Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум

Група " Покани приятел-спаси едно"

Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Зов за помощ
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ani_Ani
Потребител

Пуснато на: Вто Мар 31, 2009 9:24 pm Заглавие: Група " Покани приятел-спаси едно" Отговорете с цитат

Групата е създадена от 1 месец и вече успя да помогне на три болни деца...За повече информация и ако искате да помогнат на някое болно дете пишете на е-майл: muzdrakova@abv.bg

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Сря Апр 01, 2009 10:22 am Заглавие: До пощата на сайта Отговорете с цитат

Цитат:
Група „Покани приятел - спаси едно дете”

http://www.facebook.com/topic.php?uid=73008340489&topic=7897&ref=mf#/group.php?gid=73008340489 от Facebook помага на болни деца

Фондът към здравното министерство за лечение на деца в чужбина не усвоява голяма част от средствата си и всяка година ги пренасочва към държавния бюджет. През 2007 година той разполага с малко над 2 000 000 лева. От тях не усвоява седемстотин хиляди. За 2006 година сумата е 1 290 410 лева. В същото време медиите преливат от снимки на тежко болни деца, които спешно трябва да заминат в чужбина. Причина за този парадокс е, че малко деца успяват да минат петте нива на одобрение в рамките на една бюджетна година.
Такъв е случаят и с петгодишната Бояна от село Студена, община Перник. Момиченцето се ражда с отворен гръбначен стълб и хидроцефалия, в последствие получава неврогенен пикочен мехур с тежки инфекции и пара пареза на долните крайници, като лявото краче е по-тежко засегнато. Още при раждането лекарите посъветвали майката Гергана Спасова да остави болното бебе в дом за отглеждане. „Аз бях на 20 години. Таткото ни изостави. Тогава лекарите казаха, че е по-добре да я изоставя, иначе ще имам много разправии и това ще струва доста пари!”. Пет години по-късно Бояна е пример за това как обичта на майката може да стори чудеса. Детето претърпява операция за вграждане на клапа заради хидроцефалията, а гръбнакът й е затворен. Дори светила професори не могли да повярват, че такова дете е толкова жизнено и подвижно. До скоро... „От първата операция получи прилепване на гръбначния мозък и се появи пареза на крачето, а се влоши и пикочния мехур, но това нещо тук в България не го видяха!” – разказва Гергана. Открили го във Франция, където непримиримата майка завела детето си, за да търси лек за непрекъснато изпускане и влошената походка. След ядрено-магнитен резонанс във френска неврохирургична клиника дават съвет за операция. Ако намери 12 хиляди евро за операция в Париж, Бояна вероятно ще спре да използва памперси, крачето й ще се поизправи и ще получи шанс за нормален живот. „Няма никакви привилегии за такива деца. Всички прегледи ги плащаме, имаме право на 7 дни физиотерапия, а за нея е малко и ни дават по 8 лева за лекарства на месец, а те струват - 150-200 лева! Средства за пътуванията и изследванията съм ги събирала на добра воля от спонсори и добри непознати хора!” - продължава разказа си майката. Тя подава молба до Комисията за лечение в чужбина да реши дали й се полага медицинска помощ във Франция. След последното пътуване на детето до Франция от социалното министерство прекратили и договора на майката като личен асистент, защото е пътувала на частни начала. Едно момиче - Ани Божидарова, научава за това от телевизията. ”На 10 март видях по БТВ репортаж за Бояна - споделя тя. - Трогнах се от самоотвержеността на майката и бездушието на бюрокрацията на държавните органи. Търсих нужната информация за Бояна къде ли не, свързах се с майката и реших да направя група „Покани приятел – спаси едно дете” във Facebook. Много хора се присъединиха, почнаха да питат как да помогнат. Даже от чужбина ми писаха, за да помогнат на детето.”. Групата вече е над 43 000 души. В акцията се включва и група от същия сайт - „e-mail акции за справедливост” и изпраща електронни протести до министерството, в резултат на това договорът на Гергана като асистент на детето е възстановен! А в публикуваните банковите сметки на майката се събират пари и вече на 25 май предстои заминаване за Франция. „Междувременно помогнахме и на друго дете - Кристиян, който се нуждаеше от пари за пътуване до Украйна, за да се лекува там - продължава Ани. Той и родетелите му вече са в Украйна. Аз поддържам връзка с тях, за да имам информация как вървят нещата и да могат членовете на групата да знаят какво става, за да имат тези хора доверие, че парите отиват на точното място и да продължат да помагат. Най-важно е доверието на хората, които помагат. След като помогнахме на Бояна, няма да спрем до тук - има и други деца, които се нуждаят от помощ - Ангел Костовски, който е от Битоля - Македония, детето е на 5 месеца и има сериозно заболяване на сърцето и е нужно да бъде оперирано в София в Детската Кардиологична болница. Да не забравяме и Мария – неподвижното момиче от Радомир, което живее с майка си и доходът им е 150 лева на месец. На Добри трябва да се помогне. На Наско, да го събудим от будна кома и там не достигат пари 10 000 лева... има и още деца. Историите на всички деца са във форума, както и дарителските сметки.”. Ани не иска да се говори лично за нея, нито да се публикува нейна снимка - „...аз не търся слава и популярност. Достатъчно ми е това, което правим и че хората ми благодарят. Да не съм Евгени Минчев, че да си нося вестниците и да се хваля. Не ми харесват тези неща. Децата са важни. Не трябва да се сещаме за тях само по Коледа и Великден, те трябва да се борят за съществуването си и през останалите дни. Ако всеки един поне за един ден се лиши от кутия цигари, чаша алкохол и други не толкова жизненоважни неща и внесе 10 лева поне за едно дете, наистина бихме помогнали. Тъжно е, че държавата не помага, че фондът за лечение на деца в чужбина отхвърля молбите им и родителите са принудени да вземат заеми, да продават каквото имат, за да осигурят лечение за децата си... Тъжно е, че докато някои се возят в скъпи коли, пилеят пари за ненужни неща, а някъде има дечица, които разчитат на добрите бедни хора да им помогнат. Искам да благодаря на всички, които помогнаха и ще помагат за в бъдеще на децата с подобни проблеми. Защото само едно сплотено общество може да направи чудеса! Нека помогнем на Наско, Гьоркем, Ангел, Добри и на още деца, за да имат нормален живот и дори да остареят като всички нас... Поканете и вашите приятели да се присъединят.!”.

Даниела Великова

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Зов за помощ Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Google