Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Мариана Site Admin- Педагог
|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2007 2:54 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
Много двойки предпочитат съвместното съжителство пред сключването на брак. Какво е вашето становище по темата?
Цитат: | Безбрачно хетеросексуално съжителство (кохабитация)
Напоследък се наблюдава драматично нарастване броя на американските двойки, живеещи заедно, без да сключват брак, като големият поврат настъпи в началото на 70-те години.Отчетените домакинства, състоящи се от две неродствени лица от противоположен пол, се увеличиха постепенно от 1960 до 1970 г. и се устроиха от 1970 до 1980 г. (от 523 000 до 1560 000). Тази тенденция, вместо да се стабилизира, от 1980 до 1981 г. показва 14 на сто увеличение (Шпениър, 1983). Въпреки че хората, живеещи заедно като безбрачни двойки, съставляват все още малка част от всички „домакинства от двойки" (3,6 на сто през 1980 г.), те обхващат широк диапазон от възрасти; мнозинството са под 35 г. и мъжете са малко по-възрастни от жените. Двойките, живеещи без брак, могат да бъдат грубо разделени на три основни категории (извадени от Бюро за преброяване на САЩ): двойки, състоящи се от двама души, никога несключвали брак (37 на сто); двойки, в които единият партньор никога не е сключвал брак, а другият състои в брак или по-рано е бил брачен (31 на сто); и двойки, в които и двамата партньори са семейни или по-рано са състояли в брак (32 на сто). Три четвърти от домакинствата се състоят само от двама възрастни и една четвърт включват едно или повече деца на възраст под 15 години; не е известно колко от домакинствата включват деца, които ги посещават периодично. Безбрачното съжителство в САЩ по същество е част от процеса на ухажване, а не алтернатива на брака. Мнозинството от младите хора възнамеряват да сключат брак в един момент от техния живот и отношенията на повечето съжителстващи двойки или приключват, или преминават в законен брак след една или две години. Донякъде по-различна е ситуацията в някои от европейските страни, където безбрачното съжителство е по-разпространено и по-добре приемано. В Холандия през 1977 г. 7 на сто от всички живеещи заедно двойки не са сключили брак; 50 на сто от несемейните хора на възраст 18—25 г. и 20 на сто от хората на възраст 30—65 г. живеят съвместно без брак Преценява се, че в Швеция 19—20 на сто от всички близки до семейните взаимоотношения представляват съвместно съжителство без брак и че повече от 99 на сто от тези, които днес сключват брак, живеят заедно преди брака — повечето в продължение на две и повече години.
Проф.Е.Тодорова, elegantna.com |
Цитат: | Защо фактическото съпружеско съжителство трябва да отпадне?
Фактическите съжителства са безмислени и не защитават децата. Те са в нарушение на Конституцията на Република България. Асоциация Общество и ценности, заедно с още 20 неправителствени организации категорично настояват чл. 13 от Законопроекта за семеен кодекс да отпадне.
Въвеждането на новата форма на фактическото съпружеско съжителство с чл. 13 е напълно излишно и се обезмисля с новите промени касаещи брака:
- Отпадането на 30-дневния срок за предварително заявяване за сключване на брак
- възможността за бърз и лесен развод
- възможността за регулиране на имуществените отношения (чрез законов режим на общност, на разделност и договорен режим) преди или по време на брака
Заключение: Облекчените изисквания за сключване и разтрогване на брак, както и възможността за договаряне на имуществените въпроси напълно обезмислят въвеждането на фактическите съжителства.
Въвеждането на фактическите съжителства не означава, че децата ще бъдат припознати от бащата.
Този режим е пожелателен и не е закрепен с някаква санкция или стимул да се избере. Ако не е задължително (а то няма как да е), фактическото съпружеско съжителство остава напразен опит за регулиране на този тип отношения. Един мъж ако не иска да отиде до районния съвет, за да сключи брак, защо да ходи да регистрира фактическо съжителство.
Това, че се легализира ФСС (фактическото съпружеско съжителство) не означава, че двойките заварени в това положение или бъдещите такива ще пожелаят да го сключат. Няма стимули за това бащата да поеме отговорността си.
ФСС не защитава децата!
Не са описани процедурите, по които могат да бъдат защитени правата на децата. Докато при един развод е ясно как се установяват родителските права.
При ФСС не е решен въпросът за издръжката.
При прекратяване на ФСС имуществените отношения остават неизяснени.
ФСС не е в интерес и не защитава майките!
Дори не е изяснена процедурата, по която един партньор ще бъде уведомен, ако другият е решил да прекрати съжителството.
При ФСС не е посочена процедурата по установяване на родителските права и отговорности. ФСС предполага възможността децата да бъдат фактически изоставени от единия или дори от двамата родители.
ФСС узаконява полигамията и кръвосмешението:
• Един мъж или жена може да сключи същевременно брак и да регистрира ФСС.
• Няма забрана за избягване на съжителство с родственици по права и съребрена линия.
С ФСС се узаконяват противоречиви медицински практики:
• При тях отпадат изискванията за предварителен медицински преглед.
Узаконяването на фактическите съжителства ще наложи узаконяване на хомосексуалните съжителства.
Становището на Комисията за защита от дискриминация към НС от 01.07.2008 г. сочи, че фактическите съжителства нарушават българското законодателство както и международни конвенции, които България е ратифицирала. (чл. 4, ал. 2 от ЗЗДискр.; Междунар. актове за правата на човека – чл. 17 във връзка с чл. 26 от Международния пакт за граждански и политически права, чл. 8 във връзка с чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.)
Според КЗД следва Народното събрание да промени формулировката така, че ФСС да важат и за двойки от един и същи пол, за да не са дискриминативни и в нарушение на законодателството, каквато е препоръката на Комисията.
С легализирането на фактическите съжителства, ще последва легализиране на гей съжителствата. Това директно ще даде права на хомосексуалните двойки във фактическо съжителство да осиновяват деца.
Чл. 85. (1) Никой не може да бъде осиновен едновременно от две лица, освен ако те са съпрузи. (2) Никой не може да бъде осиновен втори път, докато не е прекратено съществуващото осиновяване.
(3) Забраните по ал. 1 и 2 не се прилагат по отношение на съпруга на осиновителя и на партньора на родителя при регистрирано фактическо съпружеско съжителство.
Мита за припознаването на бащинството:
• Днес половината от децата се раждат в общност без брак ( доказването на бащинство става с припознаване или по съдебен ред). От „извънбрачните” деца (50%) с неустановено бащинство остават около 25%. Предлаганият механизъм няма как да задължи бащите към припознаване. Напротив, държавата трябва да намери адекватен механизъм, за установяване на бащинство по съдебен път. Легализирането на ФСС не означава припознаване на децата.
Фактическото съпружеско съжителство е опит за «легално» заобикаляне на Конституцията и я нарушава.
• Най-честият случай е съжителството да прерасне в брак. Статистиките сочат, че 70-80% от съжителстващите на семейни начала сключват брак след раждането на детето. Българинът счита брака за една от най-стабилните институции. Чрез фактическото съжителство България се връща назад към примитивните форми на държавно устройство от полигамен вид.
В Конституцията на Република България ясно се казва в чл. 46. (1) «Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.»
От въвеждането на ФСС ще последва бум на неуспешни съжителства и разводи а оттам и сериозни социални последствия.
И към момента децата родени в такива съжителства имат и се ползват с всички права, като децата родени в брак.
Всичко това напълно обезмисля въвеждането на Фактическите съпружески съжителства и настояваме чл. 13 да отпадне от Законопроекта за Семеен кодекс.
Асоциация "Общество и ценности" |
_________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Последната промяна е направена от Мариана на Нед Авг 30, 2009 8:14 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти |
|
Върнете се в началото |
|
maya Потребител
|
Пуснато на: Съб Юни 30, 2007 7:31 am Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
Вече 12 години съжителстваме без брак. Имаме дете на 8 г. Засега не сме имали никакви проблеми свързани с това, че не сме се разписали. В някои случаи дори съм била улеснена- например при подаването на документите за детските добавки.
Напоследък от тук от там дочувам разни неща, че държавата смята да уреди отношенията между живеещите на семейни начала. Интересува ме това чрез кой закон ще бъде уредено (или вече е направено?)- семейния кодекс или някой друг закон? Опитах се да намеря нещо по въпроса, но не стигнах до никъде. Ако някой може да ми даде накаква информация ше му бъда много благодарна.
|
|
Върнете се в началото |
|
mamikami Потребител
|
Пуснато на: Съб Юни 30, 2007 12:12 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
И ние с мъжът ми живеем без брак,вече 8 1/2 години и ще ми бъде интересно и на мен да получа информацията,която иска Мая._________________
Гледай на личността на ближния,като на свой равен по достойнство.
Кант |
|
Върнете се в началото |
|
|
Пуснато на: Съб Юни 30, 2007 6:54 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
Цитат: | Специални договори ще подписват несемейните двойки. Двойките, които не са сключили брак, може да спят спокойно. Те ще са равни пред Темида, все едно че са минали под венчило. Това предвижда нов семеен кодекс. Достатъчно е несемейните да се регистрират в общината, че живеят заедно. Основната цел на проекта е да даде равни права на извънбрачните деца и останалите малчугани. Искаме да направим един наистина модерен кодекс, който да се вписва в динамичните промени на XXI век, обясни пред "Стандарт" юристът от БСП Пламен Ранчев. Според него за нов семеен кодекс се говори от няколко години, а не е изискване на Европа. Целта му е да уреди статута на децата и имуществените проблеми. Двойките без брак могат да сключват предбрачни договори. С тях те ще си уредят подялбата на имуществото при евентуална раздяла.
Из електронния печат |
Мисля, че това би било добре, защото нпр. семейните двойки подават информация за доходите си и често децата отпадат от детски добавки, защото надвишават 200 левовия лимит за доход на член от семейство, а при несемейните въпреки че родителите живеят заедно и се грижат за децата си се взема предвид само дохода на майката. В този смисъл, ако този закон влезе в сила децата на семейни и несемейни родители ще са равнопоставени. Освен това ако поради някакви причини двойката се раздели, с този закон ще се уреди и имуществото придобито по време на съжителството им._________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
|
|
Върнете се в началото |
|
Ivanka Zaharieva Психолог
Регистриран на: 05 Яну 2007 Мнения: 115 Местожителство: Димитровград, London
|
Пуснато на: Пон Юли 02, 2007 4:27 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
Може би да е консервативно,възможно да не бъде споделено моето мнение от останалите, но аз мисля така. Бракът е вид договор между двама души,които уреждат своите правни отношения помежду си и в името на децата си и заради себе си. Много и противоречиви са гледните точки по този въпрос и имат много страни, но за децата е добре да имат здраво семейство, това е като защитната броня от проблемите и възможността да израстват защитени. Много ще възразят на моите доводи за разводите, за детските страдания,които и аз за съжаление съм изстрадала,но проблема не е в брака като институция, а в умението да подбираме партньор за брака, а той/тя да устои на семейните тегоби,които съпътстват нашия живот. Подготовката ни в подбора на партньор е доста сложен въпрос.
Иначе много е добре, няма брак, няма проблем и когато не ми харесва си тръгвам без съдебни усложнения нали? Ако мислим да се развеждаме,когато се женим, никога не бихме встъпили в брак.
|
|
Върнете се в началото |
|
dazi Педагог
Регистриран на: 18 Мар 2007 Мнения: 208 Местожителство: гр.Силистра
|
Пуснато на: Вто Юли 03, 2007 11:14 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
И аз съм от консервативните. Смятам, живота на семейни начала за нещо недовършено, нещо недокрай приключило. Изглежда ми, че всеки живее за себе си, а само едно нещо-децата е общото.
Е, всеки, разбира се живее живота си както иска! Но като, че ли напоследък, освен изгодно, стана и модно? И сега ще има хиляди протести и атаки срещу моите думи, но това си е мое мнение!
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Пуснато на: Сря Юли 04, 2007 4:02 am Заглавие: Привет! |
|
|
Всеки има право на лично мнение и аргументи. Аз съм на мнение, че е добре една двойка известно време да поживее на семейни начала, това е е възможност двамата да се опознаят,но ако се обичат и разбират, ако имат общи планове и желаят деца, аз съм твърдо за сключването на брак, пък ако не се получи всеки ще понесе отговорността си. В живота имаме договори за работа, за електроснабдяване, за фирма и т.н., в този ред на мисли бракът е един вид договор и то за нещо много по-важно, а именно партньор в живота и деца. Затова смятам, че бракът е отговорност, въпреки че не прави хората отговорни, ако те не са такива. Разбира се в крайна сметка, всеки има право на личен избор. Но какво по- хубаво от това една жена да получи предложение за брак, да бъде булка, да преживее спомена от сватба, а след раждането на дете родителите му да са съпрузи. Ако има любов, доверие и дете, защо да няма и брак? Ако някоя мама, живееща с партньора си на семейни начала желае, нека сподели защо предпочита този начин на съжителство и кое я дистанцира от решението за брак?_________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Последната промяна е направена от Мариана на Нед Авг 17, 2008 7:56 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
maya Потребител
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 6:03 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
Сега като се замисля и аз не знам защо не сме се бракували. Може би в началото и двамата с мъжа ми гледахме на съжителството си като на пробен период. После нещата си тръгнаха от самосебеси. Имаме общо имущество, което при евентуална раздяла прави нещата точно толкова сложни колкото и ако имаме брак. Това ми дава и сигурността, която повечето жени търсят в брака.
Като наблюдавам семействата около нас за пореден път се убеждавам, че подписът не гарантира здраво семейство. Повечето са се омъжили, защото се е появило детето и им е много трудно да повярват, че нашето дете е планирано и родено тогава когато сме били готови за това.
Сключването на брак за мен е по-скоро чисто административен акт. Бихме го направили, ако това ще даде по-голяма сигурност за нашето дете. Досега просто това не се е налагало. Но никога не е късно.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 6:37 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
Много е хубаво,че имат хората различни гледни точки, които да ги споделят и да разказват на другите своите опитности във форума. Наистина много важно е, човек да се чувства обичан и ценен,а другото,... както човек го разбира така ще подреди живота си и ще го живее.
|
|
Върнете се в началото |
|
ini4ka Потребител
|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 3:49 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
ЗДРАВЕЙТЕ !
Вече 15 години живея на семейни начала без брак. Имаме си детенце на 6год. Искам да споделя , че се чувстваме много добре и с нищо и по никакъв начин не се чувствам различна или непълноценна . Не брака е този който създава в едно семейство стабилността и разбирателството , топлината и обичта. Според мен брака не прави хората по-отговорни един към друг или към детето. Дори напротив ! Имам приятелки при които отношенията в семейството им се промениха много и то в не добра и положителна посока след сключване на брак.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 4:28 pm Заглавие: Здравейте! |
|
|
А как мислите, кое е това което ви спира да сключите граждански брак с човека до вас?_________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
|
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Върнете се в началото |
|
dazi Педагог
Регистриран на: 18 Мар 2007 Мнения: 208 Местожителство: гр.Силистра
|
Пуснато на: Нед Апр 06, 2008 6:22 pm Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
По тази тема, днес чух коментари по телевизията. Съвместното съжителство без брак ще го приемат за брак. Как стават тези неща?
Обезцениха се семейните ценности!!!Категорично не съм съгласна с тези неща!
|
|
Върнете се в началото |
|
nasko199 Потребител
|
Пуснато на: Нед Авг 17, 2008 5:33 am Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
Чувствам се малко неловко в компанията на толкова жени, но бих искал и аз да изразя мнението си относно брака Та тя думата си е показателна - БРАК Шегувам се, разбира се! Разведен съм и от 11 години живеем с жена на семейни начала! Знаете ли, мое мнение е, че когато се сключи брак, мъжете започват да възприемат жената като своя собственост, която е длъжна да върши всичко за да угоди на "господаря си"! Моята грешка в брака беше друга, че аз вършех всичко ... но това е друга тема!!! А при съвместното съжителство, всеки знае, че може да си вземе куфарите и да си отиде ... /макар, че и това не е точно така/ И според мене, много е погрешно мнението, да не се развеждаме заради децата! А те дали няма да живеят по-добре след развода ... Имам две момчета от брака, които си останаха при мене! Жена ми дойде при мене с едно момченце, а сега си имаме наше /най-после/ момиче! Смятам, че всичките ни момчета са живели по-добър живот след като сме се развели! А за момичето да не говорим, сред толкова батковци, просто е принцеса Ще видим как ще се справим с глезотиите
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Пуснато на: Нед Авг 17, 2008 8:05 am Заглавие: Здравей, Наско! |
|
|
Добре дошъл, Наско, радвам се че между нас има още един мъж, а и едно мъжко мнение винаги е полезно, особено по тема като тази. Надявам се, да споделиш и други свои мнения по други теми, още повече че ти си един добър многодетен баща.
Код: | Знаете ли, мое мнение е, че когато се сключи брак, мъжете започват да възприемат жената като своя собственост, която е длъжна да върши всичко за да угоди на "господаря си"! |
Тук не съм съгласна, това зависи от възпитанието на мъжа и от това до колко си допадат двете половинки, защото е много е важно след сключването на брак да се запази уважението. В моето семейство сме равноправни във всяко отношение.
Цитат: | А при съвместното съжителство, всеки знае, че може да си вземе куфарите и да си отиде ... |
И тук е проблемът, къде остава отговорността! Не може човек ей така да си вземе куфарите и да изчезне, както от семейството, така и от работата, от съдружниците и каквато и да е сфера на живота.
Цитат: | И според мене, много е погрешно мнението, да не се развеждаме заради децата! А те дали няма да живеят по-добре след развода ... |
Напълно съм съгласна и осъждам жени, които тормозят себе си и децата си с подобен аргумент, когато нещата в брака не вървят.
И накрая, да са живи и здрави дечицата ви! Поздравления, че си поел грижата за децата си от първия брак и че съумявате да си отглеждате малките и големи сладури с толкова обич!_________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
|
|
Върнете се в началото |
|
elena13677 Потребител
|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2011 10:55 am Заглавие: Съжителство на семейни начала |
|
|
zdraveite ima li nqkoi koito moje da mi obqsni za mai4inskite v 4ehiq predstoi mi skoro da rodq a neznam kakvo da napravq za da polu4avam mai4instvo v 4ehiq pazpitvala sam no polu4avam vse razli4ni otgovori koito me obarkvat zatova se obra6tam kam vas ako nqkoi moje da mi otgovori 6te radvam
|
|
Върнете се в началото |
|
|