Мариана Site Admin- Педагог

|
Пуснато на: Съб Яну 06, 2007 9:43 pm Заглавие: Залъгалки- биберони. Смучуне на пръст. Навиците. |
|
|
За или против детските залъгалки? Спорен въпрос. Как стоят нещата при вас, бебетата ви ползвали ли са залъгалки и колко време, как ги отучихте от тях? Може и да разширим темата с проблемите- смучене на пръст, гризане на нокти и др.п.навици при децата. Аз съм твърдо против залъгалките, децата ми израснаха без тях. По отношение смученето на пръст при кърмачетата е вроден рефлекс, но ако става въпрос за дете в предучилищна възраст вече става дума за емоционален дефицит. Съветвам ви своевременно да отучите детето си от този вреден навик, като преди това си изясните причините за възникването му. Гризането на нокти и смученето на пръст- тези два навика са показатели за стрес или както споменах за емоционален дефицит, ако се наблюдават при по-големи деца, освен това крият много други рискове за здравето и съветът ми е своевременно да отучите децата си от тях. А по отношение на бибероните-залъгалки, не давайте на децата си, за да те търсят после в тях успокоение и за да им спестите стреса от отказването.
Цитат: | amber
Потребител:
Аз съм против залъгалките и ми е трудно да възприема когато видя някое по-голямо дете да смучи бибата в количката.Моят син никога не е ползвал залъгалка и дори не знае за какво служи,но пък за сметка на това си смуче пръста.Задължително заспива с пръст в устата,но...това не ме притеснява особено.Сигурна съм че с времето ще се отучи сам. |
Цитат: | Бамбина
Потребител:
Честно казано предпочитам залъгалката пред пръстчето. Аз съм била без залъгалка, смучела съм пръстче, в резултат на това си гризях ноктите до 10-ти клас Exclamation ! Дъщеря ми ползваше залъгалка до 1.4 г. Махнах й я лесно, без травми и заместители. Нашият доктор си има една фраза много подходяща за случая:"Аз десетгодишно дете със залъгалка не съм виждал, но да си смуче пръста, виждам често.". А ако си мислите, че залъгалката води до деформации, говорни дефекти и т.н., то смученето на пръста води до същото, само че от него много по-трудно се отучва. |
Цитат: | Вярно ли е, че биберонът може да наруши захапката?
За съжаление, това е така. Помнете правилото: след появата на първия зъб се опитайте да разделите детето с биберона. В противен случай зъбите ще започнат да растат напред и ще се създаде т.н. отворена захапка (като при заека), която ще промени чертите на детското лице (челюстта активно се формира през този период). Проблем със захапката се среща и при децата на изкуствено хранене. Те често имат недоразвита долна челюст поради храненето от шише.Как да запазим зъбките здрави? За да се заздрави емайла, педиатрите съветват при поникване на зъбите в продължение на 2 седмици 3 пъти дневно да се дава по 1/3 таблетка калциев глюконат. Таблетките не се разтварят във вода, те трябва да се стрият и добавят към храната. Вместо таблетки може да се дава яйчена черупка. Черупките от няколко яйца внимателно се измиват, нагряват се в горещ тиган, стриват се на прах в кафемелачка до вид на пудра, като се добавя в храната (отново 3 пъти дневно) много малко количество - само на върха на ножа.
zdrave.bg |
Цитат: | Бибероните-залъгалки предразполагат към ушни инфекции!
Родителите трябва да избягват бибероните-залъгалки при децата с повтарящи се ушни инфекции, препоръчват холандски лекари, цитирани от Би Би Си. Петгодишно изследване на 500 малки деца в Холандия установи, че рискът от повтарящ се отит е почти двойно по-голям при децата, които използват биберони-залъгалки. Отитът се среща често при малките деца. Антибиотиците обикновено помагат и инфекцията изчезва за няколко дена. При някои малчугани обаче тя често се повтаря. Учените от университетската болница в Утрехт са проследили 476 деца на възраст до 4 години. При 216-те деца, които използвали биберони-залъгалки, рискът от повторна инфекция на ушите бил с 90% по-голям. Възможно е използването на биберони-залъгалки да позволява на бактериите да преминават по-често от носа към средното ухо, обясняват холандските лекари. Затова те препоръчват използването им да спре още при първия отит.
БТА |
Цитат: | gkat1982
Потребител:
Zdr.Pi6a vi s molba da mi pomognite.Moeto dete e ve4e na dve godini,a o6te ne mogem da se otkagem ot biberona. Predi vreme samo zaspivahme s nego,a sega ve4e si go tursi neprekusnato. Opitax kakvo li ne,no vsi4kite mi usilia bqxa bez rezultat.6te se radvam,ako mi pi6ete i predvaritelno vi blagodarq. |
Цитат: | Кампания "Без биберон"
Василена Доткова,
blizodobebeto.com:
Само аз ли се дразня от нашествието на биберона като символ на всичко бебешко? Има едноимен сайт за родители, бебешки магазин “Биберон”, а предаването на Канал 1 “Телевизионно бебе” започва с разцъфването на гигантска усмихната рисувана маргаритка, която бива брутално затъкната с огромен биберон, веднага щом отвори очи. Като се има предвид, че бебетата употребяват биберони, защото всъщност им се суче и защото родителите им искат да ги накарат да млъкнат, струва ми се, че биберонът илюстрира едно отношение към тях, с което нямаме основание да се гордеем. Като още толкова много други “улеснения” за родители, биберонът в сегашния си вид се е появил през последните 100-200 години. И още през 1909 вестник Ню Йорк Таймс получава анонимно писмо от загрижена лелка, предупреждаваща за вредата от бибероните, които можели да се видят постоянно в устите на децата на бедните. Лелката е имала предвид рисковете за зъбите и захапката, които са един от основните аргументи срещу употребата на биберони и до днес. Другите съображения биберонът да не се долюбва от някои специалисти в грижите за бебета, са рисковете за кърменето – заради тях не се препоръчва да се дава биберон на деца на възраст под 6 седмици, тъй като те още не са привикнали да сучат добре и биберонът може да ги обърка. Освен това, за да се “сработят” кърмачето и неговата майка и количеството мляко да се нагоди според нуждите на бебето, е необходимо поне в началото то да суче само от гърда. Предупреждението против биберона в първите дни след раждането фигурира и в 10-те стъпки за успешно кърмене на СЗО и УНИЦЕФ. Естествено, има много бебета, на които смученето на биберон няма да навреди по никакъв забележим начин, но за мен все пак си остава обидно да тикам някаква гума в устичката на детето си, когато то иска да получи майчината гръд. Дори аргументът, че бебетата не сучат само от глад, не е в състояние да ме убеди, че е в реда на нещата детето ми да ходи със затъкната уста, без да има възможност да се засмее, да протестира, да лапа неща с изследователска цел и просто да комуникира. Нелепостта на биберона ме порази за пореден път, когато на Бъдни вечер бТВ показа репортаж от коледната пиеса, с която католическата общност в Пловдив отбелязваше празника. Сцената на Рождеството щеше да е много правдоподобна с хубавите костюми на влъхвите и Дева Мария, яслите и останалите декори, ако не беше познайте кое – точно така, биберонът в устата на бебето Исус! Имаше и интервю с майката, чийто младенец изпълняваше ролята. Тя искрено се радваше, че бебето й е избрано за пиесата, но за всеки случай, явно за да не ревне посред действието, му беше запушила устата с биберон. На мен пък нещо ми подсказва, че ако истинският Исус Христос като бебе някога наистина е плачел, майка Му не е отвръщала с някой жест в стил “найш кво, аре само да не ме занимаваш”, а е го е приласкавала на гърдите си всеки път. Затова пък споменатият ъпсурден подход към бебетата е много популярен в момента, особено в българските родилни домове, където на децата масово се дават биберони още от първите дни (и то далеч не само залъгалки), въпреки всички препоръки, че това вреди на кърменето. По този повод скоро се очаква кампания “Без биберон” на Центъра за бременни жени в Пловдив и Ла Лече Лига България. Стикерите “Без биберон” ще се разпространяват и със списание Кенгуру. Ще публикувам новини. |
Цитат: | heberlea:
Напълно споделям мнението ти за бибероните!
Имам 8 месечно момиченце и още преди да родя бях решила да не давам биберон - много глупова ми изглеждат дечицата налапали биберон, с едни такива безизразни личица. Как да се засмее милото, като са му натикали въпросната гума в устата!?.. А да не говорим и за последиците които носи на захапката. Татко и е с доста видими поражения от смученето на биберон и затова се противопоставих доста енергично на опитите на баба и да и напъха биберон в устата в първите месеци. През периодите на никнене на зъбките се предадох (понякога по-цяла нощ ми виси на гърдите) и аз опитах да и дам биберон - от тия уж ортодонските - е да, ама не, така им се ядосва на бибероните, че веднага ги изхвърля. Как така ще и даваме някакъв си заместител!; )Дразня се и от коментари от рода на “взема те за биберон”! По-добре така, отколкото да взема някаква си гума за мама…. |
Цитат: | Невроза- смучене на пръст
Симптоми: Почти всяко бебе си смуче пръстчето, така задоволява смукателния си инстинкт. Ако поотрасналото дете продължава с вредния навик, значи става нещо нередно. Смученето на палеца доставя голямо удоволствие на децата, но то е проява на автоагресия. Такива деца отреагират агресивните импулси не навън, а срещу самите себе си. Те обикновено са плахи и тихи. Пръстите на тези деца придобиват характерен вид – палецът се деформира, кожичките около ноктите са зачервени и възпалени.
Лечение: За лечението се предлагат различни горчиви вещества и лакове, с които се намазват пръстите. Те не винаги имат успех, защото причината за навика си остава. Трябва да се разбере какво мъчи малкия човек. Дали не сте прекалено амбициозни родители и нежната психика на детето не понася натоварванията? Или нещо друго го притеснява в отношенията в семейството? Добре е да се направи консултация с детски психолог, който чрез различни тестове ще установи причината за проблема.
Из специализирания електронен печат |
Темата как да отучим детето от биберона присъства в много форуми. Моят съвет е спестете на бебетата си тази безсмислена гума наречена залъгалка или биберон. Предизвиква допълнително слюноотделяне, което никак не е добре за бебето, особено ако е в периода на коликите. Често води до изкривяван на зъбите и захапката. Създава лошият навик да се поставят в устата предмети извън вода и храна и чрез тях детето да търси успокоение. А премахването на биберона е още един ненужен стрес за детето и трудност за майката. А можем да си спестим всичко това. Когато детето не е опитало "успокоителната" функция на биберона, няма да търси в него успокоение. Някои деца се отказват от него сами с течение на времето, други много трудно и след поредица от опити от страна на майката. Това е въпросът на който не мога да дам категоричен отговор-направете това и детето ще се отучи! Няма такава рецепта. Просто намерете начин нпр. тази биберона да бъде изпусната от терасата, изведнъж да изчезне и да се изгуби и намерете начин да обясните на детето си, че вече не е бебе, а голямо момче или момиче. И за нищо на света повече не му я давайте, търпение и ще забрави за нея. Може би майки с опит ще споделят и те. Аз лично биберони не съм давала и не бих дала на децата си. Мами, моля ви не поставайте биберони в устата на бебетата ви след като се родят, спестете им този лош навик и стрес при отучването, дори вредят, да не говорим че от тях няма смисъл!!!
Цитат: | Смукането на пръстите
Една от най-честите негативни прояви на детското поведение е смукането на пръстите. Независимо от многото тълкувания, които дават на този отрицателен навик, най-често той е израз на недостатъчни възпитателни въздействия, на еднообразние в заобикалящата го среда, на недостатъчно емоционално наситени взаимодействия с близките, липса на интересни играчки. В случаите, когато забележите, че вашето дете започва често да си пъха пръстите в устата, най-добре ще бъде да заангажирате вниманието му в тези случаи с някоя играчка, вещ или нещо да му разкажете. Добре е да знаете, че утвърден, този отрицателен навик много по-трудно е преодолва, отколкото ако навреме предпазите детето от него.
Гризенето на нокти. Чопленето в носа.
Счита се, че гризенето на нокти за децата от ранна възраст не е често явление така, както е проблем за предучилищна възраст. Чопленето на носа също се забелязва у някои малки деца. И двете прояви обаче могат да се утвърдят като отрицателни навици. Най-често тези прояви са израз на определено напрежение и безпокойство у някои деца или на преживяна стресова ситуация у други. Най-доброто средство за предпазване от тези прояви е създаването на една спокойна, емоционално наситена и почти постоянно ангажираща детето обстановка. Не оставяйте детето да се чувства самотно, пренебрегнато и отхвърлено. Стимулирайте го да действа с играчките, да осъществява контакти с други деца, да споделя с вас преживяванията си. Бъдете внимателни с детето, ако то проявява тези отрицателни навици. Заплахите или наказанията в повечето случаи водят до обратен, отрицателен ефект. По-големите деца могат да бъдат убедени, че тези неща не са красиви, че правят лошо впечатление на другите деца. Ако в тази възраст не обърнете внимание на тези макар и инцидентно проявени проблеми, в по-горната възраст ще ви бъде много по-трудно да се справите с тях.
Източник: Из "Грижа за малкото дете"
Авторски екип: д-р Божков, Любомир Кирилов, д-р Гатев, Величко Александров, д-р Дойчинова, Адриана Петрова, д-р Пръвчев, Валентин Ненов, Съртмаджиева, Райна Драгошинова,Тотко Мисробов. |
Още за лошите навици: http://www.zabolekar.info/new_site/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=35
Форум детска стоматология: http://patient.zabolekar.info/viewforum.php?f=14&sid=18c54fd18dcd78eecdc92cfe1c0b7ff9
За бибероните- залъгалки: http://www.moetodete.com/content/view/226/2/lang,bg
 _________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com

Последната промяна е направена от Мариана на Нед Авг 09, 2009 8:01 pm; мнението е било променяно общо 14 пъти |
|