Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Проект „Пристрастени към живота"

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проекти, програми и инициативи.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Нед Ное 21, 2010 8:57 am Заглавие: Проект „Пристрастени към живота" Отговорете с цитат

Проект „Пристрастени към живота"

Цитат:
Уважаеми дами и господа,

Проект „Пристрастени към живота - информационна кампания за превенция и редуциране на рисковете от употребата на амфетамини” се реализира в 4 държави – България, Франция, Македония и Унгария и е финансиран от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност”.
Като част от проекта, създадохме първия специализиран портал за превенция на употребата на амфетамини http://addicted2life.eu/ който съдържа основно информация за последиците от употребата на амфетамини, речник на жаргонните наименования за амфетамини, най-разпространените „митове” за тях и др. Стремим се да накараме младите хора сами да разпространяват информацията помежду си.
До момента като част от кампанията създадохме портала http://addicted2life.eu/ разпространихме верижни имейли сред младите хора с интересна и полезна информация; организирахме международен конкурс за журналисти и др.
Оставащи дейности:
На 26 ноември 2010 организираме заключителна международна конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости”.
Конференцията ще събере експерти от цял свят, които ще обсъждат теми, като: увеличаване употребата на синтетични наркотици сред младите хора, ролята на медиите при отразяване на проблемите; добри европейски практики в областта на превенцията и решаване на проблемите с разпространението на наркотици сред младите хора, и др.
В събитието ще вземат участие представители на ООН, Министерство на правосъдието, Национален център по наркомании, SEEMO, вестник „Гардиън”, представители на неправителствени организации от Испания, Франция, Унгария, Македония, Германия, Словакия и България, както и здравни и социални журналисти.
По данни от годишния доклад на центъра на ЕС по наркотиците за 2010, употребата на амфетамини в Европа запазва нивата от предишни години. Единствените държави, които съобщават за увеличение с повече от един процентни пункта за възрастова група (15-34 години) са: България от 0.9 през 2005 до 2.1. през 2008 и Чешката република - от 1.5% през 2004 до 3,2% през 2008. Същевременно България е и държава, в която се отчитат нива на употреба над средните за Европа за във възрастова група (16 – 17 години) - 6 %.
Информация за лекторите и членовете на международното жури:
Оливър Вуйович – генерален секретар на SEEMO (SouthEast European Media Organisation) - Медийната организация за Югоизточна Европа, със седалище Виена от създаването й през 2000 г. Основател е и на Balkan Point - организация за независими изследвания и новини от Югоизточна, Южна и Централна Европа (SECEPRO). Издател на списание "De Scripto”. Редактор, автор и съавтор на книги, между които „Медиите и малцинствата в Югоизточна Европа” и др. През май 2003 година Вуйович организира първата среща между водещите представители на медиите в Сърбия и Косово в Охрид.
Джон Карвел – редактор по социални теми във в. „Гардиън” в продължение на 9 години до май 2009. Автор на две биографии за Кен Ливингстън - първият кмет на Лондон. Той получава награда „Свобода на информацията”, завеждайки успешно дело в Европейския съд срещу официалния секретариат на Европейския съвет на министрите. От 2009 Карвел е в ръководството на съвета на Националната здравна служба на Великобритания.
Джон Питър Коолс – заместник председател на Международната асоциация за намаляване на вредите (IHRA). Коолс е главен редактор на списание за популяризиране на здравословния начин на живот за хора, употребяващи наркотици. От 1996 година той участва активно в инициирането и подкрепа на превенцията на ХИВ в Централна и Източна Европа, както и в многостранна програма за превенция на ХИВ, употреба на наркотици и намаляване на бедността в Азия. В момента той е координатор на ХИВ/здравна програма за общества, употребяващи наркотици в общности в Южна Африка.
Хесус Лакост - директор, Институт за изследване на зависимостите, Испания - Хесус Лакост е психолог и директор на Институт за изследване на зависимостите. Редактор е на водещия за испаноговорящите страни сайт за зависимости: www.lasdrogas.info.
Повече за проекта: http://www.addicted2life.eu/bg/articles/view/za_kampaniqta/
Повече за организациите, участници в проекта:
http://www.addicted2life.eu/bg/organizations/

За контакт:
Петя Шереметова
PR координатор на проект „Пристрастени към живота”
Mobile: 0878 539 018
p_sheremetova@intelday.com


Повече за проекта: http://www.moetodete.com/content/view/554/2/
НФ "Моето дете" е един от партньорите на кампанията._________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Съб Ное 27, 2010 8:12 pm Заглавие: Конференция 26.11.2010 г. Отговорете с цитат

НОВИТЕ ЗАВИСИМОСТИ ИЗИСКВАТ ИЗЦЯЛО НОВ ПОДХОД ЗА БОРБА С ТЯХ

Конференция 26.11.2010 г.
Информационните кампании за превенция на употребата на амфетамини нямат ефект, ако не използват новите медии, за да достигнат до младите хора


Употребата на амфетамини сред младите хора и непрекъснатата поява на нови синтетични наркотици, които се продават легално в Интернет пространството са сериозен проблем, който изисква качествено нов подход за преодоляването му. Това изисква обединение на всички – държава, международни организации, гражданско общество, медии. Около това становище се обединиха експерти от цяла Европа, които присъстваха на международната конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости” - заключително събитие по проект „Пристрастени към живота - международна информационна кампания за превенция и намаляване рисковете свързани с употребата на амфетамини”.
Панелните дискусии се концентрираха върху теми като: нарастващата употреба на амфетамини сред младите хора в Европа; новите зависимости в модерния свят, включително интернет зависимост, зависимост от технологиите и др.; ролята на медиите и нуждата от адекватно отразяване на проблема; доколко ефективни са информационните кампании срещу употребата на наркотици и др.
Кампаниите за превенция на употребата на амфетамини е необходимо да се променят и да се научат да „говорят” на езика на младите – езикът на Интернет, You tube, социалните мрежи като Фейсбук, Twitter и на форумите, бе сред основните тези на д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании. - Това е една нова реалност, на която ние не можем да не обърнем внимание и да си зададем въпроса защо тийнейджърите предпочитат нея пред другата реалност. Зависимостта не е само от наркотиците. Тя има различни имена и различни лица” – каза тя.
Необходим е качествено нов подход, концентриран върху модерни послания, близки до младите, информация без наставления, акцент върху използването на Интернет и социалните мрежи, работа с учениците в училище и с родителите им, които много често не знаят какво правят децата им в Интернет, стана ясно още на конференцията.
Медиите също трябва да отговорят на предизвикателствата на модерното общество, каза Джон Карвъл, редактор по социални теми от вестник „Гардиън”. „Като представител на традиционните медии или т.нар. „ветерани”, смятам, че промяната в мисленето ще засегне и нас – медиите. В борбата със зависимостите медиите трябва да се превърнат в социално отговорен партньор на неправителствените организации. От своя страна, НПО също трябва да се престрашат да ни търсят повече и да изискват от нас адекватно отношение към проблема”.
Във втората част на конференцията бяха обявени и победителите от международния конкурс за най-добър журналистически материал „Пристрастени към живота”. Победителите получиха награди от по 1000 евро и сертификат.
От България награда получи Мария Спирова от сп. "Glamour" за статията "Танцувала ли си с хапче?"; за Македония - блогърът Душица Николич за „Чудовищата на новия век”; за Франция Оливие Бонан, сп. Le Journal du sida за „Спринцовка в тревата” и от Унгария - София Иваний от www.mancs.hu, за интервю с Джейсън Фарел „Нещо, което в действителност ще им хареса”.
Проектът „Пристрастен към живота” - международна информационна кампания за превенция и намаляване на рисковете, свързани с употребата на амфетамини” се финансира от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност” и включва разпространението на верижни имейли с полезна информация, международен конкурс за журналисти, 5 езичен специализиран информационен портал www.addicted2life.eu/, както и активна кампания в социалните мрежи Facebook, най-посещаваните тийнейджърски и здравни форуми, и др.
Партньори на проекта са: Национален център по наркомании, Център за развитие на медиите, БГНЕС, БНР, Computerworld, dir.bg, econ, idg, impulse.bg, lifestyle.bg, Национален форум "Моето дете"; news.bg, Програмата, PC World, roditeli.bg, Национален пресклуб София Прес, zdrave.net, znam.li
Повече за проекта: http://www.addicted2life.eu/bg/articles/view/za_kampaniqta/
_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проекти, програми и инициативи. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov