Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум

Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Семейство и родители.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Нед Яну 07, 2007 9:26 am Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

За или против гражданския брак? Считате ли, че за едно добро семейство с деца е от значетие сключването на граждански брак? Какво е положението при вас?

Цитат:
amber
Потребител:
Не мога да заема твърдо една от двете позиции.Ние живеем без брак вече 3 години и не мисля,че това дали ще подпишем или не, има някакво значение.Може би един ден и това ще стане,но не му придаваме особенно значение.Това в никакъв случай не означава,че съм "против".

Цитат:
Бамбина
Потребител:
Твърдо ЗА!
Щом двама души се обичат и си имат доверие, какво им пречи да сключат брак?! Съжителството без брак ми се вижда безмислен протест, срещу нещо "насадено ни през кумунизма"(цитирам мнение на потребителка от друг форум). Не го смятам за отживелица, нито за нещо излишно. Щастливо омъжена съм и след раждането на дъщеря ми, сватбата ми е най-хубавият спомен!

Ще ви споделя най-искрено и моето мнение по въпроса. Аз също съм твърдо "За" сключването на граждански брак и сватба, разбира се, ако има любов и решението е обмислено, ако връзката е изпитана, ако двойката е достатъчно зряла и двамата души могат да бъдат партньори в живота. Мисля,че всяка млада жена трябва да изпита тръпката от предложението за брак направено й от любимия мъж, от сватбата и всичко свързано с този трепетен ден, от това да бъде булка и да съхрани този миг, като един от най-прекрасните си спомени. Освен това бракът е и отговорност във всяко отношение. Това е завет пред любимия човек и бъдещото поколение, пред закона и пред Бог. Същевременно споделям и мнението,че подписът не е гаранция за семейно щастие. Може би всичко е индивидуално.Това е мое мнение, всеки има право на личен избор.

Цитат:
www.pramed.com
Лекар:
При сключването на граждански брак е важен ритуала и психическият ефект от него върху участниците в церемонията.Това е моментът когато те осъзнават отговорностите които поемат спрямо останалите членове на семейството.Освен това се изчистват и отношенията между партньорите във имуществен план. Аз живях със съпругата и детето си година и половина преди да се бракуваме официално,и мога да ви уверя поради естеството на професията ми, че това е най-разпостранената практика сред българските семейства (поне тези които остават такива след първата година от мирното съвместно съществуване).

Цитат:
Иванка Захариева
Психолог:
Независимо, че разводите се увеличават и че много деца живеят в непълни семейства, бракът си е
институция, която е необходима. Каквито и модерни времена да насъпят бракът ще просъществува.
Религията също подкрепя брака,а църковния брак е свещен.Велико е тайнството на брака и то не може
да бъде успорвано с никакви аргументи колкото и важни да са те.Но въпреки това, всичко е въпрос на личен избор.

Цитат:
amber
Потребител:
"Специални договори ще подписват несемейните двойки.
Двойките, които не са сключили брак, може да спят спокойно. Те ще са равни пред Темида, все едно че са минали под венчило. Това предвижда нов семеен кодекс. Той ще засегне хиляди млади хора, сред които премиера Станишев и неговата приятелка Елена. Достатъчно е несемейните да се регистрират в общината, че живеят заедно. Основната цел на проекта е да даде равни права на извънбрачните деца и останалите малчугани. Искаме да направим един наистина модерен кодекс, който да се вписва в динамичните промени на XXI век, обясни пред "Стандарт" юристът от БСП Пламен Ранчев. Според него за нов семеен кодекс се говори от няколко години, а не е изискване на Европа. Целта му е да уреди статута на децата и имуществените проблеми. Двойките без брак могат да сключват предбрачни договори. С тях те ще си уредят подялбата на имуществото при евентуална раздяла."
Лично мен тази новина ме радва.

Цитат:
dudididi
Потребител:
Въпрос на предпочитание.Ние с мъжа ми имаме и граждански и църковен брак.Подписчето за нас е важно.Искам официялно да съм жена му а той мъжа ми, да му нося фамилията и да се наричаме семейство.

Последната промяна е направена от Мариана на Нед Сеп 02, 2007 8:40 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Пон Фев 05, 2007 5:13 pm Заглавие: Църковен брак. Отговорете с цитат

Имате ли сключен църковен брак? Защо решихте да се венчаете в църква или защо преценихте, че това не е нужно?
Ние имаме и църковен брак, това е едно от свещените тайнства и защо да не кажем своето "Да"и пред Бог? Но все още този вид брак не се счита за официален и някак си напоследък нещата придобиха търговски вид и притупване. Дано греша...Какво е вашето мнение?

Последната промяна е направена от Мариана на Съб Сеп 01, 2007 4:18 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dudididi
Потребител

Местожителство: София

Пуснато на: Съб Фев 10, 2007 12:11 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Имаме и църковен брак.Просто така решихме,и пред бог да си кажем ДА

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сали
Потребител

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 11:51 am Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Ние живеем вече 7 години без брак.Бих сключила само църковен ако това стане възможно но граждански-не.И аз съм на мнение че напоследък само се претупва( поне от мойте наблюдения на сватбите на които съм била)

Върнете се в началото
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 1:29 pm Заглавие: !? Отговорете с цитат

Сали, ако въпросът ми не е прекалено личен, защо си против гражданския брак, защо не би искала да се обвържеш с брак с бащата на децата ти? Коя е причината много двойки да не желаят сключване на граждански брак според теб?

Сали
Потребител

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 1:56 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Аз вече съм обвързана с бащата на децата ми поне според мен ние сме семейство. Не ми допада самата церемония-прекалено е скучна.
Църковния брак е красив , харесва ми и мисля че удоволствие бих се венчала в църква. В никакъв случай не съм категорично против брака просто това е моя избор и мъжа ми няма нищо против. Но хората се променят аз също- един ден може и аз да вляза в съвета. Благодаря за въпроса. Laughing

Върнете се в началото
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 2:18 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

И аз благодаря! Не всеки харесва церемонията и врявата около една сватба, но двамата могат да се подпишат и без сватба. Аз също не харесвам тъпани и гайди, цирк пред блока и др.п.,затова си направихме едно скромно изискано тържество. Но пък други целят точно обратното. А иначе си права, хората се променят, важното е да има любов и разбирателство и да давате необходимото на децата си,защото има много брачни семейства които съжителстват формално и децата им израстват в тягостна обстановка. Приеми нашите пожелания за всичко най-най-добро и се надявам,че ти е приятно при нас и ще си бъдем взаимно полезни.

Последната промяна е направена от Мариана на Съб Сеп 01, 2007 4:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Сали
Потребител

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 3:01 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Благодаря. Наистина ми е много приятно.Доскоро си мислех че форумите са за хора които не споделят с близки и приятели .( Още един пример че хората се променятSmile.Не съм предполагала че един ден и аз ще пускам постове. Тук общуваш с хора които не познаваш и които може би са по -обективни на моменти. Успех на всички!

Върнете се в началото
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 3:08 pm Заглавие: Виртуален свят. Отговорете с цитат

С риск да изляза от темата, според мен няма значение дали хората общуват очи в очи или чрез интернет, важното е да има какво да си кажат, да са си полезни и времето което са отделили за един макар и виртуален разговор да не е отишло напразно. Дори смятам, че за разлика от реалния свят, във виртуалния, до голяма степен хората са по-освободени и по-искрени. Razz Wink

Tsvetelina_roshkova
Потребител

Пуснато на: Нед Мар 04, 2007 7:48 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Ние сключихме и църковен брак,защото смятаме,че важното е пред бога,а не пред закона!
Някой има ли представа защо в църквите изискват удостоверение за граждански брак като условие за венчавката?

Върнете се в началото
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Нед Мар 04, 2007 7:51 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Защото все още църковният брак не е признат за лигитимен. Управниците ни трябва да го приравнят с гражданския и хората да имат избор, а не както сега гражданският да се тълкува за законен, а църковният като ритуал.

Tsvetelina_roshkova
Потребител

Пуснато на: Нед Мар 04, 2007 8:28 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Ясно,но не разбирам защо църквата не го изисква???Не е ли тя отделна,неприкосновена институция по-висша и по-важна от закона???

Върнете се в началото
mama borq
Потребител

Местожителство: sofiq

Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 6:28 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Ние нямаме църковен брак,не сме настоявали нито аз,нито съпруга.Да не говорим,че той не е кръщаван и трябваше да го направи,ако искахме!Не усещаме разлика-за мен гражданския е достатъчен!

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
mammma
Потребител

Пуснато на: Сря Май 23, 2007 8:25 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Според мен е хубаво семейството да има граждански брак. Това е, че модерно младите да живеят без да се женят е разбираемо от гледна точка условията, които предоставя държавата.

Потребител

Пуснато на: Чет Юни 07, 2007 2:40 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Ние имаме само граждански брак, но за нас няма значени дали сме женени или не. Не откривам никаква разлика след брака живеем по същия начин както и преди това. За нас е важно че се обичаме и не можем един без друг, а дали ще сме в брак или не няма значение.

Върнете се в началото
рени
Потребител

Пуснато на: Пон Юни 11, 2007 1:44 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Преди да се разделя с бащата на дъщеря ми бях категорично против гражданския брак. При така стеклите се обстоятелства обаче, се оказа че от цялата тази работа изгубих само аз. След 7 год. съвместни инвестиции насам-натам, ремонти на апартаменти и т.н., аз си взех сакчето с дрехи и детето и отидох да се спасявам.... Вярно е че това си зависи и от човека който имате насреща си, но никой не мисли за раздяла когато създава поколение. Пък и кой е очаквал че може да съществуват мъже дето не ги еня какво става с детето им. Така че вече съм убедена в ползата и сигурноста от брака !

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Пон Юни 11, 2007 2:22 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Да, в този ред на мисли бракът е отговорност и сам по себе си договор. Аз също съм за брака, независимо дали ще бъде успешен или не, защото ако е неуспешен има процедура-развод. А относно безотговорните бащи, това явно е национална черта, когато един мъж се раздели с жената до себе си, той се разделя и с детето си, което е необяснимо за мен. И поставяйки се на отсрещната страна си мисля на глас, нпр. представям си следната ситуация: разделям се със съпруга си, нима това означава че се разделям и с децата си, че те повече не съществуват за мен и не ме интересуват...!? Ами ето това не го разбирам, а е така при повечето български мъже!

рени
Потребител

Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 8:47 am Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

В моя случай претенциите към детето са големи, но издръжка не иска да плаща. Казва че ще даде пари само когато детето отиде да му се помоли.....а това ще стане само през трупа ми!!!!! За сега слава богу се справяме чудесно без него, купихме си и жилище, и страхотна детска стая си направихме с всичко необходимо в нея. Стремя се да не и липсва нищо, но не и да я презадоволявам. Иначе таткото идва всяка събота да я взима и да и купува дрънкалки и боклучиви играчки от по2-3 лева, най- вероятно за да й покаже че всичко би направил за нея, защото мама отказва да харчи парички за такива глупости.

Върнете се в началото
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 1:18 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Е, това не е най-доброто, което един баща може да направи, а именно да купува "дрънкалки", а това което мама прави, като дом, детска стая, плащане на битови нужди, храна и т.н. да не се забелязва, а и няма как да се забележи от едно толкова малко дете, но когато порасне ще го оцени. Той е длъжен да изплаща мес. издръжка на детето ви, която следва да изисквате чрез съда, детето ежедневно има своите нужди, нима вие като майка чакате детето да ви се помоли, за да го нахраните, не нали, вие просто предвиждате и осигурявате това ежедневно. Сигурна съм, че ще се справите , а и от това което споделяте виждам че се справяте перфектно, а и ние сме с вас! Very Happy

рени
Потребител

Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 1:37 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

За което много благодаря !!!! Very Happy Убедена съм, че когато детето порасне ще оцени всичко, за това не се и притеснявам, а пък на всички ни е ясно, че една майка не се грижи за детето си, за да чака благодарност и отплата...!!!! А колкото до бащите, тях както ги акъл учи.

Върнете се в началото
dazi
Педагог

Местожителство: гр.Силистра

Пуснато на: Чет Юни 14, 2007 6:09 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

За брака и сватба съм. Моето мнение е, че всяка семейна двойка трябва да реши, какъв и каква да бъдат. Редно е държавните управиници да дадат свобода на избор. Защото сега законен е само гражданския, а църковния е нелегитимен. Известно е, че в други държави, напр. Гърция е точно обратното. Защо ли е така?
Смятам, че църковният брак, обвързването пред бога е по-смислено и осъзнато действие. А самата церемония в църквата е по-внушаваща и ангажираща с размисли и отговорности.

Върнете се в началото
Didi
Потребител

Местожителство: Церово

Пуснато на: Чет Юни 14, 2007 8:56 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Аз също съм за това, нещата да си минат по реда. Вярно е, че един подпис не значи нищо, но така се чувствуваш по-обвързан с човека до себе си, а и след като се обичаме истински, какво ни пречи да сложим подписа си, че ще бъдем заедно завинаги. Имаме и църковен брак - него го уважавам повече от гражданския. Хубаво е да се вречеш на любимият човек и пред бога- така се благославя любовта ни!

Site Admin- Педагог

Пуснато на: Сря Юни 27, 2007 4:32 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Тези, които са били булки, да ни разкажат повече за роклята, сватбата и всичко останало. А майчетата които искат могат да качат снимчици и да си направим към тази тема една сватбена фотосесия!

Последната промяна е направена от Мариана на Нед Сеп 02, 2007 8:40 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
anelka
Потребител

Местожителство: Sofiq

Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 11:22 am Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Никога не сме гледали на брака като задължителна церемония, необходимост, сключване на договор... За нас това беше жадувано преживяване, желание за един вълнуващ и незабравим момент след шест години ергенски живот. Така и се получи. Това лято, на четвъртата година след брака, планираме да сключим и църковен брак. Мислим да кръщаваме и нашия малък сладур, но не сме проучили още въпроса дали църквата позволява да се извършва кръщене и бракосъчетание в един ден. Но този път гледаме и на двете церемонии не като на поредното вълнуващо преживяване, а като духовна необходимост.

Върнете се в началото
dazi
Педагог

Местожителство: гр.Силистра

Пуснато на: Съб Юли 14, 2007 6:23 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Anelka, мисля, че може и двете събития да се осъществят в един ден. За детето е важен кръстника-да е кръстен в православната вяра. За вас също-кръстниците да са с православна вяра. Добре е кръстника на детето, да не вашият кръстник!
Преди години и ние така направихме. След кръщенето на второто ни дете, се венчахме. Е, акцента беше кръщенето. Но момента и духовното решение бяха настъпили на 4година от сключването на гражданския брак.

Върнете се в началото
Toni_Jeleva
Потребител

Местожителство: Пловдив

Пуснато на: Нед Май 04, 2008 4:52 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Ние сключихме граждански брак на 01.03.2007, а църковния с изнесен ритуал и ресторант на 03.03.2007, така решихме, искахме да се оженим със съпруга ми за да няма после препознаване на деца и подробности от този род

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gerito_82
Потребител

Пуснато на: Чет Май 29, 2008 7:39 pm Заглавие: Граждански брак. Църковен брак. Сватба. За и против? Отговорете с цитат

Аз си мисля,че бракът е хубаво нещо.Особено когато има дете.Особено когато има любов и двамата са сигурни, че се обичат.Хубаво нещо е и заради еуфорията около приготовленията, роклята, цветята....Мисля си, че църковният и гражданският брак трябва да са равносилни. Тоест сключването само на единия или другия да се признава за законно.

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Семейство и родители. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Google