Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Защо трябва да работим легално?! Трудов договор.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Защита правата на детето.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 5:32 pm Заглавие: Защо трябва да работим легално?! Трудов договор. Отговорете с цитат

Защо трябва да работим легално?

Само за последните три-четири години от 11.8% безработицата спадна до 5.97%, което е с около 2 % по-малко, отколкото средната за ЕС. Истината е, че тенденцията в България се променя, вече има дефицит на работна ръка, а не на работни места.
Ето защо работещите млади хора или тези, които за пръв път постъпват на работа трябва да познават и все повече да търсят своите права пред работодателите.
Когато работим без трудов договор, или с договор, но при възнаграждение по-ниско от реално получаваното, се лишаваме от много възможности, които ни се полагат по закон:
Да бъдем социално и здравно осигурени!
Представете си, че счупите крака си, това автоматично ви прави нетрудоспособен за период от 1 месец например. Ако нямате трудов договор, това може да коства не само здравето, но и работата ви, никой не може да спре вашия работодател да намери някой друг на ваше място. Ако се осигурявате, трудовият договор ще гарантира вашето работно място и държавата ще ви изплати 80 % от месечната ви заплата докато боледувате.
Това е така, защото на всеки осигурен се полага парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване в размер на 80% от брутната му заплата, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер от 90 на сто.
Ако се осигурявате, трудовият договор ви гарантира посещение при лекар и медицинска помощ.
Трудовият договор ви гарантира и защита при безработица с правото на обезщетение в период от 4 до 12 месеца в зависимост от това, колко дълго сте бил осигурен.
Да имаме право на платен годишен отпуск!
Всеки работещ има право на 20 дни платен годишен отпуск след натрупването на 8 месеца стаж, ако никога преди това не е работил или не сте се осигурявал.
Всеки работещ студент има право на 25/платени/ дни за взимане на изпити + 20 дни годишен платен отпуск.
Да получим правото на пенсия!
За много от младите хора в България моментът на пенсионирането седи отдалечен във времето. Социологическо проучване сред маладежи между 18 и 30 години в Европа показва, че за 90 % от анкетираните е абсолютно нормално да започнат да влагат в пенсията си още от момента, в който започнат да работят. Освен, че по този начин осигуряват бъдещето си.
Да трупаме трудов стаж и да израстваме в кариерата!
Какво ще се случи, ако искате да смените сегашната си работата и да отидете на по-добра позиция с по-добро заплащане? Почти сигурно е, че новият ви работодател ще изисква от вас поне от 1 до 5 години трудов стаж. Как ще го докажете, ако не се осигурявате? И дори да се осигурявате, но на по-нисък от реалния ви доход, много вероятно е в трудовия ви договор да не е упомената реалната позиция, която сте заемали.
Да излезем в майчинство!
По закон на майката се изплаща 90 % от осигурителния й доход всеки месец / за период от 315 дни, от които 45 преди раждането След изтичане на този период имате право на обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2 г. на детето.
Изплащанията не се извършват от вашия работодател, както беше до преди една година, а от НОИ /Национален осигурителен институт/ www.noi.bg
Да имаме възможност да теглим кредити и да пазаруваме на лизинг!
За всеки човек и особено за младите, идва момент, когато искат да бъдат самостоятелни да имат свое собствено жилище, кола и тн. Има много хора, които желаят да изтеглят кредити, например, за да могат да продължат обучението си. Почти невъзможно е да изтеглите кредит, ако не се осигурявате. Разибира се, ако се осигурявате върху реално получаваната заплата, шансовете ви нарастват.
Ценете себе си и труда си! Не мислете само за утрешния ден, мислете за своето бъдеще и за бъдещето на децата ни!
РАБОТЕТЕ ЛЕГАЛНО!
Уважаеми работещи и работодатели, регламентираното полагане на труд слага в ред една цяла система, като това се предава автоматично и на другите системи в обществото - данъците, осигуровките - респективно пенсиите и здравеопазването.

Трудов договор-защо ни е нужен?

Трудовите отношения между работника или служителя и работодателя, както и други отношения, непосредствено свързани с тях, са уредени в Кодекса на труда (КТ). Отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения. Разпоредбите на КТ се прилагат за всички трудови правоотношения с български и смесени предприятия в страната, както и за трудови правоотношения на български граждани с чужди предприятия в страната или с български предприятия в чужбина, доколкото не е предвидено друго в закон или в международен договор, по който страна е Република България. Трудовият договор между работника или служителя и работодателя се сключва преди постъпването на работа, задължително в писмена форма. В тридневен срок от сключването или изменението на трудовия договор и в седемдневен срок от неговото прекратяване работодателят или упълномощено от него лице е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Режимът на регистрация на трудовите договори е разписан в чл.62 и чл.63 от КТ и в издадената въз основа на тях Наредба № 5/29.02.2002 г. на Министерството на труда и социалната политика. Регистрацията на трудовите договори има охранителен характер по отношение на трудовите и осигурителните права на работниците и служителите. Цялостният контрол по спазване на разпоредбите на КТ е възложен на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” към министъра на труда и социалната политика. Ако се съгласявате да работите без сключен писмен трудов договор, губите закрилата на трудовите права, която КТ предоставя на работещите по трудово правоотношение лица:
* Право да получавате уговореното трудово възнаграждение;
* Право на установеното работно време с нормална продължителност до 8 часа;
* Право на заплащане с увеличение на положения нощен труд;
* Право на трудово възнаграждение в увеличен размер за положен извънреден труд;
* Право на заплащане в удвоен размер за работа през дните на официалните празници;
* Право на платен годишен отпуск не по - малък от 20 работни дни;
* Право на неплатен годишен отпуск, който в размер до 30 работни дни се признава за трудов стаж;
* Право на отпуск за временна нетрудоспособност;
* Право на отпуск поради бременност, раждане и осиновяване в размер за период от 315 дни, от които 45 преди раждането. След изтичане на този период имате право на обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2 г. на детето.
* Право на отпуск за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст;
* Право на парични обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение в зависимост от основанието за прекратяването;
* Право на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

За повече информация и сигнали: www.socialni.bg_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Защита правата на детето. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov