Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Половата култура и децата. Сексуално образование.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Дискусии, въпроси, отговори, мнения.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Яну 05, 2007 6:46 pm Заглавие: Половата култура и децата. Сексуално образование. Отговорете с цитат

От кога и как децата трябва да придобият добра полова култура? Детето полово се идентифицира на около 3 годинки. Все още не е на нужното ниво половата култура при учениците и материалите се поднасят сухо от лекторите. Трябва да се поработи по въпроса в това направеление. Препоръчвам една книжка на Мари-Клод Моншо "Истината за бебетата"-една много полезна книжка за полово възпитание на децата от 3 до 12г. Споделете вашите подходи за този вид възпитание?

Цитат:
Иванка Захариева
Психолог:
Половата култура е елемент от цялостното възпитание на децата. Основно това е семейството, тъй като това, както всичко останало започва от ранна детска възраст. Там се поставят основите и на тези културни традиции, за да има резултат през пуберитета.


Цитат:
dudididi
Потребител:
Важно е детето да е информирано по тези теми.Виждам,че в България на много хора им липсва информация по тези въпроси много родители се срамуват да говорят за това с децата си и не постигат нищо добро така.Аз бих говорила с дъщеря ми по тези въпроси като попорасне,предпочитам да го научи от мен отколкото от улицата.На детето трябва да му се обясни по такъв начин,че то да го разбере и мисля че приказки от рода на,че щъркела го е донесъл са смешни.Сега доколкото знам на децата(спецялно на момичетата) в училище в 6 клас и в 10 мисля че идват лектори(студенти медицина) и им говорят по тези теми,раздават им книжки което според мен е много добре такива инициативи трябва да има повечко и по-често не само за момичетата,но и за момчетата.Младото поколение не са информирани достатъчно по тези въпроси.


Цитат:
Най-често задавани въпроси:

- Кога да започнем половото възпитание и как да назоваваме детските полови органи?
Подходяща възраст, в която трябва да осведомим детето по половите въпроси е възрастта, в която то започне да задава тези въпроси. Когато две-тригодишното дете посочи към гениталиите си, чудейки се какво е това, тогава е подходящият момент да му кажем: “Това е твоят пенис.” Въпреки че децата могат да наричат пениса пишка, чурка, пиле, възрастният трябва да го назове с правилното му име. Половият орган на момиченцата трябва да се нарича вулва. (Тази латнска дума е съответната на пенис при момчетата. Влагалище или вагина е по-неточна, тъй като обозначава част от половия орган на жената.)
- Как ще отговорите на детето си, когато ви попита “Откъде идват бебетата?”
Дори да сте неподготвен/а за отговора, не бързайте да отпращате детето с думите: “Иди при майка си/ баща си да ти обясни.” Ако успеете да се овладеете и опитате да поговорите с него на тази сериозна тема, може би ще се изненадате от непринудения разговор, който ще се получи поради необремененото мислене на детето. То ще повярва на всяка ваша дума, защото ви има доверие. Именно затова е важно да му кажете истината. (На книжния пазар могат да се открият и редица илюстрирани издания, съобразени със съответната възраст.) И бъдете сигурни, че детето винаги ще търси вас, а не непознати източници, когато му е нужна информация.
- Възможно е вашето дете да ви обезпокои, когато сте в интимни отношения с партньора си. Как ще реагирате в такава ситуация?
Ако се разкрещите “Излез веднага! Това не е за малки деца!”, детето може да остане с погрешно чувство, че е станало свидетел на нещо нередно. Незнанието за това какво се случва и с какво самото то е сгрешило, та е нежелано, може да го доведе до безпокойство.
Кажете му: “Извинявай, че не можем да ти обърнем внимание в момента, но искаме да останем сами. Излез, ако обичаш!” От този спокоен тон детето ще разбере, че не е отхвърлено, че мама и татко в момента просто са заети един с друг. Така то ще приеме видяното като нещо нормално, което възрастните правят, когато се обичат.
- Как ще реагирате, ако заварите момченцето си с момиченце (или обратно) със събути гащички да разглеждат гениталиите си?
Неправилно е да ги питате: “Какво правите?” Може да стане твърде неудобно, ако отговорят искрено. Децата не бива да бъдат засрамвани или смъмряни. От друга страна, не трябва да им се предлага лесно извинение или лъжливо алиби, като например: “Не ви ли се струва, че тук е твърде студено да се разхождате голи на течението?”Кажете на децата да се облекат и им измислете някаква игра. По-късно обсъдете откровено инцидента. Без заплахи и проповеди на детето трябва направо да се каже: “Ти и онова момиченце се бяхте разсъблекли. Това не е позволено. Ти докосваше вулвата й, което също не е разрешено. Малките деца го правят, тъй като се чудят защо момченцата имат пенис, а момиченцата нямат. Ако това те удивлява, попитай нас и ние ще ти помогнем да проумееш нещата. Но никакво събличане повече.”
Спокойното ни, неосъдително отношение създава възможност да се ограничи “половото експериментиране”, без да се наврежда на детския интерес към другия пол.
Училище за родители

_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Вто Окт 20, 2009 4:24 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ralica
Потребител


Регистриран на: 15 Сеп 2008
Мнения: 15
Местожителство: sofia

Пуснато на: Чет Сеп 18, 2008 11:29 am Заглавие: Половата култура и децата. Сексуално образование. Отговорете с цитат

AZ SAM NA MNENIE 4E KOGATO DETETO VLEZE V POBERTETA ,TRIABVA DA MU SE OBIASNI VSI4KO ZA SEKSA.PO DOBRE OT RODITELITE SI DA RAZBER VSI4KO OT KOLKOTO NA VAN,V U4ILI6TE I TAKA PO TOZI NA4IN 6TE SPODELIA VSI4KO ,6TE PITA I NIAM DA SE SRAMUVA...


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Окт 20, 2009 4:19 pm Заглавие: Сексуално образование Отговорете с цитат

Какво е сексуално образование?

Сексуално образование е широк термин, обозначаващ образованието, което засяга половоспецифичната анатомия при човека, сексуалната репродукция, сексуалните отношения, репродуктивното здраве, емоционалните връзки, правата и задълженията, свързани със създаване на поколение, контрацепцията и други аспекти на човешкото сексуално поведение. То подпомага придобиването на знания и формирането на нагласи и убеждения за секса, успешното изграждане на половата идентичност, възпитаването на отговорно поведение в интимните отношения. Изследванията показват, че сексуалното образование развива способността да правим информиран избор за поведението си в юношеска възраст и да се чувстваме уверени и компетентни. В повечето развити съвременни общества е практика сексуалното образование да се включва в програмата за обучение в училище, като паралелно с това се полагат целенасочени усилия за насърчаване на неформалното сексуално образование в семейството още от най-ранна възраст. В редица държави достъпът до сексуално образование е регламентиран като право на младите хора, тъй като то ги подпомага да се предпазват от злоупотреба, експлоатация, нежелана бременност, полово предавани болести и СПИН. В обичайния случай сексуалното образование се извършва от родители или настойници, училищни програми, специализирани медии и обществени здравни кампании. За да бъде ефективно това образование, е необходимо на децата да бъде предоставяна достоверна информация по подходящ за съответната възраст начин.

Холандия: Добрият пример

През 80-те години на 20 век със субсидии от холандското правителство е разработена програмата “Lang leve de liefde”, чиято цел е да развие у тийнейджърите способността да вземат собствени решения по отношение на своето здраве и сексуално поведение. Почти всички средни училища в Холандия въвеждат сексуалното образование като част от образователния курс по биология, а повече от половината начални училища провеждат занятия на тема сексуалност и контрацепция. Учебният материал се фокусира както върху биологичните аспекти, така и върху ценностите, нагласите, способността за общуване с другите и за успешно разрешаване на конфликтни ситуации. Медиите стимулират открит диалог между деца и възрастни по темите на сексуалността, а системата за обществено здравеопазване гарантира конфиденциалност и недискриминативно отношение. Школа от изследователи в областта на медицината издигат хипотезата, че ако сексуалното образование на децата започне още в ранна възраст (на 4-7 години), това би намалило драстично риска от нежелано забременяване и здравословни проблеми в бъдеще. Теорията е обект на дискусии и критичен преглед от страна на редица институции. Независимо от това, тезата получава широко признание в научните среди и получава гласност в обществото. Много медии започват да работят за стимулиране на неформалното сексуално образование – като част от възпитанието и общуването в семейството.
В резултат Холандия е една от страните в света с най-нисък процент на забременявания в тийнейджърска възраст, а цялостният подход (известен като Холандски модел) е източник на добри практики за останалите държави.
(Виж още по темата: http://www.unesco.org/courier/2000_07/uk/apprend2.htm)

Ефективното сексуално образование

За да е максимално ефективно, сексуалното образование трябва да започне рано, преди младите хора да са достигнали пубертетна възраст и преди да са развили и утвърдили своите модели на поведение. Информацията, която се предоставя, трябва да е съобразена с нивото на интелектуално развитие на детето.
Важно е достъпът до информация да не бъде отлаган, а да се осигури още в ранна възраст. Осигуряването на основни познания по темата подпомага формирането на по-нататъшното комплексно познание, което се натрупва с възрастта.
В същото време сексуалното образование трябва да бъде степенувано. Например в много ранна възраст децата могат да получат информация за това, че човешките същества растат и се променят с времето, какво означава едно бебе да се превърне в дете, а детето – в юноша. Това ще осигури основата за последващото познание и за правилното разбиране на детайлите, свързани с настъпването на пубертета. Също така е подходящо още в ранна възраст децата да бъдат информирани по достъпен за тях начин за съществуването на вируси и бактерии, които атакуват тялото. Това ще осигури база за бъдещи разговори, свързани с хигиенни навици и с инфекции, предавани по полов път.
Някои критици на сексуалното образование са притеснени, че достъпът до информация, свързана със секса и половите отношения, ще повиши любопитството на децата и ще доведе до желание да експериментират със сексуалното поведение. В действителност обаче фактите сочат, че тези опасения нямат основание. Анализ на 48 изследвания върху съществуващите в САЩ програми за сексуално образование и за превенция на ХИВ с категоричност доказва, че те не повишават сексуалната активност сред младежите. Реално част от тях водят до редуциране на ранните полови контакти, а като цяло се повишава процентът на използващите презервативи или други средства за предпазване. Естествено е много родители и деца да изпитват притеснение, когато обсъждат определени въпроси за секса и сексуалността. Но ако сексуалното образование се възприема като един отворен във времето диалог, насочен към ценностите и нагласите, като разговор, който осигурява важни познания, това ще улесни и двете страни. Доказано е, че в държавите, които следват модела на Холандия - да се говори открито с децата за пол и сексуалност, а на сексуалното образование се гледа като на една от отговорностите на семейното възпитание, това подпомага изграждането на толерантна среда и повишава здравната и сексуална култура сред лицата в юношеска възраст.
(Още по темата: http://www.avert.org/sex-education.htm)
В заключение:
•Скандално ли е деца в ранна възраст да знаят думи като «пенис» и «вулва»?
•Разварщаваме ли малките, когато говорим с тях за сексуалност?
•Нуждаят ли се малчуганите от приказки за щъркели и зелки?
Отговорът на специалистите е: НЕ!

Из специализирания чуждестранен печат_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Дискусии, въпроси, отговори, мнения. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov