Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум

Цезарово сечение

Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Бременност и раждане.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Нед Юни 22, 2008 12:08 pm Заглавие: Цезарово сечение Отговорете с цитат

Цезарово сечение

Цезаровото сечение (секцио) е акушерска операция, при която бебето се ражда след хирургическо отваряне на матката по коремен път. Най-напред се прави малък разрез на коремната стена в областта непосредствено над срамната кост. След това се срязва маточната стена напречно в долната й част. Бебето се изважда през направения разрез, след това се изважда и плацентата.

Колко време продължава операцията?
Отварянето на коремната и маточната стена и изваждането на бебето продължава около 10 минути. Зашиването на разреза продължава около 40 минути, тъй като се шият различните слоеве на разрязаната тъкан.

В кои случаи цезаровото сечение се планира предварително?
Планирано цезарово сечение се прави при тесен таз, при предлежание на плацентата, при седалищно предлежание на едър плод, при диабет, при бременност след продължително безплодие. Насочването за раждане става от личния акушер-гинеколог. При планирано цезарово сечение жената трябва да постъпи за раждане 10 дена преди термина.
Решение за цезарово сечение може да се вземе и по време на раждането по причини, изходящи както от майката, така и от плода.

Колко време след операцията жената се възстановява?
Възстановяването е различно по време и зависи от начина на обезболяване, времетраенето на операцията и общото състояние на жената преди операцията. След обща анестезия "излизането" от упойка се определя главно от времето за възстановяване на съзнанието и възможността за контрол на тялото. Сетивността обикновено се възвръща равномерно по цялото тяло. При регионалните техники (спинална и епидурална аналгезия) процесът на възстановяване има следните особености :
-съзнанието обикновено е запазено и жената може да контролира важните за нея рефлекси
-обезболяването настъпва по възходящ път и отзвучава в обратен ред, т.е. зоните, които са обезболени последни, първи възстановяват сетивността си, а частите от тялото, където аналгезията е настъпила най-напред, се възстановяват последни - това обикновено са ходилата.
Различните видове сетивност се възстановяват за различен период - чувството за топло и студено може да липсва дори при напълно възстановено усещане за болка. Ето защо винаги трябва да се внимава при допир със студени и топли предмети. Дори след възстановяването на усещането за болка, малките съдове в областта на анестезията са разширени и парализирани. Изправянето или опитът за ходене може да доведе до световъртеж и колапс. Обикновено раздвижването на жената може да започне около 24 часа след операцията.

Колко дни след операцията майката може да започне да се грижи за своето бебе?
Обикновено това става възможно след 3-ия ден. Тъй като възстановяването е постепенен процес, то и участието на майката в грижите за детето трябва да се увеличава постепенно.

Колко дни след раждането става изписването от родилния дом?
Ако следоперативният период протече без усложнения, изписването става на 7-ия ден, когато се свалят конците на оперативната рана.

Какви грижи са необходими за оперативната рана?
Раната се почиства с дезинфекционен разтвор или прах. При необходимост се прилага местно и антибиотичен разтвор. Ежедневно или през ден се прави стерилна превръзка.

Как протича следващо раждане след прекарано раждане с цезарово
сечение?
След прекарано цезарово сечение жената може да роди и вагинално, ако няма отново показания за цезарово сечение. През цялата следваща бременност жената се нуждае от внимателно медицинско наблюдение.

Психологически проблеми след прекарано цезарово сечение:
Възможно е жената, родила чрез цезарово сечение, да изпита угризения, че не се е справила с раждането по естествен път. За съжаление, това е последствиe на една с поколения насаждана заблуда - че жената трябва да изживее болката при раждането.
Ако ви предстои да родите или сте родила чрез цезарово сечение, трябва да сте спокойна за развитието на своето бебе - оперативното раждане няма да му се отрази неблагоприятно

Из специализирания електронен печат

Последната промяна е направена от Мариана на Сря Мар 25, 2009 4:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zozima
Потребител

Местожителство: Sofia

Пуснато на: Вто Мар 24, 2009 8:49 pm Заглавие: Re: Цезарово сечение Отговорете с цитат

Мариана Тодорова написа:
Цезарово сечение
Психологически проблеми след прекарано цезарово сечение:
Възможно е жената, родила чрез цезарово сечение, да изпита угризения, че не се е справила с раждането по естествен път. За съжаление, това е последствиe на една с поколения насаждана заблуда - че жената трябва да изживее болката при раждането. Ако ви предстои да родите или сте родила чрез цезарово сечение, трябва да сте спокойна за развитието на своето бебе - оперативното раждане няма да му се отрази неблагоприятно

Много се извинявам, но от казаното по-горе излиза, че майките като мен, които се измъчваме от проваленото раждане на децата си не стига, че сме осакатени физически от ненужна операция, а и сме сбъркани ментално, защото страданията ни са само плод на закостеняло мислене. Никой няма право да ми казва как би трябвало да се чувствам!
За рисковете за плода при цезарово сечение съм превела в темата "секцио vs. вагинално раждане".
Моля ви, не заблуждавайте жените, че секциото е манна небесна! Това въобще не е така! Просто болниците се превърнаха в търговски дружества, а лекарите - в търговци на дребно! Или вие също защитавате техни интереси? Ако е така, няма смисъл да пиша в този форум.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 4:25 pm Заглавие: Цезарово сечение Отговорете с цитат

Здравейте, публикуваният материал е от специализирания електронен печат и е за обща информация. Ако си направите труда да прочетете мнението ми в другата тема за и против секцио, в интервюто ми в сайта и навсякъде, където съм взимала отношение по темата, с риск да не се харесам на много съвременни майки, аз съм твърдо против секцио без да се налага по медицински причини, против планираното раждане и против епидурални е не знам още какви упойки. Съответно съм се аргументирала защо мисля така и два пъти съм родила по естествен начин, дори съм преносила по една седмица децата си и съм ги кърмила по две години. Детето трябва да се роди, когато е готово и по естествен механизъм, само ако медицински причини налагат секцио или преждевременно раждане тогава да се пристъпи към такива варианти. Не си обяснявам защо частните клиники налагат планирано раждане, секцио и упойка, ами всъщност ясно е защо- заради пари. В цитата се казва, че ако на майката й предстои да роди с цезарово сечение, а понякога това е жизнено необходим фактор, да не се притеснява за своето дете! Но никой никого не агитира как да роди, за това има литература, инстинкт и разсъдък кой кое ще реши. Никой и не насажда кой как да се чувства, има общи положение, но в крайна сметка всичко е индивидуално. Преди да обвините някого, първо прочетете и се запознайте със собствената му теза! Успех!

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Бременност и раждане. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Google