Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Протест срещу здравноосигурителния рекет

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Зов за помощ
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Мар 23, 2008 11:56 am Заглавие: Протест срещу здравноосигурителния рекет Отговорете с цитат

Въпроси и отговори за здравното осигуряване:

Сигурно сте чували за безумната бюрократична система на здравното осигуряване в България и за невероятния закон за здравно осигуряване, който фактически въвежда "данък гражданство" и прави българите в чужбина автоматично длъжници. Този въпросник ще ви помогне да се ориентирате в ситуацията и да прецените дали и вие не сте длъжник на здравната каса.

Кой е длъжен да се осигурява здравно в България?
-Всички български граждани, които нямат и чуждо гражданство, както -и чуждите граждани, постоянно пребиваващи в България.

Живея в чужбина от много години. Длъжен ли съм да плащам осигуровки в България?
-След като сте български гражданин, автоматично дължите осигуровки в България. Това задължение може да се прекрати при определени условия (чл 40а от ЗЗО).

Имам здравна осигуровка в страната, в която живея. България има договор за здравна взаимопомощ с тази страна. Длъжен ли съм при това положение да плащам осигуровки в България?
-Ако сте български гражданин, да, длъжен сте.

Нямам доходи в България. При липса на доход осигуровките не са ли нулеви, както е с данъците?
-Не са нулеви. Хората без доходи в България също дължат здравни осигуровки.

Плащам си данъците и осигуровките в чужбина и България има договор за избягване на двойното данъчно облагане със страната, в която живея. Това променя ли нещо?
-Не, не променя нищо. Осигуровките не се считат за данък в този случай.

За каква сума става въпрос?
-Ако не сте плащали за целия период от 2000 до 2007 г., сумата възлиза на близо 1000 лв, от които 250 са лихви.

Колко са длъжниците на здравни вноски?
-По данни на НОИ към 16 януари 2007: 980 347 души. От тях близо половината не са в страната.

От НОИ ми казват, че щом живея в чужбина, мога да се освободя от здравни вноски.
-Можете да се освободите за бъдещи периоди. За това е нужно да подадете декларация в НОИ по член 40а от ЗЗО. Сумите за минали периоди остават дължими. До края на 2006 имаше възможност да се освободите по член 19в. Поправката, позволяваща освобождаване по чл.19в, бе приета през май 2005, след като българите по света остро протестираха срещу здравните дългове в България. Възможност за освобождаване имаха само лицата, които нямат избран личен лекар в България. Освобождаването беше само за прекарани извън страната периоди, които се доказват с копие от страниците на паспорта, удостоверение от РДВР или преведен и легализиран чуждестранен документ. Имаше многобройни сигнали, че служители на НОИ отказват да приемат документи, ако не са подадени лично и липсва удостоверение от РДВР.

Има ли някаква възможност да ми опростят задълженията в момента (към 05/2007)?
-На основание чл. 98, т. 12 от Конституцията на Република България, можете да апелирате до Президента за опрощаване на задълженията Ви, но процедурата е много дълга и непрекъснато Ви викат в общината и териториалната НАП да подписвате декларации и заповеди за възлагане на ревизия. Резултатът от процедурата не е ясен, т.е. може да минете през всичко това и пак да не Ви опростят вноските.

Как става отписването от системата по чл 40а?
-Явявате се лично на гишето в териториалната дирекция на НАП. Законът не предвижда възможност пълномощник да подава заявление за освобождаване от задължение за плащане на здравни вноски по чл. 40а от ЗЗО, ако лицето не е в страната. Докато не подадете заявление, Ви се начисляват здравни вноски. Има случаи, когато въпреки подадено заявление продължават да Ви начисляват здравни вноски. За да бъде уважено заявлението, трябва да изчистите здравноосигурителния си статут: или да платите за миналите периоди, или да докажете, че няма основание да сте "длъжник", тъй като сте чужд гражданин и не сте живял в България повече от 183 дни годишно през целия период.

Аз живея постоянно в Европейския Съюз (или страна от ЕИП : Швейцария, Норвегия, Исландия...) и се осигурявам там. Това освобождава ли ме автоматично в България?
-По закон от 1 януари 2007 гражданите, пребиваващи в тези страни, не са длъжни да се осигуряват в България. Практиката показва, че в НАП не признават автоматично отпадането на това задължение. Здравните вноски продължават да се начисляват, докато не подадете декларация по чл. 40а. Важно е да направите това, защото процедурата по изчистване на задълженията към НЗОК съдържа ограничение – статутът Ви може да бъде регулиран само до края на предишната календарна година (към днешна дата до 31/12/2006), но не и за текущата. По тази причина, ако не сте подали заявлението по чл. 40а, ще продължите да се водите длъжник на държавата и всяка следваща година ще Ви се налага да уреждате задълженията си към НЗОК.

Имам двойно гражданство от преди да влезе в сила ЗЗО. Това автоматично ли ме освобождава?
-Не, вие сте считан(а) за единичен гражданин до доказване на противното. Като такъв дължите здравни осигуровки за целия период от 01/01/2000г. до днес. За да отпадне задължението, трябва да докажете две неща с преведени документи: 1. Че сте придобили чуждо гражданство преди 1 януари 2000 г. Внимание – важно е в документа да фигурира датата на придобиване на гражданството! 2. Че не сте пребивавали в България повече от 183 дни годишно в периода от 2000 г до текущата година. За да докажете второто ви трябва удостоверение от РДВР от което е видно кога сте влизали и излизали от страната. Ако сте придобили чуждо гражданство след влизане в сила на ЗЗО, ще останете длъжник за периода от 1 януари 2000г. до датата на натурализацията.

Как стои въпросът с децата ми, двойни граждани?
-По същия начин трябва да докажете наличието на двойно гражданство и за децата си, които от 2000 до 2002 г. са били непълнолетни и за които вие дължите осигуровки за този период. Това е така, защото в първоначалния си вид ЗЗО задължава родителите да осигуряват децата си. През 2002г. в закона е направена поправка, според която непълнолетните български граждани, независимо дали са единични или двойни, се осигуряват от държавата (лечението им се поема от държавния бюджет). Ето защо родените след 01/01/2003г. не са засегнати. НАП не изисква документ за влизане и излизане от страната на непълнолетните Ви деца.

В края на 2005 получих задължително писмо от НОИ за дължими здравни вноски. Познавам други хора, живеещи в чужбина, които не са получили такива писма. Защо е така?
-Писмата, изпратени от НОИ в края на 2005, са само до хората, които не са плащали вноски от началото на 2000 година. Това беше направено, за да им се вменят тези задължения отново, тъй като по закон има 5 годишна давност. До хората, които "дължат" вноски от по-късно, не са изпращани писма - предполага се, че това ще става регулярно в края на всяка следваща година.

На страницата за проверка на здравноосигурителния статут в НОИ пише за мен, че "Лицето не фигурира в пациентска листа". Дължа ли пари при това положение?
-Изречението "Лицето не фигурира в пациентска листа" не казва, че никога не сте избирали личен лекар, а само че в момента нямате такъв, т.е. сте отписан от лекаря по някаква причина (или лекарят е прекратил договора с НЗОК, или е починал, или по други причини). Така че това изречение не означава, че сте освободен(а) от задължението да плащате здравни вноски.

Какво ще стане, ако не платя?
-Ако искате да изповядате сделки, да теглите заем или да поръчителствате за нещо, ако се случи да наследите имот, веднага ще ви хванат, че имате задължение към държавата за здравните вноски. Всеки, който трябва да представи бележка, че няма задължения към държавата, се натъква на този проблем и това задължение - тогава, за да си свърши работата, за която се е върнал за кратко в България, е принуден да плати вноските, просто защото няма време да мине по всичките инстанции.
Отделно от това срещу Вас може да бъде започната процедура за принудително събиране. Ще Ви бъде издаден ревизионен акт за начет и акт за административно нарушение, за което ще ви уведомят на постоянния Ви адрес в България. От момента на получаването на акта разполагате с няколко дни за обжалване, след което губите тази възможност. Ако не внесете дължимите суми в срок, те ще бъдат събрани принудително от Агенцията за държавни вземания, която може да запорира банковата Ви сметка в България или да конфискува и продаде на търг Ваше имущество.

На 7 май 2007 от Агенцията за държавни вземания обявиха, че започват акция за запориране на имущество на длъжници, сред които са и дължащите здравни вноски. Могат ли да ме спрат на границата за неплатени здравни вноски?
-Засега не могат, ако дългът Ви не надвишава 5000 лв. Законът предвижда ограничаване на свободата на пътуване за задължения към държавата, надвишаващи 5000 лв. Има парламентарно лоби, което иска да промени закона, за да стане възможно отнемането на паспорта на границата в случай, че лицето дължи здравни вноски.

Какво мога да направя, за да спре това безумие?
-Информирайте Вашите близки и познати българи в чужбина и в страната. Свържете се с чуждестранни медии и ги информирайте за проблема. Участвайте в присъствени протести, организирани от български граждански сдружения. Включете се в инициативата за съдебни дела срещу държавата.

Съкращения:
НОИ - Национален Осигурителен Институт www.noi.bg
НАП - Национална Агенция по Приходите www.nap.bg
НЗОК - Национална Здравноосигурителна Каса
РДВР - Районна Дирекция на Министерството на Вътрешните Работи
АДВ - Агенция за държавни вземания

Въпросникът е изготвен с информация получена от НАП, НОИ, АДВ и юристи. За повече информация по въпроса и за протеста срещу здравноосигурителния рекет вижте сайта www.reket.info
Акция против задължителното здравно осигуряване: http://www.podpiski.org/?u_s=0&u_a=29_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Зов за помощ Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov