Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Професионална приемна грижа

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Осиновяване. Приемното семейство. Деца лишени от родителски грижи.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пон Окт 29, 2007 7:31 pm Заглавие: Професионална приемна грижа Отговорете с цитат

Приемна грижа:

Тя представлява отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено по реда на Закона за закрила на детето у семейство на съпрузи или при отделно лице въз основа на договор. Различава се от осиновяването и се предвижда за деца, чиито родители по различни причини не могат да се грижат за тях. За да бъдат одобрени за приемни родители, всички кандидати преминават специално на оценяване и курс на обучение. Приемните родители не притежават родителски права върху децата и между тях и детето не възникват правните отношения на осиновяването. Приемен родител може да е всеки, който има достатъчно време и пространство за детето и желание да му даде любов. Факт е, че децата в домовете изостават с до няколко години в своето психично и физическо развитие от своите връстници, израснали в семейна среда. Видът на настаняването се определя в зависимост от потребностите на детето. Краткосрочното настаняване е за срок до 1 година с цел подкрепа на биологичното семейство и връщане на детето в него. Дългосрочното е за повече от година и е за деца, чиито родители са починали, неизвестни са, лишени от родителски права или трайно не полагат грижи за тях. Временното настаняване се прилага при извънредни случаи. Спешното се предприема с цел запазване на живота и здравето на детето когато за него е предприета мярка полицейска закрила, жертва е на насилие, или е от 0 до 3 г. При спешна грижа приемните семейства не получават пълната информация за миналото на детето и неговите биологични родители.
Към момента у нас има 52 приемни родители, у които имат настанени деца, други 57 са одобрени за приемни семейства. В момента в социалните заведения у нас са настанени 9600 деца, около 1500 от тях са оценени за приемна грижа. Сираци са над 15% от децата, останалите са изоставени.

Професионална приемна грижа

Скоро ще бъдат представени проекто- промени в Наредбата за приемната грижа. В тях се предвижда въвеждането на „професионална приемна грижа", при която приемните родители ще сключват трудов договор с Дирекция "Социално подпомагане", и ще отглеждат деца в риск срещу заплащане. Целта на програмата е да се намали броят на децата, отглеждани в институции. Факт е, че децата в социалните домовете изостават с до няколко години в своето развитие. За много от тях приемната грижа е единствен шанс. Тя се различава от осиновяването. Представлява настаняване и отглеждане на деца, което може да продължи от месец до 18 години. Приемно семейство могат да бъдат двама съпрузи или едно лице. За да бъдат одобрени, те преминават курс на обучение и оценяване. След настаняването на детето, социални работници подкрепят и контролират приемното семейство.

Основни факти за приемната грижа:

Какво представлява приемната грижа?
Приемна грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено по реда на Закона за закрила на детето в семейство на съпрузи или при отделно лице въз основа на договор.
Развитието на приемната грижа би предоставило възможност на децата, които поради различни причини не могат да останат в биологичното си семейство, да израснат в семейна среда.
• Целта е да се осигури на децата сигурна и грижовна среда, за да получат по-добра възможност за личностово развитие и придобиване на социални умения.
• Целта е да има колкото се може по-малко на брой настанявания на детето.

Какво представлява приемното семейство?
• Приемно семейство могат да бъдат двама съпрузи или лице, при което се настанява дете за отглеждане и възпитание.
• Приемните родители не притежават родителски права върху децата
• Между тях и детето не възникват правните отношения на осиновяването.
• Прави се оценка на нуждите на детето (здравни, образователни, емоционални и др.)
• За да бъдат одобрени, приемните семейства преминават през курс на обучение и процес на оценяване на тяхната мотивация и семейна среда, разбиране нуждите на децата, способности за разбиране на важността на миналото и идентичността на детето, способност за работа в партньорство с биологичното семейство и социалните работници и др.

Има ли срок на продължителност на приемната грижа?
Видът на настаняването се определя в зависимост от потребностите на детето и целта на неговото настаняване. Настаняването на деца в приемни семейства може да бъде: краткосрочно, дългосрочно, временно и спешно.
-Краткосрочно
Краткосрочно настаняване се предприема за срок до една година с цел подкрепа на биологичното семейство и връщане на детето в него.
-Дългосрочно
Дългосрочно настаняване се предприема за срок над една година за деца, чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права, с ограничени родителски права или чиито родители трайно не полагат грижи за тях или са в трайна невъзможност да полагат грижи и не е възможно връщане в биологичното семейство или осиновяване.
- Временно:
Представлява услуга за дете, настанено извън семейството, която се предприема планирано и/или при извънредни обстоятелства с цел:
1. подкрепа на приемното семейство или семейството на роднини и близки, за осигуряване на отдих;
2. за деца, с дългосрочен престой в специализирана институция, за интегриране в общността.
-Спешно.
Предприема се с цел запазване на живота и здравето на детето, за деца, за които е предприета мярка полицейска закрила, които са жертви на насилие, както и за деца от 0 до 3г. Спешната приемна грижа трябва добре да се различава от другите форми на приемна грижа. При спешна грижа приемните семейства не получават пълната информация за миналото на детето и неговите биологични родители.

Кой може да бъде приемен родител?
Всеки, който има достатъчно време, пространство за детето и желание да даде вяра, надежда и любов на едно дете!

Защо приемната грижа е алтернатива на отглеждането в социален дом?
В социалните домове има голям брой деца, като независимо от желанието си, персоналът в тях не е в състояние да обърне персонално внимание на всяко дете и да му бъде дадена същата грижа както в едно семейство. Така детето не може да развие привързаност, която му е необходима за нормалното развитие през целия живот.

Защо е важно за детето е да изгради привързаност?
Теорията на привързаността:
Първите години от раждането формират модел на бъдещия живот. Децата, които нямат изградена привързаност към значима за тях личност може да се отдръпнат от възрастните и да станат “неемоционални”. Възможно е да станат агресивни и асоциални, знаейки че такова поведение е единствения начин техните нужди да бъдат посрещнати. Привързаността е много важна основа за силата и здравината на човешките отношения. Наличието на привързаност в детските години се отразява в продължение на цял живот. Затова е важно едно дете да има усещането за привързаност. Дори и временно.
Привързаността помага за придобиване на нормални житейски рефлекси, за правилно опознаване на обкръжаващата среда. Това прави детето по-уверено в собствените възможности. Помага за нормалното психично и дори физическо развитие.

Факт: децата в домовете изостават с до няколко години в своето психично и физическо развитие.

Приемната грижа не е осиновяване. Осиновяването си остава най-добрия вариант за децата без родители или лишени от родителска грижа в домове. Обект на приемна грижа все пак са различни по съдба деца. Не всички са изоставени от своите родители или пък родителите им са починали. Някои деца си имат родители, които са в затруднено финансово или здравословно положение. В този случай приемната грижа е решение докато биологичния родител успее да си стъпи на краката.

Кои деца имат най-голяма необходимост от приемна грижа?
Децата от 0 до 3 години в социални институции. Настаняването на деца в домове на тази възраст ги травмира и уврежда. Невъзможността да се изгради привързаност в тази ранна възраст се отразява негативно върху неговото развитие и целия му живот в последствие.
-За децата от 4 до 7 години се търси семейство. На тази възраст самите деца търсят привързаност, особено, в лицето на семейството. При необходимост по- лесно могат да понесат настаняване в приемно семейство. Лесно се адаптират.
-Тийнейджърите. Те се адаптират по-трудно. За тях промяната в средата е проблемна в много случаи.

ФАКТИ ЗА ПРИЕМНАТА ГРИЖА В БЪЛГАРИЯ:
• Към момента има 52 приемни семейства, в които имат настанени деца
• 57 други са одобрени за приемни семейства
• Днес в институциите има 9 600 деца
• Около 1 500 от тях са оценени за приемна грижа
• Без родители са 15-20 % от децата
• Изоставени по различна причина (между 75-80% от всички деца в домовете)_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 8:22 am Заглавие: Настаняване на дете в специализирана институция Отговорете с цитат

Настаняване на дете в специализирана институция:

http://sacp.government.bg/polezna-informacia/ekspertni-stanovishta/nastaniavane-spec-institucia/_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Осиновяване. Приемното семейство. Деца лишени от родителски грижи. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov