Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Приемно семейство

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Осиновяване. Приемното семейство. Деца лишени от родителски грижи.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Яну 04, 2007 7:27 pm Заглавие: Приемно семейство Отговорете с цитат

Цитат:
Ивелина
Потребител:
Моля, дайте ми повече информация за приемничеството?


За приемничеството ви съветвам да потърсите в нашия сайт поместените по темата материали, съответно в раздели -закони и статии. Ако имате допълнителни въпроси ще ги обсъдим допълнително.

Още по темата:
"Какво е приемно семейство?: http://www.moetodete.com/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=66
Тест кандидатстване за приемен родител: http://detstvo.detebg.org/?go=menu&menuId=8
Стани приемен родител!: http://detstvo.detebg.org
http://reachout.bg/?cid=40
http://www.unicef.bg/bg/projects/priemna-grija
http://sacp.government.bg/normativna-uredba/podzakonovi/nastaniavane-priemno-semeistvo/
http://priemidete.org_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Сря Фев 29, 2012 11:56 am; мнението е било променяно общо 4 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 8:41 am Заглавие: Въпроси и отговори за приемната грижа Отговорете с цитат

Въпроси и отговори за приемната грижа

Въпрос: Аз искам да стана приемен родител и се питам, има ли значение възрастта ми?
Отговор: За да станете приемен родител трябва да сте пълнолетен, в добро здраве и с достатъчно време и желание да се грижите за едно дете.
Въпрос: Необходимо ли е да бъда омъжена, за да стана приемна майка?
Отговор: За да станете приемна майка е достатъчно да имате желание и да обичате децата. Не е задължително да сте омъжена.
Въпрос: Може ли съжители без сключен граждански брак да станат приемно семейство?
Отговор: Няма никакви пречки съжители да станат приемно семейство. За това не необходимо да имат сключен граждански брак.
Въпрос: Какви са децата, които се настаняват в приемни семейства?
Отговор: Това са деца, чиито родители не могат да се грижат за тях поради болест, бедност или криза в семейните взаимоотношения, а също така и деца, на чиито родители са отнети родителските права или са починали.
Въпрос: Може ли пенсионер да стане приемен родител?
Отговор: Да, може пенсионер да стане приемен родител, ако е в добро здраве, обича децата и има сили и възможности да се грижи за тях.
Въпрос: Необходимо ли е кандидатите за приемно семейство да имат собствено жилище?
Отговор: Не е необходимо кандидат-приемното семейство да притежава собствено жилище. То може да живее под наем и въпреки това да е в състояние да осигури нормални условия за отглеждането на дете.
Въпрос: Ние имаме собствено дете. Може ли да вземем приемно дете?
Отговор: Би било чудесно! Практиката показва, че приемното дете се чувства най-добре и се адаптира най-бързо в семейството, където има и други деца. Разбира се, че такова семейство може да стане приемно.
Въпрос: Приемното семейство със собствени средства ли трябва да отглежда детето?
Отговор: Доброволното приемно семейство получава месечна помощ за отглеждане на детето. Средствата варират от 165 лв. до 220 лв. в зависимост от възрастта на детето.
Въпрос: Какво е „доброволно” приемно семейство?
Отговор: При доброволното приемно семейство родителите могат да продължат да работят, т.е. не е необходимо да напускат работа, за да се грижат за детето, като им се осигуряват средства за неговото отглеждане.
Въпрос: В момента не работя, а искам да стана приемен родител?
Отговор: За Вас може би е добър вариант професионалната приемна грижа, при която освен месечните суми за издръжка на детето ще получавате и заплата.
Въпрос: Какво трябва да направя, за да стана професионален приемен родител?
Отговор: Професионалният приемен родител сключва трудов договор с дирекция „Социално подпомагане”. Получава заплата и работата му се зачита за трудов стаж. И този вид приемно семейство също получава допълнително средства за отглеждане на детето. Размерът им е същият, както при доброволното приемно семейство.
Въпрос: Възможно ли е доброволно приемно семейство да стане професионално такова? Каква е процедурата?
Отговор: Наредбата позволява от доброволен приемен родител да станеш професионален приемен родител. За целта се подава заявление до директора на Д”СП”, което е утвърдило приемното семейство, чрез което то изразява желанието си да станете професионални приемни родители.
След това социалният работник, който работи със семейството изготвя актуален социален доклад, чрез който оценя годността на семейството да бъде професионално приемно семейство.
Въпрос: Има ли нужда от допълнително обучение в случаите, когато доброволен приемен родител иска да стане професионален такъв?
Отговор: Обученията на Областния център по приемна грижа са едни и същи за кандидатите за професионални и доброволни приемни родители. Други доставчици обаче правят две различни обучения. Дали ще трябва да се мине допълнителен тренинг при преминаване от доброволен в професионален приемен родител зависи от изискванията на местния доставчик на услугата приемна грижа.
За повече информация: http://priemime.bg_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Нед Дек 13, 2009 7:33 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Сеп 03, 2009 8:10 pm Заглавие: Гореща телефонна линия Отговорете с цитат

Безплатна помощ на деца, семейства, приемни родители, осиновители и на родители, чиито деца се отглеждат в приемни семейства:
тел. 02/822 35 10
Телефонното консултиране е 24 часово. Цената на разговора е съгласно Вашия тарифен план.
Фондация "За Нашите Деца"
Център за обществена подкрепа
1000, София
кв. Сердика
ул. Гюешево № 21 (Дом за медико-социални грижи "Св. София")
тел./факс: 02/ 822 35 10
e-mail: centre.sofia@detebg.org
detstvo.detebg.org_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Дек 13, 2009 7:31 pm Заглавие: Споделено Отговорете с цитат

Цитат:
Мнозина искат да са приемни родители, малцина остават до края

Обичате децата и имате нужда да се грижите за някого, но вашите отдавна са пораснали. Какво да правите с толкова любов? Отговорът: Станете приемни родители. Това е масовият профил на хората, решили да споделят собствения си домашен уют с изоставените в институциите малчугани. Има, разбира се, и млади родители със свои деца, хора без наследници или останали сами в живота.
В най-масовия профил на кандидатите за приемни родители е и Жаклин - жена на средна възраст, с две дъщери, отдавна поели по своя път. Тя и съпругът й са сред кандидатите за доброволна приемна грижа, които са към края на обучението във фондация "За нашите деца". Но за одобряването им е задължително всеки от семейството да даде съгласието си. Затова в процеса на оценяването се правят срещи и интервюта - разговори с всеки поотделно. Защото малко или много те ще участват в грижата за това дете.
"Ние сме на определена възраст и това ме възпира да бъдем осиновители. Детето ще бъде по-гарантирано, когато сме приемни родители. Мога да разчитам на хората от фондацията, на социалния работник, да поделям с тях отговорностите. Ще има кой да се погрижи за него, ако не дай боже, с нас се случи нещо. Не мога да сложа хомот на дъщерите си с едно осиновяване", обяснява Жаклин защо е избрала приемната грижа.
Извеждането от институциите на децата, останали без родителска ласка, и осигуряване на алтернативна грижа за тях е приоритет на социалната политика у нас в последните години. В момента домовете съсипват детството на над 7000 малчугани. На горещия телефон 02/8223510 на фондация "За нашите деца" само от 10 юли досега са постъпили 175 запитвания от кандидати за приемни родители. За сравнение при предишната кампания, която продължи около 6 месеца, обажданията са били по-малко от 50, казват Елеонора Иличова и Емил Георгиев. Двамата са психолози и работят като социални работници към фондацията.
Елеонора и Емил се грижат за оценяването и обучението на семействата, осигурени безплатно от фондацията. "По закон трябва да се срещнем с тях към четири пъти. Ако ви кажа, че се срещаме над 20... Ставаме си почти като семейство", разказва психоложката. Понякога оценката е от отделите за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане, а във фондацията е само обучението.
Бумът на запитвания си има обяснение - по-голямата реклама и повечето информация за приемната грижа. "Сякаш започва да се разсейва вече мощната патология в главата на българина, че това е криво дете", отбелязва Георгиев.
Най-глупавият въпрос, който може да се зададе, е какво им е различното на децата от институциите. "Всичко!", отсича Елеонора. "От самото начало те са лишени от майчина любов, от грижи. Не познават правилата на живота в семейство. Такова дете има проблеми с абсолютно всичко. Страхува се от бръмченето на кафемашината. Не знае как да изяде цял банан. И колкото по-късно излезе то от институция, толкова проблемите са по-задълбочени", допълва тя. Затова обучението при приемната грижа е задължително - за да осъзнаят хората с какво се наемат, какво поведение да очакват от такова дете и как да реагират. Всъщност би трябвало и за осиновителите да е така, защото те поемат грижата за малчуган със същите проблеми. Но по закон за тях то е само препоръчително.
Обучението на кандидатите за приемни семейства е интерактивно, курсът е от няколко модула - подробно разясняване на услугата приемна грижа; какво е да се грижиш за детето на някой друг; детското развитие; измерението на страданието от загуба и раздяла на децата; обучение за безопасна грижа; разискване как да се разпознават видовете насилие, как да работят за преодоляването на травмата. Осигурена е и подкрепа и наблюдение на приемните семейства.
Повечето кандидати се отказват още след първата среща, щом рухне представата им, че приемната грижа е бързият начин за осиновяване. Не, не е. Приемната грижа, която е професионална и доброволна, във всички случаи е временна мярка. Тя означава отглеждане на чуждо дете в своя дом. И то, и родителите са наясно с това, защото социален работник постоянно посещава семейството. Често детето поддържа връзка с биологичните си родители, ако не е опасно за него. А в един момент може да бъде реинтегрирано с тях или пък осиновено от други.
"В професионалното семейство детето се настанява за колкото е необходимо - за година, за две. Не трябва да се очаква, че ще остане до 18 г. Докато настаняванията в доброволни приемни семейства стават с идеята, че там ще се грижат за това дете за по-дълъг период от време", обяснява Елеонора Иличова.
Повече от половината кандидати за приемни родители, чиято мотивация оцелее след информационната среща, за съжаление отпадат, разколебани от разговорите за проблемите, които ги чакат. Така от 50-те семейства, обадили се през предишната кампания, само 10 са минали курса. Най-голям удар за кандидатите сякаш е рухването на представата за детето, което ще дойде в дома им.
"Те имат някаква представа как ще изглежда то, как ще се държи, как ще се грижат за него. Но като им разкажем каква е процедурата, колко ще се намесваме, какви проблеми могат да изскочат, разбират, че вероятно няма да могат да се справят", обяснява Емил Георгиев.
"Аз също се оказах неподготвена за много от чутото на лекциите", признава Жаклин. За нея някои въпроси били доста неприятни - за насилието, за сексуалната ориентираност на семейството. "Въпросчетата са толкова дребни, но така навързани, че нищо не може да остане скрито за специалистите", убедена е тя. Нейната мотивация е желязна - интересува се от приемната грижа още от 1994 г., когато у нас идват първите лектори от Англия. От три години се опитва да влезе в регистър и не се е отказала, дори когато държавните служители я питали за какво й е.
Когато изтекат четирите месеца, в които в най-добрия случай обучението приключи, се съставя комисия "За детето". Ако семейството бъде одобрено, се включва в регистъра на приемните родители. И започва да му се търси дете. В този процес голямата отговорност на социалните работници е да открият малчуган, чийто характер да пасне най-точно на характерите на приемните родители. С малкия работи психолог, който му обяснява в какъв дом ще влезе и какво го чака там. Правят се общи срещи, детето се води в дома за час, два, за ден, докато се стигне до уикенд.
Все пак, ако нещата не потръгнат, приемното семейство или родител, защото и сам човек може да кандидатства, имат право да прекратят процедурата. След втори отказ се излиза от регистъра. "Всъщност семейството може да е много добро, просто детето, пратено при тях, да не е с подходящия характер", обяснява Емил. За жалост в АСП признават, че отчитат немалко случаи, в които приемни семейства отказват да продължат да полагат грижи за настанените при тях деца. Най-честите причини са свързани с проблемно поведение на настанените деца: трудности при адаптацията на детето в семейната среда, свързани с дневния режим, въвеждането на граници и правила, общуване с други деца или възрастни; противообществени прояви; злоупотреба с алкохол, упойващи или наркотични вещества; нежелание на детето да посещава учебни занятия; несправяне с учебния материал и дисциплината в училище; здравословни проблеми.
У нас има 161 доброволни приемни семейства и 142 професионални. Само за тази година до 31 юли утвърдените са 6 доброволни и 34 професионални приемни семейства. А подадените заявления са общо 111, които са на различен етап от проучване, оценка и настаняване на деца в тях. Броят на настанените в приемни семейства деца до настоящия момент е 277. Само за 2009 г. до 31 юли свой временен дом са намерили 51 деца.
Приемни родители могат да станат пълнолетни, физически и психически здрави хора с пространство в дома си за отглеждане на децата и с финансова стабилност. Не е задължително да са семейства. При доброволната приемна грижа месечните помощи и детски добавки за издръжка на детето са от 230 до 295 лв. според възрастта му. За децата с увреждания се полагат от 530 лв. до 595 лв. плюс до 195 лв. еднократна помощ за балнеолечение. Еднократната помощ за деца под приемна грижа е от 325 лв. на година. Трудовият договор при професионалната приемна грижа е от 312 лв. до 360 лв. в зависимост от броя на настанените деца. Може само единият родител да има професионален договор, а другият да работи, може и двамата.
Г. Илиева, Християнска социална мрежа_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dazi
Педагог


Регистриран на: 18 Мар 2007
Мнения: 208
Местожителство: гр.Силистра

Пуснато на: Съб Яну 09, 2010 12:53 pm Заглавие: Документални филми за Осиновяване и Премна грижа Отговорете с цитат

Тук ще намерите много полезна и интересна информация под формата на видеоклипове за приемната грижа и осиновяването също
http://www.svetlinka.org/Galery.asp


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Вто Авг 31, 2010 5:55 am Заглавие: Наръчник за приемни родители Отговорете с цитат

Наръчник за приемни родители

Тази кратка информация е предоставена любезно от UNICEF България. Ако имате повече въпроси относно приемната грижа и възможността всяко дете да има семейство можете да се обадите на тел. 0700 12 170 на цената на един градски разговор.
1. Информация. Как да станете приемни родители ще научите в центровете по приемна грижа и отдела за закрила на детето в общината.
2. Обучение. Ще преминете курс на обучение.
3. Проучване. Специалисти ще проведат интервюта и разговори с вас, вашите поръчители и други членове на вашето семейство.
4. Одобрение. С решение на дирекция "Социално подпомагане" ще бъдете вписани в регистъра на приемни родители.
5. Опознаване. Ще имате предварителни срещи с детето, за да се опознаете и сближите.
6. Настаняване. Ще приемете детето в дома си и ще станете негови приемни родители за определен период. Ще полагате грижи за него със съдействието на социалните работници и биологичното му семейство.
7. Подкрепа. Социалните работници и екипът по приемна грижа ще ви оказват пълна подкрепа с информация и съвети._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kamelia_ivanov
Потребител


Регистриран на: 05 Апр 2014
Мнения: 17

Пуснато на: Нед Апр 13, 2014 4:55 pm Заглавие: Приемно семейство Отговорете с цитат

Това е много благородно дело Smile Успех на всички приемни родители Smile


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Осиновяване. Приемното семейство. Деца лишени от родителски грижи. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov