Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум

Майчино "вманиачаване"

Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Татко"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Георги
Потребител

Пуснато на: Нед Окт 03, 2010 7:27 pm Заглавие: Майчино "вманиачаване" Отговорете с цитат

Здравейте, попаднах на този форум и виждам, че тук всеки може да получи сериозен и компетентен отговор. Не зная дали правилно съм озаглавил темата, но не мога да намеря по- точно наименование на проблема си. Женен съм от 10 години, имаме две деца на 10 и на 6 години и откакто децата се появиха аз не съществувам за съпругата си, цялото й внимание е върху тях, няма доверие на никого и иска само и единствено тя да се грижи и занимава с тях, постоянно е до и около тях, не ги оставя и за миг сами, с тях играе и неща като съпружески взаимоотношения или професионална реализация за нея са на втора линия, дори нямат място в живота й, защото тя е обсебена от мисълта за децата. Не си спомням от кога не сме вечеряли заедно, от кога дори не сме правили нормален секс, защото не спим заедно, тя спи с децата. Зная, че майчината обич е нещо голямо, аз също обичам децата си, но не мисля че всичко това е нормално и моля за съвет как да постъпя, защото всичко това много ни изнервя и дистанцира. Благодаря!

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Вероника Иванова
Психолог

Пуснато на: Пон Окт 04, 2010 12:33 pm Заглавие: Майчино "вманиачаване" Отговорете с цитат

Здравейте, много е трудно, а мисля и вредно да се даде съвет без да сме наясно със ситуацията.Единственото, което ми хрумва -освен разбира се посещение при психотерапевт-фамилен, вече има и такива, то това е комуникация.Но не комуникация в стил-Ти правиш това и това, ти си вманиачена в децата,а тръгвайки от "Аз"-от собствените си чувства.Например опитайте за себе си да напишете горното, но започвайки всяко изречение с "Аз се чувствам...., когато правиш....... и бих искал да променим".Но без нападки и и обвинения, те само ще засилят конфликта.Можете да потърсите и координати на специалисти, които работят в сферата на фамилната терапия.Успех!

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Пон Окт 04, 2010 1:54 pm Заглавие: Здравейте! Отговорете с цитат

В интерес на истината, познавам такъв тип майки, както и другата крайност- майки неразвили родителско чувсто и нпр. изоставили децата си. Мисля, че семейна консултация с психолог и разговори между вас двамата от позицията описана от Вероника Иванова биха дали положителен резултат.

Намирам за много полезна по темата статията "Прекалената грижа за децата е вредна" от Симеон Илиев

Цитат:
Т.нар. хиперопека, т.е. прекомерната грижа за децата, е вредна за тяхното развитие, както всичко, в което е изгубена мярката, твърдят специалистите. Когато родителите обкръжават детето с повишено внимание, защитават го дори при липса на реална опасност, постоянно го държат близо до себе си, за да контролират всичко, което прави, те всъщност го лишават от възможността да се учи самостоятелно да преодолява трудностите. Като резултат от такова поведение на родителите, детето се приучва във всяка проблемна ситуация да чака помощ от възрастните. Преди всичко хиперопеката се среща при майки с т.н. астеничен тип нервна система, които запълват потребността от привързаност и любов преди всичко в самите себе си, въпреки че не осъзнават това или не желаят да го признаят. Има и майки, които постоянно изпитват страх за своето дете, натрапчиви опасения за неговия живот, здраве и благополучие. Те често могат да бъдат видени при всякакви лекари, а ако бъде открит някакъв здравословен проблем, изпадат в паника и вземат свърхмерки, които в повечето случаи носят повече вреда отколкото полза.
С какво е особено опасна хиперопеката?
Преди всичко тя може да доведе до зависимост, инфалтилност, неувереност на детето в себе си и други неприятни последици. Ако детето е научено на постоянен контрол, то започва да изпитва непрекъсната нужда от него. Децата още на 6-7 години трябва да се научат на самостоятелност при изпълняване на домашните упражнения, а не да бъдат под постоянен контрол. Ако това не се случи, в училище детето започва да преживява и нервничи, да се съмнява във всичко, което прави и да търси друг, под чийто контрол да върши всичко При мнителните деца често се наблюдават и нервни сривове. Ето защо контролът на родителите над собственото им поведение спрямо детето и опитът да не налагат своя авторитет са особено важни за това детето да расте самостоятелно, независимо и уверено в себе си.

Последната промяна е направена от Мариана на Вто Окт 19, 2010 11:25 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ivanka Zaharieva
Психолог

Местожителство: Димитровград, London

Пуснато на: Съб Окт 16, 2010 9:09 am Заглавие: Майчино "вманиачаване" Отговорете с цитат

Здравейте, този тип семейни отношения се отразяват на развитието и възпитанието на децата. За да има правилно развитие трява да има хармонични взаимоотношения между съпрузите. Това "вкопчване" в децата е като форма на бягство, но от какво само майката знае. Подкрепям мнението за специализирана консултация, но трябва да има желание и разбиране от страна на майката,че трябва да промени поведението си в името и за доброто на цялото сенейство.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
Ivanka Zaharieva
Психолог

Местожителство: Димитровград, London

Пуснато на: Чет Мар 22, 2012 10:00 am Заглавие: Майчино "вманиачаване" Отговорете с цитат

Здравейте, имам предложение относно потребителите на сайта, когато задават въпроси към специалистите и искат отговори по конкретни въпроси, да имаме и обратна връзка.Да споделят какво са направили или не,как са постъпили или дали са посетили специалисти,които са им помогнали. Зная,че това не е лесно,но е важно за да протича комуникацията и ние да сме наясно кое е работещо и кое не. Решенията ги вземате Вие, които поставяте въпросите.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Клуб "Татко" Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Google