Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Игри за деца в начална училищна възраст

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Ученици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Авг 03, 2011 8:38 pm Заглавие: Игри за деца в начална училищна възраст Отговорете с цитат

Игри с думи

Верига от думи

Сигурно много от вас знаят играта, при която се съставя верига от думи – последната буква на една дума е първа в следващата (например: остроВ-ВелосипеД-ДървО-ОвцА-Автомобил... Това е чудесна игра, увлича и забавлява. А за да е по-интересно, ограничете думите в някаква определена тема, например само думи, свързани с готвене – черпаК-КотлоН-НоЖ-Желатин и др. Задайте темата и засечете времето – около 5 минути. Играта може да се организира и така – участват два отбора и всеки от тях да работи в група, а може един да каже една дума, друг да му отговори и така нататък. Който не може да отговори, изгаря.

Двайсет думи

Необходим е молив и лист хартия. Всеки трябва да напише 20 думи. Не е много лесно, защото условието е във всички думи да се използва само една и съща гласна- И например: „кит”, „триъгълник”, „телевизор” и т.н. За 10 минути участниците могат да запишат думите, за които се досещат. Когато времето изтече, се преброяват буквите „И”. Печели този, които е написал най-много думи, съдържащи буквата „И”. Ако има дума, която не съдържа тази гласна, тя разбира се, се задрасква.

Да или Не

Този, който води играта си намисля една дума, а играещите по ред задават въпроси, на които може да се отговори само с „Да” или с „Не”. Този, който познае намислената дума, печели. Взема се някаква дълга дума. Задачата на всеки от участниците е да състави колкото се може повече думи от буквите на дългата дума. Например – от „трактор” може да се измислят: тор, рак, рок, ток.

Градове и държави

Тази игра е своеобразен урок по георгафия. Може да се ограничи до градове в България или пък да се играе с държави. Зависи от подготовката и желанието на участниците. Всеки си разчертава таблица с две колони, в едната са числата от 1 до 5, а в другата празни места за писане.
Един от участниците започва да казва наум азбуката, друг казва „Стоп!” С буквата на която е спряно, всички започват да запълват таблицата с градове или държави, започващи с указаната буква. Който първи запълни таблицата, сигнализира и всички спират. С 10 точки се оценява град или държава, която никой друг не е посочил, а с 5 точки – дума, която е използвана от повече от един участник._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пет Юли 06, 2012 6:35 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Юли 06, 2012 6:31 am Заглавие: Компютърни игри Отговорете с цитат

Какво положително влияние могат да окажат компютърните игри на децата?

Всъщност има поне 9 причини, които могат да ви удивят:

1. Образование
Може ли една игра да образова детето? Професор James Paul пише няколко книги по този повод. Всъщност пише и увода за "Don't Bother Me Mom - I'm Learning!" ("Не ме притеснявай мамо, аз уча!"). Действително всяка компютърна игра изисква добра памет и умение да се чете и да се мисли логически. Преди да започне да играе, детето трябва да научи правилата, да ги запомни и да ги ползва. Симулаторите (реални събития от живота като игра) съща са обучаващи. От такива игри като "Веселата ферма", "Плажен рай" или любимата на много "големи деца" "Цивилизация" може да се научи много. От умения да се планира, разполага с ограничен капитал, през световната история, откритията на учените, които са толкова важни за развитието на човечеството. В световете, които детето трябва да моделира играейки има собствена икономика, която детето само изучава и се учи от грешките си.
Освен всичко останало, тъй като тези игри не са преведени на български език, детето научава чужд език.

2. Четене
Някои игри изискват умения да се чете за да можете успешно да я играете. Обикновено това са игри от типа "търсене на предмети" (hidden-object). По този начин може да насърчите детето да се научи да чете, за да прочита думата за предмета, който трябва да се намери. Това е перфектна мотивация!

3. Балсам срещу пренатоварване
Ако сте разграфили целия ден на детето си – училище, извънкласни занимания (спорт, кръжоци), компютърната игра може само да му помогне да намали цялото това напрежение. В играта детето се чувства като владетел на света, измисля си свои правила, което е много интересно и вълнуващо за него.

4. Безопасност
Много родители се страхуват от опасностите на улицата, като започнете с най-малкото – кърлежи по горите и стигнете до сексуалното насилие и наркоманията. Затова предпочитат детето им да е пред очите, в къщи. Последните изследвания наистина показват че прекаленото застояване пред компютъра може да доведе до изкривяване на крайниците, но при умерен режим на занимания, пълноценна храна и редовни разходки сред природата, това са безсмислени притеснения.

5. Координация
Най-очевидната полза от такива игри е развитието на координацията. Умение бързо да се вземат решения и скоростна реакция – това са едно от най-важните неща за повечето игри. Освен това игрите помагат да се ориентира детето добре в пространството. Много неврохирурзи считат, че за по-бързо възстановяване след операция са подходящи тренировки на пръстите, с помощта на компютърни игри.

6. Съревнование
Много деца не са съвсем силни в областите, в които ние по default се съревноваваме. При това във всеки от нас има малка доза конкурентно съперничество. Играта помага на детето да се конкурира в различни ситуации. За родителя може да е безсмислено да се събират бонуси например, но това е важно за детето.

7. Устрем към победа
Компютърните игри разкриват на детето нови светове, чрез които те развиват своя навик на мислене и интелект. А да гони победата - това е много важно за детето. Ако мислите че то губи социалните си контакти, производителите на игри са помислили и за това (Farm Villе - Facebook).

8. Излекуване
Играта може да помогне да детето за намаляване на стреса преди операция или да му помогне по-бързо да се справи с болка или болест. Някой хора могат да нарекат това "отвличане от реалността", но независимо от това как ще го наречете, играта е ефективен начин срещу болката. И това не важи само за деца, но и за възрастни.

9. Социализация
Играта може да влезе в роля на обединяващ фактор за семейството. Много игри позволяват да се играе едновременно от няколко души. Може да се съберете цялото семейство някоя вечер и да играете заедно. Много хора се присъединяват във виртуални клубове и играят в интернет. Така че може да се запознаете с хора от другата страна на Земята._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Юли 06, 2012 6:34 am Заглавие: Игри и занимания без TV или Отговорете с цитат

Игри и занимания без TV или PC

АРТ занимания:
1. Пластилин или Play-Doh.
2. Рисуване с пръсти.
3. Помогнете на детето да нарисува маска на извънземно.
4. Рисувайте – навсякъде и върху всичко.
5. Апликации. Включете различни материали в апликациите – естествени, хартия, плат и т.н.
6. Слушане на музика, танци.
7. Направете картички и изненадайте с тях роднините.
8. Организирайте модно ревю. Момиченцата обожават да се преобличат и да показват новите си дрешки.
9. Направете заедно хербарий.
10. Предложете на детето да посвири на музикален инструмент. Ако го влече – организирайте концерт сред познати и роднини.
11. Изрежете от различни вестници и списания на снимки и направете смешен монтаж.
12. Изрежете от брошурите с които са пълни пощенските кутии различни стоки и си направете магазин.
13. Направете си домашен куклен театър.
14. Изработете малки куклички за т.13.
15. Дайте на детето фотоапарат и го провокирайте да направи фотосесия.
16. Направете бижута. С всевъзможни прежди, копчета, конци.
17. Рисуване с тебешир на открито.
18. Моделирайте с глина.
19. Направете къщичка или камионче от кашон и цветна хартия.
20. Направете корабче от хартия и го пуснете във ваната (реката, езерото, фонтана).
21. Направете хартиени самолетчета.
22. Направете печати (от картоф, ябълка.
23. Направете къщичка за птици.
24. Сгответе нещо нестандартно и го поднесете по интересен начин.

Подвижни занимания:
1. Да си поиграете заедно в детската стая с играчките на детето.
2. Сапунени балончета.
3. Игра навън – на площадката (на улицата, в квартала). Насърчавайте детето да излиза на въздух.
4. Излезте на разходка в парка.
5. Разходете се по плажната ивица (за Черноморието).
6. Включете детето в домакинската работа. То трябва да свикне и да придобие навици.
7. Весела баня. Ако разполагате с вана – само с помощта на пастели или бои за вана, снежинки или пяна – ще осигурите няколко незабравими часове на детето. Ако е лятото – може да опитате с корито на двора (на голям балкон).
8. Идете да поплувате. Децата обичат да се плицуркат в басейна.
9. През лятото може да се пръскате с вода на двора (с маркуч, пръскачка, воден пистолет).
10. Разходете кучето, ако имате такова. Нека детето свикне на отговорност.
11. Карайте колело. Подходящо е за всички възрасти.
12. Предложете на детето да кара ролери.
13. Предложете на детето да кара скейтборд.
14. Ако е зима – изкарайте шейната. Децата обожават да се пързалят.
15. Ако е зима – направете снежен човек.
16. Посадете си малка лехичка с цветенца или цвете и се грижете за него.
17. Предложете на детето да върти обръч.
18. Скачане на ластик. Покажете му как се играе Ема-еса-са, еса-са, пи-пи-а.
19. Скачане на въже.
20. Играйте федербал.
21. Играйте "Обичаш ли, обичаш ли?" – игра с топка, която единия играч подава на другия, питайки го дали обича нещо.
22. Игра с хвърчило.
23. Излезте на разходка сред природата.
24. Организирайте пикник навън.
Логически занимания:
1. Четене. Насърчавайте четенето на книги, за да го превърнете в навик. Ако детето е все още малко, четете му редовно вие.
2. Измислете заедно история и я развивайте във времето.
3. Помогнете на детето да представи (изиграе) измислената история от т.8 пред баба и дядо или друга публика.
4. Играйте настолни игри. Вярно че са стари, но незаменими за развитие на логиката.
5. Пъзели - 2D, 3D.
6. Сглобяване на къщи, самолети, животни по макет.
7. Научете (прочетете) и разкажете на детето забавни научни факти.
8. Забавни експерименти. Може да прочете за тях в Интернет, да си купите книжки.
9. Оригами. Разгледайте за идеи в Интернет.
10. Играйте на карти, научете детето на пасианси.
11. Детско судоку._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kamelia_ivanov
Потребител


Регистриран на: 05 Апр 2014
Мнения: 17

Пуснато на: Пет Апр 11, 2014 4:25 pm Заглавие: Игри за деца в начална училищна възраст Отговорете с цитат

Тези игри са много занимателни Smile


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Ученици Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov