Национален Форум
Вход Регистрирайте се Въпроси/Отговори Потребители Търсене Национален Форум


Прекъсване на бременност- аборт по желание

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Бременност и раждане.
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Мариана
Site Admin- Педагог


Регистриран на: 02 Яну 2007
Мнения: 3257

Пуснато на: Сря Дек 03, 2008 6:48 pm Заглавие: Прекъсване на бременност- аборт по желание Отговорете с цитат

За повече информация по темата:
Цитат:
Прекъсване на бременност- аборт по желание

Този материал няма за цел да обсъжда добро или лошо нещо е абортът. Въпросът е твърде сложен, с морално-етични и психологични измерения, които са обект на дискусии от времето на Хипократ до наши дни. В Европейския съюз може да видим страни, в които изкуственото прекъсване на бременността е забранено, както и такива, където то се прави сравнително лесно. Провеждани са и национални референдуми по въпроса. Колко са реално абортите у нас е трудно да с каже. Според СЗО, от 2000г. насам броят на абортите в България е по-нисък от този на ражданията, въпреки че остава с 60% по-висок от средния за Европейския регион. Реалната бройка вероятно е по-голяма, имайки предвид възможността не всички извършени аборти да са регистрирани като такива. Колкото и да е истинският им брой обаче, със сигурност може да се каже, че се наблюдава явна тенденция за намаление през последните 15-20 години.
Какъв е срокът, в който може да се направи аборт по желание?
Законът предвижда такава възможност до 12 гестационна седмица (3 месец), считано от първия ден на последната менструация.
Може ли да се предизвика аборт с лекарства?
Да, това е възможно. Методът е регламентиран в някои европейски страни, пионер в прилагането му е Франция. Приложим е за бременности до 7 г.с. и има успех до 98%. Прилага се само под лекарски контрол при стриктен регламент. У нас тези лекарства не са официално регистрирани и макар че едно от тях може сравнително лесно да се намери, не препоръчвам в никакъв случай използването му по собствено решение на пациентката.
Един мит с намаляваща популярност – предизвикване на аборт с прогестерон или подобните му препарати. В същност с прогестерон може единствено да се помогне за задържане на бременността. Жените, които са го прилагали и след това са получили кървене вероятно не са били бременни, а са имали обикновено закъснение на менструацията. Много други лекарства са опитвани от пациентки. Вероятността да увредят здравето си с тях е много по-голяма от тази, да прекъснат нормална бременност.
Как се прекъсва бременността?
Съществуват няколко техники, но най-често използваната е с вакуум аспирация (изсмукване). Когато бременността е малка – до шеста седмица, плодния сак може да се аспирира с тънък инструмент без предварително разширение на маточната шийка. Това прави манипулацията много по-безболезнена и бърза, което позволява да се извърши без упойка или само с местно обезболяване. По принцип няколко дни след аспирацията се появява кървене подобно на менструация. При по-напреднала бременност предварително маточната шийка трябва да се разшири до определен размер с инструменти, което е болезнена манипулация, за това по правило се прави с краткотрайна венозна анестезия. След разширението следва самата аспирация. В по-стария вариант техниката се състои в отделяне на плодното яйце със специални инструменти, вместо с вакуум, но резултатите по този метод са по-лоши. Възможно е използването и на инструменти и на аспирация, в зависимост от предпочитанията на лекаря и конкретния случай. Въпреки че законовия срок за подобни манипулации е 12 седмици, опитния гинеколог може да използва подобна техника до 15-16 седмица (например при аборт по медицински показания).
Има ли непосредствени опасности при извършване на аборта?
Да, като всяка оперативна намеса и тук съществуват рискове. В хода на манипулацията може да се получи разкъсване на маточната шийка, което в някои случаи да изисква поставяне на шев. Обилно кръвотечение е друго възможно усложнение. Перфорацията (пробива) на матката е рядко, но неприятно усложнение. По принцип изисква оперативно лечение с отваряне на коремната кухина, след което се извършва от обикновено зашиване до отстраняване на матката – в зависимост от това къде и по какъв начин е станал пробива. Използването на анестезия (упойка) също крие своите рискове, поради което пациентите трябва предварително да се информират и да подпишат необходимите документи за съгласие.
Какви са най-честите усложнения няколко дни след аборта?
Задръжката на плодни части е едно от сравнително честите усложнения. Проявява се с болки и засилено кървене. Инфекцията (с или без задръжка на плодни части) е друго усложнение. Проявите са същите – кървене, болки, температура. Обикновено отговорни за инфекцията са микроби намиращи се във влагалището и причиняващи „бяло течение”. Задържаните части от плодното яйце са добра среда за развитието им, но не задължителна. Дали е нужно да се дава профилактично антибиотик след аборт е дискутабилно, лично аз се ограничавам в предписването му само при нераждали или планиращи по-късно забременяване, както и при рискови от полово предавани болести пациентки. Към късните усложнения след подобна манипулация се включват синехиите (слепвания на вътрешните стени на матката) – наблюдава се сравнително рядко, може да се дължи на прекалено енергично „изстъргване” на вътрешността на матката с инструментите. Това състояние заедно със запушване на маточните тръби пък става причина за стерилитет. Не винаги със сигурност може да се каже, че установено години по-късно запушване на тръбите е резултат именно от аборта, в подкрепа на подобна връзка са непосредствените усложнения като инфекция или повторно кюретиране при задържани части. При жени, които са с отрицателен Резус фактор е възможно да се получи имунизация, която да е проблем при друга бременност, ако плодът е резус положителен. За това при такива пациентки непосредствено след аборта трябва да се направи анти-Д глобулин. Разкъсвания на маточната шийка могат да станат причина за късни спонтанни аборти при последващи бременности.Според медицинската литература в до около 5 % от случаите се получават някакви усложнения.
Какво е лечението при задържани части от бременността?
В зависимост от количеството им (оценява се с ултразвков апарат) и състоянието на жената (количество на кървенето, болка и т.н.) се преценява дали да се изчака, като се прилагат лекарства подпомагащи изхвърлянето на плодните части, или да се повтори процедурата.
Колко време продължава кървенето след аборт?
Зависи от големината на бременността, която се прекъсва. Обикновено продължава около седмица, възможно е и по-малко. При съмнение най-добре потърсете консултация с вашия гинеколог.
Кога да очаквам следващата менструация?
Около месец след аборта.
Няколко дни след аборта тестът пак е положителен. Какво значи това?
Тестовете за бременност реагират на хормон, който намалява бавно след прекъсване на бременността. Тъй като са доста чувствителни, те отчитат бременност определено време след прекъсването и. За това е безсмислено да се правят в следабортния период.
Може ли да се използва контрацепция веднага след манипулацията?
Да, във всички случаи това е много по-добре от повторното правене на аборт. Може да започнете прием на противозачатъчни таблетки. Поставянето на спирала веднага след края на манипулацията също е възможно, макар и да не е много разпространено у нас. Причината е, че повечето колеги предпочитат да се уверят в липсата на усложнения и чак след идване на нормална менструация да поставят спирала.
Абортът по желание покрива ли се от здравната каса?
Не, към днешна дата той се заплаща от пациентките по тарифи на съответното лечебно заведение. Жените над 35г. обаче на практика могат да правят безплатни аборти колкото си поискат. Причината е в архаична наредба на здравното министерство, която позволява след тази възраст абортът по желание да се тълкува като аборт по медицински показания. Тогава НЗОК заплаща разходите по клинична пътека.
ag-specialist.com


Цитат:
Някои от най-често прилаганите методи за извършване на аборт

В България аборта е юридически разрешен до 12 гестационна седмица от бремеността. След този срок аборт се прави само по медицински показания или в случай, че има опасност за живота на майката. Това, обаче че аборта е юридически разрешен в никакъв случай не означава, че той е морално допустим или оправдан. В това ще се убедите самите вие след като прочетете за различните абортивни техники. Важно е да отбележим, че някой от видовете посочени по-долу не се прилагат като начини за прекъсване на бременност в България.
Аспирационен кюртаж /вакуум аспирация/ прилага се през първите седмици от бременността:
- това е най-често употребяваният метод за аборт. Вкарва се тръбичка в матката, свързана с аспирационната апаратура, която изсмуква бебето. То се разкъсва от силния вакуум и се изхвърля навън.
Кюртаж и дилатация /прилага се до 24 г.с. от бременността/:
- с различни инструменти се разширява каналът на шийката на матката, за да може да се вкара кюрета /вид медицински нож/, с която се нарязва плода на парчета и се изстъргва от стените на матката. Кръвотечението е обилно. След като плодът се извади, медицинската сестра трябва да съедини отделните части на плода, за да се увери лекаря, че матката е напълно изчистена. Ако е останало нещо вътре, това ще доведе до възпаление и усложнения.
Простагландинов или химичен аборт:
- специални медикаменти и химикали се инжектират в жената. Те предизвикват силни контракции на матката и бебето се изхвърля навън, обикновено живо. Понякога контракциите са толкова силни, че при някои бебета се откъсват части от тялото (глава, ръце, крак). А някои жени не издържат, получават инфаркт и умират.
Отравяне със сол /солева инжекция/:
- този метод се прилага след 16 седмична бременност, когато има повече околоплодна течност (след 4-ти месец). С инжекция се изсмуква част от тази течност и на нейно място се впръсква силно концентриран солеви разтвор. Бебето поема от тази “отрова”, започва да се гърчи, рита отчаяно, защото този разтвор изгаря живата тъкан и за 1 час умира. След 24 часа започват контракциите и се изхвърля мъртъв плод. В редки случаи детето може да се роди живо, но то е изгорено от разтвора и умира бързо, или го умъртвяват.
Цезарово сечение:
- прилага се при напреднала бременност след 5-ти месец. Отваря се корема, бебето се изважда живо и се оставя да умре или го убиват.
д-р Гергина Кирякова, nerodenite.org_________________
Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com


Последната промяна е направена от Мариана на Пет Фев 13, 2009 6:06 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
just_an_ODDalisque
Потребител


Регистриран на: 15 Дек 2008
Мнения: 16
Местожителство: Харманли

Пуснато на: Вто Фев 10, 2009 2:52 pm Заглавие: Прекъсване на бременност- аборт по желание Отговорете с цитат

http://nerodenite.org_________________
Манекенка не се става само с оскъдно ядене,трябва и оскъден акъл...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Национален Форум "Моето дете"от 0 до 18 г. www.moetodete.com Форуми » Бременност и раждане. Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Google
 
Powered by moetodete.com © 2006- 2007 Моето Дете
Theme created by phpBBStyles.com | Themes Database
Translation by: Boby Dimitrov