Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Защо няма да дам детето ни на ясла?

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от ранна/яслена детска възраст: 1-3 г.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rila
Потребител


Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 51

Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 3:47 pm Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

С пропълзяването/ прохождането на детето се задейства инстинктът който не позволява на детето да се отделя от майката или грижещият се за него човек. Инстинктът е вроден и не може да намалее или изчезне с обяснението "Съжалявам миличко, мама има работа". Този инстинкт кара детето да изпадне в ужас и панинка, когато загуби зрителен или слухов контакт с родителя (обекта на привързаност).

Отделянето на детето в тази ранна възраст, преди навършване на втората година е биологически неестествено и дори вредно за детето. На този етап то не разбира от финансови и родителски проблеми, за него е факт, че е изоставено, необичано и страда. Всяко дете реагира и се справя индивидуално със ситуацията. Спомен може да не остане, но емоцията ще се запечата в подсъзнанието. Информацията от майчината утроба до последния ни дъх се запаметява и определя поведението, решението и живота ни в една или друга степен. Така например едно тежко раждане на бебе Х, може да е причина депресии, хистерии и други отклонения след 20-30 години.

Едва след втората година този инстинкт започва да отслабва и изчезва към третата година, когато детето осъзнава своята индивидуалност и самостоятелност.

Поради това и в Германия няма детски градини под 3 години. След втората година евентуално има групи за игра преди обед. До тогава децата се гледат от момиче което се ангажира за 1-2 години за детето или от дневна майка, която се грижи за максимум до 5 деца. Така децата получават необходимата им топлина и внимание от майка заместител.

"Необичаните" деца боледуват често. Децата които страдат от липса на внимание и нежност имат и по- слаб имунитет. Новите изследвания показват, че в детската градина боледуват най- често децата, които се чувстват изоставени и необичани. Децата, които са сигурни в родителите си и получават от тях достатъчно ласки и внимание, боледуват по- рядко, възстановяват се по- бързо и обичат детската градина.
В различни студии и книги са описани различни начини, как да накараме детето отново да повярва в обичта ни. Например един ден "Днес мама е само за мен", когато детето знае къде сте, докато е в детската градина се чувства по-сигурно, така че един ден "С мама на работа" и т.н.

В близко съседство, приятелски и роднински кръгове винаги от нас има една мила пенсионирана жена, която скучае и би гледала 2-3 мъничета с удоволствие на цената на яслите. Това е и прекрасно занимание за майки, така яслите просто ще са в къщи. До третата година децата имат нужда от лично обръщение, топлина и внимание, някой който да ги прегърне, да целуне удареното, да ги помилва.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 6:22 pm Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Поздравявам те, Рила! Напълно съм съгласна с теб! Благодаря за този материал! Това се опитвам тук и в други форуми да обясня на майките, не си обяснявам надпреварата в записването на децата им на детски ясли от едногодишна възраст. Това е най- травмиращото, което може да се случи на едно малко дете! Ако финансите не стигат, бащата може да работи временно на две места. Недоумявам, че някои споделят, че те и децата им скучаят и навън с другите хора ще им е по-забавно. Като детски педагог съм твърдо против детските ясли, децата ми не са посещавали и никога не бих ги записала! Причините: Често боледуване, в повечето случаи плач и страдание, детето не може да получи индивидуално внимание и се изпълняват желанията му когато му дойде времето, липсват майчината прегръдка и сигурност, в студените зимни утрини трябва да се буди и принуждава да изпълнява режим, а толкова малко време детето е мъничко и е на 1-2 годинки, после цял живот ще общува и изпълнява норми и правила, защо да му го причиняваме от толкова крехка възраст?!_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Вероника Иванова
Психолог


Регистриран на: 18 Дек 2007
Мнения: 90
Местожителство: Варна

Пуснато на: Сря Яну 16, 2008 8:16 am Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Здравейте-разбира се,че най-доброто за детето е да е у дома с майката до 3 годишна възраст-като психолог съм наясно с теориите за привързаността.Но тук идва едно но-в днешно време нещата стоят малко по-различно.За това не мисля,че тябва да осъждаме майките,които дават децата си на ясли-чувството за вина не помага в случая само депресира и невротизира тези жени.Една нещастна майка,която седи по цял ден у дома не е по-добрият вариант,пред майка,която вижда детето за няколко часа,но се чувства удовлетворена и щастлива.Нека не забравяме,че най-важен е принципът-щастлива майка-щастливо дете.Майка,която е по цял у дома,но постоянно мисли за кариерата си,какво изпуска-не може да даде необходимата топлота и да научи детето на щастие.Постепенно тя започва да обвинява детето,съпруга си,за провалени според нея шансове за професионлна реализация.Нещата не са абсолютни-понякога два часа са повече от 20.С това не искам да кажа,че е добре децата да са на ясла или с гледачка,а само,че нещата са многоцветни.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
sevda haralambieva
Потребител


Регистриран на: 23 Юли 2008
Мнения: 8
Местожителство: VARNA

Пуснато на: Сря Авг 27, 2008 11:15 am Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Добре съгласна съм с някои написани думи но я си представете да имате едно/ 1г. 5 мес/ много ама много палаво дете което не се спира за секунда вика бяга тръшка на разходката постаянно или ще слезе от количката или ще прави нещо друго изнервящо, и да имате още едно по голямо дете /4г. 2 мес./ къщата да ви е нон стоп с краката нагоре самата ти да си тотално изнервена да нямаш 5 мин за себе си дали няма да се замислиш да си дадеш детето на ясла. Големия ми син си го гледах до 3год възраст защото ми беше много послушно и кротко и ми беше много жал но за малкия просто не се замислям. И забравих да напиша и ако таткото излиза в 8.00 сутринта и се пребира в 11.00 вечертазащото трябва да работи да го посрещаш и него и да няма баби около тебе вие какво бихте направили?


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Вероника Иванова
Психолог


Регистриран на: 18 Дек 2007
Мнения: 90
Местожителство: Варна

Пуснато на: Сря Авг 27, 2008 12:16 pm Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Севда-здравейте-разбирам,че сте много отдадена на семейството си и никой тук няма намерение да съди никого.Пишете,че сте тотално изнервена-може би това се усеща и от децата.Колкото и отдадена да една майка на семейството си-не би могла да бъде винаги на 100%.Може би умората идва да ви каже,че трябва да намерите време за себе си,да обсъдите със съпруга си как се чувствате.Надявам се да намерите най-доброто за себе си и семейството си,защото без щастлива майка-няма щастливо дете.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Авг 27, 2008 12:54 pm Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Севда, разбирам те! В тази тема никой никого не съди, а споделяме мнение. Озадачена съм от факта, че след като голямото ти дете ходи на ДГ, а таткото е на работа, ти и малкото дете трудно се справяте, поради това че то не се спира или заиграва за секунда. Не искам да си мисля, че става дума за хиперактивност с дефицит на вниманието, защото тази диагноза не се поставя онлайн, а от екип специалисти, но една консултация няма да ви е излишна._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sevda haralambieva
Потребител


Регистриран на: 23 Юли 2008
Мнения: 8
Местожителство: VARNA

Пуснато на: Сря Авг 27, 2008 6:49 pm Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Да точно в друг форум съм писала за малкия че когато направихме гърча и на препратиха на невролог за ЕЕГ, доктора постави диагноза хиперактивност.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mummy
Потребител


Регистриран на: 27 Авг 2008
Мнения: 1

Пуснато на: Сря Авг 27, 2008 8:41 pm Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Само да вметна, че в Германия има целодневни детски градини едва за 1/6 от децата под три годишна възраст. Явно политиката им е такава. Която в крайна сметка май е кофти, защото е факт че германките изостават от посестримите си в другистрани, които пък умело съчетават майчинството и работата. Заетостта при жените в Германия е над средната, но когато те решат да стават майки повечето от тях напускат работа или се трудят на половин работен ден. Сп. Икономист споделя че в германия жените трябва да избират между децата и кариерата, докато французойките и жените в скандинавските страни не са поставени под такъв принудителен избор. Именно поради това германките са по-малко склонни да раждат в сравнение с други жени в еВРОПА. Станали веднъж майки си вземат дълги отпуски и така вредят на кариерата си.

Еееее питам аз, така ли трябва да бъдем и ние? В България също е много трудно да се отдадеш на кариерата и едновременно с това да си майка. Това отделяне от социалния живот и контакти за бблизо две години(според някои съфорумки) не е ли малко множко. Единствената възможност е да се даде детето на детска ясла в по-ранна възаст, което пък е не е чактолкова зле май. Мисля че плюсовете при този варият са повече от минусите, отколкото ако трябва да си дам детето след 2 годишна възраст.(мое мнение). Всеки мисля че гледа от собствената си камбанария и едва ли някой майка ще предприеме нещо против интересите на детето си.


Не мога да се съглася с факта че най-доброто за едно дете е да е удома с майка си. Няма ли да му е по-добре сред приятелчета и връсници? Защо с майка си? Ами с другите членове на семейството, с други хора? ТОва дете да го затворим и да го лишим от социална среда от възможността да опознае нови нещ, такива които в къщи или на площадката пред блока няма да научи.

Ужаси ме изказването на Рила че едва ли не ако си дам детето в ранна възраст на ясла, детето ми ще се почувства изоставено, необичано и ще страда. Ами тогава Рила, да не си даваме децата на други хора, като баби и дядовци, лели и прочие. Да не ги отделяме от себе си до навършване на 2 годинки. Да го научим още повече да се привърже към нас, така че да не можем и до магазина да отидем или да си вземем пощата приемерно. Да разбере че без нас не може да диша и за миг ако се наложи да се отделиш от него, то да си мисли че го изоставяш, а не че отиваш да му купиш играчка.

И наистина по няко се налага да кажеш на детето си " Съжелявам миличко, но мама има работа" в което не виждам нищо лошо. Все пак това дете не трябва да е център на внимание, трябва да осъзнава че не винаги ще си на негово разположение, и за всичко. Може би ще осъзнае че е може и сам да си играе, вместо да те дърпа за полата и да те търси постоянно.

В България минималната възраст по закон за прием в детска ясла е 10 месеца. Дали правителствто ни е толкова пък заблудено, че да незнае че тези деца са прекалено малки, че това ще им навреди, че е вредно за тях да постъпят толкова малки. Теории на привързаността и т.н незнам как се наричат, но знам, че едно дете колкото повече време прекарва с родителите си, толкова по -привързано става към тях и те към него, което пък възпрепяства по-нататъшното приемане в каквото и да е детско заведение, въпреки че детето вече разбира и може да му се обясни къде отива и защо отива.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Вероника Иванова
Психолог


Регистриран на: 18 Дек 2007
Мнения: 90
Местожителство: Варна

Пуснато на: Чет Авг 28, 2008 6:43 am Заглавие: Защо няма да дам детето ни на ясла? Отговорете с цитат

Теорията за привързаността е в основната си част казваща,че колкото по-здрава и топла привъзаност има детето с майката-толкова по-лесно се отделя от нея по-късно,по-зряло емоционално и психически здраво е това дете.Привързаността не зависи от времето,а от качеството на това време,което прекарваме с детето.


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от ранна/яслена детска възраст: 1-3 г. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov