че ще я напусне, ще я изгони от къщи, ще й отнеме децата, ще се самоубие и др.Поставя жената в принизена позиция, прави я зависима и слаба като я ругае, унижава я пред семейството и приятелите й.Отнася се към жената като втора ръка човек, взима сам всички решения. Държи се като господаря на дома - може да чупи нейни вещи, да тормози домашни любимци, да заплашва с оръжие.Може да кара жената да се чувства виновна заради децата й, да я заплашва, че ще й ги вземе, ако тя не спазва неговите условия.
ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ:
Бутане, блъскане или скубане, изгаряния, причиняване на синини, счупвания.
Удряне с плесници, ритане.
Удряне с предмет или нож.
Цели подчинение и всяване на страх.
СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ:
Принуждаването на жертвата да прави секс по време или по начин, който тя не желае.Грубо събаряне на земята и причиняване на болка по време на акта. Ядосва се, когато тя се съпротивлява и я обвинява, докато отстъпи.
ИКОНОМИЧЕСКО НАСИЛИЕ:
Мъжът възпрепятства жената да работи, принуждава я да го моли за пари, отпуска й ограничена парична сума, за която впоследствие иска подробен отчет.Жената е лишена от свободен достъп до парите и информация за финансите.
Фондация"Дива", divafoundationbg.org


Цитат:
Какво е сексуално насилие?

Съществуват различни дефиниции за сексуалното насилие. Европейската Комисия го определя като недопустимо поведение, основано на пола, което е неприемливо, нежелано и обидно. Това поведение може да бъде пасивно или активно и да се изразява във:
• Цинични шеги;
• Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно;
• Нежелани докосвания;
• Нежелано сексуално внимание;
• Обиди или подигравки от сексуално естество;
• Прекалено фамилиарничене;
• Показване на порнографски материали;
• Предложения за интимности с цел повишение в кариерата;
• Принуда за сексуални контакти;
• Изнасилване.
СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ НАД ДЕТЕ: сексуално общуване с дете, извършено от член на семейството или от човек, които се грижи за детето, съсед или непознат. Сексуалното насилие включва физическо проникване в тялото на детето (изнасилване или опит за изнасилване), както и всички други сексуализирани действия, като разголване на детето, опипване, “галене”, “игра” с половите органи, целувки, извършени по сексуален начин, блудство, въвличане в порнографски снимки и пр. Сексуалното насилие може да бъде комбинирано и с психическо насилие- съзнателно разголване пред детето, манипулиране чрез разговори на сексуални теми, употреба на цинизми, показване на порнографски материали. Децата, жертви на сексуално насилие могат да бъдат момичета или момчета от различна възраст.
ИЗНАСИЛВАНЕТО представлява насилствено сексуално проникване във влагалището или ануса на жертвата, извършена против нейното желание. Според тази дефиниция насилника и жертвата могат да бъдат от всеки пол. Също така за изнасилване се смятат случаите, при които жертвата е неспособна да даде съгласие поради наличие на умствена изостаналост, психоза, променено съзнание (при употреба на наркотици, алкохол или медикаменти), поради сън или наличие на заболяване. Изнасилването е вида насилие, при което жертвите най-рядко се обръщат за помощ към полицията или към психологическите центрове. Данните от малкото на брой жени, потърсили помощ, сочат, че обикновено насилникът е от най-близкото обкръжение на жертвата или поне я познава (според статистиката в 60- 80% от случаите). Далеч по-малко са случаите, при които жени са изнасилени от непознат. Много често насилниците подчиняват жертвите си чрез сплашване или подкупване. Целта е жертвата да обещае да не казва на никого за станалото. Ако извършителят е член на семейството или близък роднина, околните изпитват чувства на вина, което може да ги подтикне да прикриват станалото и да не назовават акта на сексуална злоупотреба.
ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ:
• Изнасилената жена е била изненадана неподготвена.
• Жената трябва да премине много пъти през спомена, за да няма връщане към ситуацията.
• Да се даде шанс на жената да продължи да има нормален сексуален живот.
• Жертвата винаги се самообвинява за случилото се.
• Тя остава с усещането, че светът е несигурно място и че хората, на които е разчитала не могат да и помогнат.
Фондация "Дива"


Още по темата:
Домашно насилие:
http://www.divafoundationbg.org/domesticviolence.shtml
"Как да бъдем полезни на човек, станал жертва на домашно насилие?": http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=135
Насилие над деца:
http://www.divafoundationbg.org/childrenviolence.shtml
Закон за защита срещу домашното насилие:
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135501151
Закони: http://bgrf.org/bg/?legislation
Ако сте жена или дете и сте обект на домашно насилие:
БЦДИ: www.bgrf.org , http://bgrf.org/bg/?links
Център "Надя": http://www.centrenadja.hit.bg
Фондация "Дива": http://www.divafoundationbg.org , http://www.divafoundationbg.org/crisiscenter.shtml
Без насилие!: http://nasilie.eu/ , форум: http://forum.nasilie.eu/
Помощ при домашно насилие: http://nasilie.eu/?cat=7
Национална телефонна линия за деца - 0800 19 100
Денонощна гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, преживели насилие: (02) 981 76 86_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пет Яну 20, 2012 9:11 am; мнението е било променяно общо 16 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ivanka Zaharieva
Психолог


Регистриран на: 05 Яну 2007
Мнения: 115
Местожителство: Димитровград, London

Пуснато на: Пон Юли 23, 2007 3:28 pm Заглавие: Домашното насилие Отговорете с цитат

МОН предостави в училищата подробен материал, с които бе запозната цялата училищна общност с видовете насилие и начините за разпознаване. Това беше много полезна крачка за подпомагане на отделите за Закрила на детето при разпознаването на подобни наранявания. Това е само една крачка, макар и много плаха, но е крачка напред. Домашното насилие битува в нашата действителност и никак не е за пренебрегване.Много са причините за да съществува като една от тях е свързана с модела,че боя е добър и лесен метод за възпитание. На насилие са подложени основно жените и децата, но за сега нямам информация за заведено дело срещу домашен насилник и то да е спечелено от жертвата. Много са причините за това,но най-напред това е личен проблем,в който жертвата да се изправи и противопостави на насилника, това е сериозна вътрешна борба, където старите модели: какво ще кажат хората, ще се изложа пред обществото или обществото ще ми се смее и т.н.? са сериозна пречка, но травмите от подобни отношения оставят трайни последствия, психически и здравословни. В крайна сметка, това е нашия избор и отговорност да се преборим с насилника или да оставим всичко да си върви по старому...


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Мар 14, 2008 3:56 pm Заглавие: Насилие над жени Отговорете с цитат

Цитат:
Домашното насилие - толкова много спотаена болка!

Защо едно човешко същество, ако може изобщо да се нарече човешко, смята че има правото и физическото надмощие да малтретира, тормози, унижава и потъпква достойнството на по слабия? Да руши семейните морални ценности и бавно и мъчително да отнема щастието и спокойствието на околните? Насилникът, най-често мъжът в семейството, страда от няколко неизлечими паразитни състояния - алкохолизъм, наркомания, комарджийство или е човек с психични отклонения. Причини за променливите настроения, за прибягването към алкохол, опиати, хазарт са безработицата, стресът, напрежението, финансовата нестабилност и още много други такива, които измъчват и всеки втори нормален човек. Но така е по лесно, да живееш на гърба на другия, вместо сам да се бориш с трудностите в живота. Постепенно слабият, поддал се на изкушенията човек, се превръща в жестоко, безчуствено и отричащо всичко нищожно и непотребно никому същество. Какво е да живееш в постоянен страх, болка и отвращение? Да не искаш да се прибереш в собствения си дом, да трепериш за децата си, свидетели на безкрайните семейни скандали и жесток побой. Да страдаш тихо и потайно от страх и срам някой да не разбере, опитвайки се да прикриеш синините, подпухналите и подути от плач очи, безкрайната си болка. Да търсиш помощ, утеха, подкрепа, пътя към спасението от този страшен кошмар. Аз самата израснах в такова семейство. Дори сега, след толкова години с неприкрита омраза и тъга си спомням нерадостното си детство, защото баща ми беше алкохолик. Тогава разводите не бяха така популярни и на тях се гледаше с лошо око. В училище децата на разведените родители бяха гонени, обиждани и унижавани. Така че, този вариант на бягство от насилника отпадаше. А майка ми се превърна в мъченица, опитвайки се да ни осигури нормален живот, с пълноценно семейство, жертвайки се за нашето щастие. Но детските очи всичко виждат, всичко разбират. Неведнъж сме си събирали багажа, за да избягаме от къщи, мислили сме и премисляли хиляди варианти за справяне с положението. Безмислено е да описвам многобройните зверства, на които сме били свидетели, картината е потресаваща. Те никога не спряха. Но затова пък един ден майка ми поиска развод. Естествено, пътят до свободата не беше лек. Изнесохме се бързо и в негово отсъствие, многократно прибягвахме до полицейска и съдебна помощ и така всичко приключи. Сега вече всеки си има свое семейство, радваме се на щастие, любов и разбирателство далеч от насилие, тормоз и страдание. Но вие, жени и майки, жертви на домашно насилие, не унивайте и не се примирявайте, не обричайте себе си и децата си на това, което преживях аз. То оставя трайни поражения на детската психика, а вас превръща в мъченица. Намерете сили, воля и кураж направете решителната крачка веднъж и завинаги. Потърсете специализирана помощ, вече има закон за защита на жертвите на домашно насилие и телефонна услуга за бързо отреагиране. Ако вие самите не поемете този риск, цял живот ще съжалявате за пропилените възможности.
Галина Милославова, БГ Репортер


Цитат:
Насилието над жените и реакциите им

Сама реших да дам отговор на въпроса, който ме затормозява. Сега ще питате кой въпрос? Този, който изпълва цялото ми съзнание. Една вечер, разхождайки се из тъмните благоевградски паркови алеи, станах нелеп свидетел на случка, поразила моето съзнание. Вървейки, видях една млада двойка, която се караше помежду си. Разнасяха се обиди, псувни и накрая последва удъра. Младата дама се обърна и зашлеви своя партньор, който я беше обидил жестоко. След малко се чуха викове и пред очите ми се развихри луд побой – мъжът я удряше, където му падне, без да се замисля за последствията за нея. Остави я да лежи на земята обляна в кръв и си тръгна, без да се обърне назад. Отидох да й помогна и извиках бърза помощ, която се отзова твърде бързо, за което съм благодарна. Придружих я до медицинския център, защото тя наистина не беше добре. По лицето й се наблюдаваха безброй кръвонасядания, едното й око беше с оток и почти затворено, горната устна беше сцепена, а докторите трудно спряха кръвта от носа й, който беше счупен, а лявата й ръка беше безпомощно увиснала до насиненото й тяло. Бях ужасена. Не бях виждала подобно нещо на живо и това ме потресе. Приемайки я в реанимация, докторите ми казаха, че това не е първият случай на побой над тази жена, която била майка на две деца. Просто нямала сили да напусне съпруга си, защото много го обичала. Тогава в главата си усетих, че нахлува кръв бързо, бързо. Не можех да повярвам, че това е истина. Той се гавреше с нея, а тя беше забравила, че може да съществува и без него, без да страда и да бъде подлагана на такъв тормоз. Тогава си припомних думите на една позната, че търпи действията на мъжа си заради децата. Изведнъж се замислих за тези хора и за техните нелепи оправдания. Как може да се оправдават с децата си при положение, че по този начин причиняват нелечима травма в съзнанието на децата си, а още повече, че средата, в която живеят не е здравословна за тях. И за всичко е виновен кой? Може би вината трябва да се търси в онези малодушни създания, които не се осмеляват да напуснат половинките си от страх. Тези жени не осъзнават, че след време децата им могат да станат същите чудовища като своите бащи, защото приемат техните действия като нещо нормално. А защо трябва да е така? Винаги съм се чудила на примирението на тези жени, които мълчат и в повечето случаи казват: ”Вината е в мен! Аз го предизвиках! Не постъпих както той ми каза!” Недейте да търсите вината в себе си, а вижте човека до себе си. Той не ограбва само вашия живот, но и този на децата ви и бъдещите им семейства.
Надя Христова, БГ Репортер


Цитат:
Как да се справим с агресията на партньора

Лошото настроение на единия от съпрузите веднага се отразява и на другия. Жените с години се учат как да се държат със раздразнените си съпрузи и много от тях не успяват да си създадат правилна стратегия на поведение в подобна ситуация. Какво да направи жената, когато нейният съпруг е разгневен? От голяма значение за стратегията на поведението с раздразнения мъж е причината за неговия гняв. Ако става дума за избухване в резултат на натрупани негативни незначителни емоции, най-правилното решение е да се отстраните. Нека той сам да решава емоционалните си проблеми, не е малък! От гледна точка на ефективността, така е по-добре: вие няма да поглъщате неговия негатив, а на него ще му мине по-бързо. По-лошо е, ако вашият съпруг е склонен към физическо или емоционално насилие и за разтоварване той задължително трябва да си излее гнева върху някого. В подобен момент на агресия вие трябва да действате според обстоятелствата, но този проблем може да бъде разрешен само чрез взимането на радикални мерки. Ако вие все още не сте се разделили със съпруга си и не сте в състояние да пренасочите неговия гняв върху други обекти - обичайните съвети няма да ви помогнат. Вие трябва да потърсите помощта на психолог, който да ви разкрие кои ваши качества провокират агресията у вашия съпруг и съответно пречат на вашата ефективна защита. Ако мъжът не е склонен да излее своята злост върху своето най-близко обкръжение, той може да ви нагруби и при наличието на проблеми, свързани с неговата работа. Най-лошото, което можете да направите в този случай, е да му отговорите. Оставете го на спокойствие – той се нуждае точно от това! Ако се опитвате да му обясните, че сте недоволни от неговото настроение, той ще се сърди вече на вас, а не на своя шеф или подчинените си. А точно това не ви е нужно. Ако искате да проявите към него някакво внимание (да го нахраните, прегърнете и т.н.), направете го, но мълчаливо. В никакъв случай не го разпитвайте и нищо не му разказвайте. Ако той иска да ви каже нещо – ще ви го каже. В такова състояние той не е способен да възприема информация за това, как е протекъл вашият ден. Eдинственият вариант за общуване е, ако вие наистина сте убедени, че можете конструктивно да му помогнете. Но и за такава помощ може да се говори когато кризата, свързана с лошото настроение, е отминала. Честа причина за мъжкото раздразнение са манипулациите и натиска от страна на жената. В подобна ситуация единственият реален начин за прекратяване на агресията е да прекратите настиска. Но ако мъжът се е ядосал страшно много, това означава, че вие или достатъчно дълго и силно сте оказвали натиск върху него, или че този инцидент се повтаря твърде често. А това означава, че той просто така няма да се успокои.
На всички е позната женската хитрина – първо добре да „пилим” на главата на мъжа, а след това с невинни очи и обида в гласа да попитаме: „Защо ми викаш? Какво съм винозна аз!”. Вие можете да се извините и да го убедите че повече няма да обсъждате този въпрос. Това практически е трудно осъществимо, след като една жена се е заловила с даден въпрос, тя ще го разнищва сериозно и дълго. Ако това е така, вие трябва да сте готови за пристъпи на ярост и скандали. Но в подобни случаи не трябва да казвате „аз нямам никаква вина”. И накрая, мъжът може да проявява агресивност без всякакви видими причини, просто защото вие го дразните. Тази агресия е симптоматична проява на дълбочината на проблемите във вашите взаимоотношения и не може да се преустанови с помощта на простите методи. Вие трябва или да се разделите, или да потърсите помощ от консултант по семейна психотерапия.
tiabg.com


Аз също съм на мнение, че по-добрият вариант за едно дете е да израсне с един родител и при по-скромни материални условия, отколкото с двама родители, но в среда на насилие! Не си обяснявам как има жени, които търпят години наред да бъдат бити, унижавани и малтретирани, а децата им да израстват в ад. В днешно време има и много организации за защита на тези жени._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пон Май 04, 2009 6:31 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
HJKL
Потребител


Регистриран на: 03 Фев 2008
Мнения: 22
Местожителство: Варна

Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 11:07 am Заглавие: Домашното насилие Отговорете с цитат

Никога не ми е минавало през ума ,че мога да се сблъскам лично с този проблем!
По стечение на обстоятелствата се запознах с видовете домашно насилие ,типажите на насилниците и други подробности от сферата на психологията!
Много е сложно и да не кажа страшно!
Благодаря и на форума ,че има открита такава тема!_________________
БЪДИ ЧОВЕК ! www.frde.org
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Авг 25, 2010 1:46 pm Заглавие: Потърсете помощ! Отговорете с цитат

Потърсете помощ! Exclamation

Асоциация "Анимус България"
ул. "Екзарх Йосиф" 85 (на ъгъла с ул. "11 Август")
София 1000
Тел./Факс: +359 2 9835205; 9835305; 9835405
e-mail:animus@animusassociation.org
Ако искате да уговорите среща със специалист, обадете се предварително всеки ден от 9.30 до 17.30 часа, без събота и неделя.
Телефоните са: 02/ 983 52 05, 02/ 983 53 05, 02/ 983 54 05
Ако имате нужда от спешна помощ, използвайте:
Горещата телефонна линия за пострадали от насилие
02/ 981 76 86- денонощно
http://www.animusassociation.org/

Сдружение ЦЕНТЪР "МАРИЯ"
0618.42.181
center_maria@abv. bg
http://www.centermaria.org/maria.php

ФОНДАЦИЯ ДИВА
ОТКРИТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ: +359 (032) 641946
КРИЗИСНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ: +359 (032) 641069
АДМИНИСТРАТИВЕН ТЕЛЕФОН: + 359 (032) 642335
E-mail: fgodiva_pl@yahoo.com
http://www.divafoundationbg.org

Сдружение "ПСИМБОЛ" - гр. Варна
Консултация с психолог
ул. "Кракра" 22 партер
052/616 212 10-14 часа
0877108111 (на тарифата на мобилният ви оператор)

Асоциация "SOS семейства в немилост" - Варна
052/ 60 96 77
Програми от грижи за жени и деца преживели домашно насилие. Консултации с психолог, психиатър и юрист. Помощ за жени пострадали от сексуално насилие и оцелели от трафик. Безплатна юридическа защита.

Център "Надя" - София
02/986 47 10
nadja@mbox.cit.bg
Предоставя подслон за жени и деца преживели домашно насилие. Психологически, юридически и психиатрични консултации за жени, преживели насилие.

Фондация "Джендър проект за България"
02/986 47 10
gender@bulnet.bg
Разработва кампании за борба с насилието над жени и равнопоставеността на половете. Работи за промяна на обществените нагласи по проблемите на равнопоставеността.

Асоциация "Деметра" - Бургас
056/ 84 35 91
Програми от грижи за жени и деца преживели насилие (домашно и сексуално насилие). Индивидуални консултации с психолог, социален работник, лекар и юрист. Програма за психологическа помощ на мъже имащи опит с насилие.
Безплатна юридическа защита

Фондация "Равноправие" - Силистра
086/ 22 978
Правна помощ и защита за жени преживели домашно и сексуално насилие.

Дамски клуб “Екатерина Каравелова”-Силистра
Ул. “Симеон Велики” 70 ПК 283
086/820 487
086/820 792

Център "Мария" - Горна Оряховица
0618/4 21 81
Помощ за жени, преживели домашно и сексуално насилие.Консултации с психолог, психиатър и юрист.

Социално - психологически център "Св. Козма и Дамян" - Велико Търново
062/2 37 70
Помощ за деца преживели насилие. Консултации с психолог, лекар и социален работник.

Център "Отворена врата" - Плевен
064/ 800 840
Помощ за жени преживели домашно, сексуално насилие и трафик на жени. Консултации с психолог, социален работник и юрист.

Женски клуб "Родопея" - Кърджали
0361/ 2 90 95
Кабинет за помощ на жени преживели насилие. Консултации с психолог, гинеколог и юрист.

Социално консултативен център - Самоков
0722/ 2 07 85
Помощ за жени преживели домашно насилие. Социално застъпничество и психологически консултации.

Фондация за грижи в oбщността “Дива” - Пловдив
032/642 335; 032/64 10 69
fgodiva@netvisio.net

Център “Вела”- Враца
092 сл. 62 40 40; 62 62 96
факс 092/2 11 96
vellacenter@abv.bg
Помощ за деца и жени преживели насилие. Консултации с лекари и социално застъпничество.

“Социално-консултативен център”към ООСП - Кюстендил
Кюстендил 2500
Ул. “Ракла” 3
078/5 20 38

Асоциация “Ная”- Търговище
7700 Ул. “Пирин” 12, ап. 19, ет. 3
Naia@usa.com

Сдружение “Клуб Перспективи” - Стара Загора
6003 Ул. “Д-р Т. Стоянович” 7 Ап. 5
042/5 44 67
club_perspektives@hotmail.com

Сдружение “Алтернатива 55” - Стара Загора
042/66 33 35

Фондация "Вита” - Добрич
058/2 95 85
vita@mail.bg

Гореща линия за помощ и подкрепа на деца, юноши и родители:
тел.: (02)958 50 00

Център за психологическо консултиране и подпомагане на деца и юноши:
тел.: (02)858 51 37

Денонощна гореща линия за жени, юноши и деца, преживели насилие:
тел. (02)981 76 86

Център за работа с безнадзорни деца "Вяра, Надежда и Любов":
тел.: (02)936 00 11

Проект "Без насилие": http://nasilie.eu
Контакти: http://nasilie.eu/?page_id=37
Помощ при домашно насилие: http://nasilie.eu/?cat=7

БЧК - Телефон на доверието:
София - (02) 963-24-44
Пловдив - (032) 61-51
Русе - (082) 23-60-00
Ямбол - (046) 32-904

Дружество за защита на детето:
Адрес: София 1000, ул. А. Кънчев № 2
Телефон: (02) 800267

Държавна агенция за защита на детето:
www.sacp.government.bg

Комплекс за Социални Услуги за деца и семейства - Шумен
054/ 850 777
Горещ телефон - 0800-14-800 БТК (Достъпът от цялата страна на тел. 0800-14-800 е на цената на един телефонен импулс. )_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Съб Яну 21, 2012 2:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Яну 21, 2012 2:33 pm Заглавие: Домашното насилие Отговорете с цитат

Потърси помощ, ако твоят партньор!

Опитва се да те изолира от семейството и приятелите ти и има склонност да се държи с теб като със своя собственост. Обвинява те, че му изневеряваш и че флиртуваш с други мъже.
Иска да те контролира.
Обсебва цялото ти време и контролира финансите, колата и дейностите, в които участваш.
Държи той да е шефът.
Иска винаги той да е прав, да печели или да командва.
Манипулира те.
Възможно е да ти казва, че си луда или глупава, така че сама да се обвиняваш за държанието му към теб.
На настроения е.
Прескача от едната крайност в другата – от агресия и насилие към извинения и обяснения в любов, след като се е държал зле с теб.
Непостоянен е.
Действията не отговарят на думите му – нарушава обещанията си или казва, че те обича, а след това те наранява физически или вербално.
Отмъстителен е.
Емоционално агресивният мъж може да те лишава от секс, пари или емоционална близост, за да те накаже.
Арогантен е.
Насилниците не смятат, че нещо не им е наред, затова обикновено не желаят да получават помощ от специалисти.
Не уважава жените.
Агресорите не показват никакво уважение към нежния пол, включително към майките, сестрите или колежките си.
Има насилническо минало.
За съжаление този тип мъже всъщност повтарят вече видяно поведение в живота си – те самите също може да са били обект на насилие в миналото.
Често пъти те търсят жени, които са склонни да се подчиняват и смятат, че могат лесно да ги манипулират и контролират.

За повече информация: http://nasilie.eu/_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Мар 25, 2012 7:56 am Заглавие: Трафик на млади жени Отговорете с цитат

Филмче за трафика на жени:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=unyHD9hCJHM_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Май 19, 2012 10:52 am Заглавие: Важно! Отговорете с цитат

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ И КАК СЕ ПРИЛАГА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ

1. Какво е домашно насилие?
Домашно насилие е всяко действие, което представлява акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.
Както виждаме, актът на домашно насилие не е само физически. Ако сте насилени сексуално, ако ви заплашват устно или по телефона, ако ви обиждат, вземат ви ключовете от колата, не ви пускат да излизате от вкъщи, заплашват вашата сестра или вашето дете, заплашват ви, че ще ви вземат децата, взимат ви парите и т.н. – всичко това представлява акт на насилие.

2. Кои лица могат да се ползват от мерките предвидени в закона?
Ако вие сте жертва на насилие от: съпруг; бивш съпруг; родител; партньор, с когото живеете или сте живели на семейни начала; лице, от което имате дете; дете или внук; първи братовчед; брат или сестра; чичо; леля; свекъри, свекърви, тъстове, тъщи; заварено дете; втора майка или баща; брат или сестра на съпруг; лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.

3. Кой може да подаде молба за зашита от домашно насилие?
Такава молба може да подаде лице, което е навършило 14 години; брат, сестра или родител на пострадалото лице; настойник или попечител на пострадалото лице, както и директора на дирекция “Социално подпомагане”, когато пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е с увреждания.

4. Къде се подава молбата?
Молбата се подава в районен съд по местоживеене на пострадалото лице. Не се дължи държавна такса. Делото се насрочва не по-късно от един месец от датата на подаване на молбата. Когато молбата съдържа данни за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице, районният съд в закрито заседание без призоваване на страните издава заповед за незабавна защита в срок до 24 часа от получаването на молбата. Заповедта за незабавна защита не подлежи на обжалване и има действие до издаването на заповедта за защита или на отказа на съда.

5. В какъв срок трябва да се подаде молбата?
Молбата се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие.

6. Какво трябва да съдържа молбата?
Трите имена, ЕГН, адрес на пострадалото лице, имената и настоящия адрес на извършителя или друг адрес, на който може да бъде призован, включително телефон и факс; данни за семейната, родствената или фактическата връзка между пострадалото лице и извършителя; датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за извършеното домашно насилие; подпис; декларация от молителя за извършеното насилие. Съдът по искане на молителя служебно изисква за извършителя справка за съдимост, справка за наложени мерки по този закон и удостоверение дали се води на психиатричен отчет. Ако пострадалото лице не желае да разкрива адреса си, може да посочи друг адрес за съобщения и призовки.

7. Как да докажем пред съда, че сме жертва на домашно насилие?
В закона е предвидено, че молителят представя декларация за извършеното насилие. Но това рядко е достатъчно. Хубаво е да имате свидетел – съсед, роднина, приятел, колега и т..н. Доказателство е и медицинско свидетелство, ако акта на насилие е бил физически или сексуален. Важно е да знаете, че съгласно чл.4, ал.3 от Закона за защита от домашно насилие, по искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие. Доказателство са също и протоколите, докладите и други актове, издадени от дирекциите „Социално подпомагане“, от лекари, както и от психолози, консултирали пострадалото лице; протоколи или други документи от МВР, свидетелстващи за извършено домашно насилие.

8. Какви мерки за защита налага съда?
Задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие; отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда; забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда; временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето; задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми.

9. Как се изпълняват мерките за защита наложени от съда?
Ако съдът е наложил мярка “отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище” и извършителя не я изпълни доброволно, той се отстранява принудително от жилището със съдействието на полицейските органи.
Ако са наложени мерки, с които се задължава извършителя да не извършва насилие и забрана извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата му, местата за отдих и той не изпълнява наложените мерки, тогава пострадалото лице сигнализира полицейските органи, който констатират нарушението, задържат нарушителя и уведомяват прокуратурата.
Гореописаните мерки се налагат от съда за срок от 3 до 18 месеца.
Важно е да се знае, че отговорността по този закон не изключва гражданската, административнонаказателната и наказателната отговорност на извършителя. Казано на разбираем език, това значи, че можете да пуснете жалба и в прокуратурата за извършено престъпление спрямо вас. Например заплаха за саморазправа с вас или заплаха за саморазправа с ваши близки, заключване в къщи, телесна повреда, сексуално насилие, отвличане, заразяване с венерическа болест, принуда, чрез сила и/или заплаха да извършите каквото и да било действие, против вашата воля.
Можете да образувате и гражданско дело за претърпени вреди и обезщетение, за развод, за упражняване на родителски права, ако не сте в брак.
При дело за развод или дело за упражняване на родителски права, ако има издадена заповед за защита по реда на закона за защита от домашно насилие, същата се взема предвид от съда и е повод за налагане на привременни мерки. Привременни мерки значи, че съда предварително ще постанови например с кого и къде да живее детето до приключването на делото.
Статистика за делата по ЗЗДН през 2010г. – Софийски районен съд
През 2010 г. най-голям ръст от всички дела спрямо 2009 г. са отбелязали молбите за защита от домашно насилие – 601 срещу 525 за 2009 г. През 2008 г. молбите от този вид са били 473 дела. През 2010 г. са приключени 659 дела, докато за 2009 г. приключените дела по ЗЗДН са 477 дела, а през 2008 г. – 438 дела.

автор: адв. Милена Миткова
http://nasilie.eu_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Защита правата на детето. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov