Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Игри за деца от 1 до 6 г.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от ранна/яслена детска възраст: 1-3 г.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Юли 06, 2012 6:01 am Заглавие: Игри за деца от 1 до 6 г. Отговорете с цитат

Ето малко интересни и полезни за развитието игри, събирани от различни места по интернет и от нашите семейни игри у дома.

Логически задачи за деца на възраст от 1 до 4 г.

Покажи
Подредете 3 играчки и помолете детето да ви покаже 1 от тях, след като вие сте я назовали по име. Например питате: "Къде е зайчето?" и то трябва да ви покаже верния предмет.

От къде се взе предмета
Подредете в 3 съда тематични предмети, например в първия съд сложете само лук, във втория – само яйца, а в третия – само картофи. Измъкнете от всеки съд по един предмет и помолете детето да ви обясни от кой съд сте изкарали предметите.

Величини: Малко-Голямо
Поставете две различни по размер играчки и обяснете внимателно на детето коя е голямата и коя малката. Повторете примера с други предмети.

Величини: Високо-Ниско
Обърнете внимание на детето си за тези величини. Вървейки по улицата, може да му покажете коя сграда е висока и коя ниска. Запитайте го може ли да каже кое дърво е високо и кое ниско.

Величини: Дълго-Късо
Обърнете внимание на детето си за тези величини. Вземете две различни по дължина ленти или панделки и запитайте детето коя е късата и коя дългата.

Еднакво - Различно
За да обясните тези понятия може да използвате еднакви чинии, чаши, възглавници и всякакви предмети от дома. Пригответе 3 предмета, 2 от които еднакви, а третия – различен. Попитайте детето кои са еднаквите предмети.

Животни
Използвайки картинки от книжки с животни, запитайте детето какво притежава даденото животно, с какво се отличава от друго. Например – слона има хобот, жирафа има дълга шия и т.н. Кое животно е малко, кое е високо, кое е цветно, кое е зелено.

Кое е излишно?
Изрежете карти от картинки, рисунки, снимки на различни теми. Сложете пред детето 4 карти, 3 от които са тематично свързани, а четвъртата – не. Запитайте детето коя е излишната и защо. Междудругото на пазара се продават такива карти ("Кое е излишно?" от поредица "Да играем и учим").

Класификация
Играе се със същите карти от горния пример, като този път детето ви ги подрежда по групи. Например – храна, транспорт, дрехи, животни и т.н.

Еднакви предмети
Подредете пред детето 5 предмета, два от които са еднакви. Запитайте го може ли да открие еднаквите предмети. Увеличете трудността, като увеличите броя на предметите, но еднаквите да останат само два.

Последователности
Детето трябва да знае последователно: дните от седмицата, сезоните, музикалните ноти, броенето до 20.

Задаваме въпроси
Запитайте го: "За какво служи устата?", "Какво правят птиците", "Какво става след като се скрие слънцето?", "Кои животни живеят в реката (морето)?" и т.н.

По какво си приличат?
Покажете на детето няколко предмета и го запитайте по какво си приличат. Може да подберете червена топка и червено кубче, ябълка и банан и т.н. Детето трябва да намери обща двойка предмети с общ признак.

По какво се различават?
Покажете две почти еднакви картинки или предмета на детето си, като все пак има някаква значителна разлика помежду им. Запитайте детето дали може да открие по какво се различават те.

Какво скрих?
Запитайте го: "За какво служи устата?", "Какво правят птиците", "Какво става след като се скрие слънцето?", "Кои животни живеят в реката (морето)?" и т.н.

Логически задачки-закачки:
Гатанки за животни:
По полето бързо тича, зеле и моркови обича. (зайчето)
Има гребен на главата, шарени са му перата. (петел)
Целия е той зелен, с големи зъби зареден, живее в река Нил и никак не е мил. (крокодил)
Вита къща на гърбина, с нея броди из къпина (охлюва)
Дълга му брадата, а главата му – рогата. (козел)
Сиренце гризкат и в дупки се кискат. (мишките)
Цял ден спи на бука, нощем започва да буха. (бухала)
Коте - мяка, жаба - вряка, тя пък – кудкудяка. (кокошка)
Мустакат е и обича в миши дупки да наднича. (котарак)
С крива е гърбина и броди из пустиня. (камилата)
Цяла зима спи в пещерата, лятото медец ще търси в гората. (мечката)
По клоните тича, банани обича. (маймуна)
Този дребен въртолет носи ни прашец и мед. (пчеличка)

Развитие на вниманието
За родители, които им се отдава рисуването - рисуваме картинка с грешка. Например лятна картинка с море, деца, плаж, топки, пояси, слънце и снежен човек. Питаме детето кое е излишно в картинката.

За деца до 2 г.

1. Кръстница
Помолете детето да измисли имена на своите плюшени приятели. След което, играта може да с пренесе върху измисляне на имена на пръстите на ръката му.

2. Игра на криеница
Един се скрива, а друг го търси. Редувате се с детето. Може да се скриете зад пердето, под масата и т.н.

3. Боулинг
Нареждаме кубчета или части от конструктор вместо кегли. След което обясняваме на детето как да се прицели с топката, за да паднат всички. Топката може да е за тенис или всякакъв тип малка топка.

4. Смяна на ролите
Вие играете детето, то играе родителя.

5. Кула
От конструктор или кубчета правите висока кула и предлагате на детето да я бутне с помощта на топка от разстояние.

6. Вече сме големи
Оставете детето да обуе голям размер обувки, най-добре на баща си, а не на мама (защото вероятно са с токчета) и да се разхожда с тях.

7. Сортиране на кубчета (торбички)
Ако имате различни модели и големи кубчета – разпръснете ги и насърчете детето да ги сортира по големина и цвят. И тъй като в България не съм виждала едноцветни кубчета, предлагам ви вариант на играта, която играем в къщи. Дъщеря ми обожава да изважда от чекмеджето всякакви найлонови торбички – от Била, Хит, Кауфланд, Метро. А после си ги подрежда по вид, бърборейки си коя каква е.

8. Игра на бутилка
Сядате в кръг и завъртате пластмасова празна бутилка. Това е старата игра на бутилка, от времето на соц-а. Ние я приспособихме за семейна игра. Към когото се падне гърлото – той пее песничка, или казва стихотворение, или стои на един крак, или "прави" шпагат.

9. Танци
Пущате музиката и почвате да танцувате. Ако умеете народни танци – на тази възраст на децата им е много интересно да се хванат на хоро, макар и само подскачайки.

10. Малка домакиня
Оставете детето само да напълни пералната машина, да сложи прах и омекотител (с ваша помощ) и да пусне пералнята. След като дрехите се изперат – отворете вратата на пералнята и детето ще ви носи дрешките, за да ги прострете.

11. Мамо, аз готвя!
Качете детето на стол и подгответе на масата всичко необходимо за приготвянето на попара – празна купичка, лъжичка, крутони (или нарязан хляб), топло мляко и парченце масло. Подканете детето само да "сглоби" попарата. Децата обожават "да правят работите" на възрастните.

12. Правя си сама какао!
По същия начин може да му предложите да си направи само какаото. Трябва ви само празна чаша, лъжичка, пакет Nesquik и малко топло мляко. От собствен опит знам, че преди да забърка какаото, ще изяде няколко лъжички, но след като свърши само цялото упражнение – детето ви ще е много щастливо и вероятно ще изпие всичко на екс Wink

13. Малката цветарка
Ако имате сухи или изкуствени цветя, може да предложите на детето си да ви направи най-красивия букет във ваза. Добре е да му дадете различни вази, за да си избере в коя да ви направи букета. В нашия случай – предложих 3 вази и получих 3 букета Wink

14. Обичам чистотата
Не спирайте детето ако вземе метлата и започне да "мете". В тази игра, то си координира и усъвършенства движенията.

15. Помагам на мама
Не спирайте детето, ако докато чистите прозорци или почиствате в къщи, вземе и то кърпа и започне да чисти с вас. Обяснете му и му покажете как става. С тези упражнения то подобрява двигателната си способност.

16. Бели картини
В тава или друг широк съд, сипете тънък слой брашно или захар. Вземете пръстчето на детето и му покажете как може да направи контрастна линия. След което го оставете само да си рисува кръгчета, чертички, точки.

17. Чифт чорапи
Напълнете няколко чифта чорапи с различни материали. В единия чифт може да сложите боб, в другия сол, в другия – плат. Всичко зависи от вашата фантазия и материалите, които имате под ръка. Завържете чорапите здраво и ги дайте на детето да намери всички двойки еднакви чорапи.

18. Аз пълня боб!
Сложете пред детето няколко различни празни купички и чашки и една купа пълна с боб (или леща, каквото имате под ръка). Давате му една лъжица и му обяснявате как да напълни празните съдове.

19. Кула от гъбички
Синтетичните гъби, с които мием съдовете са перфектен конструктор. Те добре "залепват" една за друга и от тях могат да се направят невероятни кули.

За деца до 3 г.

1. Слънце
Нарисувайте на един бял лист жълт кръг. След това се редувайте всеки да прави по един лъч – един път детето, после мама, после тати.

2. Търсене
Докато разглеждате книжка с картинки, питате детето: "Виждам нещо червено, какво е това?"

3. Таралеж
Направете от пластилин топка, като леко я издължите от едната страна. С помощта на клечки за зъби, направете бодлите на таралежа. За оченца може да сложите зрънца чер пипер или друг цвят пластилин.

4. Бягане с "фалшиво" яйце
Слагате в лъжица топка за пинг понг и ги давате на детето да бяга из целия апартамент (къща). Целта на играта е да не изтърве топката. Друг вариант на играта е черпак и дървено яйце.

5. Ветеринарна болница
Слагате играчки-животни на дивана и детето започва да ги преглежда и лекува. Детето може да превърже краченце, да даде лекарство, да измери температура. Варианти на тази игра има много, всичко зависи от фантазията. Ние например играем с дъщеря ми на голяма къща за много животни. Правим я или от домино или от карти за игра и нареждаме животни в нея. Тя ги храни, изпишква ги, говори им и даже ги наказва понякога, като взема едното и го изкарва на балкона, тъй като много викало.

6. Гримиране
На пазара предлагат различни пастели и боички за лице, с които може да рисувате каквото ви дойде на ум. Съветът ми е: с пастелите се рисува по-трудно, но са подходящи за по-малки деца (даже и на 2 г.), тъй като детето няма търпение да стои на едно място. С боички можете да рисувате доста по-финно и съответно по-красиво, но това изисква повече време и затова те са подходящи за по-големи деца. Рисунките се свалят от лицето много лесно – с мокри кърпички. Много е весело да се съберете (мама, тате и детенце) и да се нарисувате всички, като всеки има право да рисува другия. Добре е да има наблизо огледало, за да показвате на детето от време на време как е нарисувано.

7. Правим сладолед
Напълвате малка купичка или чаша с плодово кисело мляко и го замразявате. След като е готово, го украсявате и го поднасяте на детето.

8. Абстрактна картина
Изсипете малко количество течна боя върху бял лист. После сгънете листа няколко пъти и го разтворете. Получила се е интересна картина. Може да допълните картината и с други цветове.

9. Кой духа по-силно?
Състезавайте се с детето кой ще издуха по-далеч коркова тапа.

10. Майсторим лодки
От орехова черупка, клечка за зъби, малко пластилин и триъгълниче от хартия могат да се правят малки лодчици. Когато детето влезе във ваната – дайте му ги да си поиграе с тях.

11. Познай мелодията
Започвате да пеете някаква позната за детето песен и то трябва да познае коя е тя.

12. Детски омлет
От жълта хартия се изрязва кръг с диаметър на чиния. Стари списания и вестници се накъсват на парчета, може да се добавят цветенца или монети за късмет. Омлета се сервира на всички членове на семейството, когато седнат на масата, като предястие.

13. Малки банкери
Изпразвате всички монети от портфейла си и молите детето да ги сортира.

14. Принцове и принцеси
Направете от хартия със златист цвят корона. Може да я украсите допълнително, като я нарисувате или облепите с елементи.

15. Животни
Всички сядат около масата. Един от родителите казва някакво животно. Ако то лети – всички вдигат ръце, ако не лети – започват да барабанят по масата.

16. Интересни картинки
Капваме върху лист хартия различни цветове боя. После вземаме една сламка и духаме в различни посоки. Получават се интересни картинки.

17. Скок - подскок
Ако разполагате с тебешир или креда, може да нарисувате числата от 1 до 5 например на плочките в коридора и да покажете на детето как да скача последователно на тях, с два, а после с един крак. Така детето ще се научи да познава числата. Ако го обучавате по метода на Доман, напишете вместо числа брой точки. Ние в къщи сме изпробвали хиляди варианти на изписване по диагонал с числа от 1 до 10, разбъркани - всичко зависи от фантазията ви.

18. Кой е по-бърз?
Кой по-дълго може да издържи да скача на един крак?

19. Кой скача по-далеч?
Нареждате се с детето зад една линия и скачате с два крака напред. Печели този, който скочи по на далече. Тази игра може да се играе навсякъде – в парка, в градината, в къщи.

20. Цветове
Тази игра може да се играе в различни варианти. Питаме детето къде в стаята вижда червен предмет. То трябва да посочи. За повишена трудност – питате го да посочи втори червен предмет. Другия вариант на играта е: Вие казвате на детето: "Хвани се, хвани се за …… нещо синьо!" и то трябва да отиде и да се хване за син предмет.

21. Режем с ножица
Дайте на детето детска ножица и цветни списания и вестници. То дълго ще изрязва лентички и всякакви форми.

22. Велики художници
Заедно с детето нарисувайте стъклата на детската стая.

23. Красиви рисувани предмети от тесто
Рецептата за тестото:
Първи вариант – 1 ч. брашно, 1 ч. сол и малко вода.
Втори вариант – 2 ч. брашно, 1 ч. сол и вода.
Месим, точим, режем различни фигурки и печем 3 часа на температура 100 градуса. След това можем да ги оцветим с боички.

24. Микс
Смесваме в една купа грах и боб и даваме на детето да ги сортира всяко в отделна купа. Можете на направите сортиране и по цвят. Зависи с какви материали разполагате.

Други:

Кое липсва?
Подреждате на пода 3 предмета. Показвате ги на детето си и го молите да се обърне. След това махате единия предмет и питате кой липсва. Продължавате играта, като увеличавате броя на предметите.

Кое е излишно?
Подреждате на пода 3 еднакви и 1 различен предмет. Питате детето кой от предметите е излишен. Може да подредите 3 вилици и 1 лъжица или 2 цвята листчета.

Къде в стаята има този цвят?
Питате детето, къде в стаята има червено, жълто, зелено и т.н. За по-големи деца – добре е да изброят няколко места.

Познай какво държиш?
Подбирате няколко предмета. Закривате очите на детето и го питате дали може да познае чрез допир и опипване кой предмет държи.

Какви играчки имаше?
Подреждате на пода няколко играчки. Детето ги гледа в продължение на десетина секунди и се обръща обратно. Вие го питате какви играчки е имало на пода.

Какво започва с тази буква?
Питате детето коя думичка започва с буквата "А". Може да започнете с лесни за него букви, например първата буква от неговото име.

Какво звучи?
Показвате на детето различни звуци, като звук от шумоляща торбичка, смачкан вестник, часовник или алрма, детско барабанче и т.н. После ги възпроизвеждате един по един и питате звука от кой предмет чува детето.

Какво имаше на картинката?
Показвате на детето картинка, след което я скривате. Питате го какво е имало на картинката?

Джудже – великан
Детето трябва да кляка, когато кажете "Джудже" и да се изправя, когато кажете "Великан"

Елементарна математика
Питате детето колко ушенца има мама, а колко нослета, а колко оченца. Задачата може да се усложни, ако питате колко общо очички имат мама, тати и самото детенце.

За деца до 4 г.

1. Змия
Нарисувайте на един лист контур на голяма змия. Нека всеки вземе по един флумастер и започне да рисува точки, вълнообразни линии по нея. Редувайте се с детето, веднъж то, веднъж вие.

2. Цветя
Леко навлажнете водни боички и потопете всеки пръст в различен цвят. Опитайте се с отпечатъка от пръстите си да нарисувате върху бял лист различни цветя. Стръкчетата може да завършите с флумастер.

3. Верижна реакция
Подреждате частите на домино близко, една до друга, като внимавате да не ги бутнете. Може да направите различни форми – линии, вълнички, кръгчета. След като наредите всички части, може да оставите на детето ги бутне.

4. Кула от домино
Ако имате домино с много елементи, може да построите висока кула, като внимавате да не падне.

5. Тренировка на паметта
Подреждате 6 различни предмета. Оставяте малко време на детето си, за да ги запомни, а после ги покривате с кърпа. Попитайте го кои предмети си спомня.

6. Бърза реакция
Казвате някаква дума. Детето трябва бързо да каже друга дума, която е свързана с вашата. Може да си сменяте ролите.

7. Малки "ясновидци"
Застанете с детето пред прозореца и се опитайте да измислите заедно история за всеки човек, който минава по улицата.

8. Игра с магнит
Върху бял лист поставяме монета, а под листа – магнит. Като започнем да движим магнита, монетата също се раздвижва.

9. Пирати
Играе се с няколко предмета. Всички трябва да са запознати кои са предметите. След което само един пират остава в стаята и скрива някой предмет. Другите в пирати се завръщат и се опитват да открият кой предмет го няма и къде е скрит.

10. Познай къде
Скриваме малък предмет в една от ръцете си и питаме детето дали може да познае в коя от двете е скрито.

11. Колаж
Детето изрязва от вестници или списания интересни картинки, а после си ги лепи на бял лист.

12. Игра с балон
Подхвърляте балона във въздуха. Детето трябва да го следи да не падне и да го бута, но само един пръст.

14. Змия
Лягате по гръб на пода и започвате да се движите, стараейки се да не се допрете до нито една вещ.

15. Малки фризьорки
Помолете дъщеря си да ви направи прическа. Подгответе предварително всякакви гребени, шноли, ластици и т.н.

16. Разказвачи на истории
Започвате да разказвате история, след което я продължава детето. После пак се включвате или включвате и други хора, става съвсем интересно.

17. Гледаме снимки
Разглеждайки снимки, попитайте детето какво мисли за тях. Да си измисли история по снимката.

8. Рисуваме "музикална" картина
Включете музика и дайте бойчки на детето. Под влияние от на музиката, то ще нарисува пъстроцветна картина.

19. Малки художници
Нарисувате на лист хартия кръгче. След вас детето започва да рисува телце. Редувайте се - вие, то, вие, то, дорисувате човече, с ръчички, крачета, косичка. Може да впрегнете цялата си фантазия.

20. Смехът е забранен
Опитвате се да разсмеете детето, като условието е то да стои сериозно и да не се усмихва.

21. Учим се да броим
Хвърляте зар, веднъж вие, веднъж – детето. Печели този, който хвърли повече точки.

22. Отгатваме звуци
Един от играчите имитира звук на животно, другите – трябва да познаят кое е това животно.

23. Писмо до баба и дядо
Изкарайте всевъзможни моливи, флумастери, пастели и цветни листа. Нека детето "напише" писмо до баба и дядо.

24. Да си направим гривнички
С помощта на макарони или мъниста детето си прави гривничка, като ги нанизва на шнур. Макароните могат да се оцветят в различен цвят, получава се ефектно бижу за младата госпожица.

За деца до 5 г.

1. Влак
Нарисувайте влак с вагони. После "качете" във всеки вагон по едно животно. Подобна игра играем с дъщеря ми, но вместо да рисуваме, правим вагони от кубчета и върху всяко слагаме малко животно. Във втория случай играта е подходяща за 2,5 г. деца.

2. Измисляне на истории
Предложете на детето да измислите история по картинки в книжка. Тя значително ще се различава от написаната.

3. Фалшиви монети
Под лист бяла хартия сложете монета и внимателно прерисувайте отпечатъка й с молив. Обърнете монетата обратно и прерисувайте и другата страна. След което отрежете монетите и залепете страните им.

4. Игра на стъпки
Качвайки се по стълбите, детето измисля име на всяка стъпка.

5. Мини стая
От кутия за обувки правим стая. Рисуваме прозорци и килими. Допълваме с всякакви елементи, каквито се сетите. Могат да се направят столчета, масички, вазички и куп други неща от пластилин.

6. Куклен театър
Изрязвате нарисувани животни или такива от списание (ако не може да рисувате). Изрязвате по същия контур на животните от по-дебел картон гръбчета. После ги залепяте едно за друго, като по средата слагате клечка за зъби. Вече имате макети на животни за домашен куклен театър. Може да си направите сцена от кутия за обувки.

7. Мозайка
Изрежете квадрат от едноцветен лист. След което го разрежете на различни форми. Може да направите 2 триъгълника (разрежете го по диагонал) или 2 правоъгълника. Нека детето ги подреди в първоначалната форма. Има много варианти за мозайка – започнете от простите към сложните.

8. Гирлянда сърце
Нарежете сърца от цветна хартия. Продупчете всяко сърце и го нанижете на шнурче.

9. Направи ръчичка
Детето трябва да очертае ръката си върху лист хартия, след което да я изреже и оцвети.

10. Кой е по-бърз
Играта се играе с 10 малки еднакви предмета. Например 10 пакетчета дъвки, бонбонки, запалки, всякакви вещи, които имате в къщи, но да са еднакви и да са 10. Само един възрастен остава в стаята за да скрие на различни места десетте предмета, след което вика останалите. Печели този, който намери най-много от предметите.

11. Броим колите
Гледаме през прозореца. Детето трябва да преброи колко коли вижда. Могат да се броят по марка или по цвят._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Юли 06, 2012 8:01 am Заглавие: Игри за деца от 3 до 6 г. Отговорете с цитат

Игри за деца от 3 до 6 г.

Да танцуваме!
Брой участващи: най-малко двама
Поканете и поне две приятелчета на Вашето дете, за да бъде още по-забавно! Пуснете весела музика и подканете децата да танцуват. Правилата са следните: От време на време спирате музката, а децата трябва да „замръзнат”. Който спре да танцува последен, остава с една точка по-малко. Броят на точкте определяте Вие, а за да трае удоволствието по-дълго, може да дадете на всяко дете напр. по 3 „живота”!

Вземи ми кърпата!
Брой участващи: най-малко двама
Играе се най-добре с няколко деца. Закрепете на колана или пъхнете в джоба на всяко дете кърпа, така че част от нея да стърчи. Определете полето за игра, напр. детската стая. След това децата трябва да се опитат едновременно да опазят своята кърпа и да откраднат кърпите на другарчетата си. Победител е този, който след една минута е успял да опази своята кърпа и е откраднал най-много кърпи.

Тенис с балони.
Брой участващи: двама или четирима
Играта се получава добре в комбинация с двама или четирима играчи, а Вие може да се включите като съдия и коментатор. Опънете шнур и разделете стаята на две полета за игра. Както при волейбола, играчите трябва да се стремят да отбележат точка, удряйки балона на земята в полето на противниковия отбор, за което получават точка от Вас. Отборът с повече точки след 3 минути игра е победител. Може да организирате игра реванш, като увеличите напрежението, използвайки повече от един балон.

За навън:
Преодоляване на препятствия!
Ето как се играе: отдолу, отгоре, между... Напр. прескачане на по-големи или по-малки кофички, следва мушкане под пейката, заобикаляне на голяма саксия или камък и... Пуснете своето въображение на воля и в зависимост от това с какво разполагате в момента, дали сте във вашата лична градина или в парка, наредете по своя идея препятствия, чието преодоляване отговаря на възрастта, способностите и телосложението на играещите деца.
Какво ви трябва: всичко, което прецените, че е достатъчно стабилно и никой няма да се нарани, напр. кофи, кош за пране, пейка, хамак, плажен дюшек.
Варианти: може да направите две еднакви препятствия и да организирате състезание между две деца. За още по-голямо напрежение може да засичате и време.
Брой играчи: по желание.
Възраст: от 3 години

Открий съкровището!
В началото на играта децата получават лист със задача, която трябва да решат или с указания как да стигнат до мястото, където е следващия лист. Задачите могат да бъдат гатанка, довършване на изречение или стихотворение, които да дават отговор на въпроса къде е скрит следващия лист. За да направите по-интересно преследването на целта, нека в края на играта, децата ги чака „съкровище-изненада”. В зависимост от възрастта на децата това може да бъде напр. шоколад, сладолед, играчка, билети за кино и .... Нека няма граници пред Вашата фантазия!
Варианти: ако имате достатъчно време за подготовка, може предварително да снимате някои от скривалищата и да използвате разпечатаните снимки за указания.
Ако играете с повече деца, може да ги разделите на два съревноваващи се отбора.
Вместо задачи, използвайте рисунки за указания, ако децата все още не могат да четат. За улеснение, в случай че играете върху асфалт, може да използвате тебешир, за да укажете накъде да се движат участниците.
Какво Ви е необходимо?
Лист и химикал
Евентуално тебешир и фотоапарат
По желание балони, за да отбелязвате разкритите скривалища
„Съкровище”
Играта е подходяща за деца на 5 и повече години, в зависимост от степента на трудност и големината на полето за игра.

Превземи стаята!
Превземи стаята Брой участващи: най-малко двама
За целта Ви трябват минимум двама играчи и зарче. Победител в тази игра е този, който пръв успее да стиген до другия край на стаята. Правилата са следните: Всеки хвърля зара и играчът с по-голямото число, има право да направи една крачка напред. Когато и двамата играчи уцелят едно и също число, се хвърля още веднъж. Ако желате да удължите играта може да въведете правилото играчът с по-малкия резултат при второто разиграване да се връща в изходна позиция. Ако играете с по-големи деца, може да използвате две зарчета вместо едно при всяко хвърляне и резултатът да се определя като сбор. Така може да упражните уменията на децата да смятат.

Познай предмета!
Брой участващи: най-малко двама
Един от играчите си набелява предмет от стаята и го описва само с една дума на останалите, напр. посочва неговия цвят. Останалите играчи един след друг правят предположения кой е предметът. Този, който познае печели и има правото да си набележи предмет, който другите играчи да отгатнат.

Спомни си кой предмет липсва!
Брой участващи: един
Сложете на табла най-различни предмети и дайте на детето 2 минути за да ги разгледа и да се опита да ги запомни. След което, помолете детето да затвори очи, като през това време махнете от таблата произволен предмет и го скрийте. Идва моментът, в който детето трябва да си спомни кой е липсващият предмет. Бъдете готови с малка награда, за да зарадвате Вашето дете при успешен резултат!

И още всички игри, които помните от Вашето детство: стражари и апаши, гоненица, криеница, пускам пускам кърпичка, двама са малко, трима са много, народна топка, дама, ластик, сляпа баба.

Развиващи компютърни игри за деца от 3 до 6 г.

Ето няколко полезни връзки:
Disney - http://disneydvd.disney.go.com/games-and-downloads.html
Baby TV - www.babytv.com/learninglobby.aspx
Барбарони - www.barbapapa.fr/gb/game/barbaphone.html
Улица Сезам - www.sesamestreet.org/games
Телетъбис - http://pbskids.org/teletubbies/teletubbyland.html
Телетъбис - www.bbc.co.uk/cbeebies/teletubbies
Barbie - www.barbie.com/activities/fun_games
www.thekidzpage.com/learninggames/index.htm_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Юли 08, 2012 10:00 am Заглавие: Занимания (без TV или PC) Отговорете с цитат

Занимания (без TV или PC)

АРТ занимания:
1. Пластилин или Play-Doh.
2. Рисуване с пръсти.
3. Помогнете на детето да нарисува маска на извънземно.
4. Рисувайте – навсякъде и върху всичко.
5. Апликации. Включете различни материали в апликациите – естествени, хартия, плат и т.н.
6. Слушане на музика, танци.
7. Направете картички и изненадайте с тях роднините.
8. Организирайте модно ревю. Момиченцата обожават да се преобличат и да показват новите си дрешки.
9. Направете заедно хербарий.
10. Предложете на детето да посвири на музикален инструмент. Ако го влече – организирайте концерт сред познати и роднини.
11. Изрежете от различни вестници и списания на снимки и направете смешен монтаж.
12. Изрежете от брошурите с които са пълни пощенските кутии различни стоки и си направете магазин.
13. Направете си домашен куклен театър.
14. Изработете малки куклички за т.13.
15. Дайте на детето фотоапарат и го провокирайте да направи фотосесия.
16. Направете бижута. С всевъзможни прежди, копчета, конци.
17. Рисуване с тебешир на открито.
18. Моделирайте с глина.
19. Направете къщичка или камионче от кашон и цветна хартия.
20. Направете корабче от хартия и го пуснете във ваната (реката, езерото, фонтана).
21. Направете хартиени самолетчета.
22. Направете печати (от картоф, ябълка.
23. Направете къщичка за птици.
24. Сгответе нещо нестандартно и го поднесете по интересен начин.

Подвижни занимания:
1. Да си поиграете заедно в детската стая с играчките на детето.
2. Сапунени балончета.
3. Игра навън – на площадката (на улицата, в квартала). Насърчавайте детето да излиза на въздух.
4. Излезте на разходка в парка.
5. Разходете се по плажната ивица (за Черноморието).
6. Включете детето в домакинската работа. То трябва да свикне и да придобие навици.
7. Весела баня. Ако разполагате с вана – само с помощта на пастели или бои за вана, снежинки или пяна – ще осигурите няколко незабравими часове на детето. Ако е лятото – може да опитате с корито на двора (на голям балкон).
8. Идете да поплувате. Децата обичат да се плицуркат в басейна.
9. През лятото може да се пръскате с вода на двора (с маркуч, пръскачка, воден пистолет).
10. Разходете кучето, ако имате такова. Нека детето свикне на отговорност.
11. Карайте колело. Подходящо е за всички възрасти.
12. Предложете на детето да кара ролери.
13. Предложете на детето да кара скейтборд.
14. Ако е зима – изкарайте шейната. Децата обожават да се пързалят.
15. Ако е зима – направете снежен човек.
16. Посадете си малка лехичка с цветенца или цвете и се грижете за него.
17. Предложете на детето да върти обръч.
18. Скачане на ластик. Покажете му как се играе Ема-еса-са, еса-са, пи-пи-а.
19. Скачане на въже.
20. Играйте федербал.
21. Играйте "Обичаш ли, обичаш ли?" – игра с топка, която единия играч подава на другия, питайки го дали обича нещо.
22. Игра с хвърчило.
23. Излезте на разходка сред природата.
24. Организирайте пикник навън.

Логически занимания:
1. Четене. Насърчавайте четенето на книги, за да го превърнете в навик. Ако детето е все още малко, четете му редовно вие.
2. Измислете заедно история и я развивайте във времето.
3. Помогнете на детето да представи (изиграе) измислената история от т.8 пред баба и дядо или друга публика.
4. Играйте настолни игри. Вярно че са стари, но незаменими за развитие на логиката.
5. Пъзели - 2D, 3D.
6. Сглобяване на къщи, самолети, животни по макет.
7. Научете (прочетете) и разкажете на детето забавни научни факти.
8. Забавни експерименти. Може да прочете за тях в Интернет, да си купите книжки.
9. Оригами. Разгледайте за идеи в Интернет.
10. Играйте на карти, научете детето на пасианси.
11. Детско судоку._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проблеми, отглеждане, развитие и възпитание на децата от ранна/яслена детска възраст: 1-3 г. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov