Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Комплекси за социални услуги за деца и семейства

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проекти, програми и инициативи.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Чет Авг 13, 2009 3:07 pm Заглавие: Комплекси за социални услуги за деца и семейства Отговорете с цитат

Комплекси за социални услуги за деца и семейства

Звена "Майка и бебе" в различни градове:

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА – ГР.СТАРА ЗАГОРА
адрес: гр. Стара Загора, ул.”Христо Ботев” № 205
тел: 042/ 660 328
ksuds_sz@samaritans.bg

Звено "Майка и бебе"

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Община Стара Загора стартира своята дейност през месец октомври 2005 г.
Предлага временно подкрепа и подслон, за жени в последните месеци на бременността (7-9 месец) и майки с деца от 0 до 3 години, при които поради социални, психологически, медицински или други причини е идентифициран висок риск от изоставяне на бебето след раждане и са останали без подкрепа от близки хора.
Звено “Майка и бебе” е малък център за настаняване, в който се предлагат краткосрочни социални услуги, предоставяни в общността, в среда близка до семейната. Центърът предлага временно подкрепа и подслон, за жени в последните месеци на бременността (7-9 месец) и майки с деца от 0 до 1 година (изключение ще са случаите на двама братя/две сестри, когато майката в затруднение и детето е до 3 години, както и случаите, когато клиентката има още едно дете на възраст над една година), при които поради социални, психологически, медицински или други причини е идентифициран висок риск от изоставяне на бебето след раждане и са останали без подкрепа от близки хора. Услугите са насочени към задоволяване на ежедневните им потребности, осигуряване на социално-психологическа подкрепа за възстановяване и интеграция. Те ще се предоставят за период до 6 месеца. Капацитетът на ЗМБ е 8 места за майките с техните бебета.
Звеното не е затворена структура, а служба, която е част от общността, която подготвя повторното социално интегриране на майката, като за целта използва и намесата за промяна на нагласата сред обществеността, за да се премахне осъдителното отношение към самотната майка/майката в затруднение и да се намалят рисковете от изолиране и маргинализиране. Основната цел на услугата е да се създадат условия за предотвратяване на изоставянето на дете и да се защити правото на всяко дете да съхрани семейните си връзки. Закрилата в ЗМБ дава на майката възможност да се приспособи, да почувства и засили привързаността си към собственото дете, като по този начин се създават условия за предотвратяване на настаняването му в специализирана институция за деца. Звеното “Майка и бебе” съдейства детето в затруднено положение да не бъде включено в системата на закрила, а да попадне в категорията на структурите, които се намесват “срещу течението”.
Услугата е индивидуализирана, в зависимост от специфичните нужди на всеки отделен случай. По същество става дума за придружаване на клиента в трудния път на вземане на решения и осъществяването им за решаване на житейските проблеми. Услугата се предоставя като компонент от цялостната дейност по закрила на детето и стремеж към повишаване на неговото благосъстояние, в контекста на работа в мрежа, мултиинституционен и мултидсицплинарен подход.
В Звеното „Майка и бебе” се предоставя следният пакет от услуги: психосоциална подкрепа (посредничество за подобряване на взаимоотношенията и връзките в семейството, с бащата на бебето, родителите на майката, разширеното семейство, подкрепяща среда и др.), насърчаване на връзката майка-дете, подпомагане в придобиване и укрепване на умения за независимост, обучение в родителски умения и обгрижване на бебето; социално-правни услуги – консултиране и насочване.

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. СОФИЯ
адрес: гр. София, ул. Лада № 2 (вход от ул. Враня)
тел.: 02/ 813 02 50
Звено "Майка и бебе"
Звено "Майка и бебе" предлага подслон и подкрепа на бременни жени и майки, при които съществува риск от изоставяне на дете поради икономически, социални или здравни причини. Дейността на Звено "Майка и бебе" има за цел да съдейства за развитие на връзката майка-дете и създаване на условия за отглеждане на детето в семейна среда. Предоставят се следните услуги:
Настаняване и подслон. Настаняването в ЗМБ се предлага за период от 6 месеца, като основните критерии за получаване на услугата е желанието на майката да се грижи за бебето си; наличие на проблеми или прекъсната връзка с бащата на детето или собственото й семейство; сериозни социални, икономически или битови проблеми, които могат да доведат до изоставяне на детето в институция. За всяка от майките, настанена в ЗМБ, се изготвя структурирана индивидуална програма в съответствие с плана за действие на ОЗД и договорения индивидуален план за предоставяне на услугите.
Здравни консултации относно емоционалното и здравословното състояние по време на бременността и следродовия период, информация за пре-наталния и пост-наталния период и за развитието на детето; здравни грижи за детето, хигиена и здравословно хранене.
Социо-правни консултации във връзка с правата и задълженията на майките, правните разпоредби, касаещи тяхното положение, социално-защитни механизми, възможностите за финансово подпомагане и други услуги, предлагани за жени в тяхното положение.
Психологическо консултиране, което цели да предостави емоционална подкрепа, помощ за намаляване на стреса и придобиване на увереност и сигурност в собствените възможности на майките.
Мотивационен тренинг има за цел да помогне на майките да осъзнаят нуждата и необходимостта детето да расте и да се развива в семейна среда, да има контакти с родителите си и евентуалните последици от изоставяне на детето.
Обучение в родителски умения подготвя младите майки за справяне с различните етапи от живота на техните деца, полагане на адекватни грижи за децата и тяхното възпитание.
Свързване със семействата на настанените майки с цел възстановяване на нарушените или загубените връзки или решаване на наличните проблеми в отношенията с родителите, бащата на детето и други близки, както и осигуряване на подкрепа за майката от страна близките й.
Посредничество – осигуряване на съдействие и практическа подкрепа за настанените в звеното майки при решаване на здравни, социални и материално-битови проблеми: свързване с личен лекар, бюра по труда, социални служби, полиция и т.н.
Грижи за децата на настанените майки. Персоналът на ЗМБ предоставя грижи за децата на настанените майки, свързани с тяхното здравословно състояние, психическото и физическо развитие. По-големите деца се включват в образователни и възпитателни програми.

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. ВАРНА
адрес: гр. Варна, ул. Г. С. Раковски №62
Директор тел: 052/655 922
Рецепция тел: 052/687 950
E-mail: ksu_varna@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
гр. Варна, ЖК Аспарухово
Ул. Околчица бл.9
Тел. 052/ 370 604

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. ШУМЕН
адрес: гр.Шумен, ул. Димитър Благоев № 12,
тел.: 054/ 850 777
e-mail: ksu_sh@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
адрес на Звено "Майка и бебе": ул. Беласица 11
тел./факс 054/ 833 124

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. СТАРА ЗАГОРА
адрес: гр. Стара Загора 6000 бул."Цар Симеон Велики" 107
тел.: 042 614 614

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. СЛИВЕН
адрес: 8800 гр. Сливен, кв. “Дружба”, бул “Чавдар”
e-mail: ksuds.sliven@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА – ГР. ТЪРГОВИЩЕ
адрес: 7700 гр.Търговище, кв. “Запад“ 3
тел: 08999 38 282

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. ПАЗАРДЖИК
адрес: 4400 Пазарджик, бул. "Александър Стамболийски" 48
e-mail: ksu_pazardjik@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
тел.: 034/ 44 75 30
факс: 034/ 444 868

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. БУРГАС
адрес: гр. Бургас, ул. "Сан. Стефано" № 32
тел./факс: 056 / 83 13 36

КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА - ГР. ПЛОВДИВ
адрес: гр. Пловдив, ул.”Неофит Бозвели” № 38
тел: 032/658 150, 658 170, 658 180
e-mail: ksu_decaisemeistva@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Проекти, програми и инициативи. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov