Мариана Site Admin- Педагог
|
Пуснато на: Чет Яну 04, 2007 7:35 pm Заглавие: Ролята на семейството за възпитанито на децата |
|
|
Цитат: | Иванка Захариева
Психолог:
РОЛЯТА НА СЕМЕЙСТВОТО ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА
Никой не би ме успорил по въпроса за значението на семейството при възпитанието на детето. По този въпрос е писано много. На практика с този проблем се сбъскваме ежедневно, да не кажем постоянно и у дома, и на улицата, и в училище, навсякъде където са децата.Можем да изразим и различни дори и противотоложни мнения и за всяко от тях бихме имали основание. Причината за да пиша тези редове ме наведе един въпрос поставен от родител, че детето е в пубертета и до неознаваемост се е променило. Разбирам родителя и тревогата,която изпитва относно настъпилите промени в поведението му, но за това е необходимо ние възрастните да сме предварително подготвени.Семейството се изгражда с години, възпитанието на децата също.Така както една семейна двойка изгради своите взаимоотношения по между си, в такава среда ще се отглеждат и възпитават децата. Ако родителите са социално зрели, ако между възрастните има доверие и подкрепа, ако заедно обсъждат и решават конфликтите, трудностите,проблемите, то децата имат реален пример и опит за следващите етапи, през които им предстои да преминат. Но каква е реалната картина в момента при по-голяма част от децата? Дали детето живее в семейство,където е свидетел на скандали, насилие във всичките му форми,или живее при един от родителите, или в семейство на отчуждени по между си възрастни, или родителите са в чужбина, или пък го неглижират, то малкия човек / от 0г. до 18г. и в по-голяма възраст/ страда.Много пъти съм слушала реплики от рода " Ние му дадохме всичко, а то излезе неблагодарник" или "Нищо не му липсва,а я го виж как се държи", тези думи ме навеждат на мисълта дали ние възрастните не сме се научили да слушаме какво ни говорят нашите деца, не познаваме наистина техните потребности или се водим от други принципи и критерии. За да не прекъсва връзката родител - дете общуването трябва да е двустранен процес, на основата на партньорството взаимното изслушване и разбирателство. Не трябва да приемаме,че само ние възрастните имаме проблеми, такива имат и децата, което от своя страна изисква от родителя разбиране,в някои случаи подкрепа, а в други ненамеса.Всичко е строго индивидуално,но едно е универсално а именно доверието и уважението,което ние прекалено много изискваме за себе си,/а дали го даваме на другите/, пък макар и да се отнася за по-малки от нас - децата. Сегашните деца са различни от децата от предходните поколения и на нас ни се налага да се съобразим с този факт и да не го пренебрегваме. Има случаи,когато детето играе ролята на възрастния в семейството /особенно при незрели родители/. Една е истината,че през пубертета ясно се виждат всички грешки,които сме допуснали във възпитанието на детето през ранната детска възраст, а това изисква корекция и много търпение,но в никакъв случай отчаяние. Освен родителите влияние оказват и прятелите, с които се обвързват нашите деца. Приятелския избор също се възпитава до голяма степен в семейството. Ако трябва да обобщим можем да кажем, че всичко започва от семейството и завършва в семейството. Както и да го отричаме,както и да не го приемаме, семейството ни е необходимо за да пораснем, за да сме силни и посрещаме трудностите, за да се изградим като зрели и отговорни личности, за да имаме упората и най-вече за да ни има! Ние учим децата си на много умения и те получават много знания без които не могат, но даваме ли им най-важния урок: - Как да се създава сплотено и здраво семейство, без което едно дете трудно оцеля-ва? Как се става родител? Каква е тази отговорност? Това е въпрос за "домашно" към всеки родител и възрастен, въпрос за размисъл и равно сметка, въпрос, който и аз си задавам ежедневно и който не ми дава мир и покой. Тава е въпрос на взискателност най-напред към себе си и тогава към другите. Иванка Захариева |
Цитат: | valentina.1979
Потребител:
Много родители погрешно смятат, че детето е добре гледано, ако има всичко, т.е. добре осигурено е материално
по тази тема може много да се дискутира.
|
Напълно съм съгласна с теб, Валентина, материалното осигуряване е много важно, но не първото, не основното и не единственото нещо, което родителите трябва да предоставят на детето си. Децата имат нужда от общуване, разбиране, приятелство, възпитание, значимост и много любов.
Цитат: | valentina.1979
Потребител:
Да, аз съм отгледана в такава атмосфера, родителите ми смятаха, че детето се разглезва, ако е прегръщано, целувано, поощрявано, хвалено и т. нат. Сега аз като родител се стремя да компенсирам, като давам на сина си цялата любов и нежност, от които съм била лишавана, предпочитам детето ми да е щастливо и разглезено, отколкото нещастно и дресирано като куче. Е, не стигам до крайности, разбира се, има дисциплина дори при нас - но тя е основана на разбиране и толерантност, преди всичко. |
Разбирам те. Важото е, че ти си осъзнала грешкита на родителинте си и че не ги прилагаш върху детето си. Аз също винаги много съм се радвала на децата си, много съм ги гушкала и целувала ,милиони пъти съм им казвала колко много ги обичам, но същевременно има дисциплина и взаимно уважение. Основноно което един родител трябва да даде на детето си е ЛЮБОВ!
Цитат: | megy
Потребител:
Зравейте момичета.Приятно ми е да посетя сайта.Добър е ,има много полезна информация.Аз също съм съгласна с двете мнения.Като малка ме държаха строго.От една страна станах доста самостоятелен човек,но от друга някак ми липсваха така наречените глезотийки.Затова сега гледам да дам на детето си максимално внимание ,още повече че днешната младеж,времената се промениха коренно от когато бях малка.Беше ми приятно да пиша тук. |
Цитат: | Иванка Захариева
Психолог:
И аз приемам това мнение и считам,че обичта и индивидуалния подход са най-важните за възпитанието на детето.
Не трябва да се страхуваме,че грешим,а да учим децата си как да се справят,когато сгрешат и най-вече да могат
да си прощават,както на себе си, така и на другите.Голяма част от агресията е в следствие на неумението на децата
да прошават.ПРОШКАТА, има невероятен смисъл и съдържание. |
_________________ Добре дошли в НФ "Моето дете": Сайт за настоящи и бъдещи родители, всичко за развитието и възпитанието на детето от 0 до 18г. www.moetodete.com
|
|