Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум

Родителски права след развод

Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Семейство и родители.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Чет Яну 04, 2007 7:30 pm Заглавие: Родителски права след развод Отговорете с цитат

Цитат:
Д.Д.
Потребител:
Имах труден брак,съпроводен с домашно насилие и стрес за детето ми.Мога ли да огранича определените от съда след развода ни срещи между детето и бащата?Кога се прилага лишаване от родителски права,при условие че контактите му с детето се отразяват негативно? Какво трябва да направя,за да бъде осиновено детето ми от втория ми съпруг, който се грижи за детето ми и го обича като истински баща?

Цитат:
fil
Потребител:
А как да сме сигурни,че не се опитвате да компрометирате бившият си съпруг .Моята бивша съпруга се опитва да ме компрометира неоснователно и без никакви факти,и е подала иск за ограничаване на личните контакти с детето ни със мен.Детето трябва да знае, че може да контактува с другия родител когато си иска. Често това е бащата, тьй като децата обикновенно остават при майките си.Най-често след развода децата оставят при майката, а бащата наблюдава отстрани и не участва директно във всекидневието. Това обаче не намалява ролята и отговорността на бащата, нито важността му за нормално развитие на децата.
Не всички бащи преживяват раздялата с децата си след развода като непоправимо поражение. Има и такива, които се споразумяват с майката за обща политика и присъствие в живота на децата. Поздрави!

Добре дошъл, Фил във форума! Надявам се, юристите ни ще вземат отношение по въпроса ви, а текстът относно родителските права след развод можете да прочетете в нашия сайт в раздел-закони. Моето мнение е,че ако двама съпрузи поради някакви причини решат да се разделят, бащата се развежда с майката, а не с детето си и съответно родителските му отговорности остават непроменени или поне така би трябвало да бъде. Дори и разведени родителите остават родители на създаденото от тях дете. Уви в повечето случаи раздялата у нас е съпроводена с много нерви, обиди, болка и неприятни спомени за детето, следват клевети и излишни проблеми. Поддържам тезата за развод по взаимно съгласие и толерантност, както и запазване на нормални отношения след това между бившите съпрузи, за да продължи детето да чувства че не е изоставено и че ако родителите му вече не се обичат, това не означава че то не е обичано. Освен това, ако срещите баща-дете не се отразяват зле на детето, дори са за придпочитане и то не само, защото са регламентирани от закона. Очаквам да споделите повече относно опита ви на баща.
ПС: Повече информация потърсете в нашия сайт, раздел - закони.

Цитат:
З.Василева
Юрист:
Д.Д. написа:
"Имах труден брак,съпроводен с домашно насилие и стрес за детето ми.Мога ли да огранича определените от съда след развода ни срещи между детето и бащата?Кога се прилага лишаване от родителски права,при условие че контактите му с детето се отразяват негативно?Какво трябва да направя,за да бъде осиновено детето ми от втория ми съпруг,който се грижи за детето ми и го обича като истински баща?"
С молба до районния съд и посочени достатъчно доказателства можете да искате отнемане на родителските права на бащата. Едва след това, можете да предприемете действия по осиновяване на детето от втория Ви съпруг. Поздрави!

Цитат:
Д.Д.
Потребител:
Как мога да задължа бившия си съпруг редовно да изплаща присъдената издръжка на детето ми?

Цитат:
Г.Петков
Юрист:
Има възможност издръжката да бъде изплащана и от държавата, което става по определен ред и разпореждане на съдия-изпълнител. За съжаление не съществува ефективен механизъм бащата да бъде принуден редовно да изплаща присъдената издръжка, ако това не е въпрос на съвест.

СК: http://www.moetodete.com/content/view/15/43/lang,bg/

Последната промяна е направена от Мариана на Пет Мар 23, 2007 8:27 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
didi_ton
Потребител

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 11:18 am Заглавие: цитат Отговорете с цитат

С бащата на моето дете сме разведени от 3 години.Когато идва да е взима бащаи тя не иска.Има ли законово основание аз да не е пусна?Тя е на 3 години и половина.Видимо детето не се чувства добре при баща си ,след посещение при него плаче,проявява агресивност и се сърди на мен ,че е давам.

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мама
Потребител

Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 8:49 pm Заглавие: Здравей! Отговорете с цитат

Извинявам се,че си позволявам да дам отговор преди това на юристите на форума, но ще се позова в ролята на майка в подобно на твоето положение относно първото ми дете. Бащата има право на срещи с детето по установения от съда ред, но това не може да става по насилствен начин. Уви ако решиш да поискаш ограничение на правата му, това трябва да го реши съдът, ако успееш да докажеш че срещите между него и детето вредят на детето, а това става трудно и чрез свидетели. Детето ми не желае да се среща с баща си, а и баща му няма особени желания за подобни контакти, още повече че в лицето на втория ми съпруг и прероденото му братче ние сме едно истинско и щастливо семейство и детето не чувства нужда да се раздвоява, аз също считам че тези срещи не се отразяват добре на детето, защото го затормозяват и напрягат и не се срещат отдавна и никой не може да ни накара тези срещи да продължават насила. Въпросът е много деликатен. Има случаи при които детето желае, а и е за негово добро, ако поддържа връзка и с двамата родители, но всичко зависи от конкретната ситуация.
И ще използвам случая да задам въпрос и аз, кой и в какъв размер плаща съдебна такса при подаване на дело за присъждане на издръжка?

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Пет Фев 23, 2007 3:00 pm Заглавие: Здравей, didi_ton и добре дошла! Отговорете с цитат

Бащата и детето след развода ви имат право на контакти, което е вписано и в съдебното решение. Това право може да се ограничи само, ако успеете да докажете пред Съда, че по някакъв начин тези срещи представляват опасност за детето. Но имайте предвид, че ако вие сте се развели с бившия си съпруг, той не се е развел с детето си. Той може да не е бил добър съпруг, но да не е лош баща, а всяко дете има нужда и от баща. В този ред на мисли, ако тези срещи не вредят на детето, няма нищо лошо те да продължат, поне до тогава догато детето поотрасне и само може да взема решения. Надявам се нашите юристи също да се включат с отговор.

рени
Потребител

Пуснато на: Пон Юни 11, 2007 1:26 pm Заглавие: Родителски права след развод Отговорете с цитат

До съвсем скоро и аз имах същия проблем. Детето ми не искаше да се вижда с баща си, дори не искаше да се чува по телефона с него. За тази нейна реакция бях обвинявана аз. А истината е, че аз дори се карах с дъщеря ми и измислях всякакви приоми да я накарам да се вижда с него. Когато дойдеше края на седмицата и предстоеше той да дойде да я вземе, тя не спеше по цяла нощ и ми повтаряше че се притеснява. Оказа се, че няма институция която маже да ми помогне да спестя това на детето си и то иска- не иска трябва да ходи на тези срещи. Само не мога да разбера този стрес с какво помага на детето ми и кое е по- важно, неговата психика или това че бащата е лишен от контакат с детето си?! Само дето аз за моите 30....и...год. не видях никога някой да бяга от хубавото и от приятните срещи Rolling Eyes

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мариана
Site Admin- Педагог

Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 5:10 pm Заглавие: Развод по взаимно съгласие Отговорете с цитат

Въпрос до пощата на сайта:

Цитат:
Какви са условията за развод по взаимно съгласие? Как се решават родителските права в този случай? Благодаря! Ина

Цитат:
Развод по взаимно съгласие

След навършване на 3 години от сключване на брака, съпрузите могат да подадат молба за развод по взаимно съгласие в Районния съд по местоживеене. Съгласно формулировката на СК взаимното съгласие трябва да е сериозно и непоколебимо.
Ако заявят такова съгласие в молбата си и в съдебно заседание, съдът допуска развода без да издирва мотивите за прекратяване на брака.
Понастоящем разводът по взаимно съгласие е уреден в чл. 100 от Семейния кодекс (СК), в проекта за нов семеен кодекс. Разглеждан в момента от Народното събрание е предвиден в чл. 52. Единствената разлика в режима ще бъде, че отпада предвиденият 3-годишен срок от сключване на брака, за да може да се предяви молбата в съда.
Заедно с молбата съпрузите трябва да представят и своето споразумение относно следните въпроси:
1. Упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата. Тук трябва да се изложи кой от двамата родители ще упражнява родителските права. Искам да отбележа, че на другия родител родителските права не се отнемат с това. Именно за това трябва да се уточни и режим на лични отношения между него и децата. Стандартният режим е да взима децата при себе си през две седмици за събота и неделя, както и 1 месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на другия родител. Възможно е родителите да се споразумеят за други подробности относно режима на лични отношения: при кого ще празнува детето Коледа и Великден, рожден ден, че детето ще прекарва половината от Коледната и Великденската ваканция при родителя, неупражняващ родителските права и други подобни. По принцип родителските права се предоставят на майката, но не е изключено да ги поеме и бащата. Издръжката се дължи от родителя, който не упражнява родителските права. Тя трябва да е съобразена с нуждите на детето и възможностите на родителя. Минималният размер на издръжката е 40 лева на месец.
2. Имуществените отношения, ползването на семейното жилище и издръжката между съпрузите. Ако има недвижими имоти, МПС, дялове в търговски дружества, еднолични търговци и банкови влогове, придобити по време на брака и представляващи семейна имуществена общност, в споразумението съпрузите могат да разпределят собствеността помежду си или да ги оставят в съсобственост в дялове по 50%. В последния случай, след развода разпореждането с тези вещи и влогове ще става само със съгласието и участието на двамата съпрузи. Движимите вещи, придобити по време на брака не е необходимо да бъдат разпределяни със споразумението, но ако желаят съпрузите могат да го направят за вещите на по-висока стойност. Ако вече са се разбрали кой какво ще вземе, могат да отбележат в споразумението, че движимите вещи са разделени извънсъдебно и нямат претенции един към друг. Издръжка между съпрузите се дължи ако единият от тях е неработоспособен или безработен, съгласно съдебната практика, но може да се уговори в споразумението за развод по взаимно съгласие и за работоспособен съпруг. Издръжка се дължи за срок от 3 години, ако не е уговорен по-дълъг срок. Правото на издръжка на бившия съпруг се прекратява, когато той встъпи в брак. Но, ако бившият съпруг, който дължи издръжка встъпи в нов брак, задължението му остава. Издръжка между съпрузите по принцип не се уговаря, само издръжка за децата. Семейното жилище може да е семейна имуществена общност, но може и да е индивидуална собственст на единия съпруг или на негови роднини. В споразумението се уговаря кой от двамата съпрузи ще го използва и евентуално за какъв срок. Може да се ползва и от двамата съпрузи, стига те да се споразумеят за това.
3. Фамилното име. Ако единият съпруг е приел при встъпването в брак фамилното име на другия или го е добавил с тире към своето, в споразумението трябва да се впише ще го запази ли или ще носи предбрачното си име след развода. Ако споразумението е непълно или интересите на децата не са защитени, съдът дава срок за изправяне на нередностите в споразумението. Ако не бъдат отстранени в срока, съдът отхвърля искането за развод. Когато споразумението е пълно и интересите на децата са защитени с подходящо жилище и среда, по-голям родителски капацитет на родителя, на който се предоставят родителските права и т.н., съдът допуска развода. В проекта за нов СК е предвидено следното съдържание за споразумението между съпрузите: „Местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. Предвидено е за изготвяне на споразумението съпрузите да потърсят услугите на медиатор, както и съдът да потърси становище от Дирекция "Социално подпомагане" при проверката дали са защитени добре интересите на децата. Искове относно упражняването на родителските права и издръжката на децата след прекратяване на брака по взаимно съгласие се допускат при изменение на обстоятелствата. След допускане на развода по закон бившите съпрузи престават да бъдат законни наследници един на друг и губят всички изгоди, произтичащи от разпорежданията в случай на смърт, направени по време на брака. Т.е. завещанията и застраховките "живот" направени в полза на бивш съпруг отпадат по силата на закона след развода. След това естествено, при желание бившите съпрузи могат да ги подновят.
адвокат Мина Дедова, rozali.com

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Семейство и родители. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Google